• Sajtó - 2010

 • 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
 • 2010. december 1., szerda

  Megbeszélés

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ a kovásznai városi mű¬velődési ház dísztermében csütörtökön 10 órára találkozót hívott össze az orbaiszéki kultúrotthonok/művelődési házak felelőseinek. A találkozó célja: szakmai egyeztetés, a régió kultúrotthonainak/művelődési házainak felmérése, az ott dolgozók tevékeny¬ségének elősegítése, a Kovászna Megyei Művelődési Központ szol¬gáltatásainak népszerűsítése és együttműködések ösztönzése.
  Forrás: Háromszék Napilap
 • 2010. november 24

  Kultúrfelelősök találkoznak

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ december 2-án 10 órai kezdettel találkozót szervez az orbaiszéki kultúrotthonok/művelődési házak felelőseinek a kovásznai Művelődési Ház dísztermében. A találkozó célja: szakmai egyeztetés, a régió kultúrotthonainak / művelődési házainak számbavétele, az ott dolgozók tevékenységének elősegítése, a Kovászna Megyei Művelődési Központ szolgáltatásainak ismertetése és együttműködések generálása. Forrás: Székely Hírmondo
 • 2010. október 21., csütörtök

  Háromszéken a Tiberius vonósnégyes!

  Két rendkívüli hangversennyel érkezik megyénkbe a marosvásárhelyi Tiberius vonósnégyes. Október 23- án 20 órától Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Ház kistermében, október 24-én 19 órától Sepsiszentgyörgyön, az unitárius templomban hallható a hangverseny. A Tiberius vonósnégyest 1994- ben fedezte fel Devich Sándor a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián. Tagjai: Molnár Tibor (elsőhegedű), Lokodi Károly (másodhegedű), Molnár József (brácsa), Zágoni Előd (cselló). Repertoárjuk Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert és Brahms műveiből áll. Mind Kézdivásárhelyen, mind Sepsiszentgyörgyön fellépnek a kvartett meghívott vendégelőadói is, Adrian Stanciu (brácsa) és Alexandru Spătărelu (gordonka), a jászvásári George Enescu Egyetem diákjai és a jászvásári Voces kvartett tanítványai, több romániai és külföldi díj részesei. Az esemény szervezői a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa.
  Forrás: Székely Hírmondo
 • 2010. október 21., csütörtök

  Megbeszélés

  Szombaton 20 órától a kézdivásárhelyi Viga¬dó¬ban, vasárnap 19 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban tart rendkívüli hangversenyt a Tiberius vonósnégyes.
  Forrás: Háromszék Napilap
 • 2010. október 15., péntek

  Cseperedő: Közművelődési Napok gyerekszemmel A Kelekótya az utcáról is színpad elé csalogatta az emberkéket

  Az idei Őszi Közművelődési Napok alatt színes, változatos programot állítottak össze a szervezők a kisebbeknek is. A sepsiszentgyörgyi Cimborák bábtársulat minden településen teltház előtt lépett fel. A maksai, oltszemi, felsőrákosi és feldobolyi gyerekek vastapssal jutalmazták A fülemile című előadást. A márkosfalvi, sepsikőröspataki és árkosi óvodásokat és kisiskolásokat Benedek Elek A szegény ember királysága című mesejáték varázsolta el. A legnépszerűbb gyerekdalok csendültek fel Kommandón és Kovásznán is, a Muzsikácska által mesekeretbe szerkesztett gyerekdalok akkora sikernek örvendtek, hogy már az első akkordtól a közönség bekapcsolódott az előadásba, együtt énekelve az előadókkal. Sepsiszentgyörgyön, Székelyszáldoboson és Sepsibükszádon lépett fel a baróti Kelekótya együttes. A megyeszékhelyen, a Házasodik a lapát című gyerekdal felcsendülésénél, a szokatlan helyszín miatt (a Kovászna Megyei Művelődési Központ mögötti udvar) alig néhány gyerek állt a színpad előtt, de az ismerős dalok mágnesként hatottak az utcán sétálókra, és a közönség egyre gyarapodott. A 2001-ben alakult, közismert és közkedvelt, gyermekeknek szóló versfeldolgozásokat játszó zenekar a megye majd minden településén bemutatkozott, és hamar a kicsik kedvencévé vált. Az együttes tagjai elmondásuk szerint koncertjeikkel olyan élményt kívánnak nyújtani hallgatóságuknak, amilyet csupán élő előadás alkalmával lehet megélni, bevonva a gyerekeket az éneklésbe, sőt a zenélésbe is, kezükbe adván egyszerűbb ritmushangszereiket. Némethi Katalin
  Forrás: Székely Hírmondó
 • 2010. október 14., csütörtök: Közélet

