Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2020. 07. 17.

  Maszkba kényszerült kézműves néptáncosok

  Immáron XV. kiadásához érkezett a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által évente megszervezésre kerülő, a Communitas Alapítvány által is támogatott Módszertani kézműves és néptánc műhelymunka.

  Idén - eleget téve a törvény által előírt szigorításoknak - két részre kényszerült szakadni az évek során jól összekovácsolódott csapat, így Csernáton festői kis faluját a szokásos öt nap helyett tíz nappalon és éjen át zengte be népdal, néptánc és nevetés. A július 6-10, illetve 11-15 között megtartott műhelymunkákon Kovászna, Hargita és Brassó megyei pedagógusok, diákok, néptáncoktatók és zenészek vettek részt, akik az itt elsajátított ismereteket otthon, iskolai és iskolán kívüli tevékenységek keretén belül adják majd tovább.

 • 2020. 06. 19.

  PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - Kaptár dokumentumfilm-szemle

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ a Hargita Megyei Kulturális Központtal és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal partnerségben 2020. október 9-18. között második alkalommal szervezi meg a Kaptár dokumentumfilm-szemlét.
  A hivatalos pályázati felhívás megtalálható a csatolmányban. Várjuk a jelentkezéseket!
 • 2020. 05. 26.

  Az Isten mindig kirendelte (2)

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2020. május 28-án (csütörtökön) 20 órától az intézmény Facebook oldalán (https://www.facebook.com/cultcov.ro) vetíti dr. Kinda István néprajzkutató és Simon József filmes szakember három rövid néprajzi dokumentumfilmjét, amelyek a cipészet, a molnárság és a seprű- valamint kosárkészítés rejtelmeibe kalauzolja el az érdeklődőket.

  A népi mesterségeket bemutató rövid dokumentumfilm-sorozat utolsó vetítésén szintén eltűnőfélben levő szakmák elevenednek meg: míg 1899-ben megyeszerte 366 csizmadia és 126 cipész ontotta termékeit a környező vidékekre is, ma már alig akad mester, aki nemcsak javítani, de elkészíteni is tudja a portékát. Míg Kézdivásárhelyen a Céhtörténeti múzeumban gazdag anyag látható az egylábas csizmák korából, a kisiparként inkább Sepsiszentgyörgyön túlélő egyik cipészműhelybe kalauzol el a kisfilm.

 • 2020. 05. 11.

  A székely ember együtt születik a fával

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2020. május 14-én (csütörtökön) 20 órától az intézmény Facebook oldalán (https://www.facebook.com/cultcov.ro) vetíti dr. Kinda István néprajzkutató és Simon József filmes szakember három rövid néprajzi dokumentumfilmjét, amelyek különleges háromszéki fafeldolgozási eljárásokat és termékeket mutatnak be.
 • 2020. 04. 04.

  Dokumentumfilm vetítés: Meszesek

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2020. április 9-én (csütörtökön) 20 órától az intézmény (Kovászna Megyei Művelődési Központ) Facebook oldalán vetíti Kinda István néprajzkutató és Vargyasi Levente fotográfus, filmes szakember Meszesek című néprajzi dokumentumfilmjét.
 • 2020. 02. 22.

  Veress Dániel: Vékára tett mécses

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében 2020. február 21-én került sor Veress Dániel: Vékára tett mécses címet viselő esszéfűzérének bemutatójára a sepsiszentgyörgyi LibriM Könyvudvarban.

  A két szervező intézmény 2018 óta az „1000 év Erdélyben, 100 év Romániában” gondolat jegyében híres erdélyi és háromszéki magyarok műveit, életútjait mutatják be. Céljuk - a szellemi hagyaték megőrzése mellett - nem más, mint a dokumentálás és kulturális örökségünk átörökítése. Bod Péter történetíró, kartográfus, Szabó Kati tornászcsillag és Egyed Ákos történész mellett immáron Veress Dániel (1929 - 2002), erdélyi magyar író, drámaíró, irodalomtörténész és kritikus emléke előtt is kiadvánnyal tisztelegnek.

  A XVI – XVIII. századi erdélyi magyar kortörténet- és emlékírások időrendi áttekintését, jellegtanát, jelentősebb képviselőinek életrajzát és szellemi arcképvázlatátbemutató kötetből Nemes Levente színész, nyugalmazott színházigazgató olvasott fel. A felolvasásból megtudtuk, hogy maga a szerző is kívülállóként tekintett gyűjteményére, olvasóként reflektált, töprengett, tűnődött, válaszolt és párbeszédet folytatott a kész művel.

 • 2020. 02. 20.

  Meghívó

  Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Szentkatolna Polgármesteri Hivatalatisztelettel meghívja Barabás Miklós festő születésének 210. évfordulóját ünneplő megemlékezésre 2020. február 22.-én, szombaton 14.00 órától Kézdimárkosfalva központi parkjába, a festő mellszobrához.

