• 2020. 08. 12.

  XIII. Százlábú közösségépítő műhelymunka

  «« vissza
 • 2020. július 27 és augusztus 2, illetve augusztus 3 és 9 között került sor a XIII. Százlábú közösségépítő műhelymunkára Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa szervezésében, a Communitas Alapítvány támogatásával a Borospataki Skanzenben.

  Bár a fiatalok 2,5 hektár területen mozoghattak és rophatták a táncot, a főszervező Virág Endrének nehéz dolga akadt. A törvényes előírásoknak eleget téve, a jól összeszokott csapatot négy részre kellett osztania, de élményekben és tapasztalatokban idén sem volt hiány. A 4-5 hónapja zárt térbe kényszerült fiatal táncosok számára a szabadtéri műhelymunka mégis egy találkozási pontnak bizonyult. A már jól berögzült koreográfiák gyakorlásán kívül a résztvevőknek lehetőségük nyílt ismeretlen vizekre is ’táncolni’, új lépésekkel ismerkedni: a sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttesnek a kolozsvári Feketelaki Tibor és Székely Melinda bonchídai román táncokat tanítottak, a Százlábacskák Néptáncegyüttes valamint – a rákövetkező héten - a kézdivásárhelyi Pitvar Néptánccsoport a Maros Művészegyüttes egykori tagjaitól, Varró Hubától és Sándor Ildikó Zsuzsánnától a jobbágytelki táncok lépéseit sajátíthatták el, az Aprólábak Néptáncegyüttes tagjai pedig udvarhelyszéki táncokat tanulhattak Mátéfi Csaba és Mátéfi Zita vezetésével. A táncoktatás ideje alatt Molnár Szabolcs, Petres Attila, Kedves Botond, Harai László, Harai Levente, Harai Hunor, Antal Csanád, Bíró Imre, Szakács Kristóf húzták a talpalávalót.

  Sajnos, a vírushelyzet miatt a Százlábú mozgalom minden tagja nem tudott részt venni a műhelymunkákon, így a hangulat sem a megszokott volt, hiszen az előző években százötvennél több gyerek és fiatal hangja töltötte be a teret. A délelőtti és délutáni táncoktatások között a fiatalok kézműves foglalkozásokon vehettek részt Demeter Miklós, Petrova Anasztázia és Benkő Éva irányítása alatt, valamint népi gyermekjátékokat sajátíthattak el Prezsmer Boglárka és Péter Orsolya vezetésével.


  Reméljük jövőre teljes létszámban, egyszerre találkozunk!

  Ráduly Kinga  Fotó: Virág Endre

 • Fotógaléria:

 •