• Aktuális hírek

 • 2011. 06. 09.

  Népzenei tábor gyerekeknek és fiataloknak!

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2011. augusztus 8-14., a Katrosa üdülőtelepen található táborozóhelyen, szervezi meg az első HÁROMSZÉKI NÉPZENEI TÁBORT.
  A táborban hegedűn, brácsán, nagybőgőn és cimbalmon játszani tudó elemi, általános és középiskolás diákok vehetnek részt, összesen 25 személy.
  A program keretében a résztvevők az említett hangszereken népzene-tanuláson, illetve órarendtől függően, kézműves tevékenységen (nemezelés) és népdal tanuláson vesznek részt, valamint betekintést nyernek két népi hangszer (furulya és gardony) elkészítésének folyamatába.
  Jelentkezni a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Szabadság tér 2. szám), a szmanyika@yahoo.com email címen, vagy a 0267- 351 648, 0757-047 712 telefonszámokon lehet. Részvételi díj: 150 RON/személy.
  Jelentkezési határidő: 2011. június 30. (csütörtök), 14:00 óra.
 • 2011. 06. 06.

  Gryllus Vilmos Sepsiszentgyörgyön zárja székelyföldi koncertsorozatát!

  2011. június 9-én, 11 órától a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házában koncertezik a Kossuth-díjas előadó, Gryllus Vilmos. A gyerekelőadás címe: Pörög a, forog a szoknya.
  Jegyek elővételben a Városi Szervezőirodában vagy a helyszínen, a koncert előtt egy órával.

  A turné állomásai és a koncertek időpontjai:
  • Június 5., 11 óra – Kézdiszentlélek, Perkő
  • Június 5., 18 óra – Csíkszereda, Mikó vár
  • Június 6., 11 óra – Gyergyószentmiklós, Művelődési Központ
  • Június 6., 18 óra – Gyergyóalfalu, petőfi Sándor Művelődési Ház
  • Június 7., 11 óra – Székelyudvarhely, Stúdió Mozi
  • Június 8., 17 óra – Barót, Művelődési Ház
  • Június 9., 11 óra – Sepsiszentgyörgy, Szakszervezetek Művelődési Háza
 • 2011. 05. 26.

  Végh Antal vetélkedő

  A Haszmann Pál Múzeum és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében, május 28-án, szombaton kerül sor a Végh Antal vetélkedőre.

  Az előzetesen bejelentkezett 15 kiscsapat Nagyborosnyóról, Bereckből, Martonfalváról, Sepsiszentgyörgyről (a Mikes Kelemen Főgimnáziumból és a Váradi József Általános Iskolából), Rétyről, Gidófalváról, Kőröspatakról, Felsőcsernátonból, Alsócsernátonból, Ozsdoláról, Kézdialmásról és Maksáról érkezik a vetélkedőre.
  Program:
  9.00-9.30 Érkezés
  10.00-13.00 Vetélkedő, eredményhirdetés
  13.30-15.00 Ebéd
  15.00-16.00 Múzeumlátogatás
  16.00-18.00 Kézműves tevékenységek (gyöngyfűzés, bútorfestés, fafaragás, nemezelés)
 • 2011. 05. 24.

  Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

  A Székelyföldi Napok nyitórendezvényeként, idén június 5-én (vasárnap) kerül sor az Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójára, a Kézdiszentlélekhez tartozó, Perkő zarándokhelyen.
  Az eseményre 24 csoport hivatalos, közel 750 fellépő, Hargita, Maros és Kovászna megyékből, illetve két magyarországi és egy vajdasági csoport is szerepel a programban.
  A rendezvény kiemelt programpontja, a 11.00 órától kezdődő Gryllus Vilmos Pörög a, forog a szoknya című koncert.
  A Kaláka együttes alapító tagjáról részletek olvashatók a http://www.gryllus.hu/vililemezek.html honlapon.
 • 2011. 05. 23.

