Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2011. 11. 21.

  Csutak Vilmos hótiszta szilenciuma

  Csutak Vilmos alakja vigyázza szombat óta a Székely Mikó Kollégium előtti teret: az elmúlt hét végén felavatták a legendás "építő" iskola- és múzeumigazgató szobrát, Petrovits István alkotását.
 • 2011. 11. 21.

  Felavatták Fábián Ernő szobrát Kovásznán

  A szoboravató legmagasabb rangú vendége Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár és Füzesi Oszkár magyar nagykövet volt, megjelentek a hazai magyar politikai élet képviselői, választott tisztségviselők és főként azok a kovásznaiak, háromszékiek, akiket egykoron élő kapcsolat fűzött a város nagy szülöttjéhez.
 • 2011. 10. 17.

  EVILÁGI NAGYKONCERT

  A ZENTAI Énekelt Versek Fesztiváljának első- és közönségdíjasa, a sepsiszentgyörgyi EVILÁGI együttes, nagykoncertet tart Sepsiszentgyörgyön!
  Október 31-én, 19 órától, a Tamási Áron Színház nagytermében lépnek fel Orbán Ferenc és 15 sepsiszentgyörgyi zenésztársa, akik 19 dallal, 70 perc igazi zenei csemegével mutatkoznak be a háromszéki nagyközönségnek.

  Jegyek elővételben a Városi Szervezőirodában, hétköznapokon 9-15 óra között vagy a helyszínen a koncert előtt 1 órával. Egy jegy ára: 15 RON
  Az esemény szervezője: a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kovászna Megye Tanácsa.

  Médiatámogatók: Háromszék Napilap, Sláger Rádió, erdély.ma hírportál, Másrádió, Marosvásárhelyi Rádió

  Partner: Sepsiszentgyörgy, 550 éve város
 • 2011. 10. 17.

  Mi utána jártunk! – a Cimborák 3 – Erdélyi Magyar Bábostalálkozó beszámolója

  Az erdélyi bábosszakma egyetlen fóruma 123 résztvevőt számlált, az október 2-9 között, Sepsiszentgyörgyön tartott, Cimborák 3 – Erdélyi Magyar Bábostalálkozón.

  Az 55 fellépő művész, 28 előadására, 2997-en voltak kíváncsiak, amiből 2028 gyerek, 388 fiatal és 581 felnőtt. A sepsiszentgyörgyi közönség mellett, Brassóból, Erdővidékről és a közeli településekről is érkeztek lelkes gyereknézők.
 • 2011. 10. 13.

  Köpeci Szil - az Év Fája Romániában

  2011. október 17-én, hétfőn sajtótájékoztatót tartanak a KÖPECI SZILnél. A cél az erdővidéki fa népszerűsítése és támogatása az Év Fája Romániában című versenyen.

  Délután 16 órától a köpeci iskolában várják a kisgyerekeket a KELEKÓTYA együttes koncertjére.

  17 órától, a köpeci kultúrotthonban, az OTTHONUNK HÁROMSZÉK programsorozat részeként bemutatóval tartott tanácsülést tartanak.

  Az esemény szervezője: Kovászna Megye Tanácsa
 • 2011. 09. 29.

  Jeles Napok Háromszéken - 2011. október 2. – 250 éve hunyt el Mikes Kelemen

  Mikes Kelemen halálának 250-dik évfordulója alkalmából, 2011. szeptember 30-án (pénteken), 13 órától, megemlékezést tartanak Zágon jeles szülöttének sepsiszentgyörgyi szobránál (Mikes Kelemen Elméleti Líceum előtt).

  Az esemény szervezői:

  Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa

  Mikes Kelemen Elméleti Líceum
 • 2011. 09. 27.

