• Néptánc

 • Néptánc táborok

  Százlábú Néptáncoktató és közösségfejlesztő tábor

  Időpont: 2010. augusztus 1-7.
  Helyszín: Borospatak (Hargita megye)

  Az tábor hosszútávú célja volt egy olyan mozgalom elindítása a Kovászna megyei gyermekek körében (és nemcsak), amely során jobban megismerik népjátékainkat, néptáncainkat, népdalainkat és mindezek által néphagyományainkat. A sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttes tagjainak (30 gyermek) szóló közösségfejlesztő táborban, 3 népzenész, 4 néptánc oktató és 3 játékmester biztosította a program megvalósulását. Egy hét alatt két tájegység (Küküllőmente és Mezőség) népi táncainak és az ezekhez kötődő énekeknek, hagyományoknak oktatására, bemutatására, népjátékok tanulására és gyakorlására került sor. Ez mellett, az előző két táborban megtanult és ismert táncok (moldvai, felcsíki, gyimesi, nyárádselyei, kalotaszegi, szatmári) is újra felelevenítették. A táncokat sepsiszentgyörgyi, és kolozsvári oktatók (Virág Endre, Virág Imola, Both József, Both Zsuzsanna) tanították, akik mellett szamosújvári fiatal népzenészek biztosítottak élő zenét, úgy a próbákon, mint az esti táncházakban, valamint a zárónap lezajló gálaműsoron. A játékok levezetéséért Nagy Tünde, Gönczi Vas Ildikó és Simon Réka Ágnes feleltek. A tábor lebonyolítása után, a „Százlábú” Néptánc-együttes tagjai között mélyebb kapcsolatok alakultak ki, valamint megerősödött a csoportkohézió, amely hozzájárul a közösség fejlődéséhez. Projektfelelős: Virág Endre - virag_endre@freemail.hu
 • Rendezvények

  Perkő- Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozó

  A 2005-től évente (2009-et kivéve) megszervezett gyerekcentrikus rendezvény célja elsősorban lehetőséget adni a résztvevő gyermekseregnek, hogy a népzene, néptánc, népmese és népi játékok nyelvén is tanulják meg ápolni és őrízni közös kultúránkat.
  Intézményünk a Romániai Magyar Táncszövetség Sepsiszentgyörgyi Fiókirodájával és Kézdiszentlélek Helyi Tanácsával közösen a történelmi múltat magában rejtő Perkő-tető festői táját ideálisnak találta e hagyományteremtő fesztivál kijelölt helyszínéül.
 • Néptáncegyüttesek


 •  
 •