Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2011. 05. 23.

  Néptáncot oktató tábor, erdélyi pedagógusoknak!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2011. június 20-25 között, Rétyen szervezi meg az erdélyi pedagógusokat oktató néptánctáborát. A tábor célja, az erdélyi pedagógusok szakképzése, a Kárpát-medencei magyarság népi kultúrájából a táncos elemek oktatása, hogy a következő generációknak helyesen adják át a hagyományokat.
  A tábor oktatói Tálas Ágnes, a budapesti Hagyományok Házának néptánc szakelőadója és Udvari Róbert, néptáncoktató, a balánbányai Ördögborda néptáncegyüttes koreográfusa. A néptáncoktatás mellett lesznek kézműves foglalkozások is, Mikola Edit (nemezelés) és Szász Etelka (gyöngyfűzés) vezetésével.
  Jelentkezni a 0751-109751-es telefonszámon, Virág Endrénél vagy személyesen a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén. A helyek száma korlátozott.
  Részvételi díj: 150 Ron/fő. Bejelentkezési határidő: június 10.
 • 2011. 05. 20.

  III.Székelyföldi Gyerek- és Ifjúsági Fúvóstalálkozó

  Kovászna Megye Tanácsa; a Pro Musica Zenei Alapítvány és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében 2011. május 21-én, szombaton, Rétyen tartják meg a III. Székelyföldi Gyerek- és Ifjúsági Fúvóstalálkozót.

  Fellépő zenekarok: a Dicsőszentmártoni Fúvósegyüttes, a Csíkkarcfalvi „Bitykó” Ifjúsági Fúvós Egyesület, a zágoni és a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola Ifjúsági Fúvószenekar, a sepsiszentgyörgyi Művészeti Iskola és a barátosi Gyermekzenekar, a nagyváradi Ifjúsági Fúvószenekar, a rétyi Antos János I-VIII Osztályos Iskola és a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola gyermekzenekara, a csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, „Szerenád” fúvószenekara.

  A rendezvény 11 órától kezdődik és jó idő estén a rétyi Kulturális Központban, rossz idő esetén pedig a rétyi Művelődési Házban zajlik. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak! (Részletek a www.kultkov.ro oldalon.)
 • 2011. 05. 05.

  Végh Antal öröksége – háromszéki vetélkedő V-VIII. osztályos diákcsapatoknak

  A Jeles Napok Háromszéken, egész évre kiterjedő rendezvénysorozat, első állomásán, március 21-én Alsócsernátonban, Végh Antal ’48-as főhadnagy, ágyúöntő, székely ezermester születésének 200 éves évfordulója alkalmából, ünnepi műsorral tisztelegtünk hazafiasága, kreativitása, innovatív szellemisége előtt.
  A megemlékezés folytatásaként született meg a Végh Antal személyisége és alakja köré szervezendő vetélkedő ötlete is, melynek célcsoportja a háromszéki V-VIII. osztályos iskolákban tanuló 4 tagú diákcsapatok. A vetélkedő időpontja május 28. (szombat), helyszíne a csernátoni Haszmann Pál Múzeum.
 • 2011. 04. 21.

  Kellemes Húsvéti Ünnepeket

  Kellemes Húsvéti Ünnepeket
 • 2011. 04. 12.

  Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

  A már közel húszéves múltra visszatekintő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál korábban soha nem szolgált rá annyira a nemzetközi jelzőre, mint idén. Negyven országból érkeznek kiállítók, alkotók, kiadói szakemberek 2011. április 14-17. között Budapestre, s a külföldi kiállítói standok is nagyobb alapterületet foglalnak el, mint eddig bármikor.
 • 2011. 04. 07.

  Háromszéki Diáknapok - NYÍLT NAP

  A Háromszéki Diáknapok szervezőcsapata minél szélesebb célközönséggel szeretné megismertetni, az idén 7-dik alkalommal szervezendő májusi vetélkedőt, amely háromszéki középiskolás diákoknak és egyetemistáknak szól.
  Az április 8-ára időzített NYÍLT NAP keretében, IV-VIII osztályosoknak, 5 fős csapatokban, lehetőségük lesz kipróbálni ügyességüket, kreativitásukat, együttműködési készségüket. Cél a kisiskolások és V-VIII osztályos diákok életébe is belopni a Háromszéki Diáknapok varázsát, hogy ők is kipróbálhassák és belekóstolhassanak a verseny hangulatába, élményekkel gazdagodjanak, ismerkedjenek és játszanak.
  Tanár-diák vetélkedőre is sor kerül, ugyanis 5 fős (2 tanár – 3 diák) csapatoknak is készülünk programmal és versenyszámokkal. Lesz bemutató, filmvetítés, kampánybeszédek régi diáknapos versenyzőktől.
 • 2011. 04. 07.

