• 2015. 05. 28.

  HAGYOMÁNYOS SZÉKELYFÖLDI NÉPI MESTERSÉGEK

  «« vissza
 • A projekt keretében egy olyan digitális adatbázis készül, amely megkönnyíti a hozzáférést a Kovászna megye kulturális örökségének fontos részeként számon tartott hagyományos népi mesterségekkel kapcsolatos mindennemű információhoz. A megyében hozzávetőlegesen 36 típusú hagyományos mesterséget gyakorolnak.  Ezek felmérése során, a körülbelül 250 mester és néhány műhely adatlapjait tartalmazó adatbázis révén ismertebbek, könnyebben elérhetőek lesznek a nagyvilág számára. 

  A projekt ideje alatt 10 dokumentumfilm (a következő mesterekkel: molnár, méhész, pék, mézeskalácsos, pálinkafőző, kovács, zsindelykészítő, fafaragó, kosárfonó, seprűkötő, pásztor) készül, amelyek a hagyományos mesterségek továbbéltetésére hivatottak felkelteni a figyelmet, különösképpen a fiatal nemzedék köreiben. Ezért ezek a filmek, a megye iskoláiban 30 alkalommal lesznek levetítve, minden esetben egy-egy néprajzos szakember irányításával, aki a vetítést követően a felmerülő kérdésekre válaszol.

  A projekt időtartama alatt elkészül egy szakemberek által kidolgozott marketingstratégia és olyan turisztikai csomagok/ajánlatok készülnek, amelyek  olyan közösségekben/településeken zajló programokat is tartalmaznak, ahol a turisták találkozhatnak a népi mesterekkel, megcsodálhatják és akár meg is vásárolhatják a hagyományos népi mesterségek termékeit.

  A 13 hónapon át zajló projekt összértéke 301.792 RON, amelyet Izland, Liechtenstein, és Norvégia pályázati alapjából finanszíroznak.

  A projekttel kapcsolatos információk, a mesterségek adatbázisa, a filmtár, az interaktív térkép és egyéb anyagok megtalálhatóak lesznek  a www.folktrades.ro és a www.mestersegek.ro honlapon, amely folyamatosan bővül a projekt befejezéséig.
  A honlap adatbázisának végleges változata 2016. április 24-től lesz elérhető!

 • Fotógaléria:

 •