Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2020. 12. 03.

  Szónokverseny a MAGYAR KULTÚRA NAPJA alkalmából

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa, partnerségben a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséggel szónokversenyt hirdet középiskolás diákok számára, amelynek célja az összetett nyelvhasználat színvonalának emelése, a magyar kultúra és közösségük iránt érzett szeretet és felelősségtudat megerősítése.

  A Magyar Kultúra Napja a jelenlegi járványhelyzet ellenére is közös ünnepünk. A körülmények egyértelműen az online térbe irányítanak, abban pedig elsősorban a fiatalabb nemzedék mozog otthonosan. Kíváncsiak vagyunk ezért a mai fiatalok gondolataira, nemcsak a magyar nép zivataros századairól, de arról is, hogy balsorsként és/vagy víg esztendőként látják mindannyiunk közös jelenét, jövőjét, illetve a maguk és a magyar kultúra helyét, viszonyát a mai világban.

 • 2020. 10. 30.

  Háromszéki jelesek a HÁZSONGÁRDI temetőben - könyvbemutató

  A kolozsvári Házsongárdi temető talán nem csak Erdélynek, hanem Európának is a legrégebbi, ma is működő sírkertje. Neve fogalom Kolozsváron túl mindenütt, ahol magyarok élnek. Egy város, egy országrész többszázados művelődés- és művészettörténetének tükre, Erdély kiemelkedő személyiségeinek panteonja. A temető a határok nélküli Európa szimbóluma is lehetne, hiszen számos itt nyugvó́ tudós, polgár utazta be Európa távoli részeit, majd tért vissza az ottani egyetemeken szerzett tudásával, tapasztalataival, hogy itthon gyümölcsöztesse - fogalmazott Gaál György a 2014-ben kiadott A mulandóság emlékei címet viselőkis kiadványban.

 • 2020. 10. 29.

  Eredményhirdetés 2.


 • 2020. 10. 26.

  Székföldi Magyar Napok hetedszerre

  Október 18-án, Hídvégen vette kezdetét a hetedik Székföldi Napok rendezvénysorozat, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ támogatásával.

 • 2020. 10. 20.

  2. Kaptár dokumentumfilm-szemle

  Idén, sok más rendezvényhez hasonlóan, virtuális térbe költözött a második kiadásához érkezett Kaptár dokumentumfilm-szemle is. A Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett mustrára 16, Romániában készült alkotást neveztek be, amelyeket az intézmény, valamint a Székelyföld Napok Facebook oldalán mutattak be az érdeklődőknek, illetve a sepsiszentgyörgyi Művész mozi is műsorára tűzte azokat.
 • 2020. 10. 14.

  Eredmény hírdetés

  A pályázati felhívás linkje
 • 2020. 10. 14.

  XI. Székelyföld Napok – találkozás a közönséggel

  A XI. Székelyföld Napok struktúrájában eltér az eddigiektől, hisz idén a járványhelyzet tervezések sorait lehetetlenítette el, eseményeket semmisített meg, azonban a három megye: Hargita, Kovászna és Maros mégsem mondott le a rendezvény szellemi értékéről. A rendezvények többsége online térben, a Székelyföld Napok Facebook oldalán zajlik, azonban a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa offline programpontokkal is készül.

 • 2020. 10. 11.

  XI. Székelyföld Napok - online vetítések programja

  "A XI. Székelyföld Napok három megyét érintő rendezvénysorozata a körülményekre való tekintettel ugyan másként zajlik, mint az eddigi években, ám ez nem akadálya annak, hogy lemondjunk a sokszínűségről. A szervező művelődési intézmények, civil szervezetek azt tartották szem előtt, hogy minden korosztály találja meg az őket érintő, vonzó témákat és kedvenc műfajait. Ezzel egyúttal a Székelyföldet és a róla alkotott képet az online felületen is eredményesen alakíthatjuk."
 • 2020. 10. 08.

  Kaptár dokumentumfilm-szemle ONLINE vetítések

  A XI. Székelyföld Napok keretén belül bemutatásra kerülnek a Kaptár dokumentumfilm-szemlére beküldött alkotások, a csatolt program szerint.

  A dokumentumfilmek a Kovászna Megyei Művelődési Központ Facebook oldalán (https://www.facebook.com/cultcov.ro/) kerülnek bemutatásra!
 • 2020. 10. 08.

  Szent Mihály Napok

  A Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub meghívásának eleget téve, a Kovászna Megyei Művelődési Központ a Cimborák Bábszínház előadását biztosította a október 4-én megszervezésre került Szent Mihály Napokon.
 • 2020. 10. 06.

  SOKSZÍNŰEN startol a Székelyföld Napok XI. kiadása

  2020. október 8 és 18 között tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre Kovászna, Hargita és Maros megyék közös szervezésében a szűkebb hazánkat, hagyományainkat, kulturális értékeinket bemutató Székelyföld Napok. Idén a ’Sokszínű Székelyföld’ mottót viselő rendezvény főszervezője a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Kovászna megyében pedig a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa koordinálja az eseményeket.

