• Aktuális hírek

 • 2015. 03. 19.

  A néptánc ünnepe Vargyason!

  A hétvégén a vargyasi kultúrotthonban zengett a szó, szárnyalt a lélek, ropogott a padló!

  A sepsiszentgyörgyi Százlábúak Ifjúsági Néptáncegyüttes a „Zeng a lélek, zeng a szó” című folklór műsorával, a Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett megyei turné negyedik állomásán Vargyason, a helyi kultúrotthonban lépett fel. Ugyanakkor a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola és a Sic-Art Egyesület által kezdeményezett Néptánc mindenkinek nevű rendezvénysorozat nyitóeseménye is zajlott.

 • 2015. 03. 16.

  Pályázati kiírás kiadói projektek - 2015.

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ a Kovászna Megyei Tanács nevében meghirdeti a kiadói projektek megvalósítását támogató 2015-ös pályázati szessziót, vissza nem térítendő támogatást biztosít kulturális kiadványok megszerkesztésére és kiadására.

 • 2015. 03. 08.

  Pályázati kiírás kiadói projektekre - 2015.

      A Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kovászna Megyei Tanács nevében meghirdeti a kiadói projektek megvalósítását támogató 2015-ös pályázati szessziót. Kovászna Megyei Művelődési Központ vissza nem térítendő támogatást biztosít gyermek és ifjúsági kulturális és irodalmi folyóiratok megszerkesztésére és kiadására.
      A maximálisan igényelhető összeg, amelyet egy legtöbb 5 címből álló kiadói projekt megvalósítására lehet igényelni, 50.000 RON. A vissza nem térítendő támogatás kizárólag a támogatás kedvezményezettje által rendelkezésre álló, vagy általa bevont saját finanszírozási források – más, mint a vissza nem térítendő támogatás formájában kapottak – létezésének feltételei között kerül jóváhagyásra, legkevesebb a kiadói projekt teljes költségvetésében előlátott elszámolható költségek 10%-a mértékében. A kiadói  pályázatok benyújtásának időszaka: 2015. 03. 09. – 2015. 04. 08. A kiadói  pályázatok benyújtásának határideje: 2015. 04. 08., 16 óra.
  További részleteket a támogatási szesszióról az office@cultcov.ro elektronikus címen, illetve a 0267-351 648 telefonszámon lehet igényelni.

 • 2015. 03. 04.

  Háromszéki Diáknapok 11. - beiratkozás

  2015. február 27-én, lezárult a beiratkozás a Háromszéki Diáknapok 11. megyei ifjúsági vetélkedőre. A 16 csapatra meghirdetett vetélkedőre, 25-en tették le a benevezési iratcsomókat, ebből 19 sepsiszentgyörgyi és 6 KOBAKÉ (Kovászna, Barót és Kézdivásárhely) csapat jelentkezett. 
  A csapatok bejelentkezési sorrend szerint: Tagmen, The Bombers, NEO, BEER-lyuk, ReLáCíó, KalasnyiCow, Mahakala, Vigyorgia, PI/Köcc, Nemezis (KOBAKÉ), Ku-ku-ri-Crew (KOBAKÉ), Fúzió, Treepshy, Kiwhisky, Maki-verem, Dandana, Dex'n Monkey (KOBAKÉ), Mind(1)egy, Mihasznák, Hullámreccsentők (KOBAKÉ), Va fi bine!, Diszkópatkányok, Grove Street, ÁÜÍŰ (KOBAKÉ), Weeeder's (KOBAKÉ).
  A túljelentkezésre való tekintettel, a beiratkozást követően elindult a vetélkedő előselejtezője, amelyik 2015. február 27 - március 26 között zajlik és két feladatot tartalmaz. A részletek a www.facebook.com/HaromszekiDiaknapok oldalon olvashatók.
 • 2015. 03. 04.

