• 2011. 08. 17.

  Melodika koncert Kézdiszárazpatakon!

  «« vissza
 • A MELODIKA énekegyüttesről:

  Tagjai: Sebestyén-Lázár Enikő (szoprán), Szélyes Margit (szoprán), Mocanu-Prezsmer Erika (mezzo-szoprán), Oláh-Badi Alpár (tenor), Barabás Lajos-Zsolt (tenor), Lőfi Gellért (zongora).

  Sebestyén-Lázár Enikő (szoprán)
  A líceumot a sepsiszentgyörgyi Művészeti Líceumban végzi brácsa szakon, énekes tanulmányait a nagyváradi Zene Egyetemen kezdi, ugyanitt a Filharmónia kóristája, majd államvizsgázik a brassai "Transilvania" Egyetem ének szakán. Már az egyetem alatt betanít a sepsiszentgyörgyi "Plugor Sándor" Művészeti Líceumban, majd államvizsga után címzetes ének szakos tanára, napjainkban az intézmény vezetője. A Melodika alapító tagja, a Codex régizene együttes énekese. Vokál-szimfónikus művek, opera, operett, egyházzene, musical műfajok találhatók repertoárjában.

  Szélyes Margit (szoprán)
  A líceumot az udvarhelyi "Palló Imre" Művészeti Líceumban végzi ének szakon, a brassói "Transilvania" Egyetem énekszakáról államvizsgázik, egyetem után sepsiszentgyörgyi "Plugor Sándor" Művészeti Líceum tanára, a Kovászna megyei Művelődési Központ zenei szakelőadója. A Melodika alapító tagja, a Transylmánia etno-rockegyüttes szólitája. Repertoárjában megtalálható az egyházzene, opera, operett, népi zene, és könnyűzene egyaránt.

  Mocanu-Prezsmer Erika (mezzo-szoprán)
  Ének szakon végzi a líceumot a sepsiszentgyörgyi "Plugor Sándor" Művészeti Líceumban, tanulmányait a brassaai "Transilvania" Egyetemen majd a kolozsvári "Gheorghe Dima" Zene Akadémián folytatja, jelenleg a magiszteri képzésen vesz részt ugyaitt. Magánénekesként vokál-szimfónikus művekben, opera, operett, egyházzene műfajokban mozog, tagja a Kiwanis Klubnak, mely tehetséges gyerekeket támogat.
  A Melodika alapító tagja.

  Oláh-Badi Alpár (tenor)

  Városunk "Plugor Sándor" Művészeti Líceumában érettségizik ének szakon, majd a brassai "Transilvania" Egyetemen államvizsgáik. Tanulmányai után hazatérve volt iskolája énekszakos tanárává válik. A Melodika alapító tagja, opera, operett műfajokban énekel, basszusgitárosa két helyi zenekarnak, ahul blues és funky zenét játszik.

  Barabás Lajos-Zsolt (tenor)
  A "Plugor Sándor" Művészeti Líceum ének szakos végzőse, jelenleg a kolozsvári "Gheorghe Dima" Zene Akadénia hallgatója. A Melodika alapító tagja, billentyűsként szalon zenét játszik egy helyi zenekarban.

  Lőfi Gellért (zongora)
  A sepsiszentgyörgyi "Plugor Sándor" Művészeti Líceum hegedű szakán érettségizik, a brassai "Transilvania" Egyetem zenepedagógia szakán államvizsgázik, sok rangos karmesteri kurzuson fejleszti tudását. Jelenleg városunk művészeti líceumának hegedű tanára, a Szerenád zenekar másod karmestere, a gimnazisták kórusának karmestere, a Krisztus Király Katólikus Templom orgonistája és zenei vezetője, a Laudate kamarakórus karmestere, a Melodika alapító tagja, sok koncertet szervez és sikeresen korrepetál hangszeres és énekes előadókat.

  Kézdiszárazpatak

  1311-ben TERRA ZARAZPATAK néven említik először. Akkor a településen székely-magyarrá lett besenyők laktak. Az Apor család tette jobbággyá a falu népét. 1876-ig Kézdiszárazpatak Felső Fehér vármegye részét képezte, ekkor csatolták a megalakuló Háromszék vármegyéhez.
  Lakóinak száma a 2002-es népszámlálási adatok szerint 628, két fő kivételével mind magyar nemzetiségűek.
  A falu területén a régészek egy Osiris-szobrocskát találtak.
  A falu régi, romba dőlt temploma közelében épült a mai 1798-ban. Védőszentje az oltárképén is látható Szent Bertalan. Szárazpatak szülötte volt Opra Benedek (1907-1978) magyar-francia-román irodalom szakos tanár, az 1956-os magyar forradalmat követő megtorlás idején meghurcolt és megkínzott jeles pedagógus.
  Forrás: Barangolás Háromszéken (Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2007)

 • Fotógaléria:

 •