Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2022. 09. 29.

  Hamarosan kezdetét veszi a 13. Székelyföld Napok

  A 13. Székelyföld Napok tegnapi sajtótájékoztatóján, a három szervező megye képviselői bemutatták a hamarosan megrendezésre kerülő rendezvénysorozat programját.
 • 2022. 09. 21.

  MÓDSZERTANI TÁNC ÉS KÉZMŰVES MŰHELYMUNKA - Beszámoló

  A műhelymunka 2022. július 4. – július 8. között valósult meg Csernátonban, (Kovászna megye) 56 Kovászna, Hargita, Brassó és Maros megyei személy, pedagógusok, diákok és néptánc-oktatók, zenészek részvételével, akik a műhelymunkát követően a tanult ismereteket az iskolai és az iskolán kívüli oktatás keretében adják tovább.

 • 2022. 09. 13.

  X. Mozsika Népzenei Műhelymunka - Beszámoló

  Idén tizedik alkalommal - 2022. augusztus 14 - 19.között - került sor a Mozsika Népzenei MűhelymunkáraCsernátonban, Kovászna megyében. A műhelymunkán 39 Kovászna, Brassó és Hargita megyei személy vett részt, akik a következő hangszereken kívánták mélyíteni tudásukat: hegedű, brácsa, nagybőgő, harmonika, illetve akik népdalokat kívántak tanulni.

 • 2022. 09. 12.

  Ajtákon járt a KépVidék

   A KépVidék Alkotócsoport fotósai Középajtán, a Fűzi halastó szállásán ütöttek tanyát pénteken, hogy három nap alatt felfedezzék Nagyajtát és Középajtát, megörökítsék érdekességeit.

 • 2022. 09. 11.

  Hagyományos és újszerű ízek a 4. kürtőskalács fesztiválon

  A kürtőskalács összetéveszthetetlen illata lengte be Sepsiszentgyörgy főterét szeptember 9-11. között. Tizenhárom Hargita, Maros és Kovászna megyei csapat versenyzett a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján az Év Székelyföldi Kürtőskalácsa címért, valamint alkottak egyedi reform dorongos süteményt. Mindeközben a fesztiválra kilátogatók tartalmas programokon vehettek részt.


 • 2022. 09. 09.

  Mozgalommá növelni a székelyföldi értékőrzést

  Székelyföldi értékek feltárása témában szervezett pénteken szakmai beszélgetést Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ. A találkozó elsődleges célja a három székelyföldi megye területén zajló értéktári mozgalmak szakmai tapasztalatcseréje és a kölcsönös segítségnyújtás, valamint Barcaság bevonása a mozgalomba. A szakmai beszélgetésen jelen voltak Kovászna, Hargita és a Brassó megyei értéktárak bizottságának képviselői, a résztvevőket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Szőts Papp Zsuzsa, a Székelyföldi Értéktár Mozgalom vezetője köszöntötte.
 • 2022. 09. 05.

  4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja

  2022. szeptember 9-én, pénteken veszi kezdetét a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyörgy főterén.

  A háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

  Az esemény részletes programja mellékelten olvasható.

 • 2022. 08. 29.

  XV. „Százlábú” Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Műhelymunka - beszámoló

  2022. július 31 - augusztus 6. között 162 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal tanult táncot és éneket, illetve vett részt közösségfejlesztő játékokon Borospatakán. A XV. Százlábú közösségépítő műhelymunkának ebben az évben is a Borospatakon működő gyimesi csángó skanzen adott otthont. A festői környezet, a 14 megmentett régi parasztház és a hely szelleme felerősíti mindazt, amit a műhelymunka céljaként fogalmaztak meg: a hagyományok őrzését, továbbadásuk fontosságát, az élményszerű közösségépítést.

 • 2022. 08. 18.

  Kürtőskalács fesztivál idén is

  Újra Székelyföld legfinomabb kürtőskalácsait lehet megkóstolni Sepsiszentgyörgy főterén a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, 2022. szeptember 9-11. között.
 • 2022. 07. 10.

  Szobrot kapott a „székelyek atyja”

  Hatolykai Potsa József (1836-1903), Háromszék vármegye főispánja hivatalba lépésének 145. évfordulója alkalmából vasárnap mellszobrot avattak Szentkatolna községben, Hatolykán. Az eseményre életpályáját bemutató kötettel és szabadtéri kiállítással is készültek a szervezők. A székelyek atyjaként emlegetett egykori főispán 26 évig szolgálta Háromszéket ebben a tisztségben, szerteágazó tevékenysége nagy hatással volt az egész térség fejlődésére.
 • 2022. 07. 07.