  Kézdiszentléleken és Illyefalván vendégszerepel a Százlábúak Ifjúsági Néptáncegyüttes

  „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.” Kodály Zoltán
  Virág Imola és Virág Endre néptáncoktatók által vezetett sepsiszentgyörgyi Százlábúak Ifjúsági Néptáncegyüttes Zeng a lélek, zeng a szó című folklór műsorát, 2015. március 6-án, pénteken 19 órától a kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Házban és március 7-én, szombaton 18 órától, az illyefalvi kultúrházban láthatja a nagyközönség.

 • 2015. 02. 22.

  Háromszéki Diáknapok 11. - a vetélkedő meghirdetése

  A Háromszéki Diáknapok egy 3 napos vetélkedő, amelyen 280 háromszéki diák vesz részt. A vetélkedő: sport, kulturális, tudományos, ügyességi próbákat tartalmaz és célja, hogy lehetőséget kínáljon a szabadidő hasznos eltöltésére, az ismerkedésre a 14-25 éves diákok, egyetemisták számára, mindezt a sportszerűség és a csapatszellem jegyében.
  Az eseményt 2015. május 15-17 között, a tizenegyedik alkalommal szervezik meg, Sepsiszentgyörgy bel- és kültéri helyszínein és mivel diákok szerveznek diákoknak, ezért népszerűsége évek óta töretlen. 
  A vetélkedőre nevezhet minden Kovászna megyei állami intézményben tanuló IX-XII. osztályos diák, valamint Kovászna megyei születésű, romániai és magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló egyetemista. Az idei vetélkedő 16 csapatra van kialakítva, 13 sepsiszentgyörgyi csapat és 3 KOBAKÉ csapat részére. KOBAKÉ csapatnak az a csapat minősül, ahol 12 tag kovásznai, baróti, kézdivásárhelyi iskolákban tanulnak vagy ezeknek az iskoláknak a volt tanulói és jelen pillanatban valamelyik romániai vagy magyarországi felsőoktatási intézmény egyetemistái.

 • 2015. 01. 19.

  Díjátadó gála a MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN!

  Kovászna Megye Tanácsa, idén is a Magyar Kultúra Napján adja át a Kovászna Megyei Művelődési Központ által 2013-ban alapított Háromszék Kultúrájért-díjat.

  A kitüntetés egy életműdíj, a háromszéki kultúra terén kifejtett több évtizedes kiemelkedő tevékenység elismerése. Az ezer eurót jelentő díjat, 2015. január 22-én, 19 órától ünnepélyes keretek között adja át Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a Tamási Áron Színház nagytermében tartandó DÍJÁTADÓ GÁLÁN. Az eseményen fellép a sepsiszentgyörgyi IMPRO-VÍZIÓK 2.2 zenekar és kiosztják a III. Székelyföldi Grafikai Biennálé díjait is.

 • 2015. 01. 15.

  Megnyílik a III. Grafikai Szemle

  A Magyar Kultúra Napján, január 22-én nyílik meg a Grafikai Szemle, III. Székelyföldi Grafikai Biennále tárlata Sepsiszentgyörgyön. A megnyitóünnepséghez több, különböző helyszínen zajló kiállítás és egy díjátadó gála kapcsolódik.

  A 2014 szeptemberében a székelyföldi megyék tanácsai, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által meghirdetett, nemzetközi grafikai versenyre 336 képzőművész nevezett be a világ 32 országából, közel 800 alkotással. Ezek közül a biennále zsűrije 236 alkotást választott ki, amelyek most kerülnek először kiállításra a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban és Székely Nemzeti Múzeumban. Az Integrum címet viselő tárlat január 22. – március 8. között lesz látogatható, ünnepélyes megnyitójára január 22-én 17 órától kerül sor az Erdélyi Művészeti Központban.

 • 2014. 11. 24.

  Könyvcsomag a megye iskoláinak!

