Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2022. 09. 09.

  Mozgalommá növelni a székelyföldi értékőrzést

  Székelyföldi értékek feltárása témában szervezett pénteken szakmai beszélgetést Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ. A találkozó elsődleges célja a három székelyföldi megye területén zajló értéktári mozgalmak szakmai tapasztalatcseréje és a kölcsönös segítségnyújtás, valamint Barcaság bevonása a mozgalomba. A szakmai beszélgetésen jelen voltak Kovászna, Hargita és a Brassó megyei értéktárak bizottságának képviselői, a résztvevőket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Szőts Papp Zsuzsa, a Székelyföldi Értéktár Mozgalom vezetője köszöntötte.
 • 2022. 09. 05.

  4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja

  2022. szeptember 9-én, pénteken veszi kezdetét a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyörgy főterén.

  A háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

  Az esemény részletes programja mellékelten olvasható.

 • 2022. 08. 29.

  XV. „Százlábú” Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Műhelymunka - beszámoló

  2022. július 31 - augusztus 6. között 162 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal tanult táncot és éneket, illetve vett részt közösségfejlesztő játékokon Borospatakán. A XV. Százlábú közösségépítő műhelymunkának ebben az évben is a Borospatakon működő gyimesi csángó skanzen adott otthont. A festői környezet, a 14 megmentett régi parasztház és a hely szelleme felerősíti mindazt, amit a műhelymunka céljaként fogalmaztak meg: a hagyományok őrzését, továbbadásuk fontosságát, az élményszerű közösségépítést.

 • 2022. 08. 18.

  Kürtőskalács fesztivál idén is

  Újra Székelyföld legfinomabb kürtőskalácsait lehet megkóstolni Sepsiszentgyörgy főterén a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, 2022. szeptember 9-11. között.
 • 2022. 07. 10.

  Szobrot kapott a „székelyek atyja”

  Hatolykai Potsa József (1836-1903), Háromszék vármegye főispánja hivatalba lépésének 145. évfordulója alkalmából vasárnap mellszobrot avattak Szentkatolna községben, Hatolykán. Az eseményre életpályáját bemutató kötettel és szabadtéri kiállítással is készültek a szervezők. A székelyek atyjaként emlegetett egykori főispán 26 évig szolgálta Háromszéket ebben a tisztségben, szerteágazó tevékenysége nagy hatással volt az egész térség fejlődésére.
 • 2022. 07. 07.

  Potsa József szoboravató Hatolykán

  2022. július 10-én, vasárnap, Hatolykán felavatják Háromszék vármegye egykori főispánjának, Potsa Józsefnek a mellszobrát.

  A Kovászna Megye Tanácsa, Szentkatolna Község Polgármesteri Hivatala, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében sorra kerülő ünnepség 10 órakor szentmisével kezdődik a hatolykai római katolikus templomban. Ezt követően bemutatják Tóth Szabolcs Barnabás történészPotsa József Háromszék történetében című könyvét, majd Demeter László, a Tortoma Könyvkiadó vezetője ismertetiHáromszék Vármegye Emlékkönyve, a Magyarország fennállásának ezeréves évfordulójára készült kötet hasonmás kiadását.
 • 2022. 06. 28.

  X. Mozsika Népzenei Műhelymunka

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében kerül sor 2022. augusztus 14 - 19.között Csernátonban a X. Mozsika népzenei műhelymunkára.

 • 2022. 06. 26.

  Külföldi fesztiválokon népszerűsítették Háromszéket

  Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület ezen a hétvégén két nagyméretű külföldi rendezvényen vettek részt. Június 20-24. között Manchesterben a Góbéfesten, valamint Budapesten a Székely Fesztiválon népszerűsítették Háromszék kulturális és turisztikai értékeit.

 • 2022. 06. 23.

  Székely Fesztivál - Budapest

  Kedves budapesti, anyaországi követőink! Jó hírekkel érkezünk. Június 24-26 között, 2 év kihagyás után, ismét megrendezésre kerül a Székely fesztivál. Természetesen Kovászna megye is képviselteti magát: érdekes programokkal készülünk számotokra.

 • 2022. 06. 22.

  Múzeumok Éjszakája Csernátonban

  A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban június 25-én kerül sor a Múzeumok Éjszakájára. Az eseményt a Lau-Do zenekar gyerekkoncertje nyitja 17 órai kezdettel, amely a Kovászna Megyei Művelődési Központ Kultúr-Kültér rendezvénysorozat részét képezi.