  Tévé helyett Százlábacskák (Kármentő)– Fekete Réka

  ,,Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni" — írja József Attila, s ha nem is akkorát, hogy ,,fölengednének az emberek", legalább a gyermekeket melengessük a jó ügyek tüzénél. Óvjuk meg őket attól, hogy életük csupa rajzfilm legyen, tele agresszió¬val, millió képkockányi álvalósággal, a show-műsorok hazugságával, ripacs politikai vitákkal és rengeteg reklámmal, ami mind arról szól, hogy nem teljes az életed, ha nem veszed meg ezt a mosóport, azt az arckrémet, joghurtot, táplálékkiegészítőt, fájdalomcsillapítót, wellness-hétvégét, az éppen legmenőbb autót és így tovább. Ugyanez a számítógépen is megtalálható, sőt, ott még a gyermek is beleszólhat a dolgok menetébe, erre valók a piff-puff játékok, valamint akkor és olyan filmet nézhet, és annyit, amíg a szeme kiesik. A tiltás fabatkát sem ér, ha nem kínálunk helyette egyebet, értelmes, tartalmas és vonzó szórakozást, kikapcsolódást. Vigyük őket a természetbe, a magányos képernyőbámulás helyett ajánljunk csapatsportot, kórusban éneklést, zenélést, különböző közösségi tevékenységeket, ahol miközben jól érzi magát, barátokat is szerezhet. Ilyen szabadidős csoportfoglalkozásra nyílik lehetőség egy tánccsoportban is, és ha ez néptáncaink és népzenei anyanyelvünk világába vezeti be a gyermeket, nem csak egy lesz a programjai közül, hanem annál sokkal több, itt megérezheti, megtanulhatja, miből gyökerezik a magyar nép lelke. A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, a Százlábú Gyermek Néptáncegyüttes kistestvérét, a Százlábacskákat kívánja létrehozni, erre hirdetett toborzót, s várja ma délutánra az érdeklődő, tíz-tizenkét éves gyermekeket és szülőket. Éljünk a lehetőséggel, mert amit ezáltal adhatunk gyermekünknek, nem hasonlítható össze a képernyő villanásainak mulandóságával, ez belülről érint, és maradandó.
  Forrás: Háromszék Napilap
 • 2010. október 8., péntek

  Az utca hangja

  VERES IBOLYA, Uzon. Szeptember harmadik szombatján részt vettünk a Kulturális Örökség Napjára szervezett kiránduláson. A nehéz idők ellenére jutott rá pénz, mindannyiunk örömére. A programban az oklándi és homoródkarácsonyfalvi unitárius templomok mellett a vargyasi református istenháza is szerepelt, ahova már másodszor jutottam el. Nem bírok betelni szépségével, székely szimbólumaink elhelyezésével — meg is kérdeztem a tiszteletes urat, hogy készült-e róla képeslap, amit a világ minden tájára büszkén lehetne postázni. Nem készült, de jövőre tervezik a tető megjavítását, és akkor majd fényképeznek is — ígérte. Nagy hatást tett rám az a faragott kő ereklye is, amely feltételezések szerint keresztelőmedence lehetett. Le is írtam magamnak az oldaláról a rovásírást, és mert ennek sincs egyértelmű megfejtése, otthon én is elővettem a könyveimet, és próbáltam rájönni, hogy mit akarhattak eleink odavésni. Szerintem semmiképp sem a halottkísérő Szent Mihály arkangyal nevét — de akárhogy is van, ez egy ősi székely ereklye, és nagyon jó hehály arkangyal nevét — de akárhogy is van, ez egy ősi székely ereklye, és nagyon jó helyen van ott, ahol megegtalálták, és ahol ma is ugyanez a nép imádkozik.
  Forrás: Háromszék Napilap
 • 2010. október 8., péntek

