• 2010. 10. 04.

  Fellépő csapatok bemutatkozója

  «« vissza
 • Cimborák – sepsiszentgyörgyi Bábtagozat. A Sepsiszentgyörgyi CIMBORÁK Bábtagozat, a Tamási Áron Színház különálló, saját műsortervvel és bérletrendszerrel rendelkező tagozataként 1998-ban jött létre. A Tamási Áron Színház által képviselt művészi irányultságnak megfelelően a bábtagozat legfontosabb céljának azt tekintette, hogy a város és a környék gyermekközönségét művészi igénnyel készült bábelőadásokkal lássa el.
  A bábtársulat munkáját jelentős elismerésekkel díjazták magyarországi és romániai fesztiválokon egyaránt. 2001. szeptemberében Nyíregyházán tartott Határon Túli Magyar Anyanyelvű Bábszínházak II. Fesztiválján, a Tamási Áron Színház bábtagozatának Urbán Gyula: MINDEN EGÉR SZERETI A SAJTOT c. előadásával a Legjobb rendezés díját nyerete el Nagy Kopeczky Kálmán, az előadás rendezője. A Nemzetközi Bábos Szövetség (az UNIMA) 2002-ben Békéscsabán megrendezett nemzetközi fesztiváljára a jelentkező négy erdélyi bábszínház közül az Ariel Színház mellett a Tamási Áron Színház Bábtagozatának jelentkezését fogadta el az előzsűri. A fesztiválon a társulat Király Kinga Júlia TEJKÚT című darabjával vett részt, s a fesztivál második legjelentősebb elismerését, a Nemzetközi Bábos Szövetség Kisdiplomáját ítélte oda a Bábos Világszövetség.
  Elérhetőségek: Sepsiszentgyörgy Szabadság tér 1. sz
  Telefonszámok:
  0742 083365 – Nagy Kopeczky Kálmán, bábtagozat vezető
  0745 164 115 – Nagy Lázár Kincső, irodalmi titkár
  0747 111 774 – Barabás Szabolcs, szervező, technikai munkatárs
  E-mail: babszinhaz@tamasitheatre.ro Web: www.tamasitheatre.ro
  A CIMBORÁK, az idei Őszi Közművelődési Napok alatt Maksán, Oltszemen, Felsőrákoson, Feldobolyban, A fülemile – című bábelőadást játsszák a helybeli óvodásoknak, iskolásoknak. Márkosfalván, Sepsikőröspatakon és Árkoson, Benedek Elek: A szegény ember királysága című mesejátékot tekintheti meg a kisközönség.

  Mozsikácska - Mi a Mozsikácska? Egy lemez, a legnépszerűbb gyermekdalokkal. Egy előadás, melyben a dalok csendülnek fel -mesei keretben- kicsik és nagyok örömére.
  Előadók:
  Porzsolt Erzsébet - mesélés, ének
  Orbán Ferenc - ének, hegedű
  Fazakas Albert - brácsa
  Kerezsi Csongor - nagybőgő
  A Mozsikácska, az Őszi Közművelődési Napok alatt, megtekinthető október 4-én, hétfőn, 10 órától Komandón, és 12 órától Kovásznán.

