• 2010. 10. 19.

  Háromszéken a TIBERIUS vonósnégyes!

  «« vissza
 • Október 23-án, Kézdivásárhelyen és október 24-én, Sepsiszentgyörgyön tart rendkívüli hangversenyt a Tiberius vonósnégyes.
  A szombaton 20 órától kezdődő hangversenynek a Vigadó Művelődési Háza Kisterme ad otthont.
  A vasárnapi hangversenyre, 19 órától, a sepsiszentgyörgyi Unitárius templomban kerül sor.
  Mindkét helyszínen fellépnek, a kvartett meghívott vendégelőadói Adrian Stanciu (brácsa) és Alexandru Spătărelu (gordonka) a iaş-i George Enescu Egyetem diákjai, a iaş-i Voces kvartett tanítványai, több romániai és külföldi díj részesei.

  A Tiberius vonósnégyes tagjai: Molnár Tibor (I.hegedű), Lokodi Károly (II. hegedű), Molnár József (brácsa), Zágoni Előd (cselló).

  Műsoron Mozart: B dúr KV 174 kétbrácsás kvintett és Schubert:C dúr kétcsellós kvintett D 956.
  Az esemény szervezője: a Kovászna Megyei Művelődési Központ/Kovászna Megye Tanácsa.
  Támogatóink a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár és a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház.
  A Tiberius Vonósnégyes támogatója: a Román Nemzeti Kulturális Minisztérium.

  A Tiberiusról

  A Tiberius Vonósnégyest 1994-ben fedezte fel Devich Sándor a kolozsvári “Gheorghe Dima” Zeneakadémián. Az ő segítségével több híres mesterkurzuson vettek részt, mindenhol teljes ösztöndíjjal: Szombathelyi Bartók Szeminárium(1995), Britten-Pears School for Advanced Musical Studies (1998-2000, Aldeburgh-Anglia), Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest (1996-97-98-2004, Reichenau-Austria), Orlando Festival (Hollandia) ahol megismerték Isabelle Bensa asszonyt ( a Bordeaux-i Vonósnégyes verseny szervezője), aki a londoni Amadeus mesterkurzusra ajánlotta őket. Négyszer tanulhattak a híres kurzuson (a legtöbbször vettek részt a valaha is résztvevő kvártettek közül) és júliusban a West Dean Collegeban tanulhattak a Chilingirian vonósnégyestől. Időnként részképzésre járnak a Liszt Ferenc Akadémiára Devich Sándor, Mező László és Komlós Péter osztályába. A Tiberius kvartett elvégezte a Holland Vonósnégyes Akadémiát is a lehető legmagasabb pontszámmal. A vonósnégyes Ausztriában (2004) elnyerte az Erste Wiener Klassik Preist (Norbert Brainin, Sigmund Nissel, Gunter Pichler, Devich Sándor és Milan Skampaval a zsűriben).
  Minden év Novemberében a kvártett megrendezi a “Tiberius Hét” elnevezésű Nemzetközi Kamarazene Fesztivált, amely egyedülálló nemcsak Romániában, hanem Kelet-Európában is, ugyanis lehetőséget teremt hivatásos és amatőr vonósnégyeseknek mesterkurzuson való részvételéhez. A Hét minden napján kamarazene-hangversenyekre kerül sor neves bel- és külföldi kamaraegyüttesek előadásában. Ismert külföldi vendégtanárok: Devich Sándor (Bartók Vonósnégyes, Budapest), Charles Sewart (Chilingirian Vonósnégyes, London), Jerry Horner (Fine Arts, AEÁ) és előadóművészek: Christian Lindberg, Frank van de Laar, Alejandro Drago, Schubert-Rubens-Gioccoso-Unistring vonósnégyes, 44 zenész fellépése emeli a fesztivál művészi értékét, ízelítőt adnak a nyugat-európai zenei fesztiválok hangulatából.
  A vonósnégyes 2008 áprilisától a Marosvásárhelyi Filharmónia Állami Vonósnégyese statútumot kapta meg, teljes normával. A vonósnégyes repertoárja inkább Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert és Brahms műveiből áll.

 • Fotógaléria:

 •