  Őszi Közművelődési Napok

  A mai program: Sepsikőröspatakon 12 órától a Tamási Áron Színház Cimborák bábtagozata az iskolában bemutatja Benedek Elek: A szegény ember királysága bábjátékát, Rétyen 14.30 órától a nagyajtai citerazenekar előadása az Antos János Általános Iskola tornatermében, Ozsdolán 18 órától a KépVidék alkotócsoport Háromszéki népszokások című kiállítása a templomtoronyban, Sepsiszentgyörgyön 17 órától Kegyetlenül szabad vagyok — Százéves lenne Faludy György (1910. szeptember 22.—2006. szeptember 1.) címmel emlékest a Bod Péter Me¬gyei Könyvtár Gábor Áron Termében, 18 órától a bodzafordulói Yuvenis koncertje a Mihai Viteazul Főgimnáziumban, Bardocon 19 órától a kultúrotthonban operettrészletek Sebestyén Lázár Enikő szoprán, Szélyes Margit szoprán, Mocanu Erika mezzoszoprán, Oláh Badi Alpár tenor előadásában, zongorán kísér Lőfi Gellér, Uzonban 20 órától a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Visky Árpád Színjátszó Körének előadása a művelődési házban — Robert Thomas: Szegény Dániel, Bereckben 20 órától az illyefalvi IKE színjátszó csoportjának előadása a művelődési házban, Kézdiszentléleken 20 órától a kultúrotthonban táncház — zenél Ábri Béla és zenekara, táncot tanít Ürmösi-Incze Hunor és Ladó Szabolcs.
  Forrás: Háromszék Napilap
 • 2010. október 7., csütörtök

  Új székhely, új honlap, új lendület

  Kedden nyílt nap keretében mutatta be tevékenységét és munkatársait, a háromszéki kultúraszervezőket a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint megnyitották Kolumbán Hanna plakátkiállítását. A Szabadság tér 2. szám alá költözött központ szakemberei bárkinek rendelkezésére állnak, pályázatírással, rendezvényszervezéssel, néptánc-koreográfiával, fotózással, designnal kapcsolatosan lehet kérni a lelkes csapat segítségét, hívta fel a figyelmet az intézmény vezetője, Imreh-Marton István. Ez alkalommal indították be a www.kultkov.ro címen elérhető új honlapot is, ahol minden információ megtalálható az intézmény tevékenységeiről.
  Forrás: Székely Hírmondo
 • 2010. október 7., csütörtök

  Őszi Közművelődési Napok

  A mai program: Márkosfalván a kultúrotthonban 12 órától a Tamási Áron Színház Cimborák Bábtagozata bemutatja Benedek Elek A szegény ember királysága című bábjátékát, Sepsibükszádon 16 órától a Kelekótya Együttes megzenésített gyermekverseket ad elő a kultúrotthonban, Kisbaconban 17 órától a nagyajtai citerazenekar lép fel a kultúrotthonban.
  Forrás: Háromszék Napilap
 • 2010. október 6., szerda: Mi, hol, mikor?

  Őszi Közművelődési Napok

  A mai program: Feldobolyban a kultúrotthonban12 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Cimborák Bábtagozata előadja A fülemile bábjátékát, Sepsiszentgyörgyön 13 órától Miért nincs székely irodalom, mikor van? címmel író-olvasó találkozó Fekete Vincével és Sántha Attilával a Mikes Kelemen Főgimnáziumban, Székelyszáldoboson 16 órától a Kelekótya Együttes megzenésített gyermekverseket ad elő az iskolában, Kézdiszárazpatakon 16 órától a KépVidék alkotócsoport kiállítása az iskolában, Nagyajtán az Áldás Házában 19 órától operettrészletek hangzanak el Sebestyén Lázár Enikő szoprán, Szélyes Margit szoprán, Mocanu Erika mezzoszoprán, Oláh Badi Alpár tenor előadásában, zongorán kísér Lőfi Gellért.
 • 2010. október 6., szerda: Közélet

