• Aktuális hírek

 • 2016. 01. 28.

  Hagyományos mesterségek dokumentumfilm-bemutatója Bölönpatakon!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében 2016. január 29-én, pénteken 13 órától Bölönpatakon, a Szociális Központban DOKUMENTUMFILM-BEMUTATÓT tartanak, ahol a Kosárfonás és seprűkötés Bölönpatakon  (A háromszéki romák egy hagyományos mestersége) és a Pásztorkodás (Hagyományos sajtkészítés Zabolán) című dokumentumfilmek kerülnek levetítésre. A filmek készítője Simon József és néprajzi szakértője dr. Kinda István.

   Az esemény a Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által című 13 hónapos projekthez tartozik, amelynek célja a Székelyföld területén élő nemzetiségek kulturális identitásának megerősítése és a közösségfejlesztés, a hagyományos székelyföldi népi mesterségek revitalizása, digitalizálása és népszerűsítése által és amelyet Izland, Liechtenstein, és Norvégia pályázati alapjából finanszíroznak.

 • 2016. 01. 19.

  Díjátadó ünnepség és régizene koncert a MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN!

  Kovászna Megye Tanácsa idén is a Magyar Kultúra Napján adja át a Kovászna Megyei Művelődési Központ által 2013-ban alapított Háromszék Kultúrájáért-díjat.

  A kitüntetés egy életműdíj, a háromszéki kultúra terén kifejtett több évtizedes kiemelkedő tevékenység elismerése. Az ezer eurót jelentő díjat, 2015. január 23-án, 18 órától ünnepélyes keretek között adja át Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, az olaszteleki Daniel kastélyban tartandó DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉGEN és RÉGIZENE KONCERTEN

 • 2016. 01. 19.

  Hagyományos mesterségek dokumentumfilm-bemutatója Kisbaconban!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében 2016. január 21-én, csütörtökön 18 órától Kisbaconban, a Régi Papilakon DOKUMENTUMFILM-BEMUTATÓT tartanak, ahol a Kenyérsütés (A pityókás házikenyér készítése Kisbaconban) és a Molnárság (Gabonaőrlés a kisbaconi vízimalomban) című dokumentumfilmek kerülnek levetítésre. A filmek készítője Simon József és néprajzi szakértője dr. Kinda István.

   Az esemény a Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által című 13 hónapos projekthez tartozik, amelynek célja a Székelyföld területén élő nemzetiségek kulturális identitásának megerősítése és a közösségfejlesztés, a hagyományos székelyföldi népi mesterségek revitalizása, digitalizálása és népszerűsítése által és amelyet Izland, Liechtenstein, és Norvégia pályázati alapjából finanszíroznak.

 • 2015. 11. 26.

  Néptáncoktatók képzése

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében,  2015. november 22-én pedagógusoknak és néptánc oktatóknak tartottak képzést Lévai Péter, a budapesti Táncművészeti Főiskola adjunktusa és Szalay Zoltán, a Brassói  "Transilvania" Egyetem Zenei Karának  professzora. A kétrészes szakmai szimpózium 9.00 – 12.00 illetve 15.00 – 19.30 óra között zajlott a Kovászna Megyei Művelődési Központ székházában.
  Témái: Mitől fogja a gyerek szeretni a (nép)táncot?;Szeret(ne) - e a mai gyerek hagyományőrző táncos lenni?; Paradigmaváltás a néptánc előadói és taníthatósági értelmezésében; A tánc alapvető mozdulati formáinak előkészítő tanítása a néptánc módszertan értelmezésében; A magyar lélek sajátosságai a népzene és a nyelv tükrében;
  A jelen levő 24 néptáncoktató, pedagógus lelkesen merült el a témákban, amely - előre egyeztetetten - a tánctanítás metodikai lehetőségeinek feltárása volt. Ugyanakkor tanulságos egybeesés volt a párhuzamosan XXVII. alkalommal megrendezésre került Népzenei és Néptánc Találkozó gyermek gálájának megtekintése és elemzése is.

