• 2020. 08. 30.

  Kultúr-Kültér: Székelyföldi Népi Mesterségek kiállítása Kovásznán

  «« vissza
 • Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kádár László Képtár közös szervezesében, 2020. szeptember 1.-én 16 órától kerül sor a Norvégia, Lichtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként létrejött “Hagyományos Székelyföldi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által” címet viselő kiállítás megnyitójára a kovásznai Kádár László Képtár udvarán.

  Háromszék és Erdővidék a Kárpát-medencei magyar nyelvterület szintjén is kiemelkedően gazdag élő kézműves hagyománnyal rendelkezik. Egy évszázad alatt a kézműves foglalkozások száma felére csökkent, az utóbbi évtizedben eltűnésük felgyorsult.

  A Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ több mint egy évtizede támogatja és szervezi a Kovászna megyei népi mesterségek feltárását, megismerését és megismertetését célzó kutatási és dokumentációs projekteket.

  A 14 panóból álló szabadtéri kiállítás célja a Székelyföld területén élő nemzetiségek kulturális identitásának megerősítése mellett tudatosítani a látogatókban e kiveszőfélben levő foglalkozások értékét, gazdagságát. A mesterségekre tagolt panósorozat csak ízelítőt nyújt a hagyományos székelyföldi népi mesterségek változatos világából és további tájékozódásra hívja az érdeklődőket amesterségek.ro honlapon, amely 46-féle foglalkozást mutat be szakszerűen, sőt, e hagyományos életformákat megörökítő kisfilmek által is közelebb hozza Székelyföld, ezen belül Háromszék kulturális-néprajzi örökségének egy jelentős szeletét.

  A kiállítást megnyitja dr. Kinda István néprajzkutató. A látogatás ingyenes

 • Fotógaléria:

 •