  Köz és közművelődés–Váry O. Péter

  A Százlábú néptáncegyüttes tegnapi előadása Sepsiszentgyörgyön Az Őszi Közművelődési Napok, illetve a szervező intézmény, a Kovászna Megyei Művelődési Központ mostanra időzített székházavatója adta az alkalmat, hogy a háromszéki művelődésszervezők — a falusi kultúrfelelőstől a különféle egyesületek képviselőin át a kulturális intézmények veztőiig — összeülhessenek, gondjaikat-bajaikat-terveiket megoszthassák egymással, egymástól, a művelődési központtól segítséget kérjenek. A Kovászna Megyei Művelődési Köz¬pont rendeltetésének, szolgáltatásainak be¬mutatásával kezdődött tegnap a szak¬mai értekezlet az intézménynek a Bazár Kos¬suth Lajos utca felőli szárnya emeleti részében berendezett új székhá¬zában, melyet az alkalomra ünnepi köntösbe is bújtattak, a folyosók, a kicsinyke padlástéri konferenciaterem falait az évek során az általuk szervezett rendezvények Kolumbán Hanna által készített plakátjai díszítik. A megbeszélésre mintegy más¬fél tucatnyian jelentek meg Háromszék különböző részeiből, mint a bemutatkozások során kiderült, a művelődési életet szervezők-irányítók — különösképp vidéken — vagy másodállásban végzik e tevékenységet könyvtárosi vagy a helyi taná¬csok másféle munkaköri beosztása mellett, vagy éppenséggel önkéntesen, azaz pénz és taps nélkül. Kevés falusi önkormányzat engedheti meg magának, avagy fogta fel, hogy érdemes és kell külön embert a helység közművelődési életének fenntartására foglalkoztatnia. Hol sem pénz, sem akarat nincs rá, ott bukkannak fel az önkéntesek — ez is jelzi a háromszéki magyar ember kulturális igényét. Mert olykor nem elég a fizetés: művelődési ház alkalmazott vezetője jelentette ki: "első¬sorban hobbiból, ma¬gyarságunk fennmaradásáért kell vál¬lalnunk" a munkát. A helyi lehetőségek sorolásakor vegyes kép alakult ki a kultúrotthonok állapotáról: akadnak — és ezek számosabbak —, melyeket az elmúlt évek során példamutatóan felújítottak, többnyire helyi erőforrásokból; és kerül nem egy, hová vendéget elhívni is szégyellnek. Érdekes módon nincs szoros összefüggés a helyi vezetők kultúráról alkotott elképzelései és a kulturális létesítmények állapota között, van olyan nagyközség, hol minden település kultúrháza nagyszerűen felújított-karbantartott, a művelődésszervezést mégis civil szervezeteknek kell felvállalniuk, mert "a szellemi értékekre nem figyel a polgármester". Másutt meg egyenesen "kultúraellenes a hangulat" — az ilyen helyeken alakul ki aztán a politikummal szembehelyezkedő, eltökélt és elszánt kultúraműködtetők csoportja, akik a "nem hagyjuk magunkat" miatt élénkebb, pezsgőbb rendezvényszervezésbe fognak, mintha noszogatnák, netán meg is fizetnék őket. Ami a kulturális életet illeti: számos helyütt valamely tevékenység felújításáért küzde¬nek, színjátszó körök, néptánc¬együttesek alakultak és szűntek meg az évek során, nem annyira pénzügyi gondok miatt, mint inkább az emberanyag hiányá¬ból. Majdnem minden vidéki kultúrfelelős szakavatott tánc¬oktató iránti igényét jelezte, jó érzékkel felfogják, néptánc- és népzenekultúránk megismertetését már óvodáskorban el kell kezdeni. Szóvá tették ezúttal is az ingázó pedagógusok gondját: erejükből-idejükből sem futja, hogy a tananyag leadása mellett más foglalkozásokat is tartsanak, de nem is igazán érdekli őket. Felmerült a falunapok silány kulturális felhozatalának kérdése is, abban mindannyian egyet¬értettek, "ne csak Győzikékkel, Lagzi Lajcsikkal legyenek tömve a falunapok" — bár ezt az összejövetelen részt nem vevő falvak képviselőinek kellett volna elmondani. És még jó néhány panasz, gond, szükséglet napirendre kerülése arra késztette a találkozó szervezőit, hogy — az ünnep "fáradalmai" kipihenése után — kisrégiónként újabb megbeszéléseket szervezzenek, amikor is alaposabban átbe¬szélhetik, ki kin és hogyan tud segíteni. Addig is a tegnapot az elméleti megbeszélések síkjáról a gyakorlat felé terelve, zenét, táncot kedvelő gyerekek és felnőttek szórakoztatására különféle koncertek zajlottak a Gyárfás Jenő Megyei Képtár mögötti, előadótérré alakított udvaron.
  Forrás: Háromszék Napilap
 • 2010. október 06., szerda

