Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2016. 10. 18.

  Átadták az Orbán Balázs-díjakat

  Kovászna megyéből Nt. Márkus András szentszéki tanácsos, címzetes esperes, őrkői plébános, Hargita megyéből Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató, a Márton Áron életéről szóló filmes monográfia alkotója, Maros megyéből Ft. Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános vehette át idén az Orbán Balázs-díjat. Az ünnepélyes díjátadót Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király templomban tartották hétfő este. 
 • 2016. 10. 18.

  Kis- és nagyregények hosszú téli estékre - A PONT Kiadó estje

  A VII. Székelyföld Napok keretében, Kis- és nagyregények hosszú téli estékre címmel kerül sor a budapesti PONT Kiadó „történetmondó” estjére, 2016. október 18-án, kedden, 18 órától, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.
 • 2016. 10. 17.

  20 éves a zabolai Gyöngyharmat Néptáncegyüttes

  Vasárnap ünnepelte fennállásának 20. évét a zabolai Gyöngyharmat Néptáncegyüttes, a kerek évforduló megünneplését a VII. Székelyföld Napok részeként szervezték meg. A rendezvény a Csángó Néprajzi Múzeumban rajtolt, ahol dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató köszöntötte az egybegyűlteket, megjegyezve, hogy a Gyöngyharmat Néptáncegyüttes, akárcsak a helyi múzeum, egy nagyon értékes néprajzi öröksége a falunak, amit ápolni kell.
 • 2016. 10. 14.

  Könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön: Szalamandrák éjszakája

  A VII. Székelyföld Napok keretében, 2016. október 15-én, szombaton 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein tea- és kávéház a helyszíne Márton Evelin kolozsvári író Szalamandrák éjszakái című regénye bemutatójának. A szerzővel Szonda Szabolcs műfordító beszélget a rendezvényen.
 • 2016. 10. 14.

  Képregény kiállítás Sepsiszentgyörgyön

  Sepsiszentgyörgyön idén a Kép éve van, ehhez pedig szépen illeszkedik Victor Drujiniu képregény kiállítása, amelyet a VII. Székelyföld Napok részeként szerveznek meg. A kilencedik művészetnek is nevezett képregény tipikusan 20. századi műfaj, a popkultúra része, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum volt diákja, jelenleg Temesváron dolgozó Victor Drujiniu pedig az egyik legkeresettebb hazai képregényrajzoló, akinek sikerült az amerikai piacon is nevet szereznie. Október 15-én, szombaton 17 órakor Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központ Olt utcai székhelyén nyílik meg a képregényrajzokat bemutató kiállítás, a műveket Kiss Bence rádiós műsorvezető méltatja. A munkák egy részét szabadtéren a város főterén lehet megtekinteni. A kiállítás megnyitója előtt, szombaton 13 órától, a Plugor Sándor Művészeti Líceumban műhelymunkát tart a diákoknak.
 • 2016. 10. 11.

  VII. Székelyföld Napok Kovászna megyei programja

  24 településen több mint 50 program, többek között 10 bábelőadás, 13 filmvetítés, 4 könyvbemutató, folklórműsorok, amatőr színházi előadások, kiadói estek, interaktív gyerekprogramok, koncertek és egyéb kulturális események várják az érdeklődőket Kovászna megyében a VII. Székelyföld Napok rendezvénysorozatán. Hagyományosan a Székelyföld Napok része a Székelyföldi Biennále hivatalos megnyitója és díjátadó gálája is (október 12., Sepsiszentgyörgy), idén a negyedik grafikai szemlére kerül sor: összesen 1238 alkotást küldött be 507 képzőművész 41 országból, ebből 312 művet válogatott be kiállításra a héttagú nemzetközi összetételű szakmai zsűri. Ugyancsak a megyeszékhelyen adják át a székelyföldi megyék által alapított Orbán Balázs-díjakat (október 17., Sepsiszentgyörgy).
 • 2016. 10. 11.

  Több település részese a VII. Székelyföld Napoknak

  Összesen közel 150 programmal várja az érdeklődőket Hargita, Kovászna és Maros megyében a VII. Székelyföld Napok, amelyet október 12–23. között szerveznek meg. A 130 szervezőt és partnert felsorakoztató rendezvénysorozat részleteiről október 10-i, marosvásárhelyi közös sajtótájékoztatójukon tájékoztattak a három megye vezetői és fő programkoordinátorai, és bemutatták a két nyelven, magyarul és románul megjelent műsorfüzetet. A Kultúrpalota tükörtermében elhangzott, hogy az idén több település kapcsolódott be, mint a korábbi években, ami azt jelzi, hogy erősödnek a három megye települései közti kapcsolatok.
 • 2016. 10. 10.