  A jövő hét folyamán Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közel 4400 darab háromszéki vonatkozású füzetet és könyvet adományoz a megye tanintézményeinek. Az iskolák könyvtáraiban 17 féle szakkönyv, monográfia, honismereti - és képes könyv lesz elérhető minden Háromszéket megismerni, felfedezni vágyó diák és pedagógus számára. A csomag tartalmazza a Háromszék Vármegye Kiadó által megjelentetett népszerű képes könyveket is, mint a Barangolások Háromszéken, Kúriák földje, Háromszék és a frissen megjelent Háromszék természetkalendáriuma. Közel 2800 darab füzet kerül kiosztásra, köztük a megye értéktérképe, a jeles szülöttekről készült füzetek, de a történelmi régió címereit tartalmazó kifestős könyv is. A jövő év elején hasonló adománycsomagban részesülnek a községi és a városi könyvtárak is.

 • 2014. 11. 12.

  Rendhagyó irodalomóra, zenei csemege Sepsiszentgyörgyön!

  Dsupin Pál és Csergő-Herczeg László korabeli hangszerek kíséretében adnak elő részleteket Arany János daloskönyvéből november 13.-án, 19.00 órai kezdettel a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. A belépés ingyenes! Az előadás időtartama egy óra.

  Arany János öregkorában 150 általa ismert dalt jegyzett le. Ennek kéziratát 1952-ben Kodály Zoltán és Gyulai Ágost közzétette az Arany János népdalgyűjteménye c. könyvben. A kézirat alapján készített CD-jüket, amelyet a sepsiszentgyörgyi előadáson meg lehet vásárolni, Magyarországon 33 alkalommal mutatták be már a művészek, emellett Nagyszalontán, Arany János szülővárosában.
  Az előadáson a kéziratban megtalálható népdalok, Arany korának népies műdalai és folklorizálódott versek hangzanak el. A kézirat dalait kiegészítették az előadók Kodály Zoltán nagyszalontai gyűjtéséből idevágó dalokkal. A hangszerelésben figyelembe vették a dallamok műfaji jellemzőit. Ennek megfelelően az Arany János által is használt gitár kíséri a műdalirodalom emlékeit, fuvolával párosítva. A népdalokat tekerőlant, tárogató, duda, citera és népi fuvola kísérettel adják elő a művészek.
  Kodály Zoltán szerint „... nem ismeri teljesen Aranyt, aki e gyűjteményt nem ismeri”. Azért is érdekes a kézirat megszólaltatása, mert Arany János műveit minden magyar gyermek tanulja az iskolában, de életművének e részéről az irodalom- és énekzene-tanárok közül is csak kevesen tudnak, pedig nemcsak érdekes, de izgalmas és szép is.
 • 2014. 10. 21.

  MESÉLŐ HÁROMSZÉK - összegzés

   2014. szeptember 30 és október 8 között megtartott MESÉLŐ HÁROMSZÉK rendezvénysorozat 62 népmeséhez kötődő programot tartalmazott, kitűzött célja volt, hogy a magyar népmesei örökség előtérbe helyezésén, megismertetésén, használatán és továbbadásán keresztül Kovászna megye felnövekvő nemzedékének identitástudatát erősítse. Szeptember 30-án, a Magyar Népmese Napján, Kisbaconból elindított rendezvénysorozat a megye 25 településén 7110 gyermekhez és 1845 felnőtthöz jutatott el 39 bábszínházi előadást, 7 mesetáncházat, 2 mesebarangolást, 3 mese alapú kézműves foglalkozást, 2 népmese alapú rajzkiállítás.

 • 2014. 10. 16.