  MELODIKA - Jeles Napok Háromszéken

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében, 2011. május 29-én, vasárnap, a „Jeles Napok Háromszéken” rendezvénysorozat keretén belül a Melodika- énekegyüttes operett részleteket ad elő, 12 órától, a lécfalvi Művelődési Házban. Az eseményen Keresztes Károly (zeneszerző, lapszerkesztő) előtt tisztelegünk, születésének 120-dik évfordulója alkalmából.
  A Melodika-énekegyüttes tagjai:
  Sebestyén-Lázár Enikő (szoprán)
  Szélyes Margit (szoprán)
  Mocanu-Prezsmer Erika (mezzo-szoprán)
  Oláh-Badi Alpár (tenor)
  Barabás Lajos-Zsolt (tenor)
  Lőfi Gellért (zongora)
 • 2011. 05. 23.

  Néptáncot oktató tábor, erdélyi pedagógusoknak!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2011. június 20-25 között, Rétyen szervezi meg az erdélyi pedagógusokat oktató néptánctáborát. A tábor célja, az erdélyi pedagógusok szakképzése, a Kárpát-medencei magyarság népi kultúrájából a táncos elemek oktatása, hogy a következő generációknak helyesen adják át a hagyományokat.
  A tábor oktatói Tálas Ágnes, a budapesti Hagyományok Házának néptánc szakelőadója és Udvari Róbert, néptáncoktató, a balánbányai Ördögborda néptáncegyüttes koreográfusa. A néptáncoktatás mellett lesznek kézműves foglalkozások is, Mikola Edit (nemezelés) és Szász Etelka (gyöngyfűzés) vezetésével.
  Jelentkezni a 0751-109751-es telefonszámon, Virág Endrénél vagy személyesen a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén. A helyek száma korlátozott.
  Részvételi díj: 150 Ron/fő. Bejelentkezési határidő: június 10.
 • 2011. 05. 20.

  III.Székelyföldi Gyerek- és Ifjúsági Fúvóstalálkozó

  Kovászna Megye Tanácsa; a Pro Musica Zenei Alapítvány és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében 2011. május 21-én, szombaton, Rétyen tartják meg a III. Székelyföldi Gyerek- és Ifjúsági Fúvóstalálkozót.

  Fellépő zenekarok: a Dicsőszentmártoni Fúvósegyüttes, a Csíkkarcfalvi „Bitykó” Ifjúsági Fúvós Egyesület, a zágoni és a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola Ifjúsági Fúvószenekar, a sepsiszentgyörgyi Művészeti Iskola és a barátosi Gyermekzenekar, a nagyváradi Ifjúsági Fúvószenekar, a rétyi Antos János I-VIII Osztályos Iskola és a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola gyermekzenekara, a csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, „Szerenád” fúvószenekara.

  A rendezvény 11 órától kezdődik és jó idő estén a rétyi Kulturális Központban, rossz idő esetén pedig a rétyi Művelődési Házban zajlik. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak! (Részletek a www.kultkov.ro oldalon.)
 • 2011. 05. 05.

  Végh Antal öröksége – háromszéki vetélkedő V-VIII. osztályos diákcsapatoknak

  A Jeles Napok Háromszéken, egész évre kiterjedő rendezvénysorozat, első állomásán, március 21-én Alsócsernátonban, Végh Antal ’48-as főhadnagy, ágyúöntő, székely ezermester születésének 200 éves évfordulója alkalmából, ünnepi műsorral tisztelegtünk hazafiasága, kreativitása, innovatív szellemisége előtt.
  A megemlékezés folytatásaként született meg a Végh Antal személyisége és alakja köré szervezendő vetélkedő ötlete is, melynek célcsoportja a háromszéki V-VIII. osztályos iskolákban tanuló 4 tagú diákcsapatok. A vetélkedő időpontja május 28. (szombat), helyszíne a csernátoni Haszmann Pál Múzeum.
 • 2011. 04. 21.

