Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2016. 07. 06.

  Beszámoló a XI. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójáról

  2016. június 11-én zajlott le a kézdiszentléleki Perkő zarándokhelyen a XI. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozó a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa ésKézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala közös szervezésében. 

  A találkozó hosszú távú célja hagyományaink, népszokásaink, népi kultúránk megőrzése, ápolása és éltetése volt, rövid távú célként pedig a következőket tűztük ki: a székelyföldi hagyományőrző táncegyüttesek munkájának támogatása; a székelyföldi, magyarországi és a szórványban tevékenykedő néptánc-együttesek közötti testvér-kapcsolatok megteremtésének elősegítése; az egymástól való tanulás, tapasztalatcsere;
  barátságok, együttműködések kialakítása.
 • 2016. 07. 01.

  Háromszékiek az Ezer Székely Leány Napján

  15 Kovászna megyei település és három néptánccsoport vesz részt szombaton Csíksomlyón az Ezer Székely Leány Napján,  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében. Olasztelekről, Barótról, Erdőfüléről, Száldobosról, Bibarcfalváról, Bodosról, Felsőrákosról, Nagybaconból, Gelencéről, Zaboláról, Petőfalváról, Kovásznáról, Sepsiszentgyörgyről, Mikóújfaluból és Sepsibükszádról közel háromszázan jelentkeztek a felhívásra, köztük a sepsiszentgyörgyi Kék Virág Néptánccsoport, Gelencéről a Zernyealja Néptánc Együttes is és a Burusnyán.

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ hetedik éve kapcsolódott be, hogy az Ezer Székely Leány Napjára háromszéki résztvevőket toborozzon. 
  Az esemény szombaton tíz órától seregszemlével kezdődik, Csíkszereda főterén bemutatkoznak a székely falvak népviseletbe öltözött képviselői, majd együtt vonulnak ki a csíksomlyói nyeregbe a hagyományőrző csoportok.
 • 2016. 06. 23.

  Néptánc- és kézműves-workshop oktatóknak

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ tizenegyedik alkalommal szervez pedagógusoknak, oktatóknak néptánc- és kézműves-workshopot Rétyen. Az idei módszertani tábort július 4-9. között tartják, a szállást és az étkezést a rétyi Antos János Általános Iskola épületében biztosítják, az oktatás pedig a helyi művelődési házban zajlik.
 • 2016. 06. 23.

  Hétvégén benépesül a Perkő

  Kovászna, Hargita, Maros, Brassó és Bákó megyéből 39 gyermek és ifjúsági tánccsoport közel ezerkétszáz táncosa érkezik a XI. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozójára, amelyet június 11-én, szombaton tartanak a kézdiszentléleki Perkőn. A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala által szervezett eseményre a belépés ingyenes, meghívottként fellép a Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar. A folklórműsor ideje alatt kézműves foglalkozásokat is tartanak, lesznek lacikonyhák, míg a kirakodóvásáron a népi mesterek termékeit lehet megvásárolni.
 • 2016. 04. 08.

  Mesekunyhó 2. - záróünnepség

      A MESEKUNYHÓ – megyei vetélkedő 2015. szeptember 30-án, a Magyar Népmese Napján rajtolt, 5 benevezett csapattal. A megméretettésen, kistelepülés kategóriában a pávai Színestollú Pávamadár csapata és a kilyéni Szent Kilián kőkeresztes lovagjai vetélkedtek, valamint nagytelepülés kategóriában a sepsibodoki Kincsás Óriásai és a zágoni mesecsapat, valamint versenyen kívül az alsórákosi Szerencsepróbálók mérték össze tudásukat, rátermettségüket, kitartásukat és tették próbára közösségük összetartó erejét.

