• Aktuális hírek

 • 2014. 09. 16.

  Régi épületek új köntösben! - K.Ö.N. Napok Háromszéken

  Egyedülálló előadások, valamint kirándulás-tanulmányút Háromszéken! Egy kis kitérővel csodálatos természeti környezetben, varázslatos udvarházak, művészettörténeti érdekességeket rejtő épületekben kívánjuk bekalauzolni az érdeklődőket!
  Főleg diákok, fiatalok figyelmébe ajánljuk akik még sosem jártak ezen helyszíneken – hiszen különleges élmények által ismerhetik meg történelmünk és művészetünk e jelentős örökségét – és azoknak is, akik már ismerik, hogy még jobban elmélyülhessenek e tárgyi örökség sokszínű gazdagságában. 
  Az előadásokat Sepsiszentgyörgyön és Baróton tartják a tanulmányút útvonala: Bodola (Épített öröksége) – Bikfava (falukép) – Zabola (Mikes kastély)– Szentkatolna (Sinkovits kúria) – Gelence (Épített öröksége) – Kézdivásárhely (Központi séta).

   


 • 2014. 09. 16.

  MESEMÉCSES - Mesélő Háromszék

   A 9 napos rendezvénysorozatot 2014. szeptember 30-án, a magyar népmese napján, Benedek Elek, „a nép mesemondó fia” és Kovászna megye nagy szülöttje előtt tisztelegve indítjuk útjának. A rendvény első napján Benedek Elek szülőfalujából, Kisbaconból  indul el a MESEMÉCSES és szeretnénk ha otthonra lelne a megye minél több közösségében. A népmesei örökségünk lángját ne hagyjuk kialudni, ezért a rendezvény időtartama alatt valahányszor népmesét olvasunk gyújtsuk meg a MESEMÉCSEST. 
  Azok a közösségek, akik csatlakozni szeretnének a MESEMÉCSES programhoz, nem kell mást tenniük, csak bejelentkezni és felvállalni azt, hogy a rendezvény időtartama alatt a kijelölt meséknek időt és teret teremtenek és felolvassák, eljátszódják a közösség gyermekeinek/vel. Cserében a szervezőktől kapnak egy MESEMÉCSEST (egy az alkalomra tervezett gyertyatartót), amely a rendezvénysorozat arculati elemeinek egyike, ezt kell használniuk minden alkalommal, amikor valamelyik népmesét olvassák. 


 • 2014. 09. 11.

  Háromszéki óvodás mesemondók találkozója

  A MESÉLŐ HÁROMSZÉK rendezvénysorozat egy másik kiemelt eseménye az óvodásoknak szervezett HÁROMSZÉKI MESEMONDÓK TALÁLKOZÓJA, amelyet 2014. október 1-én (szerdán), 11 órától a fotosmartonosi Művelődési Ház MESEKUNYHÓJÁBAN tartanak.
  Az esemény szervezői a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Cimborák Bábszínház és a fotosmartonosi Óvoda. Olyan gyermekek jelentkezését várjuk, akik a népmesék igen jó ismerői, közösségüknek, családjuknak szívesen mesélnek és tehetségüket a találkozón is meg szeretnék mutatni.
  Részvételi szándékukat kérjük legkésőbb szeptember 23-ig jelezzék a 0722-671407-es (Incze Mária) vagy a 0757-047717-es (Péter Orsolya) telefonszámokon vagy a meseloharomszek@gmail.com címre küldött e-mailben. 

 • 2014. 09. 11.

  Háromszéki kisiskolás mesemondók találkozója

  A MESÉLŐ HÁROMSZÉK rendezvénysorozat egyik kiemelt eseménye a kisiskolásoknak (I-IV. osztályos) szervezett HÁROMSZÉKI MESEMONDÓK TALÁLKOZÓJA, amelyet 2014. október 3-án (pénteken), 11 órától a nagyajtai Református Egyház által működtetett MESEKUNYHÓBA tartanak.
  Az esemény szervezői a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Cimborák Bábszínház és a Nagyajtai Református Egyházközség.
  Olyan gyermekek jelentkezését várjuk, akik a népmesék igen jó ismerői, közösségüknek, családjuknak szívesen mesélnek és tehetségüket a találkozón is meg szeretnék mutatni.
  Részvételi szándékukat kérjük legkésőbb szeptember 23-ig jelezzék a 0745-089609-es (Nagy Adél) vagy a 0757-047717-es (Péter Orsolya) telefonszámokon vagy a meseloharomszek@gmail.com címre küldött e-mailben. 

 • 2014. 09. 02.