  Potsa József szoboravató Hatolykán

  2022. július 10-én, vasárnap, Hatolykán felavatják Háromszék vármegye egykori főispánjának, Potsa Józsefnek a mellszobrát.

  A Kovászna Megye Tanácsa, Szentkatolna Község Polgármesteri Hivatala, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében sorra kerülő ünnepség 10 órakor szentmisével kezdődik a hatolykai római katolikus templomban. Ezt követően bemutatják Tóth Szabolcs Barnabás történészPotsa József Háromszék történetében című könyvét, majd Demeter László, a Tortoma Könyvkiadó vezetője ismertetiHáromszék Vármegye Emlékkönyve, a Magyarország fennállásának ezeréves évfordulójára készült kötet hasonmás kiadását.
 • 2022. 06. 28.

  X. Mozsika Népzenei Műhelymunka

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében kerül sor 2022. augusztus 14 - 19.között Csernátonban a X. Mozsika népzenei műhelymunkára.

 • 2022. 06. 26.

  Külföldi fesztiválokon népszerűsítették Háromszéket

  Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület ezen a hétvégén két nagyméretű külföldi rendezvényen vettek részt. Június 20-24. között Manchesterben a Góbéfesten, valamint Budapesten a Székely Fesztiválon népszerűsítették Háromszék kulturális és turisztikai értékeit.

 • 2022. 06. 23.

  Székely Fesztivál - Budapest

  Kedves budapesti, anyaországi követőink! Jó hírekkel érkezünk. Június 24-26 között, 2 év kihagyás után, ismét megrendezésre kerül a Székely fesztivál. Természetesen Kovászna megye is képviselteti magát: érdekes programokkal készülünk számotokra.

 • 2022. 06. 22.

  Múzeumok Éjszakája Csernátonban

  A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban június 25-én kerül sor a Múzeumok Éjszakájára. Az eseményt a Lau-Do zenekar gyerekkoncertje nyitja 17 órai kezdettel, amely a Kovászna Megyei Művelődési Központ Kultúr-Kültér rendezvénysorozat részét képezi.

 • 2022. 06. 22.

  Negyedik nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen

  Eddig 19 romániai és magyarországi fogat jelentkezett a negyedik nemzetközi fogathajtó versenyre, melynek Oltszem ad otthont 2022.június 24-26. között. A rangos megmérettetés mellett kulturális programok, humor, koncertek, kézműves vásár, a kicsiket pedig kalandsziget és lovaglás is várja.
 • 2022. 06. 12.

  Két év kihagyás után újra benépesült Perkő szent hegye

  Tizenhatodik alkalommal került megszervezésre a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek találkozója Kézdiszentlélek búcsújáró hegyén, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalának szervezésében, valamint az NKA támogatásával.

 • 2022. 06. 10.

  200 éve született Czetz János

  „Szabad hazáért harcoltam, szabad hazát akarok ismerni”

  200 éve született Czetz János

  Kétnapos rendezvénysorozattal emlékeztek meg Háromszéken Czetz János születésének 200 évfordulója alkalmából. Bem táborkari főnöke kitűnő stratéga volt, elismert térképész, földmérő mérnök, aki megalapította az argentin katonai akadémiát, akinek élete viharos eseményekben és nyugalmasabb időszakokban sem szenvedett hiányt. A magyar, az örmény és az argentin nép egyaránt saját hősének tartja. Szerdán szülőfalujában, Gidófalván emlékszobát újítottak fel és szobrot avattak, csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön kültéri kiállítással, kopjafa-avatással és szakmai konferenciával tisztelegtek a honvéd tábornok emléke előtt.

 • 2022. 06. 07.

  Újra lesz Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

  Június 11.-én, szombaton, tizenhatodik alkalommal kerül megszervezésre a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalának közös szervezésében.

 • 2022. 06. 06.

  Czetz János emlékév

  Czetz János emlékévvé nyilvánította az idei esztendőt Kovászna Megye Tanácsa ahonvéd tábornokszületésének 200. évfordulója alkalmából.

  Az 1848-49-es szabadságharc legifjabb tábornoka Gidófalván született. Életútja során két nemzet hősévé vált, a magyar és az argentin közösség egyaránt büszkén tartja magáénak a székely-örmény gyökerekkel rendelkező hadvezért.
 •