  Cimborák 3 - Erdélyi Magyar Bábostalálkozó

  2011. október 2-9 között, Sepsiszentgyörgyön, a CIMBORÁK 3 – Erdélyi Magyar Bábostalálkozón, 12 társulat, 2 egyéni előadó részvételével, 25 előadás bemutatására kerül sor, amelyeket esténként tematikus szakmai beszélgetések követnek.
  A találkozó harmadik kiadását közösen szervezi a kezdeményező, Cimborák Bábszínház, a Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvány és a Kovászna Megyei Művelődési Központ.
 • 2011. 09. 13.

  KÖN - Jancsó Napok Gelencén

  Program:
  Szeptember 17. - szombat:

  15.00 órától a Jancsó Benedek Iskola udvarában
  Megnyitó, szavalat, koszorúzás Jancsó Benedek mellszobránál, őrséget áll a II. Számú Székely Határőr Gyalogezred Gelencei Ütege Hagyományőrzők Csapata

  16.00 órától a Bodor György Művelődési Otthonban
  Bodor Ferenc (1941 – 1994) munkásságának ismertetése -Dr. Sas Péter(HU)
  Szavalatok- Jancsó Miklós és Rekita Rozália (Kolozsvár),

  17.00 órától:
  Jancsó Benedek emlékezete című könyv díszbemutatója a Jancsó Alapítvány kiadásában,
  Kövér László, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnöke ajánlásával, a szerzők részvételével.
  A helyszínen megvásárolható, tudományos igényű könyvet a szerzők dedikálják. Jelen lesznek: dr. Jáki László, dr. Sas Péter, Takaró Mihály, dr. Raffay Ernő, dr. Egyed Ákos, dr. Jancsó Antal- Jancsó Alapítvány , Kovács Zsuzsanna, Kovács Attila.
 • 2011. 09. 12.

  Kulturális Örökség Napok - Háromszéki program

  Az 1984-ben, Franciaországban megfogalmazott gondolat - hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé tenni emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára - az évek során alapjaiban nem változott. Az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok rendezvénysorozat során a kapuk megnyitása már nem cél, hanem eszköz az alábbi célok érdekében:

  • megismertetni, közelebb vinni az európai polgárokat kulturális örökségükhöz,
  • felhívni a figyelmüket az örökség folyamatos megőrzésére, védelmére (különös tekintettel a veszélyeztetett emlékekre),
  • lehetővé tenni számukra, hogy jobban megismerjék és megértsék egymást a nyelvi és kulturális különbözőségek ellenére,
  • más közösségek kulturális értékeinek, műemlékeinek megismertetése, felfedezése,
  • tudatosságnövelő tevékenység (sikere növeli azoknak a magán- és közintézményeknek az elismertségét, presztízsét, amelyek az örökség védelmével és bemutatásával foglalkoznak),
  • a látogatók megismertetése különböző kulturális intézmények tevékenységével,
  • a kulturális értelemben vett másság elfogadása,
  • sokkal nyitottabb viselkedés előmozdítása és így hatékonyabb ellenállás a szélsőségekkel szemben,
  • a lakóhelyhez, országhoz való kötődés, az azonosságtudat erősítése, kulcsszerep az identitás-keresésben és a kollektív tudat erősítésében.
 • 2011. 08. 19.

  Háromszéki népzenei tábor Katrosán!

  Elmondható, hogy napjainkban néphagyományaink, népszokásaink ápolásának, megőrzésének, népszerűsítésének legfőbb szereplői a néptánc-csoportok és a mellettük működő néptánc-együttesek. Kovászna megyében kevés számú népzene-együttes működik, ezért a megyében létező amatőr néptánc-csoportok nem tudnak megfelelőképpen működni, hiszen nagy többségük élőzene hiányában, elektronikus zene mellett próbál, illetve lép fel a nagyközönség elé. Mindez jelentős mértékben kihat néphagyományaink, népszokásaink ápolására, őrzésére. A népzenei tábor ennek a hiányosságnak a kiküszöböléséhez járult hozzá.
 • 2011. 08. 17.

