• Rendezvények

 • Őszi Közművelődési Napok

  • Őszi Közművelődési Napok
   2010. október 3-9
   Helyszínek: Árkos, Bardóc, Barót, Bereck, Feldoboly, Felsőrákos, Gidófalva, Illyefalva, kézdiszárzapatak, Kézdiszentlélek, Kisbacon, Komandó, Kovászna, Lemhény, Maksa, Márkosfalva, Nagyajta, Oltszem, Ozsdola, Réty, Sepsibesenyő, Sepsibükszád, Sepsiszentgyörgy, Sespiköröspatak, Székelyszáldobos, Uzon
  • Szűkös költségvetés, sikeres programok jellemezték a VII-dik alkalommal megszervezett Őszi Közművelődési Napokat, amelynek célja volt a megye közművelődési életének fellendítése, a kisközösségek kulturális életének előremozdítása. Egy hét leforgása alatt 26 településen, a megszervezett 37 ingyenes kulturális programon 2381 érdeklődő volt jelen.
   A program gyerek- és felnőtt közönségnek szóló koncerteket, bábszínházat, amatőr színházi előadásokat és író-olvasó találkozókat tartalmazott.
 • HáromszÉKünk

  HáromszÉKünk - Értékbemutató Kiállítás és Majális

  Időpont: 2010. május 1.
  Helyszín: Óriáspince-tető

  A HáromszÉKünk nevet viselő, immár 4. alkalommal megrendezett megyei szintű szabadtéri rendezvényével a Kovászna Megyei Művelődési Központ a megye településeinek értékbemutatását és széles körű ismertetését tűzte ki célul. A rendezvény előzménye a 2007-ben megszervezett 4 napos Háromszéki Magyarok Világtalálkozója, mely céljában és küldetésében megegyezik az idővel HáromszÉKünk névre keresztelt egynapos rendezvénnyel. Ekként a háromszéki öntudat erősítése, az elszármazottak és itthon élők közötti kapcsolat ápolása, a szellemi és anyagi tőke egyesítése, és nem utolsó sorban Háromszék értékeinek nemzetközi szintű ismertetése mind-mind ma is érvényes célkitűzés és újra megvalósítandó feladat maradt. A HáromszÉKünk kulturális rendezvénynek két fő programpontja volt: a kézműves mesterségek bemutatója és a szekértábor, melynek keretében az előző évek mintájára a megyei települések egy - egy hagyományos (ráfos) szekér által képviseltették magukat, amelyet kiállító felületként felhasználva bemutatásra kerül az adott település és annak értékei kiadványokon, képeken, különböző kézműves és más jellegű tárgyakon, alkotásokon és „ízeken” keresztül. A kiállítók idén is versengtek a legötletesebben bemutatott település címért és látni lehetett a tavalyi nyertes, Gelence díját, a települést bemutató értéktérképet.
 • Benedek Elek Emlékév

  2009-ben a háromszéki és a magyar irodalom, illetve írott kultúra jeles személyiségéhez kötődő hármas évfordulót ünnepeltük 5 napon át. A konferenciákkal, könyvvásárral, író-olvasó találkozókkal, mesemondó versennyel, gyerekkoncertekkel tele tűzdelt emlékünnep kiemelkedő programpontja a Budafok–Tétényi Klauzál Gábor Művelődési Központ és intézményünk meseillusztrációs pályázatára beérkezett alkotásokbók készült babakiállítás, melyet először városunk Lábasházában lehetett megtekinteni, majd végleges helyén, a mesemondó szülőfalujában, Kisbaconban, ahol azóta is látogatható.
 • Jeles Napok Háromszéken

  Végh Antal emlékünnepség – Jeles Napok Háromszéken

  Időpont: 2011. március 21.
  Helyszín: Csernáton

  Végh Antal öröksége
  Jól dobbantott a Megyei Művelődési Központ a Jeles napok Háromszéken indító rendezvényén, a Végh Antal-emlékünnepségen az ágyúöntő és ezermester honvéd főhadnagy születésének kétszázadik évfordulóján, amelyen meglepően sokan vettek részt Csernátonból meg máshonnan is. Az ünnepi ceremóniák ilyen alkalmakkor szokásos rutinelemeit érzelmileg is családiasra hangszerelte Végh Antal leszármazottjainak jelenléte és fellépése, a csernátoni Haszmann Pál Múzeum évtizedek alatt összegyűjtött mezőgazdaságigép- és eszközgyűjteménye, amely mintegy műszaki háttérként szolgálta a rendezvényt, ennek központjába a Végh-féle vaseke kiállított példányai kerültek, természetesen és az alkalomhoz illően szemléltetve azt a gondoskodást, amellyel a népes Haszmann família ezeket a tárgyakat kezeli és gondját viseli.
 •  
 •