Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2015. 07. 22.

  X. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója - beszámoló

      A X. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozót a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében kerül sor 2015. június 13-14 között, a kézdiszentléleki Perkőn.
      A kétnapos rendezvény gáláján, amely négy részből állt,  38 erdélyi, magyarországi gyermek- és ifjúsági néptánccsoport, néptáncegyüttes - összesen 1110 résztvevő - mutatkozott be 8 -12 perces műsorral. Ez egy olyan találkozási lehetőség volt gyerekeknek, ifjaknak, együttes vezetőknek ahol az ügyesebbek példaképet mutathattak azon egyéneknek, csoportoknak, együtteseknek akik fel szeretnének zárkózni és nem csak a táncban hanem viselkedésben, viseletben, kézműves foglalkozásban, népi játékokban egyaránt, hiszen a két napos rendezvényen mindezekre sor került úgy az előadások alatt mint a másfél órás szünetekben mikor megállt az élet a színpadon és kezdetét vette a népi olimpia. Volt zsákba futás, kötélhúzás, fakanalas tojásfutás, kötélugrás, rongylabdafoci, patkódobás, stb. a gyerekek nagy örömére.

 • 2015. 06. 29.

  V. Mozsika Népzenei Tábor

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa, 2015. augusztus 23 - 29. közötti időszakban  megszervezi az V. Mozsika Népzenei Tábort, a csernátoni Hanna Panzióban (Kovászna megye).
  A táborban hegedűn, brácsán, nagybőgőn, harmonikán játszani tudó diákok és felnőttek vehetnek részt, illetve olyan személyek, akik népdalokat kívánnak tanulni. A tábor keretén belül kalotaszegi népzenét tanítanak, a kezdők hajnalit és legényest, míg a haladók a teljes skálát (csárdás, szapora, legényes és hajnali) fognak tanulni. A tábor oktatói: Fazakas Levente (hegedű), Szilágyi László (brácsa, harmonika), Bajna György (nagybőgő), Bartis Zoltán (hegedű) és István Ildikó (népdal).
  A helyek száma korlátozott, érdeklődni és jelentkezni a  istvan_magori@yahoo.com e-mailcímre elküldött levélben lehetséges vagy a 0267- 351 648, 0742-148687 telefonszámokon. Jelentkezési határidő 2015. augusztus 3. (vasárnap).
  További részletek a www.facebook.com/KovasznaMegyeiMuvelodesiKözpont.

 • 2015. 06. 22.

  II. Székelyföldi Fotóbiennále

  A Camera Club Siculorum Fotóklub és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, illetve Kovászna Megye Tanácsa szervezésében, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosa 2021, és az Erdélyi Művészeti Központ támogatásával meghirdetik a II. Székelyföldi Fotóbiennálét
  A II. Székelyföldi Fotóbiennále célja egy szakmai-művészi párbeszéd lehetőségének megteremtése székelyföldi és nemzetközi fotósok között, Székelyföld multikulturális értékeinek nemzetközi szinten való népszerűsítése, és nem utolsósorban egy igényes, kihívást jelentő, szakmai rendezvénnyel idecsalogatni a fotózás nemzetközi nagyjait a hazai szakmának és közönségnek.
  A rendezvény szakmai védnökei: a Romániai Fotóművészek Szövetsége (AAFR), a Magyar Fotóművészek Világszövetsége és a Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége (FIAP) és főtámogatója a CANON. További információk az esemény honlapján a www.fotobiennale.ro-n találhatók.

 • 2015. 06. 22.

