• 2020. 08. 25.

  Háromszéki Arcképcsarnok (5) - Gazda József

  «« vissza
 • A Kovászna Megyei Művelődési Központ Háromszéki Arcképcsarnok sorozatának utolsó részében az erdélyi magyar író, egykori tanár, művészettörténész, szociográfus és a napjainkban is aktív művelődésszervező, Gazda József vallomása kerül vetítésre 2020. augusztus 27-én 20 órától az intézmény Facebook oldalán (https://www.facebook.com/cultcov.ro).

  Gazda József - bár 1936. április 8-án, Kézdivásárhelyen látta meg a napvilágot - több évtizede Kovásznán él és alkot, szervezi a város kulturális életét. Minden műfajban szerette a szépet, az irodalomtól a képzőművészetig, ez utóbbi Gyárfás Jenő képzőművész hatására vált igaz szerelemmé és késztette írásra. 21 éves volt, amikor a Gyárfás tragédia címet viselő tanulmánya megjelent a Korunk lapjain. Fiatal éveiben képzőművészeti kritikákat, tanulmányokat és monográfiákat írt.

  Feleségével, Olosz Ella textilművésszel bejárta Erdély tájegységeit, hagyományokat, élettörténeteket kutatott és gyűjtött. Külföldi élményutazásairólAz emlékek ázsiájaés azIdő útjaicímű kötetei tanúskodnak. Bár a kommunizmusban letiltották, a rendszerváltás előtt és után folyamatosan szervezi a Kőrösi Csoma Sándor nevéhez fűződő tudományos konferenciát, az erdélyi és anyaországi közélet középpontjába helyezve a legendás székely magyar tudóst.

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ által alapított Háromszék Kulturájáért Díj birtokosa átvehette a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is, 84 éves kora ellenére még ma is aktívan részt vesz a város kulturális életében, rendíthetetlenül szervez és dolgozik.


  KMMK sajtóközlemény

 • Fotógaléria:

 •