  Kellemes Húsvéti Ünnepeket

  Kellemes Húsvéti Ünnepeket
 • 2011. 04. 12.

  Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

  A már közel húszéves múltra visszatekintő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál korábban soha nem szolgált rá annyira a nemzetközi jelzőre, mint idén. Negyven országból érkeznek kiállítók, alkotók, kiadói szakemberek 2011. április 14-17. között Budapestre, s a külföldi kiállítói standok is nagyobb alapterületet foglalnak el, mint eddig bármikor.
 • 2011. 04. 07.

  Háromszéki Diáknapok - NYÍLT NAP

  A Háromszéki Diáknapok szervezőcsapata minél szélesebb célközönséggel szeretné megismertetni, az idén 7-dik alkalommal szervezendő májusi vetélkedőt, amely háromszéki középiskolás diákoknak és egyetemistáknak szól.
  Az április 8-ára időzített NYÍLT NAP keretében, IV-VIII osztályosoknak, 5 fős csapatokban, lehetőségük lesz kipróbálni ügyességüket, kreativitásukat, együttműködési készségüket. Cél a kisiskolások és V-VIII osztályos diákok életébe is belopni a Háromszéki Diáknapok varázsát, hogy ők is kipróbálhassák és belekóstolhassanak a verseny hangulatába, élményekkel gazdagodjanak, ismerkedjenek és játszanak.
  Tanár-diák vetélkedőre is sor kerül, ugyanis 5 fős (2 tanár – 3 diák) csapatoknak is készülünk programmal és versenyszámokkal. Lesz bemutató, filmvetítés, kampánybeszédek régi diáknapos versenyzőktől.
 • 2011. 04. 07.

  Gitárkoncert Sepsiszentgyörgyön!

  Mester Sándor, budapesti gitárművész, április 12-én Sepsiszentgyörgyön koncertezik.
  Kedden 12 órától a Mikes Kelemen Dísztermében és 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron termében klasszikus gitárral játszik Bakfark és Bartók műveiből, de néhány Bach és Barrios darab is elhangzik majd.
  A sepsiszentgyörgyi koncertek részei egy négy országos (Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia) turnénak, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogat.
  A koncerteken való részvétel ingyenes.
  A művészről és a turnéról részletes információk olvashatók a www.sandormester.com honlapon.
 • 2011. 03. 18.

  Március 21. - Végh Antal emlékünnepség - JELES NAPOK HÁROMSZÉKEN

  A Jeles Napok Háromszéken, egész évre kiterjedő rendezvénysorozat, célja a szellemi értékeink tudatosítása és népszerűsítése, a helyi identitástudat erősítése és a közösségépítés.
  A rendezvénysorozat első állomásán, Alsócsernátonban, Végh Antal, főhadnagy, ágyúöntő, székely ezermester születésének 200 éves évfordulója alkalmából, ünnepi műsorral tisztelgünk hazafiasága, kreativitása, innovatív szellemisége előtt.
 • 2011. 03. 17.

  Jeles Napok Háromszéken

  Időszak: 2011. március - december
  Helyszínek: Csernáton, Sárfalva/Nyújtod, Fenyős, Ozsdola, Bölön, Gelence, Illyefalva/Aldoboly, Torja, Kovászna, Nagyajta, Lécfalva, Zabola, Réty, Miklósvár, Besenyő, Kézdiszárazpatak, Ozsdola, Nagybacon, Lemhény, Bardóc/Székelyszáldobos, Zabola, Zágon, Dálnok, Kilyén/Szotyor, Vargyas, Esztelnek, Réty, Zágonbárkány, Dobolló, Hídvég, Gidófalva, Kézdiszentkereszt, Bélafalva, Bodok, Árkos, Árapatak, Bereck, Lisznyó, Lisznyópatak, Magyarós, Bikfalva, Szentiván, Hatolyka, Kálnok, Kökös, Kommandó, Málnásfürdő, Mikóújfalu.