  MESÉLŐ HÁROMSZÉK

    A MESÉLŐ HÁROMSZÉK című rendezvénysorozatra a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület közös szervezésében kerül sor 2014. szeptember 30. és október 8. között, Kovászna megye több településén.

  A rendezvénysorozat hosszú távú célja a Kovászna megyei felnövekvő nemzedék identitástudatának erősítse, rövid távú célként pedig népmesei örökségünk előtérbe helyezését, megismertetését, használatát és továbbadását tűztűk ki. Népmeséink olyan letisztult tudás, bölcsesség őrzői, amelyek példázataikkal helyt állni, megmaradni, megerősödni és életünk bonyolult útvesztőiben problémák fölé emelkedni ösztönöznek.

  A 9 napos rendezvénysorozat keretében népmeséket feldolgozó színházi előadásokra, bábelőadásokra, táncházakra, mesebarangolásokra, kézműves foglalkozásokra, tematikus táncházakra és ismeretterjesztő, témafeldolgozó előadásokra, meseíró és népmesén alapuló rajzpályázatok kiállításaira kerül sor. A rendezvény párhuzamosan több helyszínen zajlik, Sespiszentgyörgyön, illetve a megye számos más településén és megvalósításában partnerként szeretnénk bevonni minden olyan óvodai-, iskolai-, civil szervezeti, települési közösséget, akik hasonló célkitűzéseket követve fejtik ki mindennapi tevékenységüket. 

 • 2014. 09. 02.

  Vargyasi Levente és Kinda István filmje nyerte az Első Nemzetközi Népismereti Filmszemlét

  A dr. Kós Károly Közhasznú Alapítvány szervezésében 2014. augusztus 29–31. között Kós Károly Kolozs megyei szülőfalujában, Sztánán első alkalommal tartották meg a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét.
  A tárgyi és szellemi néprajz, valamint a portré és élő néprajz Kalotaszegen kategóriákban versenyt hirdető rendezvény fővédnöke dr. Cseri Miklós néprajzkutató, kultúráért felelős helyettes államtitkár volt. A pályázatra beérkező csaknem 60 alkotás közül a filmes és néprajzos szakemberekből álló zsűri 18 filmet – 9 romániait és 9 magyarországit – bocsátott további megmérettetésre. A filmszemle első díját Vargyasi Levente és Kinda István Meszesek című néprajzi dokumentumfilmje nyerte el. A kétfős stáb munkájának szakmai és anyagi hátterét a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Székely Nemzeti Múzeum, valamint ezek fenntartója, Kovászna Megye Tanácsa biztosította.
 • 2014. 09. 01.

  Székelyföldi Dokumentumfilm Szemle - Felhívás

      Hargita és Kovászna Megye Tanácsa, marosszéki önkormányzatokkal összefogva, kulturális intézményei közreműködésével, kulturális és civil szervezetekkel közösen, október 9–19. között szervezi meg az V. Székelyföld Napokat.

  E rendezvénysorozat keretében első ízben rendezzük meg a Székelyföldi Dokumentumfilm Szemlét, 2014. október 11–19. között. A rendezvény több helyszínen zajlik a jelzett időszakban, városokban és falvakon, lehetőség szerint közönségtalálkozókkal, beszélgetésekkel.
  Október 11-én, szombaton egy szakmai kerekasztal beszélgetésre hívjuk az alkotókat, azt követően kerül sor az ünnepélyes megnyitóra Csíkszeredában.
  Olyan dokumentumfilmek benevezését várjuk, amelyek a rendszerváltás után keletkeztek, és székelyföldi témákat dolgoznak fel.
  Egy alkotó maximum 2 filmmel nevezhet be. További felvilágosítás és nevezési adatlap Szabó Károlytól kapható, email: szkarcsi@gmail.com, jelentkezési határidő 2014. szeptember 10.
  A rendezvény főszervezői a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, a Bibliofil Alapítvány M.E., a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület.  
  A benevezési adatlap itt letölthető.

 • 2014. 09. 01.

