• 2022. 11. 28.

  Kaptár – Dokumentumfilm-szemle • beszámoló

  «« vissza
 • 2022. október 9-18. között harmadik alkalommal szervezte meg a Kaptár dokumentumfilm-szemlét a Kovászna Megyei Művelődési Központ. A székelyföldi szemle célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse a dokumentumfilm-készítőket és alkotásaikat, valamint bemutatni a térség értékeit, a témákat, amelyek érdeklik az alkotókat. A megmérettetés egy másik fontos célkitűzése egy alternatív mozgóképes kultúrát kínálni a székelyföldi, különösen a vidéki környezetben élő embereknek, akik mozik vagy filmfesztiválok híján ritkábban találkozhatnak a képírók műveivel. Az elmúlt években sok közösségi alkalomhoz adtak apropót ezen filmek, amelyekért számos köszönet érkezett úgy a közönség, mint a helyi szervezők részéről.

  Idén isnagy népszerűségnek örvendtek a filmek: több településről pozitív visszajelzés érkezett,amelyek azt igazolják,hogy van létjogosultságuk a mindennapjainkról, környezetünkről szóló dokumentumfilmeknek.

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett mustrára 29, Erdélyben és Székelyföldön készült alkotást neveztek be, amelyeket a Székelyföld Napokkeretén belül ajánlottunk ki a vidéki művelődésszervezőknek.Ők,településük ízlésének megfelelően választották ki a filmeket és mutatták be az érdeklődőknek, illetve a sepsiszentgyörgyi Művész mozi is műsorára tűzte az alkotásokat.

  A két megye (Hargita és Kovászna)17 településén 46 alkalommal vetítettek a szemle alkotásaiból, az érdeklődő nézők száma pedig elérte a 460-at.

  A szemle filmvetítéseinek programja a Kaptár dokumentumfilm-szemle közösségi oldala https://www.facebook.com/kaptarstup mellett a https://www.szekelyfoldnapok.ro/ oldalon is követhető volt, megye, település és időpont szerint.

  A Kaptár dokumentumfilm-szemle harmadik kiadásának díjátadó gálájára 2022. október 15-én, szombaton 11 órától a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban került sor, amelyen mind a négy díjazott képviselve volt.

  A fesztiválra benevezett versenyfilmeket Buglya Sándor, Balázs Béla-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia film- és fotóművészeti tagozatának vezetője és Péterffy András, Balázs Béla-díjas filmrendező, a Dunatáj Alapítvány elnöke értékelték.

  Első díjat nyert Bartha Ágnes és Kacsó Sándor “Kétkeréken Erdővidéken” című filmje,második helyezéstért el Szabó Attila alkotása:az“Egy Isten, k ét nemzet”, amely díjat a Hargita Megyei Kulturális Központ ajánlott fel. A harmadik díjat László Barna “Isteni kéz” című filmje kapta.A különdíjat,a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgyajánlotta fel Kató Zsolt,“Napló, Sepsikőröspatak - Egy lólopás története” című alkotásának.

  Szervezők: Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ.

  Társszervező: Hargita Megyei Kulturális Központ

  Partnerek: a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi és a Documentary Stúdió.


  Támogató: BGA (Bethlen Gábor Alap), Communitas Alapítvány és RMDSZ

  Sepsiszentgyörgy, 2022.november 21.​

  ​Vargyasi Levente

  ​a Kaptár dokumentumfilm-szemle

  ​főszervezője

  ​Imreh István Attila,

  ​Kovászna Megyei Művelődési Központ

  ​igazgató

 • Fotógaléria:

 •