  Kisközösségek otthonában játszik a Cimborák Bábszínház!

  2016. október 12-22. között,  a 7. Székelyföld Napok rendezvénysorozat keretében, Kovászna megye 8 településén játszik a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház. A helyi kisközösségek A REST LEGÉNYRŐL című magyar népmese alapján készült bábjátékot, a következő program szerint láthatják:

  ·        Október 12-én, szerdán 10 és 12 órától  Bodokon (Művelődési Ház).
  ·        Október 13-án, csütörtökön 11 órától Sepsibükszádon (Művelődési Ház).
  ·        Október 17-én, hétfőn 11 órától  Lemhényben (Művelődési Ház).
  ·        Október 18-án, kedden, 11 órától Kézdiszentlélek (Művelődési Ház).
  ·        Október 19-én, szerdán, 11 órától, Köpec (Művelődési Ház).
  ·        Október 20-án, csütörtökön, 11 órától, Székelyszáldobos (Művelődési Ház).
  ·        Október 21-én, pénteken, 10.30 és 12 órától Zágon (Művelődési Ház).
  ·        Október 22-én, szombaton, 11 órától Páva (Művelődési Ház).
 • 2016. 09. 30.

  „Tíz év mögöttünk, a jövő előttünk !” – 10 éves a Százlábú mozgalom

  Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a Százlábú mozgalom, amely 2006 októberében gyermek néptánccsoportként jött létre, majd ebből nőtt ki Kovászna megye egyik legnagyobb és legértékesebb, gyerekeknek és fiataloknak szóló közösségépítő-néptáncos mozgalma.

  A sepsiszentgyörgyi Őszi vásár részeként, október elsején, szombaton 18 órától a főtéren mutatják be gálaműsorukat, amelyen a Szászlábú mozgalom három generációja lép fel egyszerre, több mint száz gyermek és fiatal.  Meghívott a Háromszék Táncegyüttes, a Tokos és a Folker zenekar.

  A Virág Endre és Virág Imola által kezdeményezett Százlábú együttes tíz évvel ezelőtt azzal a céllal indult útjára Sepsiszentgyörgyön, hogy a nagyon fiatal generációval megismertesse és megszerettesse a magyar népi játékokat, népzenét, néptáncot. A Virág házaspár azt vallja, hogy életünknek fontos lételeme a játék, az ének, a zene, a tánc, a Százlábú mozgalomban pedig nem az a lényeg, hogy kiből lesz jó táncos, jó énekes, hanem elsősorban az a fontos, érezzék jól magukat ebben a közösségben. A Százlábú mozgalom a tánc szeretete és a hagyományőrzés mellett szól a barátságról, az élménygyűjtésről és az értékes szórakozásról is.
 • 2016. 08. 30.

  Százlábú Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Műhelymunka

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megyei Tanács közös szervezésében, 2016. augusztus 1-7 között, a Borospataki Skanzenben zajlott a Százlábú Néptáncegyüttes és a Százlábacskák Gyermek Néptáncegyüttes kilencedik közösségépítő műhelymunkája. A tábor gazdag programja felejthetetlen élményeket, tapasztalatokat biztosított a 149 gyermek, fiatal és felnőtt résztvevőjének. 
 • 2016. 08. 27.

  Zala és Kovászna értékei - le kell bontani az adminisztratív határokat

  Zala és Kovászna értékei címmel tartottak pénteken háromszéki és Zala megyei szakemberek részvételével konferenciát, amely a Kovászna és Zala megye által elnyert Kovászna Megyei Értéktár megvalósítása című pályázat záróeseménye volt.
 • 2016. 08. 25.

