• Diáknapok - 2008

 • Mini Diáknap

  Időpont: 2008. május 30.
  Helyszín: Sepsiszentgyörgy, Erzsébet Park

  A Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2008. május 30-dikán, a Gyereknap keretében, Mini Diáknapot szervezett.
  A Háromszéki Diáknapok mintájára kidolgozott 1 órás csapatvetélkedő, I-VI osztályos sepsiszentgyörgyi kisdiákoknak szólt. 5 fős csapatok vetélkedtek óránként egymással  különböző ügyességi, gyorsasági versenyszámokban. A programon 20 csapata vett részt, nagyrészt a Váradi József  I-VIII. Osztályos Iskolából, a Gödri Ferenc I-VIII Osztályos Iskola, a Plugor Sándor Művészeti Líceum és a Székely Mikó Kollégium III-dik és IV-dik osztályaiból jelentkeztek a vállalkozó szellemű kisdiákok. Csebres, fakanalas kidobos, téglás ügyességi játékokban mérkőztek meg egymással, majd mint Hamupipőke a mesében, úgy válogatták a lencse, kukorica, borsó, rizs közé bekevert paszulyszemeket. Ezt követően találós kérdések megválaszolásában jeleskedtek és a park területén elrejtett színes lepkéket vadászták. A pörgős vetélkedő után, izgatottan várták az eredményhirdetést. Természetesen Gyereknap lévén, minden csapat részvételi oklevéllel és ajándékcsomaggal távozott és ígérték, hogy amennyiben jövőben is szervezünk hasonló vetélkedőt, akkor ők itt lesznek és ha majd egyszer „nagyok lesznek”, akkor a Háromszéki Diáknapokon is részt vesznek. A Regös Egyesület fiatal önkéntesei gondolkodhatnak az újabb feladatokon, mert a kicsik és a nagyok egyaránt szeretnek vetélkedni.
  Projektfelelős: Péter Orsolya – peterorsi79@yahoo.com
 • Háromszéki Diáknapok 2008.