 • 2015. 11. 20.

  Kulturális menedzserképző tanfolyam indul!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Human Reform Alapítvány közös szervezésében, 2015. december 3  – 2016. április 10. között, Csernátonban „Kulturális rendezvényiroda-menedzser” című 6 hétvéges (csütörtök – szombat), bentlakásos rendszerű intenzív, államilag akkerditált tanfolyam indul a közművelődés és a közösségépítés területén dolgozó Kovászna megyei szakembereknek, fiataloknak, valamint más, a szakma iránt érdeklődő személyeknek (érettségi végzettség kötelező).

  Képzési modulok: kommunikáció, művelődéstörténet, művészettörténet, szerves műveltség, értékmentés, kulturális menedzsment, kulturális marketing, rendezvényszervezés, vállalkozás indítási alapismeretek, jogi ismeretek és  informatikai ismeretek.
  A képzés sikeres elvégzése estén a résztvevők országosan elismert végzettséget igazoló okiratot szereznek, kulturális rendezvényiroda-menedzser/„impresar artistic” szakosításban.

 • 2015. 11. 18.

  Szakmai képzés néptáncoktatóknak!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa szervezésében  2015. november 22-én, vasárnap 9-12 és 15-17 óra között, a Kovászna Megyei Művelődési Központ konferenciatermében a jelenkori néptáncoktatásról tartanak képzést Lévai Péter, a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola adjunktusa  és Szalay Zoltán, a brassói "Transilvania" Egyetem Zenei Karának egyetemi tanára.
  A képzés táncoktatóknak és a szakma iránt érdeklődőknek szól, a következő témákkal:
   - Mitől fogja a gyerek szeretni a táncot ? (Lévai Péter)
   - Szeret(ne) - e a mai gyerek hagyományőrző táncos lenni? (Lévai Péter) Paradigmaváltás a néptánc előadói és taníthatósági értelmezésében. (Lévai Péter)
   - A tánc alapvető mozdulati formáinak előkészítő tanítása a néptánc módszertan értelmezésében. (Lévai Péter)
   - A magyar lélek sajátosságai a népzene és a nyelv tükrében (Szalay Zoltán)
  Érdeklődni és jelentkezni a 0751-109751 (Virág Endre) telefonszámon lehet!

 • 2015. 11. 18.

  Népi gyermekjátékok - könyvbemutató

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Romániai Magyar Néptánc Egyesület közös szervezésében 2015. november 21-én, szombaton, 17.30 órától Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék táncstúdiójában mutatják be Benkő Éva - Prezsmer Boglárka szerzőpáros Népi gyermekjátékok című könyvét, amelynek zenei szerkesztője Benedek Árpád. A könyvet Lévai Péter, a Magyar Táncművészeti Főiskola adjunktusa méltatja.
  A kiadványhoz játéktár, CD és DVD melléklet is tartozik, és megvásárolható lesz a helyszínen. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 • 2015. 11. 12.

  Kulturális kiadványok vissza nem térítendő támogatása

  Kulturális kiadványok vissza nem térítendő támogatása – 2015  - II. szesszió

  Eredményhirdetés – II. Szakasz
 • 2015. 10. 22.

  Kulturális kiadványok vissza nem térítendő támogatása – 2015 - II. szesszió

  Kulturális kiadványok vissza nem térítendő támogatása – 2015  - II. szesszió

  Eredményhirdetés – I. Szakasz

 • 2015. 10. 20.