  Gitárkoncert Sepsiszentgyörgyön!

  Mester Sándor, budapesti gitárművész, április 12-én Sepsiszentgyörgyön koncertezik.
  Kedden 12 órától a Mikes Kelemen Dísztermében és 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron termében klasszikus gitárral játszik Bakfark és Bartók műveiből, de néhány Bach és Barrios darab is elhangzik majd.
  A sepsiszentgyörgyi koncertek részei egy négy országos (Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia) turnénak, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogat.
  A koncerteken való részvétel ingyenes.
  A művészről és a turnéról részletes információk olvashatók a www.sandormester.com honlapon.
 • 2011. 03. 18.

  Március 21. - Végh Antal emlékünnepség - JELES NAPOK HÁROMSZÉKEN

  A Jeles Napok Háromszéken, egész évre kiterjedő rendezvénysorozat, célja a szellemi értékeink tudatosítása és népszerűsítése, a helyi identitástudat erősítése és a közösségépítés.
  A rendezvénysorozat első állomásán, Alsócsernátonban, Végh Antal, főhadnagy, ágyúöntő, székely ezermester születésének 200 éves évfordulója alkalmából, ünnepi műsorral tisztelgünk hazafiasága, kreativitása, innovatív szellemisége előtt.
 • 2011. 03. 17.

  Jeles Napok Háromszéken

  Időszak: 2011. március - december
  Helyszínek: Csernáton, Sárfalva/Nyújtod, Fenyős, Ozsdola, Bölön, Gelence, Illyefalva/Aldoboly, Torja, Kovászna, Nagyajta, Lécfalva, Zabola, Réty, Miklósvár, Besenyő, Kézdiszárazpatak, Ozsdola, Nagybacon, Lemhény, Bardóc/Székelyszáldobos, Zabola, Zágon, Dálnok, Kilyén/Szotyor, Vargyas, Esztelnek, Réty, Zágonbárkány, Dobolló, Hídvég, Gidófalva, Kézdiszentkereszt, Bélafalva, Bodok, Árkos, Árapatak, Bereck, Lisznyó, Lisznyópatak, Magyarós, Bikfalva, Szentiván, Hatolyka, Kálnok, Kökös, Kommandó, Málnásfürdő, Mikóújfalu.

  2009 óta, minden évben megjelenik a Nagyjaink című kiadvány, amely kerek évfordulók kapcsán gyűjti össze és teszi közkinccsé a megye hírességeinek életrajzát.
  Az ünneplés és emlékezés egy megmaradásra hivatott közösségnek mindig erőt ad a továbblépéshez, ezért a Kovászna Megyei Művelődési Központ fontosnak tartja, hogy ne csak írásban emlékezzünk meg a nagyjainkról, hanem a szülőfalvak közösségeit bevonva és mozgósítva olyan kulturális programokat szervezzünk, amelyek felelevenítik nagyjaink szellemiségét, irányt mutatnak jelenünkben és alappillérei lehetnek jövőnknek.
  Ezért, a 2004 óta jól működő, egyhetes Őszi Közművelődési Napok, rendezvénysorozat megváltozik, időben és térben bővül, koncepciójában a megye jeles évfordulóira és szülötteire épít.
  A Jeles Napok Háromszéken, egész évre kiterjedő rendezvénysorozat célja a szellemi értékeink tudatosítása és népszerűsítése, a helyi identitástudat erősítése és a közösségépítés.
 • 2011. 02. 10.

  Nagyjaink – Háromszék jeles szülöttei

  Az ünneplés és emlékezés egy megmaradásra hivatott közösségnek mindig erőt ad a továbblépéshez, ezért is tartja a Kovászna Megyei Művelődési Központ rendkívül fontosnak a megye nagyjainak életrajzát összegyűjteni és közkinccsé tenni.
 • 2011. 01. 21.

  Kányádi Sándor közönségtalálkozó helyszínt változtat!

