• 2015. 09. 24.

  Százlábú Néptáncoktató és Közösségépítő Tábor

  «« vissza
 • A tábor célja: A „Százlábú” Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Tábor hosszú távú célja egy olyan mozgalom elindítása és ápolása a Kovászna megyei gyermekek körében (és nemcsak), amely során jobban megismerik népjátékainkat, néptáncainkat, népdalainkat és mindezek által néphagyományainkat.

  Rövidtávú célként a következőket határoztuk meg:
  - a sepsiszentgyörgyi Százlábú Ifjúsági Néptáncegyüttes és az utánpótlás Százlábacska Gyermek Néptáncegyüttes tagjai által már ismert táncok begyakorlása, valamint új néptáncok, hagyományok megismertetése;
  - az eddigi táborokban, és próbákon tanult népdalok és népjátékok mellett újak megtanulása, megismerése;
  - a táncegyüttes tagjai közötti kapcsolatok és együttműködés fejlesztése, a csapatkohézió megerősítése;
  - egy önálló műsor összeállítása.

  A tábor eredményei: A tábor lebonyolítása után a Százlábú Ifjúsági Néptáncegyüttes és az utánpótlás Százlábacsakák Gyermek Néptáncegyüttes tagjai között mélyebb kapcsolatok alakultak ki, valamint megerősödött a csoportkohézió, amely hozzájárul a közösség fejlődéséhez. A táborban a résztvevők két nemzet (romániai magyar, valamint magyarországi román), két tájegység (Szatmár és Mélykerék) táncaiból tanultak meg újakat, valamint begyakorolták a már ismert néptáncokat, a tájegységekhez kötődő énekeket, hagyományokat ismertek meg, népjátékokat tanulnak meg, amelyeket a tábor után is játszhatnak közösen.
  Az VIII. alkalommal megszervezett "Százlábú" Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Tábor elérte célját, sikeresnek mondható, mert, lehetőséget teremtett a fiataloknak, hogy kimozduljanak a számítógépek elől, a virtuális világból és együtt lehettek, közösségeket alkottak, ugyanakkor, a népzene, a néptánc, kézimunka és a (népi) játékok nyelvén is megtanulták ápolni és őrizni közös kultúránkat.

  Szervező:Kovászna Megyei Művelődési Központ, REGÖS Ifjúsági és Közművelődési Egyesület (Sepsiszentgyörgy);
  Támogató: Communitas Alapítvány
  Előadók, szakmai közreműködők:
  - Both József, Both Zsuzsa, (Kolozsvár), Benedek Árpád, Szőcs Brigitta, (Nagyvárad),  Virág Imola (Sepsiszentgyörgy); – oktatók,
  - Péter Orsolya (Kovászna Megye Művelődési Központ munkatársa) - játékmester;
  - Demeter Miklós, Petrova Anasztázia(Bikkfalva), Benkő Éva (Sepsiszentgyörgy) kézművesek;
  - Molnár Szabolcs (prímás), Szilágyi László (brácsa), Bajna György (bőgő) – Heveder zenekar Zenészei
  - Kelemen Hunor (prímás), Vince Balázs(brácsa),  Kohán Zsófia (brácsa), Kohán   Zsombor (bőgő), nagyváradi zenészek;

 •