  NÉPI MESTERSÉGEK NAPJA

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által nyertes pályázatának kiemelt rendezvénye a NÉPI MESTERSÉGEK NAPJA, amelyet 2015. október 10-én, szombaton Sepsiszentgyörgyön, az Őszi vásár keretében szerveztek meg.
  A 11-17 óra között zajlott eseményen közel 1000 érdeklődő fordult meg a háromszéki népi mesterségeket népszerűsítő sátorban. A megye minden szegletéből érkeztek népi mesterek, hogy termékeik hagyományos elkészítésének fázisait bemutassák a sepsiszentgyörgyi nagyközönségnek. Erdővidékről, Erdőfüléből Csog Jolán népviselet készítő, szövő  és a bölönpataki Lingurar Cristofolete kosárfonó tartottak bemutatót és kínálták szebbnél szebb portékáikat. Orbaiszékről, Cófalváról Császár Gábor szűcsmester, Csomakőrösről Dancs Anna forgácskalap készítő, a zabolai kerekes Gál József, a haralyi kádárok Szőke Tibor és Szőke Barna mutatták meg, hogy a használati tárgyak hagyományosan hogyan készülnek.
  Kézdiszéket, a Kézdivásárhelyről érkezett Farkas Gábor mézeskalács-készítő és László Károly csempekészítő képviselték. Sepsiszékről, Kolozsi Attila fazakasmester Sepsikőröspatakról, Érsek Csaba nyeregkészítő Sepsiszentkirályból és a sepsiszentgyörgyi Józsa Áron csizmadia és Balázs Antal fafaragó avatták be az érdeklődő közönséget a mesterség rejtelmeibe.


 • 2015. 10. 15.

  V. Mozsika Népzenei Tábor - beszámoló

  Az V. Mozsika Népzenei Táborra 2015. augusztus 23 - 29. között került sor a csernátoni (Kovászna megye) Hanna Panzióban, idén ötödik alkalommal. Az egyhetes rendezvényen 40 Kovászna, Hargita és Maros megyei, 8 és 40 év közötti személy vett részt, akik a következő hangszereken tudtak játszani: hegedű, brácsa, nagybőgő, cimbalom, harmonika, illetve akik népdalokat kívánnak tanulni. 
  A tábor hosszú távú célja népzenénk, néptáncaink, népszokásaink ápolása, megőrzése, éltetése és a nagyközönség körében történő népszerűsítése volt, rövid távú célként pedig a népzene-ápolást, a népzenei együttesek kialakulásának elősegítését, illetve népi hangszereink megszerettetését tűztük ki.
  A tábor első napjaiban a résztvevők egyesével, vagy hangszerenkénti kiscsoportokban, az oktatók szakmai irányítása mellett tanultak népzenét a fent említett hangszereken, amelyet követően a tábor további napjaiban egy népi zenekar felépítése szerint gyakorolták a csoportban való zenélést. Azon résztvevők, akik nem hangszeren tanultak, népdaloktatáson vettek részt. A résztvevők Kalotaszeg zenéjét tanulták meg zenei ismeretüknek megfelelően kezdő és haladó szinten.

 • 2015. 10. 14.

  VI. SZÉKELYFÖLD NAPOK - Háromszéki programok

  A Székelyföldi Napok 2015-ös kiadásához, Háromszék számos értékközpontú programmal csatlakozik, amelyeknek továbbra is célja a közös székelyföldi identitástudat erősítése, szervezői pedig Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ. Fontosnak tartjuk a három székely megye közötti értékcserét, amelyek során e vidékek lakói minél szélesebb körben rácsodálkozhatnak egymás és saját értékeikre.

 • 2015. 10. 08.

  NÉPI MESTERSÉGEK NAPJA

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által nyertes pályázatának kiemelt rendezvénye a NÉPI MESTERSÉGEK NAPJA. Az eseményre 2015. október 10-én, szombaton kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a Bodok szálló előtti parkolóban felállított nagy fehér sátorban.

  A programban szerepel 12 mesterségbemutató, három nyelvű tematikus kiállítás, a hagyományos szíjgyártáshoz szükséges eszközök kiállítása és a projekt kapcsán eddig elkészült dokumentumfilmek bemutatója. 