  Elitek Háromszéken a 19-20. században. - konferencia

      A Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által támogatott Elitek Háromszéken a 19-20. században.  A politikai, gazdasági, egyházi és kulturális élet szereplői című kutatási projekt célja az volt, hogy újabb adatokat tárjon fel az egykori Háromszék megye politikai, kulturális és gazdasági életéről valamint, hogy azokat értelmezze. 
      A 2014-es év folyamán megadott témakörökben kutatásokat folytattak Novák Csaba Zoltán (a kutatás vezetője),  Tóth Szabolcs, Tăraș Silviu, Nagy Éva, Lőrinczi Dénes, Tóth Bartos András, Kelemen Kálmán, Nagy Botond,  Gazda Enikő, Tóth Levente, Pál Judit, Pál János és Gidó Csaba. A kutatások a 19-20. századok egy-egy fontosabb korszakának háromszéki elitjeit, személyiségeit vizsgálták, azt hogy a székely megye miként kapcsolódott be a magyarországi és romániai politikai, gazdasági és szellemi életbe, hogy a helyi vezetők és értelmiségiek milyen jövőképet képzeltek el és, hogy ezt a változó történelmi időszakokban, hogy vitelezték ki.
      Ezek a kutatási eredmények 2015. június 27-én, szombaton, a Székely Nemzeti Múzeum, Bartók termében, 10 órától rendezett konferencián 13 előadásban kerülnek bemutatásra. Az esemény a témák iránt érdeklődő közönség számára is nyitott.

 • 2015. 06. 16.

  Kézműves és néptánctábor felnőtteknek

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ partnerségben a Csutak Vilmos Pedagógusok Házával, 2015. június 29 - július 3. között tizedik alkalommal szervezi meg a kézműves és néptánctábort felnőtteknek. A tábor helyszíne Réty, az Antos János Általános Iskola
  Mi a képzés célja? Hogy a néptáncot, éneket, kézműves foglalkozást, dráma játékokat mint önálló pedagógiai megközelítést a saját bőrödön ismerd meg és éld át. Így megtapasztalva, veheted rá a diákjaidat, hogy próbára tegyék önmagukat. Mindezekre a kérdésekre a saját élmény révén keressük a közös választ. Képzésünkön játékos élménypedagógiai tréning-szerű módszerekkel, a tapasztalati tanulás hatékonyságát és módszereit mutatjuk be a résztvevőknek.

 • 2015. 06. 12.

  INTERETNIKUS MESETÁBOR

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa 2015. július 13-18 között, a csernátoni Hanna Panzióban, INTERETNIKUS MESETÁBORT szervez  8-10 év közötti háromszéki magyar és román anyanyelvű gyermekeknek.
  A tábor célja, hogy lehetőséget teremtsen a megyében egymás mellett élő magyar és román anyanyelvű gyermekeknek, hogy a népmesék segítségével közelebb kerüljenek egymáshoz. A tábor programjában kézműves foglalkozások, drámajátékok, bábos műhelymunka, mesetáncház, nemzetiségi estek szerepelnek.
  A tábor részvételi díja  75 ron, a helyek száma korlátozott. A részvételi díj 
  tartalmazza a foglalkozásokat, a szállást, napi háromszoros étkezést, ugyanakkor a saját kezűleg elkészített kézműves tárgyakat is elvihetik a gyermekek.

  Jelentkezni személyesen a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Szabadság tér 2. szám) Péter Orsolyánál lehet vagy a peterorsi27@gmail.com emailcímen vagy a 0267-351648 és 0757/047717-es telefonszámokon. A címre kattintással, az oldalról az adatlap letölthető!


 • 2015. 06. 09.

  Kulturális kiadványok vissza nem térítendő támogatása – 2015

  Kulturális kiadványok vissza nem térítendő támogatása – 2015.

 • 2015. 06. 03.

  X. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

  2015.  június 13 - 14. – Kézdiszentlélek, Perkő

  A X. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozóra a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében kerül sor 2015. június 13-14 között, a kézdiszentléleki Perkőn. A találkozó célja lehetőséget teremteni a székelyföldi gyermek- és ifjúsági néptáncegyütteseknek a megmutatkozásra, a kapcsolatteremtésre, hogy megélhessék a magyar néptánc örökségünk gazdagságát és sokszínűségét. A találkozón 38 együttes lép fel Maros, Hargita, Kovászna és Bákó megyékből, e mellett visszatérő vendégcsapatok jönnek Kisújszállásról, de a fesztivál résztvevői lesznek egy-egy fegyverneki és törökszentmiklósi gyermek néptáncegyüttes is.
  A programban szerepelnek a magyarországi KOLOMPOS EGYÜTTES és TÉKA ZENEKAR, a kolozsvári TOKOS ZENEKAR koncertjei, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Sóvidéki kalapács című előadásával.