  Barabás Miklós, az egyik legnagyobb magyar arcképfestő 1810. február 22-én született Kézdimárkosfalván. Tanulmányait a nagyenyedi kollégiumban kezdte, ahol az arcképfestést felfedezve Nagyszebenben folytatta festészeti tanulmányait. A Bécsi Akadémia tanévei után 1830-ban visszatért Kolozsvárra, ahol Barra Gábortól elsajátította a kőnyomat módszereit. Jó jellemábrázoló képességét mi sem bizonyítja jobban, mint a kor jelentős alakjairól készített portréinak száma. 1898. február 12-én halt meg Budapesten, művészetét a kortársak a legnagyobb elismerésben részesítették.

 • 2020. 02. 20.

  Könyvbemutató: Veress Dániel - Vékára tett mécses

  Könyvbemutató: Veress Dániel - Vékára tett mécses

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szeretettel meghívja Önt 2020. február 21-én, 18 órai kezdettel Veress Dániel: Vékára tett mécses című könyvének bemutatására a sepsiszentgyörgyi LibriM könyvudvarba.

  Veress Dániel (1929-2002) erdélyi magyar író, drámaíró, kritikus, irodalomtörténész régi székely primor család, a Dálnoki Veressek leszármazottja volt. Tanulmányait a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó kollégiumban kezdte majd a kolozsvári Bolyai Egyetemen kamatoztatta. Újságíróként dolgozott, majd 1970-től 1992-ig, nyugdíjazásáig a Sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház dramaturgja volt. Drámái az erdélyi múltat idézik, tudományos művei és esszéi részben Erdély történelméhez kapcsolódnak, de tanulmányokat írt Mikes Kelemenről, Kemény Zsigmondról és Wesselényi Miklósról is.

 • 2020. 01. 20.

  PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Város Önkormányzatával, a kovásznai Kádár László Képtárral, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesülettel és a Nemzeti Művelődési Intézet nonprofit KFT-vel együttműködésben, „A távol közelsége” címmel képzőművészeti pályázatot hirdet a 2020-as Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében.

  Az adatlap kitölthető a következő linken: https://forms.gle/dWh7TpMciKEJXna46

 • 2020. 01. 20.

  Meghívó

  A nemzeti összetartozás jegyében indítja Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ az idei évet, együtt ünnepelve a magyar kultúra napját azokkal a közösségekkel, amelyekkel már hosszú évek, évtizedek óta nemcsak összetartozunk, de kivételes, tartalmas baráti kapcsolatokat ápolunk: a szórványbeli és anyaországi testvérmegyékkel.

  Szeretettel meghívjuk 2020. január 21-én, kedden 18 órától, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióba a magyar kultúra napja tiszteletére szervezett gálára, amelyen az anyaországi testvérmegyék és az Összetartozunk programban részt vevő szórványközösségek műsorát tekinthetik meg. Ez alkalommal adjuk át a Háromszék kultúrájáért díjat, amelyet olyan személyiség kap, aki egész életművével a háromszéki és ezáltal az egyetemes magyar kultúrát szolgálja.

  ybeli és anyaországi testvérmegyékkel.
 • 2019. 11. 25.

  Petőfi Sándor Kerényi Frigyeshez írt Úti levelei Csadi Zoltán színművész előadásában

  Csadi Zoltán Útirajzok címet viselő előadása a magyar kultúra és az 1848-as szabadságharc egyik központi alakjának, Petőfi Sándornak magyarországi és erdélyi „vándorlásait”, utazásait mutatja be. A felvidéki származású magyar színész, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgató-helyettesének egyszemélyes darabjában más színben tűnik fel nemzetünk költője: forradalmár mivolta helyett a saját útját és önmagát kereső 24 éves fiatal alakja és személyisége elevenedik meg előttünk.

  „Petőfi mindössze 24 éves volt, amikor megírta útirajzait. A fiatal és szabad lelkű költő írásában rengeteg humorral és szeretettel beszél vándorszínész éveiről, útitársairól, a városokról, amelyeket bejár, az emberekről, akiket útja során megismer. Meglepő őszinteséggel mond véleményt kortársairól és vall érzelmeiről.” – mondja az előadó.

  A 19. századi humoros és szórakoztató „road show” modern környezetbe való áthelyezése értékőrző és közösségépítő jelleggel bír. Az előadás célja a költő emberibb és már-már kortársnak tekinthető személyiségjegyeinek bemutatása a fiatalabb generáció számára, nemzetünk nagy klasszikusának modern környezetbe való elhelyezése által.

 • 2019. 11. 04.

  A gyermek és ifjúsági, irodalmi folyóiratok kiadására kiírt pályázat eredménye II. szakasz

  A gyermek és ifjúsági, irodalmi folyóiratok kiadására kiírt pályázat eredménye II. szakasz
 • 2019. 10. 23.

