• 2020. 08. 05.

  Háromszéki Arcképcsarnok (2) - Szőts Dániel

  «« vissza
 • A Kovászna Megyei Művelődési Központ fotó-film archívumából ezúttal a, lelkiismeretes orvos, művelődési közszereplő, frontharcos, hagyományápoló és nemzeti kultúránk elkötelezett híve, Szőts Dániel vallomása kerül vetítésre 2020. augusztus 6-án az intézmény Facebook oldalán (https://www.facebook.com/cultcov.ro).

  Háromszéki Arcképcsarnok sorozatunk második részének főszereplőjét Kovászna megye (és nem csak) fiatal és idősebb generációi egyaránt ismerik. Folyamatos cselekvési vágy, hit és a magyar nemzeti iránti elkötelezettség jellemezte egész életét. Szőts Dániel (1925-2017) régi székely nemesi családból származott. Élete mozgatórugójaként tekintett példát mutató szüleire, akik a hétköznapi élet nehézségei ellenére, a betevő falat mellett a nehéz időkben is előteremtették az taníttatására szükséges anyagiakat. S bár gyermekkorát Marosvásárhelyen élte, Székely Mikós kisdiákjaként fogalmazódott meg először benne az anyanyelv és munka iránti szeretet, a hagyomány tisztelete, a hazához és szülőfölhöz való hűség gondolata. Demeter Béla, Konsza Samu, Debreczi Sándor és Kelemen Imre egyengették sorsát, formálták gondolkodásmódját, ébresztettek benne vágyat a tudományok iránt.

  Osztálytársaival együtt sodródott be a második világháború értelmetlenségébe, 2 évig és 2 hónapig viselte a magyar honvéd egyenruhát. 1944. július 1-én társaival együtt kivezényelték az Úz-völgyébe, a Keleti Kárpátok védővonalába, ahol augusztus 26-án váratlanul érte őket az orosz támadás. Számára Úz-völgye a történelmi valóságot, a nemzeti megmaradást jelentette.

  1988-ban vonult nyugdíjba, ettől kezdve élénken vett részt a közéletben, megválasztották a Székely Mikó Kollégium véndiáktársasága elnökének és részt vállalt az egyház életében is. Közéleti tevékenysége alatt 25 különböző folyóiratban és lapban több, mint 100 írása jelent meg.

  Egész életében fontosnak tartotta, hogy nyomot hagyjon, értéket teremtsen és maradandót alkosson. Könyveket írt, dokumentumfilmekben szerepelt, életpályákat méltatott és mindeközben „volt ereje orvosnak tanulni, karriert építeni, családot alapítani és tisztességes embernek megmaradni”.

  Fogadják, nézzék, hallgassák szeretettel!


  KMMK sajtóközlemény

  Ráduly Kinga

 • Fotógaléria:

 •