• Örökségünk

 • K.Ö.N. Napok

  A Kulturális Örökség Napjai kezdetei és céljai


  1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja (mely Historic Monuments Open Day néven vált ismertté) címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. A kezdeményezés rendkívüli sikerén felbuzdulva az Épített Örökségért Felelős Európai Miniszterek Második Európai Konferenciáján - melyet a spanyolországi Granadában tartottak 1985. október 3-án - Jack Lang, akkori francia kulturális miniszter kezdeményezte, hogy az Európa Tanács karolja fel a rendezvényt. Hollandia, Belgium, Luxemburg, Málta, Svédország, valamint az Egyesült Királyság hamarosan csatlakozott a kezdeményezéshez és megrendezte a "Nyitott Kapuk Napját". A granadai ülés után az Európa Tanács lépéseket tett a mozgalom beindítására és a különböző kezdeményezéseket összefogta. 1991-ben az Európai Unió támogatásával hivatalosan is intézményesítette és útjára indította saját rendezvénysorozatát Európai Örökség Napok (European Heritage Days) címmel, s egyben felszólította az Európai kulturális egyezmény tagállamait, hogy csatlakozzanak, és szervezzék meg hazájukban is minden évben az Európai Örökség Napokat.
 • Nagyjaink


 • Tematikus utak

  Gábor Áron emléktúra

  Időpont: 2009. július 2.
  Helyszín: Háromszék

  Gábor Áron halálának 160. évfordulója alkalmából július 2., csütörtökön, a Kovászna Megyei Művelődési Központ emléktúrát szervezett, a következő útvonallal:
  - Sósmező – ezer éves határ
  - Bereck – Gábor Áron szobornál koszorúzás és az emlékház meglátogatása.
  - Kézdivásárhely – Gábor Áron szobornál koszorúzás és a Céhtörténeti Múzeum meglátogatása.
  - Csernáton – Haszmann Pál Tájmúzeum meglátogatása.
  - Eresztevény – Gábor Áron síremlékénél koszorú elhelyezése.
  - Kökös – 1848 – 49. emlékműnél a koszorú elhelyezése.
  Az indulásra a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár előtt került sor, reggel 9 órakor. Az emléktúrán való részvétel ingyenes volt, a szállítás és az idegenvezetés költségeit az intézményünk biztosította.
  Projektfelelős: Szőts Papp Zsuzsa - papp_zsu@yahoo.com
 • Háromszéki Tanleckék

  Digitális tanleckék: Borvizek. Ásványvíz sokadalom a Kárpát-kanyarban; Székelyföldi mofetták; Háromszéktől Argentináig. Czetz János életútja; Szent László.
 •  
 •