  3. Székelyföldi Dokumentumfilm Szemle – felhívás

  Hargita és Kovászna Megye Tanácsa, marosszéki önkormányzatokkal összefogva, kulturális intézményei közreműködésével, kulturális és civil szervezetekkel közösen, október 12–23. között szervezi meg az VII. Székelyföld Napokat. A rendezvénysorozat részeként harmadszorra tartják meg a Székelyföldi Dokumentumfilm Szemlét. A szemle több helyszínen zajlik a fent jelzett időszakban, városokban és falvakon egyaránt, lehetőség szerint közönségtalálkozókkal, beszélgetésekkel kiegészítve. A Székelyföldi Dokumentumfilm Szemlére olyan alkotásokkal lehet benevezni, amelyek a rendszerváltás után keletkeztek és székelyföldi témákat dolgoznak fel. Jelentkezési határidő 2016. szeptember 18.
 • 2016. 07. 26.

  VI. Mozsika Népzenei Műhelymunka

  Augusztus 21-27. között hatodik alkalommal tartják Csernátonban a Mozsika Népzenei Műhelymunkát a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa szervezésében. A népdaloktatás kiscsoportokban történik, míg a népzeneoktatás esetében a résztvevők a műhelymunka első napjaiban egyesével, vagy hangszerenként elosztott kiscsoportokban, az oktatók szakmai irányítása mellett tanulnak népzenét. Ezt követően a műhelymunka további napjaiban egy népi zenekar felépítése szerint gyakorolják a csoportban való zenélést. A kezdők sóvidéki népzenét, a haladók a vajdaszentiványi népzenét tanulják meg. Jelentkezni augusztus 13-ig lehet.
 • 2016. 07. 06.

  Beszámoló a XI. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójáról

  2016. június 11-én zajlott le a kézdiszentléleki Perkő zarándokhelyen a XI. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozó a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa ésKézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala közös szervezésében. 

  A találkozó hosszú távú célja hagyományaink, népszokásaink, népi kultúránk megőrzése, ápolása és éltetése volt, rövid távú célként pedig a következőket tűztük ki: a székelyföldi hagyományőrző táncegyüttesek munkájának támogatása; a székelyföldi, magyarországi és a szórványban tevékenykedő néptánc-együttesek közötti testvér-kapcsolatok megteremtésének elősegítése; az egymástól való tanulás, tapasztalatcsere;
  barátságok, együttműködések kialakítása.
 • 2016. 07. 01.

  Háromszékiek az Ezer Székely Leány Napján

  15 Kovászna megyei település és három néptánccsoport vesz részt szombaton Csíksomlyón az Ezer Székely Leány Napján,  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében. Olasztelekről, Barótról, Erdőfüléről, Száldobosról, Bibarcfalváról, Bodosról, Felsőrákosról, Nagybaconból, Gelencéről, Zaboláról, Petőfalváról, Kovásznáról, Sepsiszentgyörgyről, Mikóújfaluból és Sepsibükszádról közel háromszázan jelentkeztek a felhívásra, köztük a sepsiszentgyörgyi Kék Virág Néptánccsoport, Gelencéről a Zernyealja Néptánc Együttes is és a Burusnyán.

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ hetedik éve kapcsolódott be, hogy az Ezer Székely Leány Napjára háromszéki résztvevőket toborozzon. 
  Az esemény szombaton tíz órától seregszemlével kezdődik, Csíkszereda főterén bemutatkoznak a székely falvak népviseletbe öltözött képviselői, majd együtt vonulnak ki a csíksomlyói nyeregbe a hagyományőrző csoportok.
 • 2016. 06. 23.

  Néptánc- és kézműves-workshop oktatóknak

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ tizenegyedik alkalommal szervez pedagógusoknak, oktatóknak néptánc- és kézműves-workshopot Rétyen. Az idei módszertani tábort július 4-9. között tartják, a szállást és az étkezést a rétyi Antos János Általános Iskola épületében biztosítják, az oktatás pedig a helyi művelődési házban zajlik.
 • 2016. 06. 23.

  Hétvégén benépesül a Perkő

  Kovászna, Hargita, Maros, Brassó és Bákó megyéből 39 gyermek és ifjúsági tánccsoport közel ezerkétszáz táncosa érkezik a XI. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozójára, amelyet június 11-én, szombaton tartanak a kézdiszentléleki Perkőn. A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala által szervezett eseményre a belépés ingyenes, meghívottként fellép a Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar. A folklórműsor ideje alatt kézműves foglalkozásokat is tartanak, lesznek lacikonyhák, míg a kirakodóvásáron a népi mesterek termékeit lehet megvásárolni.
 • 2016. 04. 08.

