Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2021. 03. 25.

  Képzés hagyományos népi mesterek számára

  Pályázati alapismeretek és lehetőségek, marketingstratégiák és közönségkommunikáció – képzés hagyományos népi mesterek és kézművesek számára

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ pályázati alapismereteket és lehetőségeket, valamint marketing- és PR-stratégiákat ismertető kétnapos képzést szervez népi mesterek és kézművesek számára2021. április 23 és 24-én, a megyei tanács dísztermében, Sepsiszentgyörgyön (vagy online). A képzés az Izland, Liechtenstein és Norvégia által finanszírozottHagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítéscímet viselő program része.

 • 2021. 03. 23.

  Székelyföldi Népi Mesterségek - kiállításmegnyitó Baróton

  Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Erdővidék Múzeumának közös szervezesében, 2021. március 23.-án 18 órától kerül sor a Norvégia, Lichtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként létrejött “Hagyományos Székelyföldi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által” címet viselő kiállítás megnyitójára Erdővidék Múzeuma Károli Gáspár termében.

 • 2021. 02. 11.

  Barabás Miklós festőművészre emlékezünk

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, a márkosfalvi Református Egyházközség és Szentkatolna Polgármesteri Hivatala közösen emlékezik meg Barabás Miklós festő születésének 211. évfordulójáról 2021. február 14-én, vasárnap, a 11 órás istentisztelet után a Barabás Miklós emlékmű megkoszorúzásával.
 • 2021. 02. 10.

  Előre az Úz völgyében – Rendhagyó harctéri napló

  Az Úz völgye közös érzelmi ügyünk – a Háromszék Vármegye Kiadónál frissen megjelent Előre az Úz völgyében című kötetét a szerzők azoknak ajánlják, akiket érdekel a székelység múltja, akiknek fontos ismerni a hazát, hangsúlyozták a szerzők a könyv bemutatóján, kedd este, Kézdivásárhelyen. A szerzőket a könyvbemutatón Nagy Zoltán történész, katonai hagyományőrző faggatta.
 • 2021. 02. 04.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató, Sepsiszentgyörgy

  Frontkatonák naplórészletei, visszaemlékezések, újságcikkek segítségével szinte órára pontosan feltárja az Úz völgyében az első világháború idején történteket a Háromszék Vármegye Kiadó új könyve, a Kocsis Károly által szerkesztett Előre az Úz völgyében című kötet, melyet Kövér Gyula a helyszínen készített művészi értékű rajzai és a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményéből származó korabeli fotók gazdagon illusztrálnak.


  A könyvben Gottfried Barna történész, levéltáros tanulmánya a kor hadtörténetébe vezeti be az olvasót, Tamás Sándor térképgyűjtő Úz völgye térképészeti történetét ismerteti.

  //Háromszék napilap//

 • 2021. 02. 04.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató, Kézdivásárhely

  Frontkatonák naplórészletei, visszaemlékezések, újságcikkek segítségével szinte órára pontosan feltárja az Úz völgyében az első világháború idején történteket a Háromszék Vármegye Kiadó új könyve, a Kocsis Károly által szerkesztett Előre az Úz völgyében című kötet, melyet Kövér Gyula a helyszínen készített művészi értékű rajzai és a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményéből származó korabeli fotók gazdagon illusztrálnak.A könyvben Gottfried Barna történész, levéltáros tanulmánya a kor hadtörténetébe vezeti be az olvasót, Tamás Sándor térképgyűjtő Úz völgye térképészeti történetét ismerteti.
  //Háromszék napilap//
 • 2021. 02. 04.

  Székelyföldi Népi Mesterségek - kiállításmegnyitó Kézdivásárhelyen

  Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Vigadó Művelődési Ház közös szervezesében, 2021. február 8.-án 18 órától kerül sor a Norvégia, Lichtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként létrejött “Hagyományos Székelyföldi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által” címet viselő kiállítás megnyitójára a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében.
 • 2021. 01. 27.

  Kiértékelő - Szónokverseny a Magyar Kultúra Napja alkalmából

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett szónokverseny, még ha online formában is, kiváló lehetőséget kínált a középiskolás fiataloknak arra, hogy elmondhassák gondolataikat a magyar kultúra (napja) jelentőségéről. A következő szempontok alapján értékeltünk: a kiírásnak és az ünnepi alkalomnak megfelelő tématartás, a beszéd felépítése, az érvelés módja, hitelesség és stílus, előadásmód, eredetiség. Visszatérő motívuma volt a beszédeknek Kölcsey példája, a himnusz jelentősége, a magyar kultúra nagyjainak felsorolása, megidézése, átörökítése. Különösen örültünk annak, hogy mindegyik versenyző beszédének különböző kontextusban, de hasonló volt az üzenetértéke: a kultúra az, ami identitásformáló és megtartó erő lehet bármilyen válsághelyzetben.

 • 2021. 01. 26.

  Pályázati felhívás - MŰVÉSZETI KARAVÁN

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a révkomáromi Helios Fotóklub nyílt pályázatot hirdet háromszéki fényképészeknek, illetve amatőr fotósoknak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott MŰVÉSZETI KARAVÁN – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében című nyertes pályázatnak köszönhetően létrejött kezdeményezés célja a két régió fotóművészeinek megszólításán túl a partner régióban való bemutatkozás lehetőségének biztosítása is.

 • 2021. 01. 25.

