• 2020. 02. 22.

  Veress Dániel: Vékára tett mécses

  «« vissza
 • Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében 2020. február 21-én került sor Veress Dániel: Vékára tett mécses címet viselő esszéfűzérének bemutatójára a sepsiszentgyörgyi LibriM Könyvudvarban.

  A két szervező intézmény 2018 óta az „1000 év Erdélyben, 100 év Romániában” gondolat jegyében híres erdélyi és háromszéki magyarok műveit, életútjait mutatják be. Céljuk - a szellemi hagyaték megőrzése mellett - nem más, mint a dokumentálás és kulturális örökségünk átörökítése. Bod Péter történetíró, kartográfus, Szabó Kati tornászcsillag és Egyed Ákos történész mellett immáron Veress Dániel (1929 - 2002), erdélyi magyar író, drámaíró, irodalomtörténész és kritikus emléke előtt is kiadvánnyal tisztelegnek.

  A XVI – XVIII. századi erdélyi magyar kortörténet- és emlékírások időrendi áttekintését, jellegtanát, jelentősebb képviselőinek életrajzát és szellemi arcképvázlatátbemutató kötetből Nemes Levente színész, nyugalmazott színházigazgató olvasott fel. A felolvasásból megtudtuk, hogy maga a szerző is kívülállóként tekintett gyűjteményére, olvasóként reflektált, töprengett, tűnődött, válaszolt és párbeszédet folytatott a kész művel.

  Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a szerző családtagjait és az egybegyűlteket, majd kihangsúlyozta, hogy méltón lehetünk büszkék ’nagyjainkra’, hisz ők nem csak az ország, de kisebb térségünk sikeréhez, hírnevéhez is hozzájárultak. Kiss Jenő, nyugalmazott könyvtárigazgató a kötet méltatásán túl a szerző társadalmi körülményeiről is beszélt, a kommunizmus éveiben vitapartner nélkül maradt szerzőt a magányukban is jelentőset alkotó sorstársaihoz, Fábián Ernőhöz és Gazda Józsefhez, és a szerényebb, de sepsiszentgyörgyieknek megkerülhetetlen életművet hátrahagyó Sombori Sándorhoz hasonlította. A Németh Lászlóval évtizedeken át levelező író transzilván szellemiségét, emberi mivoltát bemutatva hangsúlyozta, hogy a 35 írást tartalmazó művét Veress Dániel az erdélyi magyar olvasónak szánta.

  A kötet megvásárolható a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Szabadság tér 2. szám) és a LibriM Könyvudvarban.

  A kötetet kiadja a Háromszék Vármegye Kiadó.

  Szervezők: Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ és LibriM Könyvudvar.

  Fotó: Vargyasi Levente

 • Fotógaléria:

 •