• 2020. 08. 11.

  Háromszéki Arcképcsarnok (3) - Nemes Levente

  «« vissza
 • A Kovászna Megyei Művelődési Központ Háromszéki Arcképcsarnok sorozatának harmadik részében Nemes Levente színművész és volt színházigazgató mesél életútjáról, szakmai hitvallásáról 2020. augusztus 13-án (csütörtökön) 20 órától az intézmény Facebook oldalán (https://www.facebook.com/cultcov.ro).

  Emlékezetes alakítások és remek egyéni műsorok sora jelzi Nemes Levente színművész pályájának állomásait. Nevét nem csak itthon, de a határainkon túl is ismerik. A Jászai Mari díjas színészt pajkos cinizmusa és tépelődő mivolta teszi titokzatossá.

  1939-ben született Medgyesen, családja a bécsi döntést követően költözött Kolozsvárra. Akárcsak testvérei, választhatta volna apja hivatását, de az orvosi pálya nem vonzotta. Színészetről álmodott, miközben az építészeti technikumban tanult. Autodidakta módon pótolta be a tananyagot és felvételizett az akadémiára, amely egy különleges világot nyitott meg számára. Világirodalmat, egyetemes színháztörténetet, filozófiát tanult és élmény volt az alkotás folyamata is. Nemes Levente 1962-ben kezdte színészi pályafutását, tíz évig a marosvásárhelyi Székely Színház társulatának tagja volt.

  Tökéletesen megállta helyét a marosvásárhelyi színházban is, de 1973-ban egy nézeteltérés miatt elszerződött a sepsiszentgyörgyi teátrumhoz, meggyőződve arról, hogy egy idő múlva innen is tovább fog állni. Az elmúlt évtizedek alatt színészként, előadóművészként és színházigazgatóként egyaránt arra törekedett, hogy legjobb tudása szerint szolgálja a teátrumot. Megszólaltatta a magyar történelmi drámák nagyjait, együtt lélegzett Sütő András szereplőivel, remekelt Shakespeare darabjaiban és megküzdött a kortárs szerepekkel is. Pontosságra, megmunkáltságra való míves törekvés jellemzi a színpadon is, ahogy Ő fogalmaz: „saját, hozott anyagból játszom, az idegrendszeremmel.”

  Nemcsak színészként, de színházigazgatóként is figyelemreméltó teljesítményt nyújtott, azon túl is, hogy fő feladatának a színházi ügyek intézését, a minőségi előadásokra való törekvést tekintette. Az intézményvezetők közt példátlan szakmai alázattal ismerte fel és kezelte a Figura stúdió rendezőjének és hat színészének 1994-es Sepsiszentgyörgyre érkezését, a színházi „vérfrissítés” szükségességét, a háromszéki teátrum Bocsárdi László nevéhez fűződő sikersorozatát ő tette lehetővé. Nemes Levente 2008-tól nyugdíjba vonult, de azóta is folyamatosan játszik, újabb és újabb szerepekre kérik fel a rendezők. Soha nem volt szerepálma, szerinte a színjátszás társasjáték, egy „fantasztikusan nagy kaland”.

  Kiemelkedő művészi teljesítményét elismerések, díjak is jelzik: 2001-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának életmű-díját vehette át, 2007-ben Szentgyörgyi István és Jászai Mari díjakat kapott, 2009-ben Kaszás Attila díjat. Kiemelkedő művészi teljesítményét Sepsiszentgyörgy városa Pro Urbe díjjal köszönte meg.

  Fogadják, nézzék, hallgassák szeretettel!


  Ráduly Kinga - sajtóreferens

 • Fotógaléria:

 •