 • 2015. 05. 28.

  HAGYOMÁNYOS SZÉKELYFÖLDI NÉPI MESTERSÉGEK

  Elkezdődik a hagyományos népi mesterségek feltérképezése!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa, 2014. áprilisi határidővel leadott egy projekttervet Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által címmel, a Művelődési Minisztérium Projekt Management Egysége a PA16/RO12 „A kulturális és természeti örökség megőrzése és revitalizációja” Program Irányítója által meghirdetett pályázatra. A pályázat pozitív elbírálásban részesült és megvalósítási időtartama 2015. április 1 – 2016. április 30.

  A projekt célja a Székelyföld területén élő nemzetiségek kulturális identitásának megerősítése és a közösségfejlesztés, a hagyományos székelyföldi népi mesterségek revitalizása, digitalizálása és népszerűsítése által.

 • 2015. 04. 16.

  Háromnapos intenzív néptánctanfolyam

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ közreműködésével és a Lajtha László Alapítvány támogatása révén, a 2015. április 12-14 között, a Százlábúak Ifjúsági Néptáncegyüttes részt vett  egy háromnapos intenzív néptánctanfolyamon, amelyet Németh Nóra, a Hagyományok Házának munkatársa és a Budapesten élő, sepsiszentgyörgyi születésű Imre Béla tánc szakelőadó Benedekmezőn tartottak.
 • 2015. 03. 19.

  A néptánc ünnepe Vargyason!

  A hétvégén a vargyasi kultúrotthonban zengett a szó, szárnyalt a lélek, ropogott a padló!

  A sepsiszentgyörgyi Százlábúak Ifjúsági Néptáncegyüttes a „Zeng a lélek, zeng a szó” című folklór műsorával, a Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett megyei turné negyedik állomásán Vargyason, a helyi kultúrotthonban lépett fel. Ugyanakkor a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola és a Sic-Art Egyesület által kezdeményezett Néptánc mindenkinek nevű rendezvénysorozat nyitóeseménye is zajlott.

 • 2015. 03. 16.

  Pályázati kiírás kiadói projektek - 2015.

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ a Kovászna Megyei Tanács nevében meghirdeti a kiadói projektek megvalósítását támogató 2015-ös pályázati szessziót, vissza nem térítendő támogatást biztosít kulturális kiadványok megszerkesztésére és kiadására.

 • 2015. 03. 08.

  Pályázati kiírás kiadói projektekre - 2015.

      A Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kovászna Megyei Tanács nevében meghirdeti a kiadói projektek megvalósítását támogató 2015-ös pályázati szessziót. Kovászna Megyei Művelődési Központ vissza nem térítendő támogatást biztosít gyermek és ifjúsági kulturális és irodalmi folyóiratok megszerkesztésére és kiadására.
      A maximálisan igényelhető összeg, amelyet egy legtöbb 5 címből álló kiadói projekt megvalósítására lehet igényelni, 50.000 RON. A vissza nem térítendő támogatás kizárólag a támogatás kedvezményezettje által rendelkezésre álló, vagy általa bevont saját finanszírozási források – más, mint a vissza nem térítendő támogatás formájában kapottak – létezésének feltételei között kerül jóváhagyásra, legkevesebb a kiadói projekt teljes költségvetésében előlátott elszámolható költségek 10%-a mértékében. A kiadói  pályázatok benyújtásának időszaka: 2015. 03. 09. – 2015. 04. 08. A kiadói  pályázatok benyújtásának határideje: 2015. 04. 08., 16 óra.
  További részleteket a támogatási szesszióról az office@cultcov.ro elektronikus címen, illetve a 0267-351 648 telefonszámon lehet igényelni.

 • 2015. 03. 04.

