• 2016. 07. 01.

  Háromszékiek az Ezer Székely Leány Napján

  «« vissza
 • 15 Kovászna megyei település és három néptánccsoport vesz részt szombaton Csíksomlyón az Ezer Székely Leány Napján,  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében.

  Olasztelekről, Barótról, Erdőfüléről, Száldobosról, Bibarcfalváról, Bodosról, Felsőrákosról, Nagybaconból, Gelencéről, Zaboláról, Petőfalváról, Kovásznáról, Sepsiszentgyörgyről, Mikóújfaluból és Sepsibükszádról közel háromszázan jelentkeztek a felhívásra, köztük a sepsiszentgyörgyi Kék Virág Néptánccsoport, Gelencéről a Zernyealja Néptánc Együttes is és a Burusnyán. A Kovászna Megyei Művelődési Központ hetedik éve kapcsolódott be, hogy az Ezer Székely Leány Napjára háromszéki résztvevőket toborozzon. 
  Az esemény szombaton tíz órától seregszemlével kezdődik, Csíkszereda főterén bemutatkoznak a székely falvak népviseletbe öltözött képviselői, majd együtt vonulnak ki a csíksomlyói nyeregbe a hagyományőrző csoportok. A szentmisét követően 13 órától kezdődnek az ünnepi beszédek, majd népviseletmustra és a hagyományőrző néptánccsoportok előadásai, 15 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadását lehet megtekinteni, 16.10 órakor készítik el a hagyományos közös fotót, majd 16.40-től ismét hagyományőrző néptánccsoportok lépnek fel. 17.10 órától kiértékelik a népviselet-mustrát és díjazzák a legnépesebb települést. A rendezvény ideje alatt népviselet-kiállítás, mesterség-bemutatók és gyermekjátékok színesítik a programot.

  Az Ezer Székely Leány napját első alkalommal 1931. június 7-én tartották, célja a székely népviselet, néptánc és népzene megőrzése volt. Akkor a hagyományőrző találkozóra 42 településről jöttek el Csíkszeredába.
  A rendezvény szervezői Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány, társzervezők Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa és a Székelyföldi Kézművesek Egyesülete. Az idei rendezvény házigazdája Csíkszentimre község.

 • Fotógaléria:

 •