  A vetélkedő célja a települések közösségformálása és építése, ezáltal a helyi identitástudat megerősítése, a tárgyi és szellemi örökségünk, hagyományaink felkutatása, megélése, beépítése a hétköznapokba és ezek népszerűsítése minél szélesebb körben.
  A nyeremény egy-egy mesekunyhó teljes felszerelése, egységesre tervezett, helyi mesterek által készített bútorok (polcok, asztalok, székek, fogas, stb.), kellékek (meseszőnyegek, függöny, falvédő, bábparaván stb.), játékok és különböző foglalkozáshoz szükséges felszerelések.
  A vetélkedő 7 próbája közül az egyik állandó próba (ez a vetélkedő teljes időtartama alatt kellett teljesíteni), a többi 3-4 hetente került közlésre. A megoldásokat írásos, képes, digitális dokumentációk formájában kellett egy szakmai zsűrihez továbbítani. 

 • 2016. 03. 01.

  Hagyományos mesterségek dokumentumfilm-bemutatója Csernátonban!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében 2016. március 4-én, pénteken 18 órától Csernátonban, a Haszmann Pál Múzeumban DOKUMENTUMFILM-BEMUTATÓT tartanak, ahol a Fafaragás (A csernátoni Haszmann-faragóműhely hagyományos jelképei) és a Szilvapálinka-főzés (Szilvaszedés Sepsiszentgyörgyön, szilvapálinka-főzés Felsőcsernátonban) című dokumentumfilmek kerülnek levetítésre. A filmek készítője Simon József és néprajzi szakértője dr. Kinda István.

   Az esemény a Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által című 13 hónapos projekthez tartozik, amelynek célja a Székelyföld területén élő nemzetiségek kulturális identitásának megerősítése és a közösségfejlesztés, a hagyományos székelyföldi népi mesterségek revitalizása, digitalizálása és népszerűsítése által és amelyet Izland, Liechtenstein, és Norvégia pályázati alapjából finanszíroznak.

 • 2016. 02. 08.

  Farsangfarka Sepsiszentgyörgyön!

  A Háromszék Táncegyüttes és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében hagyományos farsangbúcsúztató ünnepségre kerül sor Húshagyókedden, azaz február 9-én Sepsiszentgyörgyön. A rendezvényre hagyományőrző farsangozók érkeznek Szárazpatakról és Ürmösről, továbbá több gyermek néptáncegyüttes is közreműködnek.

  Az esemény február 9-én egy farsangi lakodalmassal kezdődik 18:30-kor a Tamási Áron Színház előcsarnokában, a gelencei Burusnyán Néptáncegyüttes és a sepsiszentgyörgyi Százlábacskák közreműködésével. Ezt követően 19 órától a Háromszék Táncegyüttes Furik Rita rendezésében készült Böjttől böjtig c. előadását lehet megtekinteni a színház nagytermében.

  Az előadás után az ünneplők kivonulnak a Szabadság térre, ahol hagyományos bábuégetéssel búcsúztatják a telet, elsiratják a farsangot és köszöntik az új tavaszt. A 20:30-tól kezdődő farsangtemetésre hagyományőrző maskarás farsangozók érkeznek Szárazpatakról és Ürmösről, de részt vesznek a sepsiszentgyörgyi gyermekegyüttesek is: a Kincskeresők és Százlábú Néptáncegyüttesek, valamint a Székely Mikó Kollégium gyermekcsoportja. Az ünnepség táncházzal folytatódik a színház előcsarnokában, ahol muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes, a házigazdák Melles Endre és Dombi Rózsa.

  A Háromszék Táncegyüttes előadására helyet foglalni, jegyet vásárolni a Kulturális Szervezőirodában lehet (telefonszám: 0267-312104). A szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak.

 • 2016. 01. 28.

  Hagyományos mesterségek dokumentumfilm-bemutatója Bölönpatakon!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében 2016. január 29-én, pénteken 13 órától Bölönpatakon, a Szociális Központban DOKUMENTUMFILM-BEMUTATÓT tartanak, ahol a Kosárfonás és seprűkötés Bölönpatakon  (A háromszéki romák egy hagyományos mestersége) és a Pásztorkodás (Hagyományos sajtkészítés Zabolán) című dokumentumfilmek kerülnek levetítésre. A filmek készítője Simon József és néprajzi szakértője dr. Kinda István.

   Az esemény a Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által című 13 hónapos projekthez tartozik, amelynek célja a Székelyföld területén élő nemzetiségek kulturális identitásának megerősítése és a közösségfejlesztés, a hagyományos székelyföldi népi mesterségek revitalizása, digitalizálása és népszerűsítése által és amelyet Izland, Liechtenstein, és Norvégia pályázati alapjából finanszíroznak.

