Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2021. 08. 17.

  Meghosszabbított határidő! Tervezd meg Te a Székelyföld Napok új arculatát!

  A Székelyföld Napok szervezői még mindig kíváncsiak arra, hogyan látják a helyi grafikusok a székely szimbólumokat a mai modern világban, hogyan fogalmaznák újra vizuálisan a székely identitást. Így tehát a szervezőbizottság szeptember 9-ig (csütörtök) meghosszabbítja a pályázat nevezési időszakát

  Épp ezért nemcsak egyetlen nyertest keresünk, aki elkészíti majd a Székelyföld Napok arculatát, hanem szeretnénk egy reprezentatív kiállítást létrehozni, amelyben megmutatnánk Székelyföld képzőművészeti önarcképét! Reméljük, a térséget meghatározó grafikusok elfogadják megkeresésünket, kihívásunkat és egymásra is kíváncsian megfogalmazzák, hogyan látják ma a székelységet!

  További részletek a csatolmányban, illetve a rendezvény weboldalán (https://www.szekelyfoldnapok.ro) találhatók.

 • 2021. 08. 10.

  Közösségépítés Százlábú módra – Tánctól porzott a borospataki Skanzen

  2021. augusztus 1-7 között 170 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal tanult táncot és éneket, illetve vett részt közösségfejlesztő játékokon Borospatakán. A XIV. Százlábú közösségépítő műhelymunkának ebben az évben is a Borospatakon működő gyimesi csángó skanzen adott otthont. A festői környezet, a 14 megmentett régi parasztház és a hely szelleme felerősíti mindazt, amit Virág Endre, a Kovászna Megyei Művelődési Központ néptánc szakelőadója és felesége, Virág Imola a műhelymunka céljaként fogalmaztak meg: a hagyományok őrzését, továbbadásuk fontosságát, az élményszerű közösségépítést.

 • 2021. 07. 18.

  XVI.Módszertani kézműves- és néptánc műhelymunka

  XVI. kiadásához érkezett a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által évente megszervezésre kerülő, a Communitas Alapítvány és az RMDSZ által is támogatott Módszertani kézműves- és néptánc műhelymunka.

  Akárcsak múlt évben, eleget téve a törvény által előírt szigorításoknak - két részre kényszerült szakadni az évek során jól összekovácsolódott csapat, így a csernátoni Hanna panzió udvarát a szokásos öt nap helyett tíz nappalon és éjen át zengte be népdal, néptánc és nevetés. A műhelymunkákon Kovászna, Hargita, Kolozs és Brassó megyei pedagógusok, diákok, néptáncoktatók és zenészek vettek részt, akik az itt elsajátított ismereteket otthon, iskolai és iskolán kívüli tevékenységek keretén belül adják majd tovább.

 • 2021. 07. 16.

  Székelyföld Napok, 2021 - Pályázati felhívás grafikusok számára

  A Székelyföld Napok szervezői pályázatot hirdetnek a Székelyföld Napok arculatának megújítására, egyéni szakmai alkotók, illetve alkotóközösségek számára. A pályázat célja a rendezvény vizuális elemeinek egységesítése, egy, a tematikához illő, korszerű arculat kidolgozása, valamint a székely identitás reklámgrafikában való megjelenítésének szorgalmazása egy reprezentatív kiállítás által.

 • 2021. 07. 13.

  Művészeti Karaván ▶ Kiállításmegnyitó Kovásznán

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Kovászna Városi Művelődési Ház közös szervezésében 2021. július 22-én (csütörtökön) 16 órától kerül sor a Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében című kiállítás megnyitójára Kovásznán, a Dózsa György parkban.

 • 2021. 07. 07.

  »Mi a te mítoszod?« képzőművészeti pályázati felhívás

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Város Önkormányzatával, a Kovászna Városi Művelődési Házzal, a kovásznai Kádár László Képtárral és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesülettel együttműködésben,»Mi a te mítoszod?«címmel képzőművészeti pályázatot hirdet.

 • 2021. 07. 01.

  Harmadik nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen

  Tizenhét romániai és magyarországi fogat nevezett be a nemzetközi fogathajtó versenyre, amelyet július 2-4. között szervez meg az oltszemi maratonhajtó pályán a bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Román Lovas Szövetség és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület.
 • 2021. 06. 29.

