• 2022. 08. 29.

  XV. „Százlábú” Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Műhelymunka - beszámoló

  «« vissza
 • 2022. július 31 - augusztus 6. között 162 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal tanult táncot és éneket, illetve vett részt közösségfejlesztő játékokon Borospatakán. A XV. Százlábú közösségépítő műhelymunkának ebben az évben is a Borospatakon működő gyimesi csángó skanzen adott otthont. A festői környezet, a 14 megmentett régi parasztház és a hely szelleme felerősíti mindazt, amit a műhelymunka céljaként fogalmaztak meg: a hagyományok őrzését, továbbadásuk fontosságát, az élményszerű közösségépítést.

  A három generáció legkisebbje, az Aprólábak csoportja Százlábacskákká nőtte ki magát, ők idén szilágysági táncokat tanulhattak Imre Béla és Kádár Orsolya vezetésével. A Százlábú Néptáncegyüttes tagjai a szentbenedeki (küküllőmenti) táncokkal ismerkedtek: nekik a magyarországon élő Kis István és Demeter Erika diktálták a tempót. A Százlábú Néptáncegyüttes legidősebb, időközben már egyetemre „csángált” csoportja küküllőmenti, ezen belül pedig ózdi táncokat sajátított el Both József és Szabó Timea Zsanett jóvoltából. A legkissebbeket, az Aprólábakat pedig a székelykeresztúri Mátéfi Csaba és Mátéfi Zita egyengette a sóvidéki zene és tánc szeretetére.

  A napi 5 órás tánctanulás mellett Benkő Éva, Péter Orsolya és Péter Boglárka vezetésével közösségépítő, csapatfejlesztő játékokra is sor került. Ezen programok a közösségi erő feltárását és tudatosítását segítették: a Százlábú Néptáncegyüttes tagjai helyzetgyakorlatok és gondolatébresztő beszélgetések formájában értették meg az együvé tartozás fontosságát, míg az Aprólábak csapatbanner és egy, az együttesbe toborzó kisfilm készítése révén értékelték a közösség megtartó erejét. A kézműves foglalkozásokat Petrova Anasztázia és Demeter Miklós vezették.

  Az esti táncházak a közös táncról és éneklésről szóltak, ahol az élő zenét a Harai banda, az Ördöngös és Finom zenekarok, illetve Antal Csanád, Bíró Imre, Ferencz Dávid, valamint Molnár Szabolcs, Kelemen Janó és Kedves Botond szolgáltatták.

  A műhelymunka a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület szervezésében valósult meg, támogatói az RMDSZ, a Communitas Alapítvány, a Combridge Kft. A hagyományok megőrzését szem előtt tartó szülők mellett köszönet illeti Buksa Leventét, Balázs Imrét és a Dália SRL vezetőségét is, akik szintén hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

  Sepsiszentgyörgy, 2022. augusztus 29.

  Imreh István-Attila,

  igazgató

 •