• 2022. 03. 29.

  Tapasztalatcsere és együttműködési tervek az orbaiszéki művelődésszervezőkkel

  «« vissza
 • Március 25-én a Kovászna Megyei Művelődési Központ csapata az orbaiszéki művelődésszervezőkkel tartott évértékelőt, frissítette fel kapcsolati hálóját. A szakmai találkozón részt vettek kovásznai, kommandói, szörcsei, tamásfalvi, zágoni, papolci és csomakőrösi kulturális szakemberek.

  Negatívumként említették az elmúlt két évi szigorításokat, amelynek hatására nemcsak fontos színjátszó próbák maradtak el, de kórusok is bomlottak fel. Nehéznek bizonyul a kultúrafogyasztók visszacsalogatása a járványhelyzet előtti körforgásba, de minden településen törekednek erre. Színes programokkal segítenek az ifjúsági szervezetek is: a kovásznai Fikosz hagyományosan megrendezésre kerülő Kultűr programjával csalogatja a fiatalokat, de megrendezésre kerül a Fikosz kupa is. Kommandón filmvetítésekkel próbálják bevonni az ifjúságot a közösségi életbe, Szörcsén pingpong-estek és filmvetítések is vannak.

  Székelytamásfalván és Szörcsén a hagyományőrzésre is hangsúlyt fektetnek, itt minden húsvétkor felelevenítik a húsvéti szánozás szokását, amely a térségben egyedülálló. Pozitív példákban nincs hiány, hiszen Kovásznán a Diákszínpad idén ünnepli 50. születésnapját, amely alkalomból rangos eseményre készülnek, Zágonban fúvószenekar és mazsorettcsoport is működik, Szörcsén táborokat, családi napokat szerveznek, de a gyerekeknek lehetőségük adódik szavaló, mesemondó és népdalversenyen is megmutatkozniuk.

  Akárcsak az előző kistérségi találkozókon, itt is megfogalmazódott, hogy szükség van az együttműködésre, a meggyengült kulturális élet újraélesztéséhez pedig a Művelődési Központ segítséget nyújt. Az eddigi, már hagyományossá vált partnerségek mellett (Kőrösi Csoma Sándor Napok, Csoma tárlat, Forgács Fesztivál, Székelyföld Napok) új ötletek is elhangoztak, értékteremtő rendezvények, közösségépítő projektek létrehozására.

 • Fotógaléria:

 •