  „Százlábú” Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Tábor

  A „Százlábú” Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Táborra 2014. augusztus 04 - 10. között került sor, immár hetedik alkalommal, Borospatakán (Hargita megye) a sepsiszentgyörgyi Százlábú  és Százlábacskák Néptáncegyüttesek tagjainak (114 résztvevő) a részvételével, akik mellett részt vett három népzenész, négy táncoktató, két kézműves és négy játék mester is. 
  A rendezvény keretén belül egy tájegység (Küküllőmente), két nemzetiség (magyar, cigány) népi táncainak és az ezekhez kötődő énekeknek, hagyományoknak oktatására, bemutatására, népjátékok tanulására és gyakorlására, valamint a már tanult és ismert táncok (moldvai, felcsíki, nyárádselyei, mezőségi, kalotaszegi) begyakorlására került sor.
  A táncokat maglódi (Magyarország) és kolozsvári Népművészet Ifjú Mesterei oktatók (Kis István, Demeter Erika,  Both Zsuzsa, Both József) tanították, akik mellett csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi népzenészek biztosítottak élő zenét, úgy a próbákon, mint az esti táncházakban  A játékok levezetéséért Nagy Tünde, Simon Réka Ágnes (a Kovászna Megye Művelődési Központ munkatársa) és Gyerő Szilvia, Simon Emese Dorottya (Sepsiszentgyörgy) feleltek. A kézműves foglalkozásokat pedig Demeter Miklós és Petrova Anasztázia (Bikkfalva) vezették le. Mindezek mellett hét szülő segített önkéntesen a tábori programok levezetésében.

 • 2014. 07. 14.

  Dózsa György emlékünnepség

  A Dálnoki Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében 2014. július 19-én, szombaton, Dálnokon tartják Dózsa György halálának 500-dik évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepséget.
  A emlékünnepség programja:
  10.00   Megemlékező istentisztelet (Református templom)
  10.45   Szavalatok (dálnoki iskolások)
  10.55   Dálnoki Harmónia Vegyes Kórusa
  11.15   Koszorúzás (Dózsa György szobránál)
  11.20   Kiss István fafaragó, a Kultúrotthon udvarán készülő szobrának megtekintése
  11.30   Ünnepi beszédek: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Bartók Ede Ottó, Dálnok polgármestere
  11.45   Ványai Ambrus: Déva Ványai az 1514-es Dózsa féle parasztháborúban tárlat megtekintése, bemutatja dr.Ágoston Sándor történész (Kultúrotthon)
  A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 • 2014. 07. 04.

  Pályázati kiírás

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ a Kovászna Megyei Tanács nevében meghirdeti a kiadói projektek megvalósítását támogató 2014-es pályázati szessziót.
 • 2014. 07. 04.

  Kézműves és néptánctábor felnőtteknek - beszámoló

  A tábor 2014. június 30 és július 4.
  között volt megtartva Rétyen (Kovászna megye) 37 személy (Kovászna, Hargita
  megyei pedagógusok, diákok és néptánc-oktatók, zenészek) részvételével, akik a
  tábort követően a tanult ismereteket az iskolai és az iskolán kívüli oktatás
  keretében adják tovább.

  A játék a zenei, a táncos és a beszélt anyanyelv elsajátításának egyik
  fontos eszköze. A mozgás, a ritmusos mozgás, a tánc, a játék életszükséglet,
  bizonyos korig a gyermeknek szinte egész világát betölti. Sajátos módon
  alakítja magához a felnőttvilágot, fő tevékenysége az állandó utánzás,
  átformálás, így teljes az élete. Kodály Zoltán ezt írja A magyar népzene tára
  előszavában: „… a nevelő nem lehet el a játékok beható ismerete nélkül. Szomorú
  gyermekkora nyomait holtáig viseli, aki úgy nőtt föl, hogy nem volt része
  bennük. Annak nincs sürgősebb teendője, mint utólag megtanulni, beleélni magát,
  mert e nélkül nem férkőzik a gyermek lelkéhez”. 

 • 2014. 07. 03.

  IV.Mozsika háromszéki népzenei tábor

  2014. augusztus 24 - 30.
  között kerül sor a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye
  Tanácsa szervezésében a ”Mozsika” háromszéki népzenei táborra a csernátoni
  Hanna Panzióban, idén negyedik alkalommal. 
  A táborban hegedűn, brácsán,
  nagybőgőn, cimbalmon játszani tudó diákok és felnőttek vehetnek részt, összesen
  35 személy. 
  A program keretében a
  résztvevők az említett hangszereken népzene-tanuláson, illetve órarendtől
  függően, kézműves tevékenységen, népi gyermekjátékon és népdal tanuláson
  vesznek részt. 
  A hangszereken történő
  oktatást a Heveder Zenekar tagjai vezetik le a következőknek megfelelően:
  Fazakas Levente – hegedű, brácsa, Fazakas Albert – cimbalom, Szilágyi László –
  brácsa, Bajna György – nagybőgő. 
  Népdalokat István Ildikó, a
  Sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola ének- és tánctanára oktat.
  Kiegészítő programpontként a
  résztvevők a nap folyamán népi játékokon vesznek részt, ismernek meg,  a szervező intézmény munkatársai vezetnek le. 
  Jelentkezni a Kovászna
  Megyei Művelődési Központ székhelyén (Szabadság tér 2. szám), a
  istvan_magori@yahoo.com email címen, vagy a 0267- 351 648, 0742-14 86 87
  telefonszámokon lehet.

