• 2021. 01. 19.

  A Magyar Kultúra Napja - ünnepi műsor

  «« vissza
 • 2021-ben a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa a megszokottól eltérően, online műsor keretében emlékezik meg a Magyar Kultúra Napjáról.

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt január 22-én, pénteken, 17 órától a Kovászna Megyei Művelődési Központ Facebook oldalára (www.facebook.com/cultcov.ro), a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett virtuális gálára, amelyen többet között az idén éppen 100 éve született Pilinszky János emléke előtt tisztelegve szépirodalmi élményt kínálunk. Orbán Ferenc előadó Szilágyi Domokos és Weöres Sándor versei mellett Pilinszky János alkotásai által indult el a verséneklés útján. 2017-ben, a magyar költészet napjára Gábor Szabolcs zenésztársával felújították a Pilinszky előadásukat, 2021-ben pedig Gyergyai Szabolccsal kiegészülve hangszerelték újra a dalokat, a költő születésének 100ik évfordulójára.

  Az előző évekhez hasonlóan idén is átadásra kerül a Háromszék Kultúrájáért Díj, amelyet ezúttal is egy olyan személyiség kap, aki egész életművével a háromszéki és ezáltal az egyetemes magyar kultúrát szolgálja. Az átadást követően portréfilmet vetítünk a díjazottról.

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa, partnerségben a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséggel decemberben szónokversenyt hirdetett középiskolás diákok számára, amelynek célja az összetett nyelvhasználat színvonalának emelése, a magyar kultúra és közösségünk iránt érzett felelősségtudat megerősítése volt. A díjazott szónoklatokat mutatjuk be.

  2008-ban a Kovászna Megyei Művelődési Központ is csatlakozott az Európai Unió Kulturális Örökség Napok kezdeményezéséhez, amelynek célja rejtett értékeink felfedezése, feltárása, bemutatása volt a nagyközönség számára. E kezdeményezésnek köszönhetően született meg a Sípok Hangja címet viselő, kiállítással és orgonakoncerttel egybekötött programsorozat, amellyel a Háromszéken fellelhető történelmi orgonákra szeretnénk felhívni a figyelmet, a szabadkai születésű, de Kézdivásárhelyen letelepedő Kolonits István orgonakészítő munkásságán keresztül.

  Ezen kezdeményezés kapcsán a Kovászna Megyei Művelődési Központ riportfilmet készített a Háromszéken fellelhető hangszerekről, ezáltal ismertetve készítőjük rögös életútját, valamint azokat a kihívásokat és elégtételeket, amelyek a hasonló hangszerek fenntartásához, karbantartásához kapcsolódnak.

  A magyar kultúra napján az érdeklődők betekintést nyerhetnek a hangszerek „életútjaiba”: Fórika Balázs kézdivásárhelyi kántor-tanár Kolonits István munkásságát mutatja be, a sepsiszentgyörgyi Lőfi Gellért kántor-tanár pedig lelket lehel eme csodálatos hangszerekbe, valamint betekintést nyerhetünk Botka Attila orgonajavító mester munkájába is.

  Találkozzunk az online térben, ünnepeljük együtt kultúránkat!


  KMMK sajtóközlemény


 • Fotógaléria:

 •