  Pereskedés helyett új székházba költözött a Kovászna Megyei Művelődési Központ– Bíró Blanka

  Plakátkiállítással avatták fel a Kovászna Megyei Művelődési Központ új székházát Sepsiszentgyörgyön. A régi székházért évek óta pereskedik az ortodox egyház és a megyei tanács. Otthonos új székház. A plakátkiállítás mellett zenével, tánccal és humoresttel avatták fel az épületet. Fotó: Kolumbán Hanna Új székházában tartott nyílt napot tegnap a Kovászna Megyei Művelődési Központ. A háromszéki önkormányzat által létrehozott és fenntartott intézmény a nemzeti bank volt sepsiszentgyörgyi épületéből költözött ki. A Kossuth Lajos utcában található 384 négyzetméter alapterületű egykori banképületért évek óta pereskedik az ortodox egyház és a Kovászna Megyei Tanács, így biztonságosabbnak találták, ha a művelődési központ átköltözik a tavaly felújított Bazár-sor saroképületébe, a kortárs képzőművészeti galéria mellé. Imreh-Marton István, a központ igazgatója elmondta, otthonná vált számukra az új székház, ami azért is fontos, mert sokszor késő estig dolgoznak. Az új székházban tegnap az intézmény rendezvényeit hirdető, Kolumbán Hanna által tervezett plakátokból nyílt kiállítás. A fiatal képzőművész, formatervező alkotásait bemutató tárlatot Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke nyitotta meg. „Perverz dolog, ha politikus nyit meg egy kiállítást, de Kolumbán Hanna alkotásaiban ősi metakommunikáció jelenlétét érzem, és több képét megvásároltam” – mondta Demeter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a művelődési központ minden kiadványán, szórólapján, plakátján érződik Kolumbán Hanna keze nyoma, „a Kolumbán Hanna-plakát háromszéki branddé vált”. A nyílt napra a központ munkatársai a Kovászna megyei kultúrotthonok vezetőit is meghívták. Megfogalmazódott, hogy a folyamatos kapcsolattartással sokat tudnak segíteni egymásnak ezek az intézmények. Imreh-Marton István elmondta, megpróbálják az új székházba és a mögötte levő belső udvarba becsalogatni a sepsiszentgyörgyieket, ezért tegnap egész napos rendezvényt szerveztek, fellépett a Kelekótya Együttes, a Százlábú Néptáncegyüttes, a Tiberius Vonósnégyes, helyi művészek előadásában operettrészletek hangzottak el, majd a Szomszédnéni Produkciós Iroda humorestje következett. A sepsiszentgyörgyi rendezvényre a Háromszéki Őszi Közművelődési Napok keretében került sor. Imreh-Marton István elmondta, erre az évre elfogyott a rendezvényekre szánt költségvetésük, ezért a következő hónapokat a módszertani tevékenységeknek szentelik, hiszen küldetésük a háromszéki népi kultúra hagyományainak, művészeti-kulturális értékeinek azonosítása, feltárása, megőrzése és terjesztése.
  Forrás: Krónika
 • 2010. október 5., kedd: Mi, hol, mikor?