  Háromszéki Diáknapok 11. - beiratkozás

  2015. február 27-én, lezárult a beiratkozás a Háromszéki Diáknapok 11. megyei ifjúsági vetélkedőre. A 16 csapatra meghirdetett vetélkedőre, 25-en tették le a benevezési iratcsomókat, ebből 19 sepsiszentgyörgyi és 6 KOBAKÉ (Kovászna, Barót és Kézdivásárhely) csapat jelentkezett. 
  A csapatok bejelentkezési sorrend szerint: Tagmen, The Bombers, NEO, BEER-lyuk, ReLáCíó, KalasnyiCow, Mahakala, Vigyorgia, PI/Köcc, Nemezis (KOBAKÉ), Ku-ku-ri-Crew (KOBAKÉ), Fúzió, Treepshy, Kiwhisky, Maki-verem, Dandana, Dex'n Monkey (KOBAKÉ), Mind(1)egy, Mihasznák, Hullámreccsentők (KOBAKÉ), Va fi bine!, Diszkópatkányok, Grove Street, ÁÜÍŰ (KOBAKÉ), Weeeder's (KOBAKÉ).
  A túljelentkezésre való tekintettel, a beiratkozást követően elindult a vetélkedő előselejtezője, amelyik 2015. február 27 - március 26 között zajlik és két feladatot tartalmaz. A részletek a www.facebook.com/HaromszekiDiaknapok oldalon olvashatók.
 • 2015. 03. 04.

  Kézdiszentléleken és Illyefalván vendégszerepel a Százlábúak Ifjúsági Néptáncegyüttes

  „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.” Kodály Zoltán
  Virág Imola és Virág Endre néptáncoktatók által vezetett sepsiszentgyörgyi Százlábúak Ifjúsági Néptáncegyüttes Zeng a lélek, zeng a szó című folklór műsorát, 2015. március 6-án, pénteken 19 órától a kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Házban és március 7-én, szombaton 18 órától, az illyefalvi kultúrházban láthatja a nagyközönség.

 • 2015. 02. 22.

  Háromszéki Diáknapok 11. - a vetélkedő meghirdetése

  A Háromszéki Diáknapok egy 3 napos vetélkedő, amelyen 280 háromszéki diák vesz részt. A vetélkedő: sport, kulturális, tudományos, ügyességi próbákat tartalmaz és célja, hogy lehetőséget kínáljon a szabadidő hasznos eltöltésére, az ismerkedésre a 14-25 éves diákok, egyetemisták számára, mindezt a sportszerűség és a csapatszellem jegyében.
  Az eseményt 2015. május 15-17 között, a tizenegyedik alkalommal szervezik meg, Sepsiszentgyörgy bel- és kültéri helyszínein és mivel diákok szerveznek diákoknak, ezért népszerűsége évek óta töretlen. 
  A vetélkedőre nevezhet minden Kovászna megyei állami intézményben tanuló IX-XII. osztályos diák, valamint Kovászna megyei születésű, romániai és magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló egyetemista. Az idei vetélkedő 16 csapatra van kialakítva, 13 sepsiszentgyörgyi csapat és 3 KOBAKÉ csapat részére. KOBAKÉ csapatnak az a csapat minősül, ahol 12 tag kovásznai, baróti, kézdivásárhelyi iskolákban tanulnak vagy ezeknek az iskoláknak a volt tanulói és jelen pillanatban valamelyik romániai vagy magyarországi felsőoktatási intézmény egyetemistái.

 • 2015. 01. 19.

  Díjátadó gála a MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN!

  Kovászna Megye Tanácsa, idén is a Magyar Kultúra Napján adja át a Kovászna Megyei Művelődési Központ által 2013-ban alapított Háromszék Kultúrájért-díjat.

  A kitüntetés egy életműdíj, a háromszéki kultúra terén kifejtett több évtizedes kiemelkedő tevékenység elismerése. Az ezer eurót jelentő díjat, 2015. január 22-én, 19 órától ünnepélyes keretek között adja át Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a Tamási Áron Színház nagytermében tartandó DÍJÁTADÓ GÁLÁN. Az eseményen fellép a sepsiszentgyörgyi IMPRO-VÍZIÓK 2.2 zenekar és kiosztják a III. Székelyföldi Grafikai Biennálé díjait is.

