• 2022. 06. 12.

  Két év kihagyás után újra benépesült Perkő szent hegye

  «« vissza
 • Tizenhatodik alkalommal került megszervezésre a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek találkozója Kézdiszentlélek búcsújáró hegyén, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalának szervezésében, valamint az NKA támogatásával.

  A találkozót a Háromszék Táncegyüttes Világhírű Reveder gyermekeknek szóló táncjátéka nyitotta, amely egy eltört hegedű és az ezáltal felborult világ rendjének párhuzamát kutatta. A 2022-es találkozón öt megyéből (Bákó, Brassó, Hargita, Kovászna, Maros) 32 táncegyüttes több mint 900 néptáncosa vett részt. A rendezvény ez alkalommal is elérte az egykoron megfogalmazott célját: kapcsolódási pontként, találkozási helyként szolgált a gyerekek, illetve együttesvezetők számára, hiszen lehetőség nyílt a szakmai tapasztalatcserére is.

  A bemutatkozások és fellépések között sor került egy közös táncra is, de az odalátogatóknak lehetősége volt részt venni kézműves foglalkozásokon, kipróbálni népi játékokat és népi mesterségekről szóló kisfilmeket nézni a Perkő mozi-sátrában. S bár a délutáni zivatar elmosta a tábortűz körüli közös táncot és éneket, a helyt álló táncosok a fedett színpad védelmében énekeltek az Üsztürü és Kedves zenekarok koncertjén, akik a Folker együttessel az egész napi talpalávalót is biztosították.

  Fotó: Toró Attila

  Szervezők: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala

  Támogatók: NKA, Communitas Alapítvány, Martin György Néptáncszövetség, Salvatore Egyesület, Székely Mikó Kollégium

 • Fotógaléria:

 •