Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2021. 06. 07.

  Művészeti Karaván ▶ Kiállításmegnyitó Kézdivásárhelyen

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Vigadó Művelődési Ház közös szervezésében 2021. június 10-én (csütörtökön) 18 órától kerül sor a Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében című kiállítás megnyitójára Kézdivásárhelyen, a Gábor Áron téren.

 • 2021. 06. 02.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató Kolozsváron

  A 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten Gottfried Barna, Nagy Zoltán és Tamás Sándor nyújtanak részletesebb betekintést az elmúlt három évszázad eseményeibe az érdeklődők számára.


  Találkozunk június 5-én a Bánffy-palota termében!

 • 2021. 06. 02.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató Baróton

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Előre az Úz völgyében című kötet bemutatójára, június 2-án, szerdán 19 órától a baróti Városi Művelődési Házba.
 • 2021. 05. 22.

  Közös gyökerek, közös hagyományok - Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében

  2021. május 21-én a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében nyílt meg a Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében címet viselő szabadtéri kiállítás a sepsiszentgyörgyi Szabadság téren.
 • 2021. 05. 17.

  Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében ▶ Kiállításmegnyitó

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében 2021. május 21-én (pénteken) 18 órától kerül sor a Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében című kiállítás megnyitójára Sepsiszentgyörgyön, a Szabadság téren.


 • 2021. 05. 04.

  Tisztelgés a Székely himnusz előtt

  Egy évszázada született a Székely himnusz, a centenárium tiszteletére pedig Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2021 októberében tudományos ülésszakot szervez. A Székely himnuszként közismertté váló költemény Csanády György tollából született 1921-ben, a műhöz Mihalik Kálmán szerezte a zenét. Első előadása 1922. május 22-én volt Budapesten, az Aquincumban egy májusi ünnepségen volt, ahol a zeneszerző is megjelent.
 • 2021. 04. 07.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató Csíkszentgyörgyön

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Előre az Úz völgyében című kötet bemutatójára, április 8-án, csütörtökön 15 órától a csíkszentgyörgyi kultúrotthonba.
 • 2021. 03. 29.

  Háromszéki írott tojások - kiállításmegnyitók

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ Háromszéki írott tojások című kiállítása 2021. március 30-tól látogatható a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban, illetve a kovásznai Városi Művelődési Ház udvarán. A 11 órás csernátoni, illetve 17 órás kovásznai megnyitókon Kakas Zoltán, a Háromszéki írott tojások című könyv szerzője mesél e sérülékeny emlékanyagokról.

 • 2021. 03. 25.

  Képzés hagyományos népi mesterek számára

  Pályázati alapismeretek és lehetőségek, marketingstratégiák és közönségkommunikáció – képzés hagyományos népi mesterek és kézművesek számára

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ pályázati alapismereteket és lehetőségeket, valamint marketing- és PR-stratégiákat ismertető kétnapos képzést szervez népi mesterek és kézművesek számára2021. április 23 és 24-én, a megyei tanács dísztermében, Sepsiszentgyörgyön (vagy online). A képzés az Izland, Liechtenstein és Norvégia által finanszírozottHagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítéscímet viselő program része.

 • 2021. 03. 23.

  Székelyföldi Népi Mesterségek - kiállításmegnyitó Baróton

  Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Erdővidék Múzeumának közös szervezesében, 2021. március 23.-án 18 órától kerül sor a Norvégia, Lichtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként létrejött “Hagyományos Székelyföldi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által” címet viselő kiállítás megnyitójára Erdővidék Múzeuma Károli Gáspár termében.

 • 2021. 02. 11.

  Barabás Miklós festőművészre emlékezünk

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, a márkosfalvi Református Egyházközség és Szentkatolna Polgármesteri Hivatala közösen emlékezik meg Barabás Miklós festő születésének 211. évfordulójáról 2021. február 14-én, vasárnap, a 11 órás istentisztelet után a Barabás Miklós emlékmű megkoszorúzásával.
 • 2021. 02. 10.

  Előre az Úz völgyében – Rendhagyó harctéri napló

  Az Úz völgye közös érzelmi ügyünk – a Háromszék Vármegye Kiadónál frissen megjelent Előre az Úz völgyében című kötetét a szerzők azoknak ajánlják, akiket érdekel a székelység múltja, akiknek fontos ismerni a hazát, hangsúlyozták a szerzők a könyv bemutatóján, kedd este, Kézdivásárhelyen. A szerzőket a könyvbemutatón Nagy Zoltán történész, katonai hagyományőrző faggatta.
 • 2021. 02. 04.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató, Sepsiszentgyörgy

  Frontkatonák naplórészletei, visszaemlékezések, újságcikkek segítségével szinte órára pontosan feltárja az Úz völgyében az első világháború idején történteket a Háromszék Vármegye Kiadó új könyve, a Kocsis Károly által szerkesztett Előre az Úz völgyében című kötet, melyet Kövér Gyula a helyszínen készített művészi értékű rajzai és a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményéből származó korabeli fotók gazdagon illusztrálnak.