  Melodika koncert Kézdiszárazpatakon!

  KÉZDISZÁRAZPATAK első írásos említésének 700-dik évfordulóján, 2011. augusztus 19-én, pénteken, 20 órától, a „Melodika- énekegyüttes” koncertezik, az ünnepség alkalmából felállított szabadtéri színpadon.
  Az esemény, a JELES NAPOK HÁROMSZÉKEN rendezvénysorozat része, amelyet a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervez és amelynek pénzügyi támogatója Kovászna Megye Tanácsa.
 • 2011. 08. 17.

  Székely Székek találkozója

  Közel 7000 érdeklődője volt, a Székely Vágta kulturális kísérőprogramjainak.
  Július 30-án, az Óriáspincetetőn, a székely székek összefogása és bemutatkozni akarása tette igazán színessé és sikeressé a programot. A szervezők célja volt, hogy a térség tárgyi és szellemi értékei bemutatásra kerüljenek, a találkozás és az együttlét öröme pedig erősítse a székely identitástudatot. A seregszemlén népművészeti, iparművészeti, kézművességi és gasztronómiai bemutatókkal, közel 250-en képviselték a 7 történelmi széket.
  A székek találkozója mellett az INCITATO, lovas tematikájú képzőművészeti táborának a lenyomatait: festményeket, grafikai munkákat és szobrokat tekinthettek meg az érdeklődők.
  A lóhoz és a lovagláshoz kapcsolodó kézműves vásárban, 19 mester mutatta be és kínálta portékáit. Volt bőrdíszműves, népviselet készítő, szíjgyártó, rézverő, csontfaragó, kalap készítő, kovács, huszár ruhaszabó, cipész, lószőr ékszerkészítő, nyeregkészítő, csizmadia, lófejdísz készítő, ostorfonó és pásztorbotfaragó.
  A Kovászna Megyei Művelődési Központ ezúton szeretné megköszöni minden résztvevőnek a lelkes munkát, a hozzáállást és az együttműködést!
 • 2011. 08. 09.

  ÖRÖKSÉGVÉDELMI NAP SEPSIBESENYŐN

  Háromszék egyik legrégebbi műemléktemplomaként számon tartott sepsibesenyői Református Templom egyházközössége és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2011. augusztus 14-én, ÖRÖKSÉGVÉDELMI NAP-ot tart. A rendezvény célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a helyi épített örökség megóvásának fontosságára.
 • 2011. 08. 09.

  Élményszerű közösségépítés a IV-dik Százlábú táborban!

  2011. augusztus 1-7 között, Borospatakon tanult táncot, éneket és játékot, 84 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal, a a IV-dik „Százlábú” Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Táborban. A Százlábú és Százlábacskák Néptáncegyüttesek vezetői Virág Endre és Imola, immár negyedik alkalommal, hogy a Borospatakon működő, Románia egyetlen gyimesi csángó skanzenjét választja a tábor helyszínéül.

  Valószínű azért, mert a 23 ezer négyzetméteres telken, a Boros patak két partján, a 11 eredeti állapotában felépített és korhűen berendezett parasztház, felerősíti, alátámasztja mindazt, amit a tábor céljaként kitűztek, a hagyományápolást és az élményszerű közösségépítést.
 • 2011. 07. 08.

  Kézműves Vásár - Székely Vágta (július 30. - Óriáspince-tető)

  Kovászna Megye Tanácsa és a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal közös szervezésében, a 2011. július 30-án sorra kerülő első Székely Vágta egyik kulturális kísérőprogramja a KÉZMŰVES VÁSÁR.
  A vásár 10-19 óra között zajlik, ahová minden olyan Kovászna, Hargita és Maros megyei kézműves mesternek a jelentkezését várjuk, aki a lóhoz és a lovagláshoz kapcsolódó termékeket hagyományos módszerrel készíti (pl. kerekes, patkoló kovács, bőrdíszműves, nyeregkészítő, hámvarró, csizmadia, kalapos, lószőrékszer-készítő stb.).
  Jelentkezni lehet a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér., 2 szám), a 0757-047713-as telefonszámon (Virág Endrénél) vagy a office@cultcov.ro e-mailcímre elküldött levéllel.
 • 2011. 07. 05.