  A székelykapu, mint hungarikum

  2021. június 22-én, a Hungarikum-bizottság összeülését követően 11 új elemmel bővült a Magyar Értéktár, illetve hungarikum lett az 1568-as vallásszabadsági törvény is. A Kovászna Megyei Értéktár által felterjesztettszékelykapukcímet viselő értékjavaslat bekerült a kiemelt nemzeti érték kategóriába, immár egy lépésre van a hungarikummá válástól.
 • 2021. 06. 28.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató Alsólemhényben

  Szeretettel várunk mindenkit az Előre az Úz völgyében könyv bemutatójára június 28-án 18 órai kezdettel az alsólemhényi kultúrotthonba.


  A kötetet bemutatják: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Kocsis Károly társszerző. Az esemény alkalmából a Lemhényi Ifjusági Szervezet meglepetéssel készül.

 • 2021. 06. 21.

  Mesés, játékos foglalkozás Benkő Évával (Kézdialbis)

  Benkő Éva, a Guzsalyas Alapítvány munkatársa, óvodapedagógus, játszóházvezető csodálatos mesejátékra hívja a gyerekeket, ahol népi játékok által lesz lehetőségük több szempontból is a mese részeivé válni.
 • 2021. 06. 19.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató Uzonban és Gelencén

  ⚔️Frontkatonák naplórészletei, helyszínen készült művészi értékű rajzok, hivatalos hadiparancsok, a völgy térképészeti története - mindez az ► Előre az Úz völgyében ◄ kötetben!

 • 2021. 06. 14.

  Kelekótya gyermekkoncert Málnásfürdőn

  A Kelekótya együttes 2001-ben alakult. Fennállása óta a saját szerzemények mellett a gyermekirodalom megzenésített értékes darabjaival – a Kaláka, Sebő Ferenc, Bojtorján, Halász Judit és mások dalait tolmácsolva – szól a mostani és valamikori gyermekekhez.

  2021. június 15-én, 18 órától szeretettel várunk kicsiket-nagyokat a málnásfürdői Római-Katolikus Plébánia udvarára. 

  A jókedv garantált! 
 • 2021. 06. 07.

  Művészeti Karaván ▶ Kiállításmegnyitó Kézdivásárhelyen

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Vigadó Művelődési Ház közös szervezésében 2021. június 10-én (csütörtökön) 18 órától kerül sor a Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében című kiállítás megnyitójára Kézdivásárhelyen, a Gábor Áron téren.

 • 2021. 06. 02.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató Kolozsváron

  A 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten Gottfried Barna, Nagy Zoltán és Tamás Sándor nyújtanak részletesebb betekintést az elmúlt három évszázad eseményeibe az érdeklődők számára.


  Találkozunk június 5-én a Bánffy-palota termében!

 • 2021. 06. 02.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató Baróton

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Előre az Úz völgyében című kötet bemutatójára, június 2-án, szerdán 19 órától a baróti Városi Művelődési Házba.
 • 2021. 05. 22.

  Közös gyökerek, közös hagyományok - Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében

  2021. május 21-én a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében nyílt meg a Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében címet viselő szabadtéri kiállítás a sepsiszentgyörgyi Szabadság téren.
 • 2021. 05. 17.

  Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében ▶ Kiállításmegnyitó

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében 2021. május 21-én (pénteken) 18 órától kerül sor a Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében című kiállítás megnyitójára Sepsiszentgyörgyön, a Szabadság téren.


 • 2021. 05. 04.

  Tisztelgés a Székely himnusz előtt

  Egy évszázada született a Székely himnusz, a centenárium tiszteletére pedig Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2021 októberében tudományos ülésszakot szervez. A Székely himnuszként közismertté váló költemény Csanády György tollából született 1921-ben, a műhöz Mihalik Kálmán szerezte a zenét. Első előadása 1922. május 22-én volt Budapesten, az Aquincumban egy májusi ünnepségen volt, ahol a zeneszerző is megjelent.
 • 2021. 04. 07.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató Csíkszentgyörgyön

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Előre az Úz völgyében című kötet bemutatójára, április 8-án, csütörtökön 15 órától a csíkszentgyörgyi kultúrotthonba.
 • 2021. 03. 29.

  Háromszéki írott tojások - kiállításmegnyitók

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ Háromszéki írott tojások című kiállítása 2021. március 30-tól látogatható a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban, illetve a kovásznai Városi Művelődési Ház udvarán. A 11 órás csernátoni, illetve 17 órás kovásznai megnyitókon Kakas Zoltán, a Háromszéki írott tojások című könyv szerzője mesél e sérülékeny emlékanyagokról. •