• 2021. 12. 09.

  Angyalváró - 3. rész

  «« vissza
 • Luca napjához (december 13.) rengeteg hagyomány köthető. A karácsonyi ünnepkör részét képező dátumot régen gonoszjáró napként is emlegették: ezen a napon különleges figyelemmel kellett védekezni a boszorkányoktól. Évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt tilos volt sütni, főzni, hiszen úgy tartották, hogy a december 13-án készült termékek a gonosz hatása alá kerülnek. A Luca-szék az egyik legnevezetesebb népszokás, amely ehhez a naphoz köthető. Mivel mágiával kapcsolatos hiedelmek ölelik körül magát a tárgyat is, így elkészítési módja sem hasonlít a hagyományos székekéhez. 


  Többféle (általában 9) fából készítik, másik érdekessége pedig az, hogy Luca napjától karácsonyig minden napra elosztott munkával faragják ki. S hogy milyen célból készül a szék? A babona szerint a kész lucaszéket a karácsonyi éjféli misére viszi a gazdája, amelyre felállva meglátja a jelenlévők közt elrejtőzött boszorkányokat.

  Lassan készül, mint a Luca-széke - tartja a mondás. S hogy valójában mennyire lassan, arra e heti kisfilmünkben Demeter Miklós ad választ!

 • Fotógaléria:

 •