  Program:

  11.00 – 12.00  Gyermektáncház – István Ildikó és a Folker Együttes (helyszín: Bodok szálló előtti parkoló)

  11.00 – 17.00  Népi mesterségek kiállítása (helyszín: Bodok szálló előtti parkoló)

  11.00 – 17.00  Veres Antal szíjgyártó tárgyi kiállítása (helyszín: Bodok szálló előtti parkoló)

  11.00 – 17.00  Mesterségbemutatók:  szövés és népviseletvarrás (Erdőfüle), csizmadia (Sepsiszentgyörgy), szűcs (Cófalva), kosárfonó (Bölönpataka), forgácskalap-készítő (Csomakőrös), kerekes (Zabola), fazekasság (Sepsikőröspatak), mézeskalácsos (Kézdivásárhely), csempekészítő (Kézdivásárhely), nyeregkészítő és szíjgyártó (Sepsiszentkirály), kádár (Haraly), fafaragó (Sepsiszentgyörgy).

  11.00 – 17.00  Gyermekfoglalkozások a Guzsalyas Alapítvánnyal (helyszín: Bodok szálló előtti parkoló)

  11.00 – 17.00  Dokumentumfilmek vetítése (helyszín: Új Stúdió terem)

  A film készítői: Simon József (operatőr), Kinda István (néprajzkutató).

  Pásztorkodás–hagyományos sajtkészítés Zabolán (17 perc),        

  Méhészet–hagyományos családi méhészkedés Kálnokon (14 perc),

  Mézeskalácsosság-hagyományos mézeskalács-készítés Kézdivásárhelyen (14 perc).

   

 • 2015. 10. 08.

  II. Székelyföldi Fotóbiennálé

  A Camera Club Siculorum Fotóklub és Kovászna Megye Tanácsa, illetve a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosa 2021, az Erdélyi Művészeti Központ támogatásával, ez év júniusában meghirdetett II. Székelyföldi Fotóbiennáléra,  18 országból (Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Bahrein, Belgium, Egyesült Királyság(Anglia), Franciaország, India, Indonézia, Izrael, Kína, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Románia, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Törökország), 149 alkotó részéről, 1538 alkotás érkezett be.
  A
  hagyomány, épített környezetünk  és szabad kategóriákban beérkezett alkotásokból, a zsűri 195 fotó kizárása után, 60 alkotó 140 munkáját válogatta be a katalógusba.

 • 2015. 10. 07.

  VI. SZÉKELYFÖLD NAPOK - II. Székelyföldi Dokumentumfilm Szemle

  A II. Székelyföldi Dokumentumfilm Szemle hasonlóképpen az első kiadáshoz hasonlóan, kapcsolatot kíván teremteni a dokumentumfilmek készítői és a nézők között.
  A programsorozatban 47 Székelyfölddel kapcsolatos gondolatébresztő alkotást vetítenek helyi partnerek közreműködésével Kovászna és Hargita megye több településén, helyenként az alkotók jelenlétében.
  A cél, olyan közösségi élmény megteremtése, amely kilép az otthoni házi mozizás zárt rendszeréből, ezért a II. Székelyföldi Dokumentumfilm Szemle vetítései helyi művelődési házakban, kultúrotthonokban, múzeumokban, könyvtárakban, iskolákban, klubokban, kávézókban, galériákban zajlanak. Érdeklődő közönség nélkül nincs értelme dokumentumfilmeket készíteni és a filmkészítők nélkül nem szerezhetnénk tudomást azokról az érdekes, valós vagy éppen szomorú történetekről, vagy embert próbáló élményekről, illetve eltűnőben lévő hagyományokról, mesterségekről.
  Az eddigi visszajelzések alapján a következő helyszíneken zajlanak vetítések:

   

 • 2015. 10. 06.

  KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPOK - Földbe zárt kincseink!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében, idén a Földbe zárt kincseink – Legyünk régészek egy napra! című programmal készül kapcsolódni az Európa-szerte megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz, amely V-VIII. osztályos diákoknak szervezett tanulmányútból és előadásokból áll össze.
  Mivel a téma ebben az évben mondhatni specifikus jellegű ezért a programban résztvevők nemcsak  előadásokat hallgatnak meg és részt vesznek egy tanulmányúton, hanem ők maguk is készülnek. Feladatuk, hogy összegyűjtsék a lakókörnyezetükben fellelhető mondákat, legendákat, amelyek a közeli műemlékekre és régészeti lelőhelyekre vonatkoznak, valamint kormeghatározás céljából vigyenek pár tárgyi emléket.  A program szakmai lebonyolítását a Székely Nemzeti Múzeum két munkatársa Sztáncsuj Sándor József és Lokodi Alpár Imre régészek fogják biztosítani. Az előadások témája a régészet mibenlétéről szól, mely az helyszínek sajátosságaihoz igazodik. A programban résztvevők iskolák és szakmai foglalkozások időpontjai:
  2015. október 7. (szerda), 13 óra - Fejér Ákos Általános Iskola, Mikóújfalu
  2015. október 8. (csütörtök), 13 óra - Dr. Borbáth Károly Általános Iskola, Vargyas
  2015. október 9. (péntek), 12 óra - Comenius Általános Iskola, Bereck
  2015. október 14. (szerda), 13 óra - Jancsó Benedek Általános Iskola, Gelence
  A tanulmányi kirándulásra 2015. október 17-én, szombaton kerül sor, amikor a csoportok meglátogatják a  sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum régészeti tárlatát, majd ezt követően az  Erdőfüle közelében lévő Dobó középkori település maradványait.

 • 2015. 10. 06.

  VI.SZÉKELYFÖLD NAPOK -

  „Zeng a lélek, zeng a szó...” - a Százlábú Néptáncegyüttes folklórműsora. 
  Célja a magyar kultúra egy szeletének, nevezetesen a néptáncnak a megismertetése, megszerettetése és ápolása.  A néptánc művészetét pusztán egy tág fogalomnak is fel lehet fogni, de azoknak a fiataloknak, akik ezt több éve űzik, nemcsak egy fogalmat, hanem egy életvitelt is jelent. Nagymértékben meghatározza egy fiatal személyiségének kialakulását az, hogy ha egy olyan közösség tagja, mint a Százlábú Néptáncegyüttes, amelyet szeretet és összetartás leng körül. 
  A néptánc képes gazdagítani úgy lelkileg, mint fizikailag. Mindenért, amit szeretünk, áldozatot hozunk. Egy fiatalnak is áldozatokat kell hoznia ahhoz, hogy a tanulás, a családi élet és egyebek mellett időt fordítson arra, hogy aktívan bekapcsolódhasson a közösségi élet tevékenységeibe.  De áldozatot hozni megéri: nincs annál felemelőbb érzés, mint amikor a forró, zúgó tapssal párosul az emberek elismerő, tiszteletet sugárzó arca.
  „Zeng a lélek, zeng a szó...”  folklórműsor felnőtt és gyermekközönség számára egyaránt élvezhető, fogyasztható program. A műsor moldvai, felcsíki, mezőségi, kalotaszegi és szászcsávási táncokat tartalmaz. Az előadás alatt marosmenti népzene és füzesi ritka fogásolás is elhangzik. A műsort összeállította Virág Imola és Virág Endre.
  A fellépések időpontjai:
  2015. október 11.(vasárnap), 17.30 órától, Felsőrákos, Kultúrotthon.
  2015. október 14.(szerda), 18 órától, Sepsikőröspatak, Kultúrotthon.
  2015. október 16.(péntek), 18 órától, Zágon, Kultúrotthon.
  2015. október 17.(szombat), 18 órától, Kovászna, Művelődési Központ. 

