Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2021. 01. 19.

  A Magyar Kultúra Napja - ünnepi műsor

  2021-ben a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa a megszokottól eltérően, online műsor keretében emlékezik meg a Magyar Kultúra Napjáról.

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt január 22-én, pénteken, 17 órától a Kovászna Megyei Művelődési Központ Facebook oldalára (www.facebook.com/cultcov.ro), a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett virtuális gálára, amelyen többet között az idén éppen 100 éve született Pilinszky János emléke előtt tisztelegve szépirodalmi élményt kínálunk. Orbán Ferenc előadó Szilágyi Domokos és Weöres Sándor versei mellett Pilinszky János alkotásai által indult el a verséneklés útján. 2017-ben, a magyar költészet napjára Gábor Szabolcs zenésztársával felújították a Pilinszky előadásukat, 2021-ben pedig Gyergyai Szabolccsal kiegészülve hangszerelték újra a dalokat, a költő születésének 100ik évfordulójára.

 • 2020. 12. 17.

  Székföldje - Szórványban a tömb peremén (dokumentumfilm premier)

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt, pénteken, december 18-án, 18 órai kezdettel az online térbe (https://www.facebook.com/cultcov.ro)! A dokumentumfilm megvalósulásának főtámogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség
 • 2020. 12. 03.

  Szónokverseny a MAGYAR KULTÚRA NAPJA alkalmából

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa, partnerségben a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséggel szónokversenyt hirdet középiskolás diákok számára, amelynek célja az összetett nyelvhasználat színvonalának emelése, a magyar kultúra és közösségük iránt érzett szeretet és felelősségtudat megerősítése.

  A Magyar Kultúra Napja a jelenlegi járványhelyzet ellenére is közös ünnepünk. A körülmények egyértelműen az online térbe irányítanak, abban pedig elsősorban a fiatalabb nemzedék mozog otthonosan. Kíváncsiak vagyunk ezért a mai fiatalok gondolataira, nemcsak a magyar nép zivataros századairól, de arról is, hogy balsorsként és/vagy víg esztendőként látják mindannyiunk közös jelenét, jövőjét, illetve a maguk és a magyar kultúra helyét, viszonyát a mai világban.

 • 2020. 10. 30.

  Háromszéki jelesek a HÁZSONGÁRDI temetőben - könyvbemutató

  A kolozsvári Házsongárdi temető talán nem csak Erdélynek, hanem Európának is a legrégebbi, ma is működő sírkertje. Neve fogalom Kolozsváron túl mindenütt, ahol magyarok élnek. Egy város, egy országrész többszázados művelődés- és művészettörténetének tükre, Erdély kiemelkedő személyiségeinek panteonja. A temető a határok nélküli Európa szimbóluma is lehetne, hiszen számos itt nyugvó́ tudós, polgár utazta be Európa távoli részeit, majd tért vissza az ottani egyetemeken szerzett tudásával, tapasztalataival, hogy itthon gyümölcsöztesse - fogalmazott Gaál György a 2014-ben kiadott A mulandóság emlékei címet viselőkis kiadványban.

 • 2020. 10. 29.

  Eredményhirdetés 2.


 • 2020. 10. 26.

  Székföldi Magyar Napok hetedszerre

  Október 18-án, Hídvégen vette kezdetét a hetedik Székföldi Napok rendezvénysorozat, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ támogatásával.

 • 2020. 10. 20.

  2. Kaptár dokumentumfilm-szemle

  Idén, sok más rendezvényhez hasonlóan, virtuális térbe költözött a második kiadásához érkezett Kaptár dokumentumfilm-szemle is. A Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett mustrára 16, Romániában készült alkotást neveztek be, amelyeket az intézmény, valamint a Székelyföld Napok Facebook oldalán mutattak be az érdeklődőknek, illetve a sepsiszentgyörgyi Művész mozi is műsorára tűzte azokat.
 • 2020. 10. 14.

  Eredmény hírdetés

  A pályázati felhívás linkje
 • 2020. 10. 14.

  XI. Székelyföld Napok – találkozás a közönséggel

  A XI. Székelyföld Napok struktúrájában eltér az eddigiektől, hisz idén a járványhelyzet tervezések sorait lehetetlenítette el, eseményeket semmisített meg, azonban a három megye: Hargita, Kovászna és Maros mégsem mondott le a rendezvény szellemi értékéről. A rendezvények többsége online térben, a Székelyföld Napok Facebook oldalán zajlik, azonban a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa offline programpontokkal is készül.

 • 2020. 10. 11.

  XI. Székelyföld Napok - online vetítések programja

  "A XI. Székelyföld Napok három megyét érintő rendezvénysorozata a körülményekre való tekintettel ugyan másként zajlik, mint az eddigi években, ám ez nem akadálya annak, hogy lemondjunk a sokszínűségről. A szervező művelődési intézmények, civil szervezetek azt tartották szem előtt, hogy minden korosztály találja meg az őket érintő, vonzó témákat és kedvenc műfajait. Ezzel egyúttal a Székelyföldet és a róla alkotott képet az online felületen is eredményesen alakíthatjuk."
 • 2020. 10. 08.

