• 2024. 04. 21.

  Értékekből “vizsgáztak” - lemhényi és sepsiszentgyörgyi csapatok képviselik Erdélyt a nemzeti döntőn

  «« vissza
 • A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa a Kovászna Megyei Értéktár Bizottsággal ez év februárjában Értékeink nyomában címmel Hungarikum vetélkedőt hirdettek.


  A versenyre négy diákból és egy pedagógusból/mentorból álló csapatok jelentkezhettek, amelyek az elmúlt 2 hónap során több online fordulón vettek részt. A legjobbak kiérdemelték a hétvégén, Sepsiszentgyörgyön megrendezésre került regionális döntőn való részvételt.


  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megyei Értéktár részéről Szőts P. Zsuzsa köszöntötte a jelenlevőket: “Gratulálunk a továbbjutó csapatoknak! Ma, egy kis játékra hívunk benneteket. Nem kell izgulnotok: a legfontosabb, hogy érezzétek jól magatokat és új ismeretekkel, élményekkel térjetek haza.”


  Antal Andrea, a magyar Agrárminisztérium Hungarikum főosztályának vezetője zsűriként volt jelen a vetélkedőn. A jelenlevőknek gratulálva elmondta, hogy a Kárpát-medencei döntőre május 23-24-én kerül sor, Balatongyörökön.


  Kovászna Megye Tanácsának képviseletében Jakab Barna alelnök köszöntötte a versenyzőket: “Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert kincsekkel tele vidéken élünk. Székelyföld minden települése értéket rejt, itt még mesélnek a tiszta vízű források, a nyikorgó, zsalugáteres ablakok, a kúriák, a többszáz éves székely kapuk. Ti pedig, kedves diákok, mindennek a felfedezői lehettetek az elmúlt időszakban. Kalandorokként, értékőrökként kutathattátok fel mindazokat a tárgyi és szellemi értékeket, amelyek meghatározói múltunknak, jelenünknek, talán egész identitásunknak, sőt, a jövőnknek is.”


  A regionális döntőbe jutott 10 csapat közül kettő képviseli Erdélyt a májusban megszervezésre kerülő nemzeti döntőn: az 5-8 osztályos korosztályban a lemhényi Bem József Általános iskola NIMRÓD IFJAI csapata: Nagy Dávid Levente ötödik-, Lukács Bianka hetedik- Bene Orsolya és Zsigmond Nóra nyolcadik osztályos tanulók értek el ért el első helyezést. Felkészítő tanáruk Nagy Zsuzsanna.


  A középiskolások vetélkedőjén a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Pendely nevet viselő csapatának - Buksa Panna, Vas Tekla, Váta Anita és Váta Brigitta - sikerült győznie. Felkészítő pedagógus: Márkosi Márta.


  Az általános iskolák regionális döntőbe jutott csapatai a nyáron részt vesznek egy közös kiránduláson, ahol jobban elmélyülhetnek a Hungarikumok világában.


  Fotó: Vargyasi Levente

 • Fotógaléria:

 •