  Háromszék Természetkalendáriuma - könyvbemutató

  Az V. Székelyföld Napok keretében kedden 18 órától, közel 100 érdeklődő jelenlétében mutatták be Háromszék Természetkalendáriumát, a Székely Nemzeti Múzeum, Tolerancia termében. A könyvbemutatót szervező intézmény nevében, sepsiszéki Nagy Balázs üdvözölte a könyv szerzőit Dombi Szilvia Helgát, Gaál Zsuzsannát, Majos Andrea Arankát és Dr. Szabó D. Zoltán biológust, a kiadvány lektorát.
      Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében elmondta, hogy 2013-ban mutatták be Háromszék kis Természetkalendáriumát, akkor a felmerülő igényekre válaszolva, ígéretet tett arra, hogy ennek majd egy bővített változata is elkészül. A most bemutatott Háromszék Természetkalendáriuma egy tartalmas és szép kiadvány, amelyet idővel bővíteni lehetne/ kellene, hogy megszülethessen Székelyföld Természetkalendáriuma.

 • 2014. 10. 02.

  MESEMÉCSES - Minden napra 3 népmese!

  A kilenc napos rendezvény időtartama alatt 100 háromszéki óvodás és kisiskolás közösség használja a kisbaconi megnyitón útjukra indított mesemécseseket, fényük mellett olvassák fel, hallgassák meg azt a 27 népmesét, amelyek kiemelésével Benedek Elek hagyatéka előtt tisztelgünk. 
  A mesék hanganyaga a Cimborák Bábszínház szervezésében, önkéntes színészek és bábszínészek segítségével készült el.
  Az első nap hanganyaga az alábbi linkeken elérhető:

  NEMES LEVENTE - Az égig érő fa - https://soundcloud.com/peter-orsolya/01-az-egigero-fa
  CSIBI SZABOLCS - A csillagszemű juhász - https://soundcloud.com/peter-orsolya/02-a-csillagszemu-juhasz
  PÉNTEK ZSUZSA - A rózsát nevető királykisasszony - https://soundcloud.com/peter-orsolya/03-a-rozsat-neveto-kiralykisasszony


 • 2014. 10. 02.

  BARANGOLÁS A MESÉK VILÁGÁBAN - a sepsiszentgyörgyi Erzsébet Parkban

  Közhírré tétetik, hogy október 8-án délután az Erzsébet park az Óperenciás tengeren túli csodálatos Mesebirodalommá változik. Meseország királya mindenkit szeretettel hív, hogy eme rendkívüli alkalommal egy óra erejéig országának vendégei, a mesehősök segítői, végül pedig birodalma titkainak őrzői és védelmezői legyenek. A Birodalomba 2014. október 8-án pontban 18 órakor lehet belépni. Meseország királya a parkban lévő játszótér melletti kerekerdőben várja a bátor jelentkezőket. A belépés 4 fős csapatokban történik, családok esetén ez a létszám változhat. Négy évnél kisebb gyermek szülői kísérettel léphet Meseföldre. Továbbá minden Meseországba érkezőnek hoznia kell magával egy természetes anyagokból, saját maga készítette varázseszközt. Érdeklődni és jelentkezni a 0757-047717-es (Péter Orsolya) telefonszámon lehet vagy a meseloharomszek@gmail.com e-mailcímre küldött levélben.

 • 2014. 10. 02.

  MESEFOLYAM a Cimborák Bábszínház otthonában

  Kányádi Sándor egy kisdiáktól megtanulta, hogy "a vers az amit mondani kell". Ez igen nagy bölcselet s a mesére talán még inkább igaz. A mese- és a történetmondás az emberiséggel egyidős tevékenység. Mondjuk a meséket szinte öntudatlan, egyszerűen mert szükségünk van rájuk. Október 5-én, vasárnap a Mesefolyam ennek az ösztönös igényünknek igyekszik teret adni. Reggel 10 órától este 6 óráig mese-mesét követve csörgedez, árad, zudul a mesefolyam a Bábstúdióban. 
  Szívesen várunk mindenkit, kicsit és nagyot egyaránt, aki a mesét szívesen hallgatja esetleg mondja, olvassa. Saját vagy kedvenc meséknek kifejezetten örülnénk. A részvétel ingyenes. Mesére fel!

 • 2014. 09. 29.