  Kaptár dokumentumfilm-szemle ONLINE vetítések

  A XI. Székelyföld Napok keretén belül bemutatásra kerülnek a Kaptár dokumentumfilm-szemlére beküldött alkotások, a csatolt program szerint.

  A dokumentumfilmek a Kovászna Megyei Művelődési Központ Facebook oldalán (https://www.facebook.com/cultcov.ro/) kerülnek bemutatásra!
 • 2020. 10. 08.

  Szent Mihály Napok

  A Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub meghívásának eleget téve, a Kovászna Megyei Művelődési Központ a Cimborák Bábszínház előadását biztosította a október 4-én megszervezésre került Szent Mihály Napokon.
 • 2020. 10. 06.

  SOKSZÍNŰEN startol a Székelyföld Napok XI. kiadása

  2020. október 8 és 18 között tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre Kovászna, Hargita és Maros megyék közös szervezésében a szűkebb hazánkat, hagyományainkat, kulturális értékeinket bemutató Székelyföld Napok. Idén a ’Sokszínű Székelyföld’ mottót viselő rendezvény főszervezője a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Kovászna megyében pedig a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa koordinálja az eseményeket.

  A járványügyi intézkedéseket figyelme véve a szervezők arra a döntésre jutottak, hogy a rendezvények túlnyomó részét virtuális térbe helyezik át, de minden megyében lesznek offline események is.

 • 2020. 09. 22.

  Nagy Mózes könyvbemutató Esztelneken

  Hétfőn, szeptember 21-én délután került bemutatásra Esztelneken a Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában megjelent, a helyi iskola 340 éves évfordulója alkalmából összeállított, Nagy Mózes címet viselő kötet. Az iskola keletkezéstörténetét és az azt követő három évszázad változásait bemutató könyv hiánypótló. A kiadványban a szaktanulmányok mellett helyet kaptak Nagy Babos Tamás költő-tanár Nagy Mózeshez köthető versei is, valamint Maka Csilla Nagy Mózesről írt színdarabja is, amely az eredeti tervek szerint bemutatásra került volna az emlékünnepségen.

 • 2020. 09. 21.

  Kőbe vésett falutörvény Zalánban

  Vasárnap, szeptember 20-án avatták fel Zalán központjában az első székelyföldi falutörvényt szimbolizáló emlékművet Bodok Község Polgármesteri Hivatala, a Zaláni Református Egyházközség, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében.
 • 2020. 09. 18.

  Meghívó - a Zalán falutörvénye tiszteletére állított emlékmű avatására

  Bodok Község Polgármesteri Hivatala, a zaláni Református Egyházközség, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ meghívja Önt szeptember 20-án, vasárnap, a 12 órás istentiszteletet követően, a Zalán falutörvénye tiszteletére állított emlékmű avatására, a helyi kultúrotthon előtti térre.
 • 2020. 09. 17.

  Kultúr - Kültér: Classical Singers operett előadás Besenyőn

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa által szervezett Kultúr-Kültér rendezvénysorozat záróakkordjaként szeptember 20-án, vasárnap, az istentiszteletet követően, 11 órától Classical Singers operett-előadás lesz látható Sepsibesenyőn.

 • 2020. 09. 12.

  Kultúr - kültér: Kelekótya gyermekkoncert Kökösben

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa által szervezett Kultúr-Kültér rendezvénysorozat következő megállója Kökös, aholszerdán, szeptember 16-án, 18 órakor az unitárius templom udvarán a 2001-ben alakult Kelekótya együttes gyermekkoncerttel szórakoztat kicsiket és nagyokat.

 • 2020. 09. 08.

  Pályázati felhívás

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ pályázatot hirdet, gyermek és ifjúsági irodalmi folyóiratok támogatására, jogi személyiséggel rendelkező kiadók és szerkesztőségek számára.

  A pályázat leadási határideje: 2020. október 8., 12 óra.

  A szabályzat és a pályázati űrlapok a lenti linkekről tölthetőek le. Részletesebb tájékoztatás az office@cultcov.ro e-mail címen vagy a 0267-351 648-as telefonszámon igényelhető.

 • 2020. 09. 07.

  Nagy Mózesre emlékeztek Esztelneken

  Az első háromszéki iskolaalapítóra, Nagy Mózesre szoboravatással egybekötött ünnepségen emlékeztek szülőfalujában, vasárnap. Az esztelneki szerzetes 340éve alapította a Nagy Mózes Elméleti Líceumot szülőfalujában, amelyet 1696-ban a Kantába költöztetett.

  A híres pedagógus mellszobra a templom, az iskola és a ferences zárda közti téren kapott méltó helyet. Az alkotás Tódor Előd képzőművész keze munkáját dicséri, melynek talapzatáta kézdiszentléleki Bartalis család készítette. •