• 2020. 05. 11.

  A székely ember együtt születik a fával

  «« vissza
 • Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2020. május 14-én (csütörtökön) 20 órától az intézmény Facebook oldalán (https://www.facebook.com/cultcov.ro) vetíti dr. Kinda István néprajzkutató és Simon József filmes szakember három rövid néprajzi dokumentumfilmjét, amelyek különleges háromszéki fafeldolgozási eljárásokat és termékeket mutatnak be.

  Gelence a 19. század óta zsindelykészítéséről híres település. A film egy gelencei mester munkáján keresztül vezet be a kölöpök, hornyolók, bástyológyaluk uralta világba. A csernátoni Haszmann-faragóiskola hírét megszámlálhatatlanul sok mívesen ácsolt-díszített székelykapu őrzi, amelyek az elmúlt fél évszázad során kerültek ki a család műhelyéből, de az ácsolási arányok és az ősi erezdetésű motívumkincs világába is betekintést nyújt. Ha fából vaskarikát nem is, de faforgácsból kalapot igenis készít a székely ezermester. Csomakőrös sajátos hagyományának mindennapjaiba az utolsó mesterek engednek bepillantást.

  A dokumentumfilmek a “Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás digitalizálás és népszerűsítés által”című, Norvégia, Liechtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként készültek.

  Szeretettel várunk mindenkit az online térben is!

 • Fotógaléria:

 •