  2009 óta, minden évben megjelenik a Nagyjaink című kiadvány, amely kerek évfordulók kapcsán gyűjti össze és teszi közkinccsé a megye hírességeinek életrajzát.
  Az ünneplés és emlékezés egy megmaradásra hivatott közösségnek mindig erőt ad a továbblépéshez, ezért a Kovászna Megyei Művelődési Központ fontosnak tartja, hogy ne csak írásban emlékezzünk meg a nagyjainkról, hanem a szülőfalvak közösségeit bevonva és mozgósítva olyan kulturális programokat szervezzünk, amelyek felelevenítik nagyjaink szellemiségét, irányt mutatnak jelenünkben és alappillérei lehetnek jövőnknek.
  Ezért, a 2004 óta jól működő, egyhetes Őszi Közművelődési Napok, rendezvénysorozat megváltozik, időben és térben bővül, koncepciójában a megye jeles évfordulóira és szülötteire épít.
  A Jeles Napok Háromszéken, egész évre kiterjedő rendezvénysorozat célja a szellemi értékeink tudatosítása és népszerűsítése, a helyi identitástudat erősítése és a közösségépítés.
 • 2011. 02. 10.

  Nagyjaink – Háromszék jeles szülöttei

  Az ünneplés és emlékezés egy megmaradásra hivatott közösségnek mindig erőt ad a továbblépéshez, ezért is tartja a Kovászna Megyei Művelődési Központ rendkívül fontosnak a megye nagyjainak életrajzát összegyűjteni és közkinccsé tenni.
 • 2011. 01. 21.

  Kányádi Sándor közönségtalálkozó helyszínt változtat!

  A várható nagy érdeklődésre való tekintettel a január 22-i sepsiszentgyörgyi Kányádi Sándor – közönségtalálkozó helyszíne módosult. Az új helyszín a Belvárosi Református Templom, a találkozó időpontja változatlan, szombat 17 óra.
 • 2011. 01. 18.

  Magyar Kultúra Napja alkalmából Liszt Ferencre emlékezünk!

  2011. január 23-án, 16 órai kezdettel a sepsiszentgyörgyi Evangélikus templomban a Magyar Kultúra Napja alkalmából 200 éve született Liszt Ferencre emlékezünk. A zeneszerző, Via Crucis című művéről tart előadást Valádi Enikő zenetanár, ezt követően hallható lesz a teljes kompozíció a Snaps Vocal Band és Horváth Zoltán orgonaművész előadásában.
 • 2011. 01. 18.

  Magyar Kultúra Napja Kányádi Sándorral

  A Magyar Kultúra Napja alkalmából a kortárs magyar irodalom egyik legismertebb szerzőjével, Kányádi Sándor költővel szervez közönségtalálkozó-körutat A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kovászna Megyei Művelődési Központ.
 • 2010. 12. 14.

  KISRÉGIÓS TALÁLKOZÓK, Orbaiszéken és Sepsiszéken!

  Folytatódott a kisrégiós találkozók sora, december 2-án Kovásznán gyűltek össze Orbaiszék művelődésszervezői, számvetés és ötlettelés céljából. A találkozón Zágon, Kovászna, Papolc, Zabola, és Barátos közművelődési életének szervezői, szereplői voltak jelen.
 • 2010. 11. 23.

  KISRÉGIÓS TALÁLKOZÓK, Kézdiszéken és Erdővidéken!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, október 5-én megtartott Nyílt Napján szakmai találkozóra is sor került, ahová a háromszéki művelődési házak igazgatói, felelősei és önkéntes művelődésszervezők voltak hivatalosak. Ennek folytatásaként kisrégiós találkozókra került sor november 16-án, Szentléleken, november 18-án Baróton.


 •