• 2017. 05. 29.

  Tinerii din Ansamblul Miriapod au fost invitaţii de onoare ai unui Festival Folcloric din Portugalia

  «« înapoi
 •  Ansamblul de dans popular Százlábú /Miriapod, care funcţionează pe lîngă Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, s-a întors recent din Portugalia, unde a participat la Sabugueiro em Flor / Festivalul Florilor de soc, din oraşul Tarouca, care s-a desfăşurat între 18-24 mai 2017. Este vorba de un fel de festival folcloric al obiceiurilor de primăvară, ajuns la Ediţia 30,  care poartă denumirea florilor de soc, pentru că oamenii din zonă trăiesc de pe urma valorificării florilor de soc şi a strugurilor. Sărbătoarea Florilor de Soc este concepută a reuni formaţii foloclorice portugheze, plus un invitat de onoare. Pentru Ediţia 30 - 2017, organizatorii şi-au dorit un program folcloric lusitano-român, iar invitatul de onoare al Festivalului a fost Ansamblul de dans popular Százlábú /Miriapod din Sfîntu Gheorghe.

  Fondatorii şi conducătorii Ansamblului Miriapod, experimentaţii  dansatori-coregrafi Virág Endre şi Imola, au mai fost în Portugalia cu 19 ani în urmă, în calitate de dansatori ai Ansamblului Háromszék. Portughezii i-au ţinut minte drept dansatori care au ceva de spus despre folclorul din România şi i-au invitat să coloreze Sărbătoarea Florilor de soc cu dansuri populare din ţara noastră, despre a căror diversitate nu ştiau prea mult, pentru ei toate dansurile erau româneşti. Programul susţinut de Százlábú /Miriapod a cuprins dansuri secuieşti, româneşti şi ţigăneşti, iar frumuseţea dansurilor prezentate de tinerii din Sfîntu Gheorghe i-a determinat pe portughezi să le organizeze nu doar o reprezentaţie, ci 8, în 4 oraşe din zonă, pe scene din centrul localităţilor, plus în două şcoli şi două cămine de bătrîni. Cum portughezii nu au dansatori profesionişti de folclor, organizatorii şi spectatorii au fost interesaţi să afle cum îşi păstrează, valorifică şi promovează comunităţile din România valorile tradiţionale, respectiv muzica şi dansurile populare.

  Delegaţia Miriapod a fost formată din 35 persoane : 30 dansatori ( cu vîrste cuprinse între 13-18 ani), 3 instrumentişti din Cluj şi conducătorii Ansamblului Százlábú /Miriapod, Virág Endre şi Imola. Turneul din Portugalia a fost sprijinit de Consiliul Judeţean Covasna şi de părinţii celor 30 de dansatori.

 • Galerie Foto: •