Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2018. 10. 19.

  Értékeink négy határon át

  Új diákvetélkedő gimnazistáknak

  Az általános iskolák 5-8. osztályos diákjainak Négy határon át címmel hirdet „értékeink” témában vetélkedőt a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság, közösen az Erdélyi Értéktár Bizottsággal, az NMI Művelődési Intézettel és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítóival.
 • 2018. 09. 18.

  Pályázat gyermek és ifjúsági, irodalmi folyóiratok kiadására

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ pályázatot hirdet gyermek és ifjúsági,
  irodalmi folyóiratok kiadásának támogatására.
 • 2018. 07. 02.

  Kaptár-dokumentumfilm szemle

  A Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Kovászna Megyei Művelődési Központ 2018. október 12-21 között újra megszervezi a Székelyföldi Dokumentumfilm Szemlét, amely idéntől új néven fog jelentkezni: Kaptár-dokumentumfilm szemle.
 • 2018. 02. 08.

  Pályázati felhívás: MŰVÉSZETI KARAVÁN – Muravidék és Háromszék a fotóművészet tükrében

  Pályázati feltételek
  Nevezési űrlap
 • 2018. 01. 23.

  Sorsok - Kőrösi Csoma Sándor tárlat, Kovászna, 2018

  Jelentkezési adatlap: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdsifms4nqhNUw2CwmepKCtmhiFNIorf65TyHaoxq4hbTMdOQ/viewform
   
  Pályázati felhívás, 2018
 • 2018. 01. 19.

  Magyar kultúra napja

  Híres Háromszékiek a Centenárium Évében
  Az ötödik szer – Szabó Kati életei című "életregény" könyvbemutatója és a Háromszék kultúrájáért díj átadásának ünnepsége a magyar kultúra napja alkalmából.
 • 2017. 11. 29.

  Népi Mesterségek Vetélkedő – III. feladat

  Kedves csapatok!

  Köszönjük szépen a beküldött filmeket, öröm volt látni munkátok eredményeit! 
  Itt olvashatjátok az utolsó feladatot.

 • 2017. 11. 27.

  Népi Mesterségek Vetélkedő – Támogatók/Partnerek/Szervezők

  A vetélkedő ötletgazdája és lebonyolítója a Kovászna Megyei Művelődési Központ, amelynek fenntartója Kovászna Megye Tanácsa, főtámogatók a Depo építőipari és barkács üzletlánc, valamint a Haszmann Pál Múzeum, médiapartner pedig a Háromszék - független napilap Sepsiszentgyörgy.
  Ezúttal is köszönjük a hozzájárulásukat!

 • 2017. 11. 22.

  Népi Mesterségek Vetélkedő – II. feladat

  Kedves csapatok!

  Köszönjük odaadó munkátokat, a leírásaitokat továbbítottuk a zsűrinek kiértékelésre. A következő hét feladata a filmkészítés izgalmait csempészi be a vetélkedőbe.

 • 2017. 11. 16.

  Népi Mesterségek Vetélkedő – I., IV. feladat

  Kedves csapatok!

  Egy hónap alatt négy feladat vár rátok, íme az első és a negyedik, az előbbit egy hét, az utóbbit egy hónap alatt kell teljesítenetek.

 • 2017. 11. 01.

  Népi Mesterségek Vetélkedője

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ megyei szintű vetélkedőt hirdet V-VIII. osztályos diákoknak, amelyre a jelentkezési határidő november 13., 12:00 óra.

  A vetélkedő célja a Kovászna megyében létező népi mesterségek népszerűsítése és helyi értékként való tudatosítása, különösen a fiatalok körében.

  A fődíj egy 1000 euró értékű vásárlási utalvány a DEPO cég jóvoltából, amely egy vidéki településen kiválasztott mesterségen belül egy vagy több mester műhelyének felszerelésére is fordítható. Emellett a Megyei Művelődési Központtól az első díjas csapat a választott mesterség népszerűsítésére háromezer lej értékű szóróanyagot, valamint a második helyezett értékes könyvcsomagot nyer az iskolájának. Az első három helyezést elérő csapat tagjai pedig egy ötnapos, népi mesterségekről szóló táborban vehetnek részt 2018 nyarán a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban.

 • 2017. 10. 19.

  Táncoló Székelyföld programjai

  Táncoló Székelyföld programjai
 • 2017. 10. 19.

  Székelyföld Napok

  Székelyföld Napok Program
 • 2017. 07. 10.