  Mesekunyhó 2. - záróünnepség

      A MESEKUNYHÓ – megyei vetélkedő 2015. szeptember 30-án, a Magyar Népmese Napján rajtolt, 5 benevezett csapattal. A megméretettésen, kistelepülés kategóriában a pávai Színestollú Pávamadár csapata és a kilyéni Szent Kilián kőkeresztes lovagjai vetélkedtek, valamint nagytelepülés kategóriában a sepsibodoki Kincsás Óriásai és a zágoni mesecsapat, valamint versenyen kívül az alsórákosi Szerencsepróbálók mérték össze tudásukat, rátermettségüket, kitartásukat és tették próbára közösségük összetartó erejét.

  A vetélkedő célja a települések közösségformálása és építése, ezáltal a helyi identitástudat megerősítése, a tárgyi és szellemi örökségünk, hagyományaink felkutatása, megélése, beépítése a hétköznapokba és ezek népszerűsítése minél szélesebb körben.
  A nyeremény egy-egy mesekunyhó teljes felszerelése, egységesre tervezett, helyi mesterek által készített bútorok (polcok, asztalok, székek, fogas, stb.), kellékek (meseszőnyegek, függöny, falvédő, bábparaván stb.), játékok és különböző foglalkozáshoz szükséges felszerelések.
  A vetélkedő 7 próbája közül az egyik állandó próba (ez a vetélkedő teljes időtartama alatt kellett teljesíteni), a többi 3-4 hetente került közlésre. A megoldásokat írásos, képes, digitális dokumentációk formájában kellett egy szakmai zsűrihez továbbítani. 

 • 2016. 03. 01.

  Hagyományos mesterségek dokumentumfilm-bemutatója Csernátonban!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében 2016. március 4-én, pénteken 18 órától Csernátonban, a Haszmann Pál Múzeumban DOKUMENTUMFILM-BEMUTATÓT tartanak, ahol a Fafaragás (A csernátoni Haszmann-faragóműhely hagyományos jelképei) és a Szilvapálinka-főzés (Szilvaszedés Sepsiszentgyörgyön, szilvapálinka-főzés Felsőcsernátonban) című dokumentumfilmek kerülnek levetítésre. A filmek készítője Simon József és néprajzi szakértője dr. Kinda István.

   Az esemény a Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által című 13 hónapos projekthez tartozik, amelynek célja a Székelyföld területén élő nemzetiségek kulturális identitásának megerősítése és a közösségfejlesztés, a hagyományos székelyföldi népi mesterségek revitalizása, digitalizálása és népszerűsítése által és amelyet Izland, Liechtenstein, és Norvégia pályázati alapjából finanszíroznak.

 • 2016. 02. 08.

  Farsangfarka Sepsiszentgyörgyön!

  A Háromszék Táncegyüttes és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében hagyományos farsangbúcsúztató ünnepségre kerül sor Húshagyókedden, azaz február 9-én Sepsiszentgyörgyön. A rendezvényre hagyományőrző farsangozók érkeznek Szárazpatakról és Ürmösről, továbbá több gyermek néptáncegyüttes is közreműködnek.

  Az esemény február 9-én egy farsangi lakodalmassal kezdődik 18:30-kor a Tamási Áron Színház előcsarnokában, a gelencei Burusnyán Néptáncegyüttes és a sepsiszentgyörgyi Százlábacskák közreműködésével. Ezt követően 19 órától a Háromszék Táncegyüttes Furik Rita rendezésében készült Böjttől böjtig c. előadását lehet megtekinteni a színház nagytermében.

  Az előadás után az ünneplők kivonulnak a Szabadság térre, ahol hagyományos bábuégetéssel búcsúztatják a telet, elsiratják a farsangot és köszöntik az új tavaszt. A 20:30-tól kezdődő farsangtemetésre hagyományőrző maskarás farsangozók érkeznek Szárazpatakról és Ürmösről, de részt vesznek a sepsiszentgyörgyi gyermekegyüttesek is: a Kincskeresők és Százlábú Néptáncegyüttesek, valamint a Székely Mikó Kollégium gyermekcsoportja. Az ünnepség táncházzal folytatódik a színház előcsarnokában, ahol muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes, a házigazdák Melles Endre és Dombi Rózsa.

  A Háromszék Táncegyüttes előadására helyet foglalni, jegyet vásárolni a Kulturális Szervezőirodában lehet (telefonszám: 0267-312104). A szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak.



 •