Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2021. 06. 19.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató Uzonban és Gelencén

  ⚔️Frontkatonák naplórészletei, helyszínen készült művészi értékű rajzok, hivatalos hadiparancsok, a völgy térképészeti története - mindez az ► Előre az Úz völgyében ◄ kötetben!

 • 2021. 06. 14.

  Kelekótya gyermekkoncert Málnásfürdőn

  A Kelekótya együttes 2001-ben alakult. Fennállása óta a saját szerzemények mellett a gyermekirodalom megzenésített értékes darabjaival – a Kaláka, Sebő Ferenc, Bojtorján, Halász Judit és mások dalait tolmácsolva – szól a mostani és valamikori gyermekekhez.

  2021. június 15-én, 18 órától szeretettel várunk kicsiket-nagyokat a málnásfürdői Római-Katolikus Plébánia udvarára. 

  A jókedv garantált! 
 • 2021. 06. 07.

  Művészeti Karaván ▶ Kiállításmegnyitó Kézdivásárhelyen

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Vigadó Művelődési Ház közös szervezésében 2021. június 10-én (csütörtökön) 18 órától kerül sor a Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében című kiállítás megnyitójára Kézdivásárhelyen, a Gábor Áron téren.

 • 2021. 06. 02.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató Kolozsváron

  A 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten Gottfried Barna, Nagy Zoltán és Tamás Sándor nyújtanak részletesebb betekintést az elmúlt három évszázad eseményeibe az érdeklődők számára.


  Találkozunk június 5-én a Bánffy-palota termében!

 • 2021. 06. 02.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató Baróton

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Előre az Úz völgyében című kötet bemutatójára, június 2-án, szerdán 19 órától a baróti Városi Művelődési Házba.
 • 2021. 05. 22.

  Közös gyökerek, közös hagyományok - Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében

  2021. május 21-én a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében nyílt meg a Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében címet viselő szabadtéri kiállítás a sepsiszentgyörgyi Szabadság téren.
 • 2021. 05. 17.

  Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében ▶ Kiállításmegnyitó

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében 2021. május 21-én (pénteken) 18 órától kerül sor a Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében című kiállítás megnyitójára Sepsiszentgyörgyön, a Szabadság téren.


 • 2021. 05. 04.

  Tisztelgés a Székely himnusz előtt

  Egy évszázada született a Székely himnusz, a centenárium tiszteletére pedig Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2021 októberében tudományos ülésszakot szervez. A Székely himnuszként közismertté váló költemény Csanády György tollából született 1921-ben, a műhöz Mihalik Kálmán szerezte a zenét. Első előadása 1922. május 22-én volt Budapesten, az Aquincumban egy májusi ünnepségen volt, ahol a zeneszerző is megjelent.
 • 2021. 04. 07.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató Csíkszentgyörgyön

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Előre az Úz völgyében című kötet bemutatójára, április 8-án, csütörtökön 15 órától a csíkszentgyörgyi kultúrotthonba.
 • 2021. 03. 29.

  Háromszéki írott tojások - kiállításmegnyitók

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ Háromszéki írott tojások című kiállítása 2021. március 30-tól látogatható a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban, illetve a kovásznai Városi Művelődési Ház udvarán. A 11 órás csernátoni, illetve 17 órás kovásznai megnyitókon Kakas Zoltán, a Háromszéki írott tojások című könyv szerzője mesél e sérülékeny emlékanyagokról.

 • 2021. 03. 25.

  Képzés hagyományos népi mesterek számára

  Pályázati alapismeretek és lehetőségek, marketingstratégiák és közönségkommunikáció – képzés hagyományos népi mesterek és kézművesek számára

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ pályázati alapismereteket és lehetőségeket, valamint marketing- és PR-stratégiákat ismertető kétnapos képzést szervez népi mesterek és kézművesek számára2021. április 23 és 24-én, a megyei tanács dísztermében, Sepsiszentgyörgyön (vagy online). A képzés az Izland, Liechtenstein és Norvégia által finanszírozottHagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítéscímet viselő program része.

 • 2021. 03. 23.

  Székelyföldi Népi Mesterségek - kiállításmegnyitó Baróton

  Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Erdővidék Múzeumának közös szervezesében, 2021. március 23.-án 18 órától kerül sor a Norvégia, Lichtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként létrejött “Hagyományos Székelyföldi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által” címet viselő kiállítás megnyitójára Erdővidék Múzeuma Károli Gáspár termében.

 • 2021. 02. 11.

  Barabás Miklós festőművészre emlékezünk

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, a márkosfalvi Református Egyházközség és Szentkatolna Polgármesteri Hivatala közösen emlékezik meg Barabás Miklós festő születésének 211. évfordulójáról 2021. február 14-én, vasárnap, a 11 órás istentisztelet után a Barabás Miklós emlékmű megkoszorúzásával.
 • 2021. 02. 10.