  A várható nagy érdeklődésre való tekintettel a január 22-i sepsiszentgyörgyi Kányádi Sándor – közönségtalálkozó helyszíne módosult. Az új helyszín a Belvárosi Református Templom, a találkozó időpontja változatlan, szombat 17 óra.
 • 2011. 01. 18.

  Magyar Kultúra Napja alkalmából Liszt Ferencre emlékezünk!

  2011. január 23-án, 16 órai kezdettel a sepsiszentgyörgyi Evangélikus templomban a Magyar Kultúra Napja alkalmából 200 éve született Liszt Ferencre emlékezünk. A zeneszerző, Via Crucis című művéről tart előadást Valádi Enikő zenetanár, ezt követően hallható lesz a teljes kompozíció a Snaps Vocal Band és Horváth Zoltán orgonaművész előadásában.
 • 2011. 01. 18.

  Magyar Kultúra Napja Kányádi Sándorral

  A Magyar Kultúra Napja alkalmából a kortárs magyar irodalom egyik legismertebb szerzőjével, Kányádi Sándor költővel szervez közönségtalálkozó-körutat A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kovászna Megyei Művelődési Központ.
 • 2010. 12. 14.

  KISRÉGIÓS TALÁLKOZÓK, Orbaiszéken és Sepsiszéken!

  Folytatódott a kisrégiós találkozók sora, december 2-án Kovásznán gyűltek össze Orbaiszék művelődésszervezői, számvetés és ötlettelés céljából. A találkozón Zágon, Kovászna, Papolc, Zabola, és Barátos közművelődési életének szervezői, szereplői voltak jelen.
 • 2010. 11. 23.

  KISRÉGIÓS TALÁLKOZÓK, Kézdiszéken és Erdővidéken!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, október 5-én megtartott Nyílt Napján szakmai találkozóra is sor került, ahová a háromszéki művelődési házak igazgatói, felelősei és önkéntes művelődésszervezők voltak hivatalosak. Ennek folytatásaként kisrégiós találkozókra került sor november 16-án, Szentléleken, november 18-án Baróton.
 • 2010. 10. 19.

  Háromszéken a TIBERIUS vonósnégyes!

  Október 23-án, Kézdivásárhelyen és október 24-én, Sepsiszentgyörgyön tart rendkívüli hangversenyt a Tiberius vonósnégyes.
  A szombaton 20 órától kezdődő hangversenynek a Vigadó Művelődési Háza Kisterme ad otthont.
  A vasárnapi hangversenyre, 19 órától, a sepsiszentgyörgyi Unitárius templomban kerül sor.
 • 2010. 10. 18.

  Tisztelt Partnereink!

  Köszönettel tartozunk minden partnerünknek, aki szervezőmunkájával segítséget nyújtott a 2010-es Őszi Közművelődési Napok sikeres lebonyolításában. Gondos és lelkiismeretes előkészítő munkájuknak köszönhetően a vidéki településeken is sikeres programoknak lehettünk tanúi. Rendezvényünk, az Önök munkája nélkül nem jöhetett volna létre. Reméljük ezt az Ön munkatársai is érzik és tudatában vannak, hogy az eredmények az ő közreműködésüknek is a gyümölcse.
 • 2010. 10. 18.

  Őszi Közművelődési Napok, hetedszer!

  Szűkös költségvetés, sikeres programok! Ez jellemezte az idei, 7. Alkalommal megszervezett Őszi Közművelődési Napokat. A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa 2010. október 3-9., Háromszék 26 településére jutatott el kulturális programot. A 37 ingyenes programon összesen 2381 résztvevő volt jelen.
 • 2010. 10. 11.

  Nyílt Nap

  2010. október 5-én, kedden NYÍLT NAP-ot tartunk az intézmény új székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér, 1 szám).
  10 órától a plakátkiállítás megnyitóra és az ezt követő bemutatóra, hivatalosak a helyi sajtó képviselői, a megyei tanácsosok és a 11 órás szakmai találkozóra érkező megye kultúrfelelősök is.
 • 2010. 10. 05.

  Kovásznán a Mozsikácska

  Szuper lelkes, kitartó és hálás 230 fős (I-IV osztályos) kisközönség fogadta a Mozsikácska szereplőit, október 4-én, hétfőn, a kovásznai Városi Művelődési Ház nagytermében. A mesekeretbe szerkesztett gyerekdalok akkora sikernek örvendtek, hogy már az első akkordtól a közönség beleolvadtak az előadásba, egy tömbként énekelve az előadókkal.


 •