  A járványügyi intézkedéseket figyelme véve a szervezők arra a döntésre jutottak, hogy a rendezvények túlnyomó részét virtuális térbe helyezik át, de minden megyében lesznek offline események is.

 • 2020. 09. 22.

  Nagy Mózes könyvbemutató Esztelneken

  Hétfőn, szeptember 21-én délután került bemutatásra Esztelneken a Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában megjelent, a helyi iskola 340 éves évfordulója alkalmából összeállított, Nagy Mózes címet viselő kötet. Az iskola keletkezéstörténetét és az azt követő három évszázad változásait bemutató könyv hiánypótló. A kiadványban a szaktanulmányok mellett helyet kaptak Nagy Babos Tamás költő-tanár Nagy Mózeshez köthető versei is, valamint Maka Csilla Nagy Mózesről írt színdarabja is, amely az eredeti tervek szerint bemutatásra került volna az emlékünnepségen.

 • 2020. 09. 21.

  Kőbe vésett falutörvény Zalánban

  Vasárnap, szeptember 20-án avatták fel Zalán központjában az első székelyföldi falutörvényt szimbolizáló emlékművet Bodok Község Polgármesteri Hivatala, a Zaláni Református Egyházközség, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében.
 • 2020. 09. 18.

  Meghívó - a Zalán falutörvénye tiszteletére állított emlékmű avatására

  Bodok Község Polgármesteri Hivatala, a zaláni Református Egyházközség, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ meghívja Önt szeptember 20-án, vasárnap, a 12 órás istentiszteletet követően, a Zalán falutörvénye tiszteletére állított emlékmű avatására, a helyi kultúrotthon előtti térre.
 • 2020. 09. 17.

  Kultúr - Kültér: Classical Singers operett előadás Besenyőn

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa által szervezett Kultúr-Kültér rendezvénysorozat záróakkordjaként szeptember 20-án, vasárnap, az istentiszteletet követően, 11 órától Classical Singers operett-előadás lesz látható Sepsibesenyőn.

 • 2020. 09. 12.

  Kultúr - kültér: Kelekótya gyermekkoncert Kökösben

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa által szervezett Kultúr-Kültér rendezvénysorozat következő megállója Kökös, aholszerdán, szeptember 16-án, 18 órakor az unitárius templom udvarán a 2001-ben alakult Kelekótya együttes gyermekkoncerttel szórakoztat kicsiket és nagyokat.

 • 2020. 09. 08.

  Pályázati felhívás

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ pályázatot hirdet, gyermek és ifjúsági irodalmi folyóiratok támogatására, jogi személyiséggel rendelkező kiadók és szerkesztőségek számára.

  A pályázat leadási határideje: 2020. október 8., 12 óra.

  A szabályzat és a pályázati űrlapok a lenti linkekről tölthetőek le. Részletesebb tájékoztatás az office@cultcov.ro e-mail címen vagy a 0267-351 648-as telefonszámon igényelhető.

 • 2020. 09. 07.

  Nagy Mózesre emlékeztek Esztelneken

  Az első háromszéki iskolaalapítóra, Nagy Mózesre szoboravatással egybekötött ünnepségen emlékeztek szülőfalujában, vasárnap. Az esztelneki szerzetes 340éve alapította a Nagy Mózes Elméleti Líceumot szülőfalujában, amelyet 1696-ban a Kantába költöztetett.

  A híres pedagógus mellszobra a templom, az iskola és a ferences zárda közti téren kapott méltó helyet. Az alkotás Tódor Előd képzőművész keze munkáját dicséri, melynek talapzatáta kézdiszentléleki Bartalis család készítette.

 • 2020. 09. 02.

  Kultúr-kültér: Nagy Mózes szoboravató Esztelneken

  Esztelnek Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ tisztelettel meghívja a NAGY MÓZES tiszteletére állított szobor avatóünnepségére, 2020. szeptember 6.-án, 11:30 órától Esztelnekre, a ferences templommal szembeni térre.

 • 2020. 09. 01.

  Kultúr-kültér: The Crazy Plumbers & Voces Kovásznán

  Járvány által meghatározott világunkban a Kovászna Megyei Művelődési Központ igyekszik alkalmazkodni az új körülményekhez: lévén, hogy a törvények inkább a szabadtéri rendezvényeket részesítik előnyben, míg az időjárás engedi, nyárbúcsúztató-őszköszöntő kulturális rendezvénysorozatot indítunk útjára. A Kultúr-kültér események közös jellemvonása, hogy szabadtéren igyekeznek enyhíteni az emberek művelődésszomján, megyeszerte kisebb-nagyobb élményt kínálnak több műfajban: lesznek bábszínházi előadások, koncertek, tárlatvezetéssel nyíló kiállítások, könyvbemutatók.


 •