  MESÉLŐ HÁROMSZÉK - 9 NAPIG CSUPA MESE!

        A MESÉLŐ HÁROMSZÉK rendezvénysorozat 62 népmeséhez kötődő programot tartalmaz, amely szeptember 30-án a Magyar Népmese Napján Kisbaconból indul és  a megye 25 településére jutatt el bábszínházi előadásokat, mesebarangolásokat, kézműves foglalkozásokat, mesetáncázakat. A kilenc napos rendezvény időtartama alatt 91 háromszéki óvodás és kisiskolás közösség használja majd a kisbaconi megnyitón útjukra indított mesemécseseket, fényük mellett olvassák fel, hallgassák meg azt a 27 népmesét, amelyek kiemelésével Benedek Elek hagyatéka előtt tisztelgünk. A megnyitón, a tavasszal meghirdetett Meseíró és meseillusztrációs pályázat díjazására is sor kerül, a nyertes csapatok pedig részt vesznek egy kisbaconi mesebarangoláson.
      A Népmesék bábszínházi találkozóján 7 társulat vesz részt, az erdélyi társulatok mellett meghívott vendégek a Felvidékről érkező roznyói Meseszínház és a Magyarországról érkező pécsi MárkusZínház. Két mesemondó találkozóra is sor kerül, október 1-én, a fotosmartonosi Mesekunyhóban az óvodás korú gyermekeknek, valamint október 3-án, a nagyajtai Mesekunyhóban a kisiskolások mondanak mesét. A program keretében Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán népmese alapú rajzkiállítás megnyitókkal és díjkiosztó ünnepségekkel készülnek. A szervezők október 5-re várnak minden olyan meseszerető kicsit és nagyot, akik kedvenc meséjükkel csatlakozni szeretnének a mesefolyamhoz. Tennivalójuk, hogy a sepsiszentgyörgyi Bábstúdióban berendezett meseszobában, elolvassák vagy elolvastatják kedvenc meséjüket. A rendezvénysorozat október 8-án, a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban egy rendkívüli mesebarangolással zárul.
  Szervezők: Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Cimborák Bábszínház, Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület
  Partnerek: Bodvaj Egyesület (Kisbacon), Kisbaconi Református Egyházközség, a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány (Sepsiszentgyörgy), Nagyajtai Református Egyházközség, Fotosmartonosi Óvoda.
  Támogatók: Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala
  Médiatámogatók: Háromszék napilap, Székely Hírmondó, Más Rádió, TVR Magyar Adása
  A teljes program és a rendezvénnyel kapcsolatos információk a www.kultkov.ro és a www.facebook.com/MesélőHáromszék oldalon találhatók!
  A teljes program letölthető itt.

 • 2014. 09. 24.

  IV. Mozsika Népzenei Tábor - beszámoló

  IV. Mozsika Népzenei Táborra 2014. augusztus 24 - 30. között került sor a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megyei Tanács szervezésében. A csernátoni (Kovászna megye) Hanna Panzióban lezajló egyhetes rendezvényen 31 Kovászna, Hargita és Brassó megyei diák és fiatal vett részt, akik nagy többsége a tábor ideje alatt hegedűn, brácsán, nagybőgőn, cimbalmon tanultak játszani, illetve akik népdalokat tanultak.
  A IV. Mozsika Népzenei Tábor hosszú távú céljaként népzenénk, néptáncaink, népszokásaink ápolását, megőrzését, éltetését és a nagyközönség körében történő népszerűsítését, rövid távú célként pedig a népzene-ápolást, a népzenei együttesek kialakulásának elősegítését, illetve népi hangszereink megszerettetését tűztűk ki.

 • 2014. 09. 21.