 • 2014. 07. 03.

  Ezer Székely Leány Napja

  Találkozni, vigadni, hitben
  megerősödni gyűlnek össze idén is Székelyföld leányai és legényei
  július 5-én,
  szombaton az
  Ezer Székely Leány Napján. A csíksomlyói Nyerget ezen a napon újra
  a felcsendülő népzene, a táncos lábak dobbantása, ritmusra forgó szoknyák
  suhogása és csendben elmondott imák töltik be.
  Háromszékről 345 székely
  leány vesz részt a találkozón  
  Zaboláról,
  Csernátonból, Gelencéről Pákéból, Barátosról, Bibarcfalváról, Mikóújfaluból,
  Sepsibükszádról, Erdőfüléből, Bardócról, Olasztelekről, Barót, Vargyas és
  Székelyszáldobosról. A szervezett utazást a
  Kovászna Megyei Művelődési Központ
  és a Kovászna Megye Tanácsa
  biztosítja.

 • 2014. 06. 18.

  A találkozás ünnepe - IX. Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Tánctalálkozója

      A IX. Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek
  Tánctalálkozójára 2014. június 14-én került sor Kovászna megyében,
  Szentléleken, Perkő zarándokhegyen a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna
  Megye Tanácsa, és a Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala közös szervezésében. 
  A napi program 10.30-
  kor egy bábjátékkal kezdődött. Kis gyerekeknek szórakozás, de mulatságos,
  tanulságos volt ifjaknak, felnőtteknek is, hiszen Benedek Elek
  gyűjteményének egyik téglája a „A szegény ember királysága” című mese, mely
  nélkül nem lenne teljes Elek Apó szellemi hagyatéka. E mese által nemcsak a jól
  megszokott és elvárt népmesei ízes nyelvet, fordulatokat és agyafúrt
  gondolkodást kaptak ajándékba a nézők, hanem ennél sokkal többet. Ez a többlet
  n
  em más, mint a számunkra előre
  megrendeltetett lét elfogadása és az azzal való megbékélés. A bábjátékot közel
  800 gyerek, ifjú és felnőtt nézte figyelemmel.
      A rendezvény gáláján, amely két részből állt,  35 erdélyi, magyarországi gyermek- és ifjúsági
  néptánccsoport, néptáncegyüttes - összesen 940 résztvevő - mutatkozott be 8 -12
  perces műsorral. 
  Ez egy olyan találkozási lehetőség volt gyerekeknek,
  ifjaknak, együttes vezetőknek ahol az ügyesebbek példaképet mutathattak azon
  egyéneknek, csoportoknak, együtteseknek akik fel szeretnének zárkózni és nem
  csak a táncban hanem viselkedésben, viseletben, kézműves foglalkozásban, népi
  játékokban egyaránt, hiszen az egész napos rendezvényen mindezekre sor került úgy
  az előadások alatt mint a másfél órás szünetben mikor megállt az élet a
  színpadon és kezdetét vette a népiolimpia. Volt zsákbaszökés, kötélhúzás,
  fakanállban levő tojásfutás, kötélugás, rongylabdafoci, stb. a gyerekek nagy
  örömére. 
      

 • 2014. 06. 18.

  Kézműves és néptánctábor felnőtteknek

      Kovászna
  Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ partnerségben a Rétyi
  Kováts András Fúvós Egyesülettel

  2014.
  június 30- július 4.
  között Rétyen szervezi meg a már hagyományossá vált KÉZMŰVES ÉS NÉPTÁNCTÁBORÁT
  FELNŐTTEKNEK. A program során a napi
  foglalkozások alatt kézműves foglalkozások,
   
  gyermektáncok módszertanának tanítása, szilágysági, és székelyföldi
  hagyományos táncok, énekek és az ezekhez kötődő táncos szokások élményszerű
  oktatására került sor.
  A táborban a táncokat és a
  módszertant a Népművészet Ifjú Mesterei:
  Both
  Zsuzsánna,
  és Both József (Ördögtérgye
  Néptáncegyüttes vezetői) tanítják. 
  Kézművességet Szász Etelka (gyöngyfűzés) és Benkő Éva (nemezelés, Guzsalyas
  Alapítvány) oktatnak. 
  Zenélnek: Ábri Béla (hegedű), Csűrös Imre (brácsa), Both Zsuzsa (gardony) A szállás és az étkezés a
  Rétyi Kováts András Fúvós Egyesület épületében, az oktatás pedig a rétyi
  Művelődési Házban zajlik le. 
  A részvételi díj 200 RON, ami tartalmazza az oktatást,
  szállást, napi háromszoros étkezést, ugyanakkor a saját kezűleg elkészített
  kézműves tárgyakat is el lehet vinni.
   Jelentkezni lehet a 0751-109751, vagy a
  0757-047713 telefonszámon Virág Endrénél.