  Módszertani kézműves és néptánc műhelymunka táncoktatóknak, Csernáton

  A műhelymunka 2017. július 1 – július 5. között volt megtartva Csernátonban, (Kovászna megye) 55 személy (Kovászna, Hargita, Brassó, Maros  megyei pedagógusok, diákok és néptánc-oktatók, zenészek) részvételével, akik a tábort követően a tanult ismereteket az iskolai és az iskolán kívüli oktatás keretében adják tovább.
 • 2017. 06. 10.

  XII. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

  XII. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozóra a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Kézdiszentléleki Polgármesteri Hivatal közös szervezésében került sor 2017. június 10 - én, a kézdiszentléleki Perkő zarándokhelyen.
 • 2017. 06. 07.

  XII. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozó

  A XII. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozó a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében kerül sor 2017. június 10. - én, a kézdiszentléleki Perkőn.
  A találkozó célja lehetőséget teremteni a székelyföldi gyermek- és ifjúsági néptáncegyütteseknek a megmutatkozásra, a kapcsolatteremtésre, hogy megélhessék a magyar néptánc örökségünk gazdagságát és sokszínűségét.
 • 2017. 01. 13.

  Átadják a Háromszék kultúrájáért díjat

  Az Árkosi Művelődési Központ (Bastion-ház, Olt utca 6, szám, Sepsiszentgyörgy) székhelyén január 15-én, vasárnap 17 órakor adják át a Háromszék kultúrájáért díjat, azt megelőzően könyvbemutatóra és tárlatnézésre kerül sor.

  Vasárnap 16 órától mutatják be a Kovászna Megyei Művelődési Központ kiadásában megjelent Romulus Cioflec – egy élet képekben című albumot és a Răspîntia (Útkereszteződés) című színdarabját tartalmazó kötetet. Az albumot dr. Luminița Cornea tanárnő, Romulus Cioflec munkásságának egyik legjobb ismerője szerkesztette, a fényképek és a kötetben megjelenő dokumentumok a Keleti-Kárpátok Múzeuma és a Cioflec család gyűjteményeiből származnak. A színdarab eddig kéziratban volt elérhető, ez az első alkalom, hogy megjelenik nyomtatásban.
 • 2016. 11. 28.

  Adventi hétvégéken avatják a pávai és bodoki mesekunyhót!


  Ünnepélyesen lezárjuk a 2015 szeptemberében meghirdetett MESEKUNYHÓ megyei programot: a következő hétvégéken felavatjuk a pávai és bodoki mesekunyhókat.

  A projekt ötletgazdája és kivitelezője a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa, amely 2015. szeptemberében két kategóriában hirdette meg a 7 hónapig tartó MESEKUNYHÓ vetélkedőt a megye vidéki közösségeinek. "A vetélkedő célja a közösségépítés volt, azt szerettük volna, hogy ezáltal megerősödjön a helyi identitástudat, hogy a helyiek, kicsik és nagyok felkutassák tárgyi és szellemi örökségüket, hagyományaikat, azokat megéljék, beépítsék és minél szélesebb körben népszerűsítsék" –  mondta el Péter Orsolya programfelelős. 
 • 2016. 11. 06.

  Díjazott dokumentumfilmek

  Két, néprajzi filmeket felsorakoztató szemlén is különdíjat kapott a Kinda István és Simon József alkotópáros által készített, hagyományos népi mesterségeket bemutató dokumentumfilmsorozat.  A tíz darab film a Székelyföldi népi mesterségek című, Izland, Liechtenstein és Norvégia pályázati alapjából finanszírozott projektünk részeként készült. 
 • 2016. 11. 03.

  Az első nyolc székely érték

  Csütörtökön Sepsiszentgyörgyön ülésezett a Székelyföldi Értéktár Bizottság, amely nyolc székelyföldi érték felvételéről döntött. Ezt megelőzően Kovászna, Hargita és Maros megyei művelődési szakemberek részvételével tartottak szakmai konferenciát a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén.

  A Székelyföldi Értéktár Bizottságban a három megyében tevékenykedő szakemberek vesznek részt, az első munkaülésén a húsz felterjesztésből nyolcat fogadtak el, így bekerült az értéktárba a székelyderzsi erődtemplom, a csíkszeredai Mikó-vár, a csíksomlyói pünkösdi búcsú, a marosvásárhelyi Kultúrpalota, a mikházi ferences templom és kolostor, Kézdivásárhely történelmi központja, Székely Nemzeti Múzeum és a kürtőskalács.


 •