  MESEALAPÚ RAJZPÁLYÁZAT EREDMÉNYEI

  Ez év áprilisában meghirdetett mesealapú rajzpályázatra 502 pályamunka érkezett be, olyan óvodai csoportok részéről, akik a projekt által kiválasztott 27 népmesét illusztrálták. . Kiemelendő, hogy a felhívásra a kovásznai ORBAN BALAZS ELEMI ISKOLA előkészítős osztálya, Bagoly Antónia tanítónő vezetésével, minden egyes népmesét illusztrált. A beérkezett pályamunkákat egy szakmai zsűri bírált el, a legjobb rajzok alkotói, értékes könyvjutalmakat, bábelőadás belépőket és kifestősöket kapnak. 
  Az óvodások rajzainak díjazására és a legjobb rajzokból válogatott kiállítás megnyitójára, október 1-én, 17 órától, a Tamási Áron Színház Új Stúdió előterében kerül sor.  
  A kovásznai előkészítős osztály legjobb rajzaiból készült kiállítás megnyitójára október 7-én, 9.30-kor a helyi Városi Művelődési Házban kerül sor.
  A két kiállítás anyag virtuális térben is megtekinthető lesz a www.facebook.com/MESÉLŐ HÁROMSZÉK oldalon.
  Az óvodások által elkészített pályamunkák nyertes listája elérhető a címre kattintva!

   

 • 2014. 09. 21.

  MESEÍRÓ és MESEILLUSZTRÁCIÓS pályázat eredményei

  Ez év áprilisában meghirdetett meseíró és meseillusztrációs pályázatra 5 fős csapatok jelentkezhettek, akiknek feladatuk volt mesét írni és ezt illusztrálni is. Május végén 42 pályamunka érkezett be, amelyből egy szakmai zsűri válogatta ki a legjobbakat. A csapatok díjazására szeptember 30-án, a MESÉLŐ HÁROMSZÉK kisbaconi megnyitóján kerül sor, ahol a Bodvaj Egyesület szervezésében a díjazottak részt vesznek egy rendhagyó mesebarangoláson is. A díjazott mesék és illusztrációjuk elérhető lesz a www.kultkov.ro honlapon, valamint a www.facebook.com/MesélőHáromszék oldalon. 
  A nyertesek listája elérhető a címre kattintással. Gratulálunk minden résztvevő csapatnak! 

 • 2014. 09. 17.

  MESÉLŐ HÁROMSZÉK - 9 NAPIG CSUPA MESE!

  A MESÉLŐ HÁROMSZÉK című rendezvénysorozatra Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület közös szervezésében 2014. szeptember 30. és október 8. között, Kovászna megye 25 településén zajlik.
  A rendezvénysorozat hosszú távú célja a Kovászna megyei felnövekvő nemzedék identitástudatának erősítse, rövid távú célként pedig népmesei örökségünk előtérbe helyezését, megismertetését, használatát és továbbadását tűztűk ki. Népmeséink olyan letisztult tudás, bölcsesség őrzői, amelyek példázataikkal helyt állni, megmaradni, megerősödni és életünk bonyolult útvesztőiben problémák fölé emelkedni ösztönöznek.
  A 9 napos rendezvénysorozat keretében Sepsiszentgyörgyön, Fotosmartonoson, Kökösben, Árkoson, Sepsikőröspatakon, Bodokon, Oltszemen, Mikóújfaluban, Baróton, Nagybaconban, Kisbaconban, Olaszteleken, Bardócon, Vargyason, Nagyajtán, Kovásznán, Zágonban, Kommandón, Zabolán, Szentkatolnán, Kézdivásárhelyen, Kézdiszentléleken, Kézdiszentkereszten, Dálnokon, Maksán népmeséket feldolgozó színházi előadásokra, bábelőadásokra, táncházakra, mesebarangolásokra, kézműves foglalkozásokra, tematikus táncházakra és ismeretterjesztő, témafeldolgozó előadásokra,mesemondó találkozókra, meseíró és népmesén alapuló rajzpályázatok kiállításaira kerül sor. 

  A MESÉLŐ HÁROMSZÉK programja letölthető.


 •