 • 2016. 01. 19.

  Díjátadó ünnepség és régizene koncert a MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN!

  Kovászna Megye Tanácsa idén is a Magyar Kultúra Napján adja át a Kovászna Megyei Művelődési Központ által 2013-ban alapított Háromszék Kultúrájáért-díjat.

  A kitüntetés egy életműdíj, a háromszéki kultúra terén kifejtett több évtizedes kiemelkedő tevékenység elismerése. Az ezer eurót jelentő díjat, 2015. január 23-án, 18 órától ünnepélyes keretek között adja át Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, az olaszteleki Daniel kastélyban tartandó DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉGEN és RÉGIZENE KONCERTEN

 • 2016. 01. 19.

  Hagyományos mesterségek dokumentumfilm-bemutatója Kisbaconban!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében 2016. január 21-én, csütörtökön 18 órától Kisbaconban, a Régi Papilakon DOKUMENTUMFILM-BEMUTATÓT tartanak, ahol a Kenyérsütés (A pityókás házikenyér készítése Kisbaconban) és a Molnárság (Gabonaőrlés a kisbaconi vízimalomban) című dokumentumfilmek kerülnek levetítésre. A filmek készítője Simon József és néprajzi szakértője dr. Kinda István.

   Az esemény a Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által című 13 hónapos projekthez tartozik, amelynek célja a Székelyföld területén élő nemzetiségek kulturális identitásának megerősítése és a közösségfejlesztés, a hagyományos székelyföldi népi mesterségek revitalizása, digitalizálása és népszerűsítése által és amelyet Izland, Liechtenstein, és Norvégia pályázati alapjából finanszíroznak.

 • 2015. 11. 26.

  Néptáncoktatók képzése

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében,  2015. november 22-én pedagógusoknak és néptánc oktatóknak tartottak képzést Lévai Péter, a budapesti Táncművészeti Főiskola adjunktusa és Szalay Zoltán, a Brassói  "Transilvania" Egyetem Zenei Karának  professzora. A kétrészes szakmai szimpózium 9.00 – 12.00 illetve 15.00 – 19.30 óra között zajlott a Kovászna Megyei Művelődési Központ székházában.
  Témái: Mitől fogja a gyerek szeretni a (nép)táncot?;Szeret(ne) - e a mai gyerek hagyományőrző táncos lenni?; Paradigmaváltás a néptánc előadói és taníthatósági értelmezésében; A tánc alapvető mozdulati formáinak előkészítő tanítása a néptánc módszertan értelmezésében; A magyar lélek sajátosságai a népzene és a nyelv tükrében;
  A jelen levő 24 néptáncoktató, pedagógus lelkesen merült el a témákban, amely - előre egyeztetetten - a tánctanítás metodikai lehetőségeinek feltárása volt. Ugyanakkor tanulságos egybeesés volt a párhuzamosan XXVII. alkalommal megrendezésre került Népzenei és Néptánc Találkozó gyermek gálájának megtekintése és elemzése is.

 • 2015. 11. 20.

  Kulturális menedzserképző tanfolyam indul!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Human Reform Alapítvány közös szervezésében, 2015. december 3  – 2016. április 10. között, Csernátonban „Kulturális rendezvényiroda-menedzser” című 6 hétvéges (csütörtök – szombat), bentlakásos rendszerű intenzív, államilag akkerditált tanfolyam indul a közművelődés és a közösségépítés területén dolgozó Kovászna megyei szakembereknek, fiataloknak, valamint más, a szakma iránt érdeklődő személyeknek (érettségi végzettség kötelező).

  Képzési modulok: kommunikáció, művelődéstörténet, művészettörténet, szerves műveltség, értékmentés, kulturális menedzsment, kulturális marketing, rendezvényszervezés, vállalkozás indítási alapismeretek, jogi ismeretek és  informatikai ismeretek.
  A képzés sikeres elvégzése estén a résztvevők országosan elismert végzettséget igazoló okiratot szereznek, kulturális rendezvényiroda-menedzser/„impresar artistic” szakosításban.