  A könyvben Gottfried Barna történész, levéltáros tanulmánya a kor hadtörténetébe vezeti be az olvasót, Tamás Sándor térképgyűjtő Úz völgye térképészeti történetét ismerteti.

  //Háromszék napilap//

 • 2021. 02. 04.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató, Kézdivásárhely

  Frontkatonák naplórészletei, visszaemlékezések, újságcikkek segítségével szinte órára pontosan feltárja az Úz völgyében az első világháború idején történteket a Háromszék Vármegye Kiadó új könyve, a Kocsis Károly által szerkesztett Előre az Úz völgyében című kötet, melyet Kövér Gyula a helyszínen készített művészi értékű rajzai és a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményéből származó korabeli fotók gazdagon illusztrálnak.A könyvben Gottfried Barna történész, levéltáros tanulmánya a kor hadtörténetébe vezeti be az olvasót, Tamás Sándor térképgyűjtő Úz völgye térképészeti történetét ismerteti.
  //Háromszék napilap//
 • 2021. 02. 04.

  Székelyföldi Népi Mesterségek - kiállításmegnyitó Kézdivásárhelyen

  Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Vigadó Művelődési Ház közös szervezesében, 2021. február 8.-án 18 órától kerül sor a Norvégia, Lichtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként létrejött “Hagyományos Székelyföldi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által” címet viselő kiállítás megnyitójára a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében.
 • 2021. 01. 27.

  Kiértékelő - Szónokverseny a Magyar Kultúra Napja alkalmából

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett szónokverseny, még ha online formában is, kiváló lehetőséget kínált a középiskolás fiataloknak arra, hogy elmondhassák gondolataikat a magyar kultúra (napja) jelentőségéről. A következő szempontok alapján értékeltünk: a kiírásnak és az ünnepi alkalomnak megfelelő tématartás, a beszéd felépítése, az érvelés módja, hitelesség és stílus, előadásmód, eredetiség. Visszatérő motívuma volt a beszédeknek Kölcsey példája, a himnusz jelentősége, a magyar kultúra nagyjainak felsorolása, megidézése, átörökítése. Különösen örültünk annak, hogy mindegyik versenyző beszédének különböző kontextusban, de hasonló volt az üzenetértéke: a kultúra az, ami identitásformáló és megtartó erő lehet bármilyen válsághelyzetben.

 • 2021. 01. 26.

  Pályázati felhívás - MŰVÉSZETI KARAVÁN

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a révkomáromi Helios Fotóklub nyílt pályázatot hirdet háromszéki fényképészeknek, illetve amatőr fotósoknak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott MŰVÉSZETI KARAVÁN – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében című nyertes pályázatnak köszönhetően létrejött kezdeményezés célja a két régió fotóművészeinek megszólításán túl a partner régióban való bemutatkozás lehetőségének biztosítása is.

 • 2021. 01. 25.

  Gazda Klára kapta a Háromszék Kultúrájáért Díjat

  Gazda Klára a sepsiszéki Zalánban született 1944. szeptember 4-én. A középiskolát Sepsiszentgyörgyön végezte, majd 1967-ben Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán szerzett magyar nyelv- és irodalom szakos tanári oklevelet. Általános iskolai tanári képesítését mindössze egy évig hasznosíthatta Csíkcsicsóban, mielőtt a Székely Nemzeti Múzeum akkori igazgatója, Székely Zoltán hazahívta a megyei múzeum keretében meghirdetett etnográfus állásra.

 • 2021. 01. 19.

  A Magyar Kultúra Napja - ünnepi műsor

  2021-ben a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa a megszokottól eltérően, online műsor keretében emlékezik meg a Magyar Kultúra Napjáról.

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt január 22-én, pénteken, 17 órától a Kovászna Megyei Művelődési Központ Facebook oldalára (www.facebook.com/cultcov.ro), a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett virtuális gálára, amelyen többet között az idén éppen 100 éve született Pilinszky János emléke előtt tisztelegve szépirodalmi élményt kínálunk. Orbán Ferenc előadó Szilágyi Domokos és Weöres Sándor versei mellett Pilinszky János alkotásai által indult el a verséneklés útján. 2017-ben, a magyar költészet napjára Gábor Szabolcs zenésztársával felújították a Pilinszky előadásukat, 2021-ben pedig Gyergyai Szabolccsal kiegészülve hangszerelték újra a dalokat, a költő születésének 100ik évfordulójára.

 • 2020. 12. 17.

  Székföldje - Szórványban a tömb peremén (dokumentumfilm premier)

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt, pénteken, december 18-án, 18 órai kezdettel az online térbe (https://www.facebook.com/cultcov.ro)! A dokumentumfilm megvalósulásának főtámogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség


 •