  Őszi Közművelődési Napok

  A mai program: Felsőrákoson a kultúrotthonban 12 órától a Tamási Áron Színház Cimborák Bábtagozata előadja A fülemile bábjátékot. Sepsiszentgyörgyön 10 órától KMMK Nyílt Napok és plakátkiállítás-megnyitó, honlapbemutató a Kovászna Me¬gyei Művelődési Központban (Szabadság tér 2. szám), 11 órától találkozó Kovászna megyei kultúrotthonok vezetőivel a Kovászna Megyei Művelődési Központban, 13 órától magyar népmesék vetítése ugyanott, 15 órától a baróti Kelekótya Együttes megzenésített gyermekverseket ad elő a Gyárfás Jenő Megyei Képtár mögött, 16 órától a Százlábú Néptáncegyüttes előadása a Gyárfás Jenő Megyei Képtár mögött, 16 órától a Tiberius Vonósnégyes koncertje a Kovászna Megyei Művelődési Központban, 17 órától operettrészletek Sebestyén Lázár Enikő szoprán, Szélyes Margit szoprán, Mocanu Erika mezzoszoprán, Oláh Badi Alpár tenor előadásában, zongorán kísér Lőfi Gellért — a Gyárfás Jenő Megyei Képtár mögött, 18 órától Tóth Sza¬bolcs- (Szomszéd néni produkciós iroda) humorest a Gyárfás Jenő Megyei Képtár mögött, 21 órától a 00:59 perc új zene temesvári dzsesszes, funkos modern zenei együttes — Sebastian Spa¬nache (zongora), Stefi Olariu (trombita), Lucian Naste (gitár), Sánta Csaba (nagybőgő), Radu Pieloiu (dob) és Sergiu Catana (ütősök) — koncertje a Di Stefano bárban (Park vendéglő).
  Forrás: Háromszék Napilap
 • 2010. október 4., hétfő: Mi, hol, mikor?

  Őszi Közművelődési Napok

  A mai program: Komman¬dón 10 órától Mozsikácska — Gyermekdalok mesei keretben a kultúrotthonban, Maksán 11 órától a Tamási Áron Színház Cimborák Báb¬tagozata A fülemile című elő¬adása az óvodában, Kovász¬nán 12 órától Mo¬zsikácska — Gyermekdalok mesei keretben a városi művelődési házban, Oltszemen 15 órától a Tamási Áron Színház Cimborák Bábta¬gozata — A fülemile a 6-os számú El¬helyező Köz¬pont¬ban, Ba¬róton 17 órától Miért nincs székely irodalom, mikor van? címmel író-olvasó találkozó Fekete Vince és Sántha Attila részvételével Erdővidék Mú¬ze¬umának Kászoni Gáspár Termében az Iszkiri a guruzsmás berbécs elől. Szé¬kely irodalmi antológia című kötet (Ko¬lozsvár 2010) kapcsán. A szerzők felolvasnak (társszervező a Bod Pé¬ter Megyei Könyvtár).
  Forrás: Háromszék Napilap
 • 2010. október 2., szombat: Közélet

  Kezdődnek az Őszi Közművelődési Napok– Váry O. Péter

  Hetedik alkalommal szervezi a Kovászna Megyei Műve¬lődési Központ az Őszi Közművelődési Napokat, a rendezvénysorozat azonban évről évre fogy, egyre kevesebb előadót sikerül elcsábítaniuk: hiába, a kevéske pénz mellé elhivatottság is kell. Ennek ellenére néhány csapat idén is vállalta, hogy bejárja Háromszéket, bábelőadást, gyerekdalokat visznek olyan településekre, ahol várják s szeretettel látják őket ― hogy miért csak e néhány helyre, az a fogadókészségen is múlik. Az Őszi Közművelődési Napok rendezvénysorozatával a vidékre igyekszik összpontosítani, ennek megfelelően a gyerekekhez szóló előadásokon kívül másfajta csemegével is szolgálnak: például operettrészletekkel olyan falvakon, ahol hasonló műsort még sosem láttak. De ismét beálltak a sorba amatőr színjátszó társulatok, előadásaik szintúgy nagyon népszerűek, miként a fotósok kiállításai. Súlypontos esemény a Kovászna Megyei Művelődési Központ új székházának avatása, egész napos műsort szerveztek köréje. Az irodalomkedvelők a székely irodalom mikéntállásáról vitázhatnak, vagy a Faludy-emlékműsorból csemegézhetnek, a zenekedvelőknek pedig igazi élményt kínál a rendezvénysorozat holnapi nyitókoncertje az illyefalvi református templom új orgonájának főszereplésével. Az október 3―9. között zajló Őszi Közművelődési Napok teljes programja lapunk tegnapi műsormellékletében található.
  Forrás: Háromszék Napilap
 • 2010. szeptember 30., csütörtök