  A gyermek és ifjúsági, irodalmi folyóiratok kiadására kiírt pályázat eredménye

  A gyermek és ifjúsági, irodalmi folyóiratok kiadására kiírt pályázat eredménye
 • 2019. 09. 20.

  Pályázat, gyermek és ifjúsági irodalmi folyóiratok támogatására

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ pályázatot hirdet, gyermek és ifjúsági irodalmi folyóiratok támogatására, jogi személyiséggel rendelkező kiadók és szerkesztőségek számára.

 • 2019. 07. 17.

  Értékőr program

  Kovászna Megye Tanácsa és Veszprém Megye Önkormányzata közösen benyújtott pályázatának köszönhetően tizenöt Kovászna megyei fiatal vett részt a Taliándörögdön (Veszprém megye) megrendezésre került Értékőr programban.

  A Magyarországon már nagy sikernek örvendő képzés célja a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat és Hungarikum mozgalom bemutatása a háromszéki fiatalok számára, valamint az értékőri tevékenységek: feltárási módszerek, dokumentálás és megörökítés folyamatainak ismertetése volt. Az egyhetes tábor során a diákoknak és kísérőiknek lehetősége nyílt megismerkedni az Ifjúsági Értékőr Hálózattal is, felfedezni Taliándörögd értékeit, valamint gyakorlatban kipróbálni az elméletben elsajátítottakat: fotóztak, videóztak és interjút készítettek. Minden résztvevő belekóstolhatott az eszközök használatába, a fotózás és filmvágás rejtelmeibe.

 • 2019. 07. 08.

  IX. Mozsika Népzenei Műhelymunka

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében 2019. szeptember 1 - 6. között Csernátonban kerül sor a IX. Mozsika népzenei műhelymunkára.
  A IX. Mozsika népzenei műhelymunka hosszútávú célja népzenénk, néptáncaink, népszokásaink megőrzése, éltetése és a nagyközönség körében történő népszerűsítése. Rövidtávú célként a népzene művelését, a népzene iránt érdeklődő személyek továbbképzését és szakismeretük fejlesztését, valamint a népzenei együttesek kialakulásának elősegítését tűztűk ki.
  A műhelymunkán a résztvevők kétféle tevékenység közül választhatnak, érdeklődésük függvényében:
  - népdaltanulás
  - népzeneoktatás a következő hangszereken: hegedű, brácsa vagy nagybőgő
 • 2019. 06. 25.

  Módszertani kézműves és néptánc műhelymunka

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Csutak Vilmos Pedagógusok Háza közös szervezésében idén 2019. július 1-5. között immáron tizennegyedik alkalommal kerül megszervezésre Csernátonban a Módszertani kézműves és néptánc műhelymunka.

  A feliratkozott résztvevők többnyire pedadógusok, akik az iskolai, illetve az azon kívüli oktatásban is hasznosíthatják majd a tanult ismereteket. A tánc és ének tanítására összpontosító műhelymunka célja bebizonyítani ezek nevelő, anyanyelvformáló mivoltát. Virág Endre főszervező bízik az összefogás erejében és a hagyományok népszerűsítésében látja a jövőt, szeretné, ha újra ének és tánc zengené be az iskolák udvarait.

 • 2019. 06. 11.

  XIV. Perkő – Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a kézdiszentléleki Polgármesteri Hivatal közös szervezésében idén június 15-én, immáron tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Perkő – Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen.

  A találkozó kiemelt célja a nemzeti öntudat erősítése, a sokszínű magyar néptáncörökség bemutatása és továbbadása. A gyerekcentrikus rendezvény lehetőséget teremt tapasztalatcserére, kapcsolatteremtésre is, seregszemleként szolgálva igyekszik pontos képet mutatni az erdélyi néptáncegyüttesek jelenlegi helyzetéről.

 • 2019. 05. 28.

  Díjazták a Meszesek dokumentumfilmet

  A víz volt a kiemelt témája az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválnak, amelyet először 2015-ben rendeztek meg. Az Áder János köztársasági elnök védnökségével meghirdetett filmfesztivál ma már számos kísérőprogrammal bővülve a régió egyik legnagyobb filmes és természet-környezetvédelmi tematikus rendezvénye. Idén 98 országból több, mint 1400 alkotást neveztek, ezekből választották ki azt a 146 filmet, amelyeknek 70 százaléka premier, és amelyeket 3 nap alatt 6 helyszínen vetítettek le a szervezők.
 • 2019. 05. 28.

  Meghívó - Szudáni pillanatok

  Június 6-án, csütörtökön, 19 órától, Nagy Enikő (szociálpedagógus és néprajzkutató) a Kovászna Megyei Művelődési Központ dísztermében Szudáni pillanatok címmel tart filmvetítéssel egybekötött könyvbemutatót.

  A szerző véletlenül került Szudánba, útja elején Tanzánia és Kenya fele kacsintgatva, az országról semmit nem tudva fogadta el egy szervezet ajánlatát. Két évre szerződött, azóta is ott él.

 •