 • 2022. 06. 22.

  Negyedik nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen

  Eddig 19 romániai és magyarországi fogat jelentkezett a negyedik nemzetközi fogathajtó versenyre, melynek Oltszem ad otthont 2022.június 24-26. között. A rangos megmérettetés mellett kulturális programok, humor, koncertek, kézműves vásár, a kicsiket pedig kalandsziget és lovaglás is várja.
 • 2022. 06. 12.

  Két év kihagyás után újra benépesült Perkő szent hegye

  Tizenhatodik alkalommal került megszervezésre a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek találkozója Kézdiszentlélek búcsújáró hegyén, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalának szervezésében, valamint az NKA támogatásával.

 • 2022. 06. 10.

  200 éve született Czetz János

  „Szabad hazáért harcoltam, szabad hazát akarok ismerni”

  200 éve született Czetz János

  Kétnapos rendezvénysorozattal emlékeztek meg Háromszéken Czetz János születésének 200 évfordulója alkalmából. Bem táborkari főnöke kitűnő stratéga volt, elismert térképész, földmérő mérnök, aki megalapította az argentin katonai akadémiát, akinek élete viharos eseményekben és nyugalmasabb időszakokban sem szenvedett hiányt. A magyar, az örmény és az argentin nép egyaránt saját hősének tartja. Szerdán szülőfalujában, Gidófalván emlékszobát újítottak fel és szobrot avattak, csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön kültéri kiállítással, kopjafa-avatással és szakmai konferenciával tisztelegtek a honvéd tábornok emléke előtt.

 • 2022. 06. 07.

  Újra lesz Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

  Június 11.-én, szombaton, tizenhatodik alkalommal kerül megszervezésre a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalának közös szervezésében.

 • 2022. 06. 06.

  Czetz János emlékév

  Czetz János emlékévvé nyilvánította az idei esztendőt Kovászna Megye Tanácsa ahonvéd tábornokszületésének 200. évfordulója alkalmából.

  Az 1848-49-es szabadságharc legifjabb tábornoka Gidófalván született. Életútja során két nemzet hősévé vált, a magyar és az argentin közösség egyaránt büszkén tartja magáénak a székely-örmény gyökerekkel rendelkező hadvezért.


 • 2022. 06. 02.

  Kultúr -suli: Tekergők kisegyüttes ❘ koncert Nagyborosnyón

  Tekergők kisegyüttes - Égen-földön című gyerekkoncertje


  Az "Égen-Földön" óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló nyolc dalos koncert, amelyben kilenc állatot, madarat és legalább ennyi hangszert mutatnak be.

 • 2022. 06. 02.

  Kultúr - suli: Folker együttes ❘ hangszersimogató Bodokon

  Folker együttes – Hangszersimogató

  Időpont: június 8., 10 órától a bodoki József Attila Művelődési Házban

  Partner: Henter Károly Általános Iskola, Bodok
 • 2022. 06. 02.

  Kultúr - suli: Kelekótya együttes ❘ koncert Zalánpatakon

  Kelekótya együttes - Kalapszalag: interaktív gyerekkoncert Zalánpatakon

  A Kelekótya együttes Kalapszalag című műsorával közös éneklésre, varázslatos utazásra invitál kicsiket és nagyokat egyaránt a gyerekirodalom klasszikusainak világába. 

 • 2022. 05. 27.

  Bemutatkozott a Háromszék Vármegye Kiadó - SepsiBook

  A SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál lehetőséget teremtett a Háromszék Vármegye kiadónak is a bemutatkozásra. A Kovászna Megyei Művelődési Központ keretében működő kiadó elsősorban az intézmény által kezdeményezett kutatások eredményeit adja közre, de örömmel jelentet meg háromszéki értékeket népszerűsítő más kiadványokat is, lehetőleg laikusok számára is élvezhető, de szakemberek előtt is helyt álló formákban.
 • 2022. 05. 27.

  Kultúr-Kültér: Kelekótya együttes interaktív gyermekkoncert Gelencén

  Kelekótya együttes - Kalapszalag: interaktív gyerekkoncert Gelencén


   A Kelekótya együttes Kalapszalag című műsorával közös éneklésre, varázslatos utazásra invitál kicsiket és nagyokat egyaránt a gyerekirodalom klasszikusainak világába. •