 • 2015. 11. 18.

  Szakmai képzés néptáncoktatóknak!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa szervezésében  2015. november 22-én, vasárnap 9-12 és 15-17 óra között, a Kovászna Megyei Művelődési Központ konferenciatermében a jelenkori néptáncoktatásról tartanak képzést Lévai Péter, a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola adjunktusa  és Szalay Zoltán, a brassói "Transilvania" Egyetem Zenei Karának egyetemi tanára.
  A képzés táncoktatóknak és a szakma iránt érdeklődőknek szól, a következő témákkal:
   - Mitől fogja a gyerek szeretni a táncot ? (Lévai Péter)
   - Szeret(ne) - e a mai gyerek hagyományőrző táncos lenni? (Lévai Péter) Paradigmaváltás a néptánc előadói és taníthatósági értelmezésében. (Lévai Péter)
   - A tánc alapvető mozdulati formáinak előkészítő tanítása a néptánc módszertan értelmezésében. (Lévai Péter)
   - A magyar lélek sajátosságai a népzene és a nyelv tükrében (Szalay Zoltán)
  Érdeklődni és jelentkezni a 0751-109751 (Virág Endre) telefonszámon lehet!

 • 2015. 11. 18.

  Népi gyermekjátékok - könyvbemutató

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Romániai Magyar Néptánc Egyesület közös szervezésében 2015. november 21-én, szombaton, 17.30 órától Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék táncstúdiójában mutatják be Benkő Éva - Prezsmer Boglárka szerzőpáros Népi gyermekjátékok című könyvét, amelynek zenei szerkesztője Benedek Árpád. A könyvet Lévai Péter, a Magyar Táncművészeti Főiskola adjunktusa méltatja.
  A kiadványhoz játéktár, CD és DVD melléklet is tartozik, és megvásárolható lesz a helyszínen. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 • 2015. 11. 12.

  Kulturális kiadványok vissza nem térítendő támogatása

  Kulturális kiadványok vissza nem térítendő támogatása – 2015  - II. szesszió

  Eredményhirdetés – II. Szakasz
 • 2015. 10. 22.

  Kulturális kiadványok vissza nem térítendő támogatása – 2015 - II. szesszió

  Kulturális kiadványok vissza nem térítendő támogatása – 2015  - II. szesszió

  Eredményhirdetés – I. Szakasz

 • 2015. 10. 20.

  NÉPI MESTERSÉGEK NAPJA

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által nyertes pályázatának kiemelt rendezvénye a NÉPI MESTERSÉGEK NAPJA, amelyet 2015. október 10-én, szombaton Sepsiszentgyörgyön, az Őszi vásár keretében szerveztek meg.
  A 11-17 óra között zajlott eseményen közel 1000 érdeklődő fordult meg a háromszéki népi mesterségeket népszerűsítő sátorban. A megye minden szegletéből érkeztek népi mesterek, hogy termékeik hagyományos elkészítésének fázisait bemutassák a sepsiszentgyörgyi nagyközönségnek. Erdővidékről, Erdőfüléből Csog Jolán népviselet készítő, szövő  és a bölönpataki Lingurar Cristofolete kosárfonó tartottak bemutatót és kínálták szebbnél szebb portékáikat. Orbaiszékről, Cófalváról Császár Gábor szűcsmester, Csomakőrösről Dancs Anna forgácskalap készítő, a zabolai kerekes Gál József, a haralyi kádárok Szőke Tibor és Szőke Barna mutatták meg, hogy a használati tárgyak hagyományosan hogyan készülnek.
  Kézdiszéket, a Kézdivásárhelyről érkezett Farkas Gábor mézeskalács-készítő és László Károly csempekészítő képviselték. Sepsiszékről, Kolozsi Attila fazakasmester Sepsikőröspatakról, Érsek Csaba nyeregkészítő Sepsiszentkirályból és a sepsiszentgyörgyi Józsa Áron csizmadia és Balázs Antal fafaragó avatták be az érdeklődő közönséget a mesterség rejtelmeibe.


 • 2015. 10. 15.