  Időpont: 2008. május 8-10.
  Helyszín: Sepsiszentgyörgy

  A 3 éves múltra visszatekintő rendezvény 2008-as kezdése, minden várakozást felülmúlt. A vetélkedő 15 csapatos szerkezete, 10 sepsiszentgyörgyi, 2 kézdivásárhelyi, 1 kovásznai, 1 baróti és egy meghívott veszprémi csapatra korlátozódott. Utólagosan mérlegelve a sepsiszentgyörgyi fiatalok érdeklődését, ez a felépítés kevésnek bizonyult. Az április 1-re meghirdetett beiratkozás, 9 órai kezdésénél, 14 megyeszékhelyi csapat fogadta a szervezőket. A bejutott csapatok öröme és a várólistás csapatok bánata határozta meg a 2008-as Diáknapokra való felkészülés első napját.  Április 17-én lezárult az iratkozási időszak és a vetélkedő hivatalos résztvevői a következő csapatok voltak: ÉpKézLáb, Mégnincsen, Rózsaszín Trabant, Nyomasincs, Diszkópatkányok, Mi vagyunk, Ördögfiókák, Bubis Banzáj, Csodaszarw, Figurr, Booombers, 22-es iránytű. Kézdivásárhely képviseletében a Péterek és a kivételek csapat jelentkezett, Kovásznáról a Peace-OK csapat iratkozott be. Barótról az utolsó száz méteren érkezett a benevezési csomag, a Fantom csapat részéről. A nagyfokú hazai érdeklődést figyelembe véve, a veszprémi csapat visszalépett a vetélkedőből, így a rendezvényen, kizárólagos megfigyelőként vett részt.
  Aztán következett a lázas készülődés, a hagyományos feladatok mellett (himnusz, zászló, kabala), az idén új határidős kihívásokkal is szembesültek a résztvevőink, csapatképet és leírást kellett elkészíteni, amelyek felkerültek a rendezvény honlapjára (www.diaknapok.ro). A város lázban égett, minden kocsma, találkozóhely, diáknapos csapatokkal volt tele, izgatottan készülődtek a megmérettetésre, találgatták a fedőnevekkel ellátott versenyszámokat, stratégiákat szőttek, szövetségeseket kerestek.
  Utolsó 100 méteren a Figurr csapata meggondolta magát és visszalépett a vetélkedőből, esély már nem volt újabb csapat felvételére, így kettős veszteség érte a rendezvényt.
  Május 8-án, csütörtökön, 12 órakor, az Erzsébet Parkban volt a gyülekező, 14 háromszéki csapat és a veszprémiek színes serege tisztelt meg jelenlétével. A központból az Előpatak fele vezető úton, a 4 km-ig diákzsivajtól volt hangos a város, szóltak a himnuszok, indulók, a felvonulás igazi fergeteges hangulatot teremtett. A Booombers csapata, vezette a felvonulást egy bevásárlókocsis hangszóróból zengett a „Jöhet a bum, bum!”, a Mi vagyunk csapata hatalmas kabaláját cipelte miközben katonai pontossággal menetelt előre. A színesebbnél, színesebb saját készítésű pólókban, hatalmas zászlókkal, játékra készen vonultak ki a csapatok a 4 km-nél található kőszínpadhoz, a Diáknapok első helyszínére.
  A hivatalos megnyitót a csapatok bemutatkozó előadásai követték. Sokak szerint nem voltak olyan színvonalasak a csapatbemutatók, mint az eddigi években, talán mert sok volt az új csapat és a régi csapatok oszloposai már kinőtték a rendezvény. A 2008-as év a generációváltás éve, ezért türelem, a magot elvettük, a termés pedig előbb utóbb beérik...
  A majális feladatai: kacsavadászat, íjászat, easy rider, erőforrások, tűzgyújtás, fakanalas játék és a csapatépítő játékok, amit a szervezők találóan „zsákba macskának” neveztek el. Úgy tűnt, hogy zsákba macska lett, mert nem voltak egyforma nehézségűek a játékok, ezért azok a csapatok pontelőnyre tehettek szert, akinek a könnyebbik jutott. Estére a „lepkézés” következett, ami nem kevés meglepetést tartogatott. Ugyanis a csapatok két lepkefajtát kereshettek, a HDN 2008 lepkéit és a Booombers-es pillangókat, amely kicsit összekuszálta az amúgyis fáradt agyakat és felkavarta rendesen az indulatokat. Talán ettől érdekes és szép a Diáknapok, hogy mindig képes a meglepetésre, bár a versenyszámok hagyományosak, a szervezők is és a résztvevők is törekszenek az újításokra. A pénteki nap csendesebben indult, bár minden csapat rettegett a Kult-túra feladataitól, mégis izgalommal várták a megpróbáltatást. A távkötés, mese-maraton, csoportkép készítése, tér-kollázs és tárgyszínház egész napra lefoglalta a résztvevőinket. A csapatok delegátusai a fejvadászatot teljesítették, a város területén kerítették, a szervezők által kiadott célszemélyeket, hogy értékes pontokat érő közös fotókat készíthessenek velük és ezáltal is életre szóló élményeket raktározzanak, amit majd a 10 éves találkozón elmesélhetnek egymásnak.
  Miután a fiatalok megtanították egymást kötni, mesét raktak össze, térkollázsokat készítettek mondókákra, a mesékre forgatókönyveket írtak és előadták fogkefék, fakanalak, WC-kefék, szappantartók, gémkapcsok segítségével...jött az esti próba: a szarkaest. A 2007-es vetélkedőn bevezetett próba, az idén is nagy sikert aratott! Ezúttal „különleges” telefonfülkékre vadásztak, pille palackok kupakjait és cipőfűzőket gyűjtöttek. Diáknaposaink, remekül szórakoztak és az eredmények is sokatmondóak: 16973 kupak és 2709 méter cipőfűző.
  A szombati nap a fáradtságról szólt és a gubancokról. A reggel úgy kezdődött, hogy nem akartak beengedni az uszodába, aztán miután bejutottak a versenyzők és úgy tűnt, hogy akadálymentesen folyik a vetélkedő, hála a gondnoknak, a vadvízi olvasást nem sikerült minden csapatnak befejeznie. De nem csüggedtünk, a neheze még hátra volt. A sportcsarnokban „a csillagok háborogtak”, az all star mérkőzéseknek, a szurkolótáborok és a pom-pom bemutatók varázslatos hangulatot teremtettek. Bár az vetélkedő utolsó száz méterén még mindig kiegyensúlyozott volt a mezőny és a feszültséget érzékelni lehetett, mégis a sportszerűség jegyében teltek a gála előtti órák.
  Ezalatt a színház nagytermében lázasan készülődtek a szervezők az esti gálára. A fények beállítása, a kellékek beszerelése, a hangosítás, a műsorvezetők...szóval.... izgalom, sürgés, forgás. A legjobb gálát akartuk!
  Aztán eljött az idő, a film késett, a gála kezdését csúsztatni kellett. A színfalak mögött csupa idegesség... Aztán elkezdődött a 2008-as Háromszéki Diáknapok fináléja! A döntős csapatok: Csodaszarw, Mi vagyunk, Booombers, Épkézláb és Ördögfiókák. A gála kiesős szerkezetét a tavalyhoz hasonlóan megtartottuk, az akadályokat jól bírták a fáradt hőseink. A zsűri pontozott, leszámítva az utolsó két versenyszámot, ahol pontszámokra és időre ment a verseny. A árveréses játék, a szervezők meglepetésszáma volt, tesztelték a döntősöket! A kisördög „kísértette” őket, hogy a győzelem érdekében mondjanak le valamelyik társukról, de a Csodaszarw, az Ördögfiókák és a Mi vagyunk, igazi csapatokként vették az akadályt. Az utolsó versenyszám meglepetés volt mindenki számára, nézőknek, versenyzőknek egyaránt. A késői óra, a stressz, a fáradtság, az izgalom, a várakozás, a csalódottság, a sikerélmény, a örömkönnyek jellemezték az utolsó órát, amelynek a végén megvolt a nyertes a 2008-as Diáknapok legügyesebb csapata: a Csodaszarw.
  Az ünnepélyes díjátadáson mindenkit jutalmaztak, függetlenül, hogy győztesként vagy vesztesként fejezte be a döntőt. De a részvételért is járt ajándék, elsősorban az emlékek, az élmények ajándéka. A négy éves rendezvény történetében először, az idén  nem a szervezők, hanem a csapatok választották ki maguk közül a „legsportszerűbbet”, így nyert már második alkalommal a baróti Fantom csapat. Ezt követően, a jól megérdemelt buli zárta az idei Háromszéki Diáknapokat. De nosztalgiázásra egész évben lehetőséget nyújt a rendezvény honlapja www.diaknapok.ro, ahol az idei vetélkedő legnagyobb hőseinek: a krónikásoknak olvashatók a cikkei, élménybeszámolói, riportjai és a mázolóknak nézegethetők a fotói, rajzai, festményei. Szép volt fiúk, szép volt lányok!
  Köszönet a 16 önkéntes fiatalnak, aki képes volt helytállni 72 órát, hogy munkájukkal diáktársainak felejthetetlen élményeket szerezzenek és önmagukat újabb élettapasztalattal felvértezze, jövőben is képesek legyenek hasonló rendezvényeket szervezni.
  Projektfelelős: Péter Orsolya – peterorsi79@yahoo.com