  Kelekótya együttes - A baróti Városi Művelődési Ház munkatársaiként több éven át terveztük egy olyan együttes megalakítását, amely segítségével közismert és közkedvelt, főként gyermekeknek szóló remek versfeldolgozásokat népszerűsíthetünk, elsősorban olyan vidékeken, ahová helyi anyagi források hiánya miatt sem e dalok, sem szerzőik-előadóik nem juthatnak el. Végül 2001 áprilisában sikerült megvalósítanunk álmunkat. Akkor találtunk rá arra a néhány fiatalra, akik közreműködésével, úgy gondoltuk, megvalósulhat elképzelésünk. Nagy fába vágtuk fejszénket, amikor eldöntöttük, hogy két hónap alatt önálló műsort készítünk elő a közelgő Gyermeknapra. Kiválogattuk Sebő Ferenc, Dévai Nagy Kamilla, Halász Judit, Vitai Ildikó, illetve a Kaláka, 100 Folk Celsius és Bojtorján együttesek néhány alkalomhoz illő feldolgozását, és két hónap alatt közel 40 perces produkciót hoztunk létre. Minden reményünket meghaladta a kicsik és szüleik-nagyszüleik lelkesedése, amely további munkára serkentett. Elkezdődtek a felkérések, meghívások, amelyeknek örömmel tettünk eleget.
  Koncertjeinkkel olyan élményt kíván(t)unk nyújtani hallgatóságunknak, amilyet csupán élő előadás alkalmával lehet megélni, bevonva a gyerekeket az éneklésbe, sőt, a zenélésbe is, kezükbe adván egyszerűbb ritmushangszereinket. Úgy érezzük, elképzelésünk megvalósult. Tervbe vettük Erdővidék falvainak felkeresését, amelyet sikerrel megvalósítottunk. Mindenhol nagy örömmel fogadott és várt vissza a közönség. Másik tervünk a szórványvidékek bejárása. Ez idáig a dévai és szászvárosi, a közismert Szent Ferenc Alapítvány, illetve Böjte Csaba atya által működtetett árvaházakban és gyermekotthonokban, valamint Fogarason koncerteztünk, felejthetetlen élményekkel gazdagodva.
  Közel száz sikeres koncertünk volt már Erdélyben, de magyarországi testvérvárosunkban, Zircen is többször muzsikáltunk már.
  Lehetőségeinkhez mérten a meghívásoknak szívesen teszünk eleget, hazánkban és határainkon túl egyaránt.
  Saját szerzeményeink még nem születtek, de ezzel kapcsolatos terveinket már szövögetjük.
  A folyamatosan bővülő repertoárunkat alkotó feldolgozásokat Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Tamkó Sirató Károly, Tandori Dezső, József Attila, Csoóri Sándor, Tóth Elemér, Ágai Ágnes, Hajnal Anna, Kiss Anna, Rigó Béla, Drosztmer István, Lukin László, illetve Egberg Thorbjörn verseire, valamint magyar, cseremisz, francia és görög nép- és gyermekdalokra írták az említett szerzők.
  Karácsonyi koncertjeinkre külön műsorral készültünk, amelybe a Kaláka együttes Szabad-e bejönni ide Betlehemmel? című lemezéről válogattunk.
  Az évek során történt némi változás az együttes felállásában, azonban a kezdeményező „hármas” ma is kitartóan muzsikál. Íme a mai kelekótyák: Boér Tímea (S-nino, S, A és T Blockflöték, tutora, derbuka, csörgők-zörgők, recefice, ének)
  Bogyor Attila (akusztikus gitár, mandolin, ének)
  Bogyor Gábor (gitár, csörgők-zörgők, metallofon, triangulum, ének)
  Rancz Ildikó (furulyák, tutora, ének)
  Nagy Lehel (nagybőgő, ének)
  Oláh József (derbuka, fadob, ütős hangszerek, csörgők-zörgők, recefice, csattogó, triangulum ) És hogy honnan származik a Kelekótya név? Egyszerűen ránk ragadt az elsőként megtanult, Kelekótya lapótya c. dalról... Nem bántuk meg… 2005 októbere óta a baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület biztosít működési keretet az együttes számára (www.erdovidek.ro).
  Az együttes hallható és látható az Őszi Közművelődési Napok keretében, Sepsiszentgyörgyön (október 5.-kedd, 15 óra, Gyárfás Jenő Képtár mögötti udvar), Székelyszáldoboson (október 6. – szerda, 16 óra, Iskola) és Sepsibükszádon (október 7. - csütörtök, 16 óra, Kultúrotthon).

  The Heavy Brass Guys - Tuba Quartet 2007-ben alakult a kvartett, 3+1 szerkezetben. A három profi zenészt 1 hobbi-zenész kíséri. Az együttes ars poeticá-ját (ars musicá-ját) a Soft & Smily határozza meg, mert aki a komolyságot csak komolyan, a vidámságot pedig csak vidáman fogja föl, valójában egyikből sem ért egy kukkot s
  Mert a komoly megértéséhez vidámság, a vidám megértéséhez pedig komolyság kell. A kvartett közös barátságot akar kisugározni a zenén keresztül, és tisztában van azzal, hogy milyen korlátai vannak a tubának. A közönség azonban mindig meglepődve tapasztalja, milyen széles zenei variációs lehetőséget kínál a hangszer, a tuba. Mert a hangnak gyógyító ereje van. Gyógyít a svájci Alpoktól a buddhista kolostorig. A mély hang nyugtat, a hosszú, kitartott, lágy mély hang pedig maga az ima. Ima a zenéért, ima az emberekért, hiszen az együttesben való zenélés társas tevékenység.
  http://www.hbgtq.com/main_hun.html
  Az együttes fellép, az Őszi Közművelődési Napok keretében, október 9-én, szombaton, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király Római – KatolikusTemplomban.

 •