  Őszi Közművelődési Napok

  A nagyajtai citerazenekar ezúttal Kisbaconban és Rétyen lép fel A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa október 3-9. között 7. alkalommal szervezi meg az Őszi Közművelődési Napokat Háromszéken. A rendezvénysorozat célja: a megye közművelődési életének fellendítése, a kisközösségek kulturális életének előremozdítása. Az Őszi Közművelődési Napok programjának összeállításakor a településeken élő kisközösségek kulturális igényeit vettük figyelembe. Ezért az egyhetes program gyerek- és felnőtt közönségnek szóló koncerteket, bábszínházat, amatőr színházi előadásokat és író-olvasó találkozókat tartalmaz. Előadóinkat elsősorban a megyében tevékenykedő művészeti és kulturális csoportok közül válogattuk, ilyen formában is támogatva a megye kulturális fejlődését. A megyében 26 településen 38 programpont színesíti a közösségek életét, ezek között minden korosztály megtalálhatja a neki tetsző műfajt. A foglalkozásokra, programokra, előadásokra a belépés ingyenes. Október 3., vasárnap Illyefalva 11:00 Megnyitó hangverseny – a templomozás után Szilágyi Zsolt – tenor, Szélyes Margit – szoprán, Krecht Emese – orgona Helyszín: illyefalvi református vártemplom Október 4., hétfő Kommandó 10:00Mozsikácska – gyermekdalok mesei keretben Helyszín: kultúrotthon Maksa 11:00Tamási Áron Színház Cimborák bábtagozata – A fülemile Helyszín: óvoda Kovászna 12:00Mozsikácska – gyermekdalok mesei keretben Helyszín: városi művelődési ház Oltszem 15:00Tamási Áron Színház Cimborák bábtagozata – A fülemile Helyszín: oltszemi 6-os Számú Elhelyező Központ Barót 17:00Miért nincs székely irodalom, mikor van? – író-olvasó találkozó. Fekete Vince és Sántha Attila Helyszín: Erdővidék Múzeuma Társszervező: Bod Péter Megyei Könyvtár Október 5., kedd Felsőrákos 12:00Tamási Áron Színház Cimborák bábtagozata – A fülemile Helyszín: kultúrotthon Sepsiszentgyörgy 10:00 KMMK Nyílt Napok és plakátkiállítás- megnyitó, honlap-bemutató Helyszín: Kovászna Megyei Művelődési Központ 11:00 Találkozó Kovászna megyei kultúrotthonok vezetőivel Helyszín: Kovászna Megyei Művelődési Központ 13:00Magyar népmesék vetítése Helyszín: Kovászna Megyei Művelődési Központ 15:00 Kelekótya Együttes – megzenésített gyerekversek Helyszín: a Gyárfás Jenő Képtár mögött 16:00 Százlábú Néptánc Együttes – előadás Helyszín: a Gyárfás Jenő Képtár mögött 16:00-19:00 Tiberius vonósnégyes Helyszín: Kovászna Megyei Művelődési Központ 17:00 Operett-részletek Sebestyén Lázár Enikő – szoprán, Szélyes Margit – szoprán, Mocanu Erika – mezzoszoprán, Oláh Badi Alpár – tenor, Lőfi Gellért – zongora Helyszín: a Gyárfás Jenő Képtár mögött 18:00 T. SZ., azaz Tóth Szabolcs (Szomszédnéni produkciós iroda) – humorest Helyszín: a Gyárfás Jenő Képtár mögött 20:30 00:59 m de Muzică Nouă – temesvári jazzbanda Helyszín: Di Stefano Bár – Park vendéglő