  Gazda Klára kapta a Háromszék Kultúrájáért Díjat

  Gazda Klára a sepsiszéki Zalánban született 1944. szeptember 4-én. A középiskolát Sepsiszentgyörgyön végezte, majd 1967-ben Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán szerzett magyar nyelv- és irodalom szakos tanári oklevelet. Általános iskolai tanári képesítését mindössze egy évig hasznosíthatta Csíkcsicsóban, mielőtt a Székely Nemzeti Múzeum akkori igazgatója, Székely Zoltán hazahívta a megyei múzeum keretében meghirdetett etnográfus állásra.

 • 2021. 01. 19.

  A Magyar Kultúra Napja - ünnepi műsor

  2021-ben a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa a megszokottól eltérően, online műsor keretében emlékezik meg a Magyar Kultúra Napjáról.

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt január 22-én, pénteken, 17 órától a Kovászna Megyei Művelődési Központ Facebook oldalára (www.facebook.com/cultcov.ro), a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett virtuális gálára, amelyen többet között az idén éppen 100 éve született Pilinszky János emléke előtt tisztelegve szépirodalmi élményt kínálunk. Orbán Ferenc előadó Szilágyi Domokos és Weöres Sándor versei mellett Pilinszky János alkotásai által indult el a verséneklés útján. 2017-ben, a magyar költészet napjára Gábor Szabolcs zenésztársával felújították a Pilinszky előadásukat, 2021-ben pedig Gyergyai Szabolccsal kiegészülve hangszerelték újra a dalokat, a költő születésének 100ik évfordulójára.

 • 2020. 12. 17.

  Székföldje - Szórványban a tömb peremén (dokumentumfilm premier)

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt, pénteken, december 18-án, 18 órai kezdettel az online térbe (https://www.facebook.com/cultcov.ro)! A dokumentumfilm megvalósulásának főtámogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség
 • 2020. 12. 03.

  Szónokverseny a MAGYAR KULTÚRA NAPJA alkalmából

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa, partnerségben a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséggel szónokversenyt hirdet középiskolás diákok számára, amelynek célja az összetett nyelvhasználat színvonalának emelése, a magyar kultúra és közösségük iránt érzett szeretet és felelősségtudat megerősítése.

  A Magyar Kultúra Napja a jelenlegi járványhelyzet ellenére is közös ünnepünk. A körülmények egyértelműen az online térbe irányítanak, abban pedig elsősorban a fiatalabb nemzedék mozog otthonosan. Kíváncsiak vagyunk ezért a mai fiatalok gondolataira, nemcsak a magyar nép zivataros századairól, de arról is, hogy balsorsként és/vagy víg esztendőként látják mindannyiunk közös jelenét, jövőjét, illetve a maguk és a magyar kultúra helyét, viszonyát a mai világban.

 • 2020. 10. 30.

  Háromszéki jelesek a HÁZSONGÁRDI temetőben - könyvbemutató

  A kolozsvári Házsongárdi temető talán nem csak Erdélynek, hanem Európának is a legrégebbi, ma is működő sírkertje. Neve fogalom Kolozsváron túl mindenütt, ahol magyarok élnek. Egy város, egy országrész többszázados művelődés- és művészettörténetének tükre, Erdély kiemelkedő személyiségeinek panteonja. A temető a határok nélküli Európa szimbóluma is lehetne, hiszen számos itt nyugvó́ tudós, polgár utazta be Európa távoli részeit, majd tért vissza az ottani egyetemeken szerzett tudásával, tapasztalataival, hogy itthon gyümölcsöztesse - fogalmazott Gaál György a 2014-ben kiadott A mulandóság emlékei címet viselőkis kiadványban.

 • 2020. 10. 29.

  Eredményhirdetés 2.


 • 2020. 10. 26.

  Székföldi Magyar Napok hetedszerre

  Október 18-án, Hídvégen vette kezdetét a hetedik Székföldi Napok rendezvénysorozat, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ támogatásával.

 • 2020. 10. 20.

  2. Kaptár dokumentumfilm-szemle

  Idén, sok más rendezvényhez hasonlóan, virtuális térbe költözött a második kiadásához érkezett Kaptár dokumentumfilm-szemle is. A Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett mustrára 16, Romániában készült alkotást neveztek be, amelyeket az intézmény, valamint a Székelyföld Napok Facebook oldalán mutattak be az érdeklődőknek, illetve a sepsiszentgyörgyi Művész mozi is műsorára tűzte azokat.
 • 2020. 10. 14.

  Eredmény hírdetés

  A pályázati felhívás linkje
 • 2020. 10. 14.

  XI. Székelyföld Napok – találkozás a közönséggel

  A XI. Székelyföld Napok struktúrájában eltér az eddigiektől, hisz idén a járványhelyzet tervezések sorait lehetetlenítette el, eseményeket semmisített meg, azonban a három megye: Hargita, Kovászna és Maros mégsem mondott le a rendezvény szellemi értékéről. A rendezvények többsége online térben, a Székelyföld Napok Facebook oldalán zajlik, azonban a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa offline programpontokkal is készül.

 • 2020. 10. 11.

  XI. Székelyföld Napok - online vetítések programja

  "A XI. Székelyföld Napok három megyét érintő rendezvénysorozata a körülményekre való tekintettel ugyan másként zajlik, mint az eddigi években, ám ez nem akadálya annak, hogy lemondjunk a sokszínűségről. A szervező művelődési intézmények, civil szervezetek azt tartották szem előtt, hogy minden korosztály találja meg az őket érintő, vonzó témákat és kedvenc műfajait. Ezzel egyúttal a Székelyföldet és a róla alkotott képet az online felületen is eredményesen alakíthatjuk."


 •