  A történelmi székek

  A székek (lat. sedes) bíráskodási, közigazgatási és katonai autonómiával rendelkező közhatóságok voltak azoknál a középkori Magyarországon élő, többnyire – de nem kötelező módon – idegen eredetű népcsoportoknál, amelyek jogállása eltért a vármegyei lakosságétól (szászok, székelyek, kúnok, jászok, szepesi „lándzsás nemesek”). Maga a szék elnevezés feltehetően a „bírósági fórum” jelentésű bírói székre utal, a szabad bíróválasztás jogával összefüggésben. Az említett csoportok által lakott vidékeken, hosszabb-rövidebb ideig, a szék területi-közigazgatási egységként is működött. A székely székek – hatáskörük tekintetében – sok, az idő múlásával egyre több hasonlóságot mutatnak a nemesi vármegyével, de esetükben, a törvénykezési, közigazgatási, közegészségügyi feladatok mellett, 12 kiemelkedő jelentőséggel bírt a katonáskodó székely társadalom hadi igazgatása.
 • 2011. 07. 05.

  A Székely Vágta kulturális kísérőprogramjairól

  A Kovászna Megye Tanácsa és a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal közös szervezésében, 2011. július 30-án sorra kerülő első Székely Vágta kulturális kísérőprogramjának felelőse a Kovászna Megyei Művelődési Központ.

  10.00 – 19.00 Székely Székek Találkozója
  10.00 – 19.00 Kézműves vásár
  10.00 – 19.00 Képzőművészeti kiállítás és vásár
  19.00 EVILÁGI - lemezbemutató koncert
 • 2011. 07. 01.

  200 háromszéki fiatal az idei Ezer Székely Leány Napján!

  200 háromszéki fiatal vesz részt július 2-án (szombaton), a csíksomlyói Nyeregben megrendezett Ezer Székely Leány Találkozóján.

  Kovászna Megye Tanácsának támogatásával, a Művelődési Központ szervezésében holnap reggel 7-kor indulnak a népviseletben öltözött háromszéki és erdővidéki lányok, asszonyok. Főként néptánc és hagyományőrző csoportok tagjai mennek Vargyasról, Erdőfüléből, Csernátonból, Kézdiszentkeresztről, Gelencéről, Zaboláról és Sepsiszentgyörgyről.
 • 2011. 06. 23.

  200 éve született Kriza János - Jeles Napok Háromszéken

  Az egész évre kiterjedő rendezvénysorozat célja jeles őseink, szellemi nagyjaink hagyatékának, valamint kulturális értékeinknek a tudatosítása és népszerűsítése, a helyi identitástudat erősítése és a közösségépítés.
  2011. június 28-án, Kriza János születésének 200-dik évfordulóján, emlékünnepséggel tisztelegünk Nagyajta és Erdővidék jeles szülöttje előtt, akire egész Háromszék is méltán büszke.
 • 2011. 06. 09.

  Június 11. - Brósz Irma emlékkiállítás

  A Jeles Napok Háromszéken rendezvénysorozat keretében, Brósz Irma, képzőművész előtt tisztelgünk, születésének 100-dik és halálának 35-dik évfordulóján. A munkáiból rendezett emlékkiállítás megnyitójára 2011. június 11-én (szombaton), 17 órától, kerül sor a Kovászna Városi Művelődési Ház zsebtermében. A kiállítást méltatja Dobolyi Annamária, művészettörténész.  Főszervező: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa

  Kovászna Városi Művelődési Ház

  Társszervező: Kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum


 •