Szervező: M.U.K.K.K. Kulturális és Ifjúsági Egyesület Október 6., szerda Feldoboly 12:00Tamási Áron Színház Cimborák bábtagozata - A fülemile Helyszín: kultúrotthon Sepsiszentgyörgy 13:00Miért nincs székely irodalom, mikor van? – író-olvasó találkozó Fekete Vince és Sántha Attila Helyszín: Mikes Kelemen Főgimnázium Társszervező: Bod Péter Megyei Könyvtár Székelyszáldobos 16:00 Kelekótya Együttes – megzenésített gyermekversek Helyszín: I-VIII. osztályos iskola Kézdiszárazpatak 16:00 Képvidék alkotócsoport kiállítása – Kézdiszárazpatak Helyszín: iskola Nagyajta 19:00 Operett-részletek Sebestyén Lázár Enikő – szoprán, Szélyes Margit – szoprán, Mocanu Erika – mezzoszoprán, Oláh Badi Alpár – tenor, Lőfi Gellért – zongora Helyszín: Áldás Háza Október 7., csütörtök Márkosfalva 12:00Tamási Áron Színház Cimborák bábtagozata – Benedek Elek: A szegény ember királysága Helyszín: kultúrotthon Sepsibükszád 16:00 Kelekótya Együttes – megzenésített gyerekversek Helyszín: kultúrotthon Kisbacon 17:00 Nagyajtai citerazenekar előadása Helyszín: kultúrotthon Október 8., péntek Sepsikőröspatak 12:00Tamási Áron Színház Cimborák bábtagozata Benedek Elek: A szegény ember királysága Helyszín: iskola Réty 14:30 Nagyajtai citerazenekar előadása Helyszín: az Antos János I-VIII. Osztályos Iskola tornaterme Ozsdola 18:00 Képvidék alkotócsoport kiállítása – Háromszéki Népszokások Helyszín: templomtorony Sepsiszentgyörgy 18:00 Yuvenis-koncert (Bodzaforduló) Helyszín: Mihai Viteazul Főgimnázium 17:00-22:00 „Kegyetlenül szabad vagyok” / Százéves lenne Faludy György (1910. szeptember 22.-2006. szeptember 1.); emlékest Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron terem Szervező: Bod Péter Megyei Könyvtár Bardóc 19:00 Operett-részletek Sebestyén Lázár Enikő – szoprán, Szélyes Margit – szoprán, Mocanu Erika – mezzoszoprán, Oláh Badi Alpár – tenor, Lőfi Gellért – zongora) Helyszín: kultúrotthon Uzon 20.00 Visky Árpád színjátszó kör előadása – Szegény Dániel Helyszín: művelődési ház Bereck 20:00 Illyefalvi IKE színjátszó csoport előadása Helyszín: művelődési ház Kézdiszentlélek 20:00 Táncház – zenél Ábri Béla és zenekara, táncot tanítnak: Ürmösi- Incze Hunor és Ladó Szabolcs Helyszín: kultúrotthon Október 9., szombat Árkos 11:00 Tamási Áron Színház Cimborák bábtagozata – Benedek Elek: A szegény ember királysága Helyszín: kultúrotthon Sepsiszentgyörgy 19:00The Heavy Brass Guys Tuba Quartet (Adamik Gábor – tubaművész eufóniumon, Jens Christian Clausen, Török József – tubaművész, Kelemen Tamás – tubaművész) Helyszín: Krisztus király római katolikus templom Lemhény 19:00 Illyefalvi IKE színjátszó csoport előadása Helyszín: művelődési ház Csernáton 20:00 Perkő Néptáncegyüttes előadása és táncház Helyszín: művelődési otthon Sepsibesenyő 20.00 Visky Árpád színjátszó kör előadása – Szegény Dániel Helyszín: kultúrotthon