 • 2015. 10. 05.

  VI. SZÉKELYFÖLD NAPOK: A kenyér és a házilaska útja Csernátonban!

      Hagyományos termékeink közé tartozik a házilaska is, amelyet valamikor dédnagymamáink, nagymamáink még otthon készítettek. Ennek a folyamatát szeretnénk megmutatni azon városi gyermekeknek, akiknek nincs lehetőségük a hagyományos házi laskakészítés fázisait megtapasztalni.  Ezt a folyamatot a vízimalomtól (a liszt őrlési fázisától) kiindulva a laska elkészítéséig szeretnénk bemutatni, természetesen számos kulturális, helyspecifikus programmal megtűzdelve. 
      Vidékünk sajátos városi és falusi kulturális értékekkel rendelkezik, de gyermekeinknek nem minden esetben adódik lehetőségük, hogy megismerjék ezen értékek forrását, mikéntjét, miértjét. A Kovászna Megyei Művelődési Központ 2014-ben kezdte el azt a programot, amelyiknek célja a hagyományos mesterségek, a hagyományos módon készült termékek és tárgyak megismertetése és népszerűsítése.
  Az interaktív foglalkozásra, a csernátoni Malomkertben, 2015. október 9-én, pénteken és 12-én, hétfőn 9-14 óra között kerül sor kézdivásárhelyi, gidófalvi diákok részvételével.
  Szervező: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa.

 • 2015. 10. 05.

  VI. SZÉKELYFÖLD NAPOK: Felsőrákosi viseletek

      A tavalyi Székelyföld Napok alkalmával létrejött archív fotókiállítás és viseletbemutató a lövétei Asszonykórus közreműködésével (Őseink viseletben, a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont programja) eredményeképpen jött létre a felsőrákosi kiállítás. Felsőrákos, az az erdővidéki település, ahol a leginkább őrzik a hagyományos népi viseletet. A Felsőrákosi Hagyományőrző Dalcsoport közreműködésével történő archív fotókiállítás és viseletbemutató célja, hogy a hasonló gondolkodású kisközösségek egymásra találjanak, megerősítést kapjanak a munkájuk fontosságában, de azt is reméljük, hogy a jó példa több településre is átterjed majd.
  Az eseményre a VI. Székelyföld Napok keretében 2015. október 11. (vasárnap), 17 órakor kerül sor a felsőrákosi kultúrotthonban. 

 • 2015. 10. 05.

  VI. SZÉKELYFÖLD NAPOK: A házikenyér útja Kisbaconban!

      Vidékünk sajátos városi és falusi kulturális értékekkel rendelkezik, de gyermekeinknek nem minden esetben adódik lehetőségük, hogy megismerjék ezeknek az értékeknek a forrását, a mikéntjüket, a miértjeiket. A Kovászna Megyei Művelődési Központ 2014-ben kezdte el azt a programot, amelyiknek a célja a hagyományos  mesterségek, a hagyományos módon készült termékek és tárgyak megismertetése és népszerűsítése.
      Igen büszkék vagyunk hagyományos székely termékeinkre, ezek közül is a „pityókás házikenyérre”. Ennek az elkészítési folyamatát szeretnénk megmutatni azon városi gyermekeknek, akiknek nincs lehetőségük a hagyományos kenyérsütés fázisait megtapasztalni. Ezt a folyamatot a vízimalomtól (a liszt őrlési fázisától) kiindulva a kenyérsütésig szeretnénk bemutatni, természetesen számos kulturális, helyspecifikus programmal megtűzdelve. 
      2015. október 8-án, csütörtökön, 9 - 14 óra között a Bodvaj Egyesület közreműködésében hídvégi román nemzetiségű gyermekek járják végig a kenyér útját, Benedek Elek szülőfalujában, Kisbaconban.
  Szervezők: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Bodvaj Egyesület.


 •