  Előre az Úz völgyében – Rendhagyó harctéri napló

  Az Úz völgye közös érzelmi ügyünk – a Háromszék Vármegye Kiadónál frissen megjelent Előre az Úz völgyében című kötetét a szerzők azoknak ajánlják, akiket érdekel a székelység múltja, akiknek fontos ismerni a hazát, hangsúlyozták a szerzők a könyv bemutatóján, kedd este, Kézdivásárhelyen. A szerzőket a könyvbemutatón Nagy Zoltán történész, katonai hagyományőrző faggatta.
 • 2021. 02. 04.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató, Sepsiszentgyörgy

  Frontkatonák naplórészletei, visszaemlékezések, újságcikkek segítségével szinte órára pontosan feltárja az Úz völgyében az első világháború idején történteket a Háromszék Vármegye Kiadó új könyve, a Kocsis Károly által szerkesztett Előre az Úz völgyében című kötet, melyet Kövér Gyula a helyszínen készített művészi értékű rajzai és a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményéből származó korabeli fotók gazdagon illusztrálnak.


  A könyvben Gottfried Barna történész, levéltáros tanulmánya a kor hadtörténetébe vezeti be az olvasót, Tamás Sándor térképgyűjtő Úz völgye térképészeti történetét ismerteti.

  //Háromszék napilap//

 • 2021. 02. 04.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató, Kézdivásárhely

  Frontkatonák naplórészletei, visszaemlékezések, újságcikkek segítségével szinte órára pontosan feltárja az Úz völgyében az első világháború idején történteket a Háromszék Vármegye Kiadó új könyve, a Kocsis Károly által szerkesztett Előre az Úz völgyében című kötet, melyet Kövér Gyula a helyszínen készített művészi értékű rajzai és a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményéből származó korabeli fotók gazdagon illusztrálnak.A könyvben Gottfried Barna történész, levéltáros tanulmánya a kor hadtörténetébe vezeti be az olvasót, Tamás Sándor térképgyűjtő Úz völgye térképészeti történetét ismerteti.
  //Háromszék napilap//
 • 2021. 02. 04.

  Székelyföldi Népi Mesterségek - kiállításmegnyitó Kézdivásárhelyen

  Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Vigadó Művelődési Ház közös szervezesében, 2021. február 8.-án 18 órától kerül sor a Norvégia, Lichtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként létrejött “Hagyományos Székelyföldi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által” címet viselő kiállítás megnyitójára a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében.
 • 2021. 01. 27.

  Kiértékelő - Szónokverseny a Magyar Kultúra Napja alkalmából

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett szónokverseny, még ha online formában is, kiváló lehetőséget kínált a középiskolás fiataloknak arra, hogy elmondhassák gondolataikat a magyar kultúra (napja) jelentőségéről. A következő szempontok alapján értékeltünk: a kiírásnak és az ünnepi alkalomnak megfelelő tématartás, a beszéd felépítése, az érvelés módja, hitelesség és stílus, előadásmód, eredetiség. Visszatérő motívuma volt a beszédeknek Kölcsey példája, a himnusz jelentősége, a magyar kultúra nagyjainak felsorolása, megidézése, átörökítése. Különösen örültünk annak, hogy mindegyik versenyző beszédének különböző kontextusban, de hasonló volt az üzenetértéke: a kultúra az, ami identitásformáló és megtartó erő lehet bármilyen válsághelyzetben.

 • 2021. 01. 26.

  Pályázati felhívás - MŰVÉSZETI KARAVÁN

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a révkomáromi Helios Fotóklub nyílt pályázatot hirdet háromszéki fényképészeknek, illetve amatőr fotósoknak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott MŰVÉSZETI KARAVÁN – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében című nyertes pályázatnak köszönhetően létrejött kezdeményezés célja a két régió fotóművészeinek megszólításán túl a partner régióban való bemutatkozás lehetőségének biztosítása is.

 • 2021. 01. 25.

  Gazda Klára kapta a Háromszék Kultúrájáért Díjat

  Gazda Klára a sepsiszéki Zalánban született 1944. szeptember 4-én. A középiskolát Sepsiszentgyörgyön végezte, majd 1967-ben Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán szerzett magyar nyelv- és irodalom szakos tanári oklevelet. Általános iskolai tanári képesítését mindössze egy évig hasznosíthatta Csíkcsicsóban, mielőtt a Székely Nemzeti Múzeum akkori igazgatója, Székely Zoltán hazahívta a megyei múzeum keretében meghirdetett etnográfus állásra. •