 • 2014. 06. 02.

  IX. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

  9 év következetes munka gyümölcse az idei
  perkői néptánctalálkozó, amelyet 2014. június
  14-én
  , szombaton rendeznek a kézdiszentléleki zarándokhelyen.
       Az Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági
  Táncegyüttesek Találkozójának

  első kiadására 2005-ben került sor, amikor már célként megfogalmazodótt a
  szervezőkben, hogy szükség van egy olyan találkozóra, ahol a székelyföldi
  gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek lehetőséget kapnak a megmutatkozásra, a
  kapcsolatteremtésre és egyáltalán megélhetik, hogy milyen sokszínű és gazdag a
  magyar néptánc örökségünk. Az első találkozás 8 tánccsoport részvételével
  zajlott és onnantól elkezdődött egy folyamat, ami mára már a kilencedik
  kiadásához érkezett.
      Idén a találkozóra 32 néptánccsoport
  hivatalos, 900 fellépő Hargita, Maros, Kovászna és Bákó megyékből, illetve a
  tavalyról visszatérő kisújszállási csapat, aki több generációs tánccsoporttal
  érkezik.
   

 • 2014. 05. 19.

  Tizedik Háromszéki Diáknapok!

  2014. május 8-10 között, tizedik alkalommal került sor a
  Háromszéki Diáknapokra, a megye legrégebbi és legnagyobb ifjúsági rendezvényére.A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a
  Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület valamint 20 diákszervező és 15
  önkéntes közös szervezésében megtartott háromnapos vetélkedőn közel 380
  diák és egyetemista vett részt, amelyből 290 sepsiszentgyörgyi diák és 90
  kovásznai, kézdivásárhelyi valamint baróti középiskolás tanuló.
      A Háromszéki Diáknapok projekt 2006 óta kettős célt szolgál: egyrészt lehetőséget kíván teremteni a
  háromszéki diákságnak a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltésére,
  ismerkedésre, művelődésre, sportolásra, ösztönzi a csapatszellem kialakulását
  és szorgalmazza a játékban gyakorolt sportszerűséget. Másrészt fontos, hogy a
  vetélkedőt diákok készítsék elő és szervezzék meg, mert az önkéntes munka
  tapasztalata sokat segíthet a későbbi pályafutásukban.


 • 2014. 04. 22.

  Lejárt a Háromszéki Diáknapok előselejtezője!

      Lejárt az idei Háromszéki Diáknapokra jelentkező
  sepsiszentgyörgyi csapatok előselejtezője. A meghirdetett 14 sepsiszentgyörgyi
  helyre 19 csapat jelentkezett, akik március 14 - április 11 közötti időszakban két
  feladatot teljesítettek. Egy 5 perces videóban extrém körülmények között
  kellett a diáknapos logót és a 10-es számot életre keltessék, valamint a
  2005-2008 közötti időszak volt diáknaposait  kellett „levadászni” egy közös fénykép
  erejéig.
      A két feladat
  eredményeként a májusi vetélkedőre a következő sepsiszentgyörgyi csapatok jutottak
  be: Dandana,
  The Bombers, Vigyorgia, Grove street, Mindegy, AlPacone, Mahakala, Neo, Wáó, Va
  fi bine, Jég-Őr-Me(i)ster, Fékpofa, Orgazmusszauruszok, Itall.

 • 2014. 04. 07.

  Kovászna és Hargita megyei közművelődési szakemberek találkozója

  A Kovászna Megyei Művelődési
  Központ
  a Hargita Megyei Kulturális Központtal 
  partnerségben 2014. április 4-5 között az Árkosi Európai Oktatási
  Központban szervezte meg a Kovászna és Hargita megyei közművelődési szakemberek
  találkozójának
  ötödik kiadását.

 • 2014. 03. 27.

  Mesealapú rajzpályázat

  Kovászna Megye Tanácsa, a
  Kovászna Megyei Művelődési Központ, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és
  a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület mesealapú rajzpályázatot hirdet a
  Kovászna megyei óvodás korú gyermekek számára.

  A
  mesealapú rajzpályázat, a MESÉLŐ HÁROMSZÉK projekt része, amelyre
  2014. szeptember 30 és október 8. között kerül sor Kovászna megyében.


 •