  V. Mozsika Népzenei Tábor - beszámoló

  Az V. Mozsika Népzenei Táborra 2015. augusztus 23 - 29. között került sor a csernátoni (Kovászna megye) Hanna Panzióban, idén ötödik alkalommal. Az egyhetes rendezvényen 40 Kovászna, Hargita és Maros megyei, 8 és 40 év közötti személy vett részt, akik a következő hangszereken tudtak játszani: hegedű, brácsa, nagybőgő, cimbalom, harmonika, illetve akik népdalokat kívánnak tanulni. 
  A tábor hosszú távú célja népzenénk, néptáncaink, népszokásaink ápolása, megőrzése, éltetése és a nagyközönség körében történő népszerűsítése volt, rövid távú célként pedig a népzene-ápolást, a népzenei együttesek kialakulásának elősegítését, illetve népi hangszereink megszerettetését tűztük ki.
  A tábor első napjaiban a résztvevők egyesével, vagy hangszerenkénti kiscsoportokban, az oktatók szakmai irányítása mellett tanultak népzenét a fent említett hangszereken, amelyet követően a tábor további napjaiban egy népi zenekar felépítése szerint gyakorolták a csoportban való zenélést. Azon résztvevők, akik nem hangszeren tanultak, népdaloktatáson vettek részt. A résztvevők Kalotaszeg zenéjét tanulták meg zenei ismeretüknek megfelelően kezdő és haladó szinten.

 • 2015. 10. 14.

  VI. SZÉKELYFÖLD NAPOK - Háromszéki programok

  A Székelyföldi Napok 2015-ös kiadásához, Háromszék számos értékközpontú programmal csatlakozik, amelyeknek továbbra is célja a közös székelyföldi identitástudat erősítése, szervezői pedig Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ. Fontosnak tartjuk a három székely megye közötti értékcserét, amelyek során e vidékek lakói minél szélesebb körben rácsodálkozhatnak egymás és saját értékeikre.

 • 2015. 10. 08.

  NÉPI MESTERSÉGEK NAPJA

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által nyertes pályázatának kiemelt rendezvénye a NÉPI MESTERSÉGEK NAPJA. Az eseményre 2015. október 10-én, szombaton kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a Bodok szálló előtti parkolóban felállított nagy fehér sátorban.

  A programban szerepel 12 mesterségbemutató, három nyelvű tematikus kiállítás, a hagyományos szíjgyártáshoz szükséges eszközök kiállítása és a projekt kapcsán eddig elkészült dokumentumfilmek bemutatója. 

  Program:

  11.00 – 12.00  Gyermektáncház – István Ildikó és a Folker Együttes (helyszín: Bodok szálló előtti parkoló)

  11.00 – 17.00  Népi mesterségek kiállítása (helyszín: Bodok szálló előtti parkoló)

  11.00 – 17.00  Veres Antal szíjgyártó tárgyi kiállítása (helyszín: Bodok szálló előtti parkoló)

  11.00 – 17.00  Mesterségbemutatók:  szövés és népviseletvarrás (Erdőfüle), csizmadia (Sepsiszentgyörgy), szűcs (Cófalva), kosárfonó (Bölönpataka), forgácskalap-készítő (Csomakőrös), kerekes (Zabola), fazekasság (Sepsikőröspatak), mézeskalácsos (Kézdivásárhely), csempekészítő (Kézdivásárhely), nyeregkészítő és szíjgyártó (Sepsiszentkirály), kádár (Haraly), fafaragó (Sepsiszentgyörgy).

  11.00 – 17.00  Gyermekfoglalkozások a Guzsalyas Alapítvánnyal (helyszín: Bodok szálló előtti parkoló)

  11.00 – 17.00  Dokumentumfilmek vetítése (helyszín: Új Stúdió terem)

  A film készítői: Simon József (operatőr), Kinda István (néprajzkutató).

  Pásztorkodás–hagyományos sajtkészítés Zabolán (17 perc),        

  Méhészet–hagyományos családi méhészkedés Kálnokon (14 perc),

  Mézeskalácsosság-hagyományos mézeskalács-készítés Kézdivásárhelyen (14 perc).

    •