 • 2015. 01. 15.

  Megnyílik a III. Grafikai Szemle

  A Magyar Kultúra Napján, január 22-én nyílik meg a Grafikai Szemle, III. Székelyföldi Grafikai Biennále tárlata Sepsiszentgyörgyön. A megnyitóünnepséghez több, különböző helyszínen zajló kiállítás és egy díjátadó gála kapcsolódik.

  A 2014 szeptemberében a székelyföldi megyék tanácsai, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által meghirdetett, nemzetközi grafikai versenyre 336 képzőművész nevezett be a világ 32 országából, közel 800 alkotással. Ezek közül a biennále zsűrije 236 alkotást választott ki, amelyek most kerülnek először kiállításra a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban és Székely Nemzeti Múzeumban. Az Integrum címet viselő tárlat január 22. – március 8. között lesz látogatható, ünnepélyes megnyitójára január 22-én 17 órától kerül sor az Erdélyi Művészeti Központban.

 • 2014. 11. 24.

  Könyvcsomag a megye iskoláinak!

  A jövő hét folyamán Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közel 4400 darab háromszéki vonatkozású füzetet és könyvet adományoz a megye tanintézményeinek. Az iskolák könyvtáraiban 17 féle szakkönyv, monográfia, honismereti - és képes könyv lesz elérhető minden Háromszéket megismerni, felfedezni vágyó diák és pedagógus számára. A csomag tartalmazza a Háromszék Vármegye Kiadó által megjelentetett népszerű képes könyveket is, mint a Barangolások Háromszéken, Kúriák földje, Háromszék és a frissen megjelent Háromszék természetkalendáriuma. Közel 2800 darab füzet kerül kiosztásra, köztük a megye értéktérképe, a jeles szülöttekről készült füzetek, de a történelmi régió címereit tartalmazó kifestős könyv is. A jövő év elején hasonló adománycsomagban részesülnek a községi és a városi könyvtárak is.

 • 2014. 11. 12.

  Rendhagyó irodalomóra, zenei csemege Sepsiszentgyörgyön!

  Dsupin Pál és Csergő-Herczeg László korabeli hangszerek kíséretében adnak elő részleteket Arany János daloskönyvéből november 13.-án, 19.00 órai kezdettel a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. A belépés ingyenes! Az előadás időtartama egy óra.

  Arany János öregkorában 150 általa ismert dalt jegyzett le. Ennek kéziratát 1952-ben Kodály Zoltán és Gyulai Ágost közzétette az Arany János népdalgyűjteménye c. könyvben. A kézirat alapján készített CD-jüket, amelyet a sepsiszentgyörgyi előadáson meg lehet vásárolni, Magyarországon 33 alkalommal mutatták be már a művészek, emellett Nagyszalontán, Arany János szülővárosában.
  Az előadáson a kéziratban megtalálható népdalok, Arany korának népies műdalai és folklorizálódott versek hangzanak el. A kézirat dalait kiegészítették az előadók Kodály Zoltán nagyszalontai gyűjtéséből idevágó dalokkal. A hangszerelésben figyelembe vették a dallamok műfaji jellemzőit. Ennek megfelelően az Arany János által is használt gitár kíséri a műdalirodalom emlékeit, fuvolával párosítva. A népdalokat tekerőlant, tárogató, duda, citera és népi fuvola kísérettel adják elő a művészek.
  Kodály Zoltán szerint „... nem ismeri teljesen Aranyt, aki e gyűjteményt nem ismeri”. Azért is érdekes a kézirat megszólaltatása, mert Arany János műveit minden magyar gyermek tanulja az iskolában, de életművének e részéről az irodalom- és énekzene-tanárok közül is csak kevesen tudnak, pedig nemcsak érdekes, de izgalmas és szép is.
 •