• Ştiri şi actualităţi

 • 2020. 10. 05.

  G6 din Secuime deschide o fereastră virtuală spre grafica internaţională contemporană

  A început octombrie, luna cînd Ediţia6 a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc a intrat în linie dreaptă, adică în ultima sa etapă, cea a vernisajelor şi a desemnării cîştigătorilor. Prima etapă a acestui complex şi prestigios Proiect internaţional de arte vizuale a început în ianuarie 2020, cu lansarea Apelului de participare la Concursul de Grafică, apel la care au răspuns 868 de artişti, din 65 de ţări de pe toate continentele, pe adresa organizatorilor din Secuime ajungînd peste 2100 de creaţii grafice. Apoi, întreaga lume s-a trezit în plină pandemie de coronavirus, dar organizatorii BienaleiG6 au găsit soluţii pentru a finaliza Proiectul la termenul stabilit, prin deschiderea unor spaţii de întîlnire în virtual.

  Aşadar, sîmbătă, 10 octombrie, de la ora 18, pasionaţii de arte vizuale sînt aşteptaţi în casa virtuală a Proiectului, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/grafikaiszemle, unde va avea loc vernisajul ExpoziţieiG6Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, prin transmiterea online a filmului G6.

 • 2020. 09. 08.

  Anunț de lansare proiect de finanțare

  Centrul de Cultură al Județului Covasna acordă finanțări nerambursabile pentru editări de reviste literare pentru copii și tineri, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și 21 decembrie 2020.

  La concurs pot participa editurile şi redacţiile revistelor literare pentru copii și tineri.

  Termenul limită de înscrierea proiectelor editoriale: 08. 10. 2020., ora 12:00.

  Documentele necesare înscrierii de proiecte editoriale precum și regulamentul de concurs sunt disponibile mai jos.

  Mai multe detalii despre sesiunea de finanţare puteţi obţine la e-mail office@cultcov.ro sau tel.: 0267-351 648.

 • 2020. 08. 27.

  Continuăm promovarea meşteşugurilor tradiţionale din Secuime cu o Expoziţie în oraşul Covasna

  În ultimii 5 ani, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a inclus în programul său de activitate numeroase proiecte de valorificare şi promovare a meşteşugurilor tradiţionale covăsnene, care au constat în publicarea unor monografii şi organizarea de tîrguri, ateliere, expoziţii şi proiecţii de filme documentare despre diverşi meşteri din judeţul nostru. Toate aceste proiecte fac parte dintr-o Strategie de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale covăsnene. Este vorba de o Strategie care a fost întocmită în perioada 2015-2016, cînd Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna au implementat Proiectul Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare, un proiect finanţat de stateleIslanda, Liechtenstein şi Norvegia, în cadrul unui program european de conservare şi revitalizare a patrimoniului cultural şi natural.

  Din această Strategie pe termen lung face parte şi Expoziţia Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime, care va fi vernisată marţi, 1 septembrie, de la ora 16, la Galeria de Arte  Kádár László din oraşul Covasna. Expoziţia va fi deschisă de  etnograful Dr. Kinda István – consultantul ştiinţific al Proiectului  Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare.

 • 2020. 08. 25.

  Gazda József şi misiunea sa culturală

  Amintiri, destin, maghiari risipiţi, moştenire, comunitate, istorie, identitate naţională şi misiune sînt cuvintele care definesc viaţa lui Gazda József – protagonistul documentarului-portret pe care îl vom transmite online joi, 27 august, de la ora 20. Teoretician al artei, autor de manuale şi sociograf, Gazda József este o personalitate marcantă a culturii covăsnene, activitatea sa fiind legată de numele altor personalităţi maghiare, care au lăsat în urmă opere de valoare universală. Este vorba în primul rînd de soţia sa, artista Gazdáné Olosz Ella, un reper în istoria artelor textile, apoi de pictorul Gyárfás Jenő, datorită căruia s-a apropiat de artele plastice şi a devenit un teoretician al artei, şi nu în ultimul rînd de legendarul explorator şi filolog secui, Kőrösi Csoma Sándor, pe care Gazda József l-a adus în atenţia lumii ştiinţifice internaţionale.

 • 2020. 08. 18.

  Galeria de portrete – László Botka

  Seria documentarelor ce alcătuiesc Galeria de portrete covăsnene a ajuns la episodul4, pe care îl vom transmite online joi, 20 august, de la ora 20, cînd vă aşteptăm la întîlnirea cu László Botka– venerabil actor de comedie, pe care teatrul maghiar l-a pierdut în vara lui 2008. În adolescenţă,László Botka visa să ajungă inginer mecanic, însă după absolvirea liceului a descoperit teatrul, de care nu s-a mai putut despărţi, devenind un îndrăgit dansator-comediant. Actorul şi-a început cariera artistică în Satu Mare, a jucat celebre personaje, din peste 150 de piese, pe mai multe scene transilvănene, dar Sfîntu Gheorghe a devenit oraşul pe care l-a iubit mai mult decît locul unde s-a născut. Lui László Botka îi plăcea să depene amintiri, iar în documentarul-portret de joi seara, realizat de Bartók Emese şi Somogyi Csaba, actorulare multe de povestit despre cele aproape 6 decenii pe care le-a petrecut pe scenă, despre locurile prin care a trecut şi oamenii pe care i-a cunoscut.

 • 2020. 08. 12.

  Atelierul de dans popular şi dezvoltare în echipă – Ediţia2020

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a reuşit să ducă la bun sfîrşit un proiect necesar şi extrem de valoros, căruia pandemia risca să-i anuleze desfăşurarea. Este vorba deAtelierul de dans popular şi dezvoltare în echipă – Miriapod/ Százlábú,proiect coordonat de coregraful Virág Endre, care a ajuns la Ediţia XIIIşi care a devenit un model despre cum investiţia în copiii şi tinerii pasionaţi de folclorul muzical şi coregrafic să fie pe termen lung.

  Ediţia 2020 a Atelierului din Complexul Boroş s-a desfăşurat în două etape : prima etapă – între 27 iulie-2 august, a doua – între 3-9 august. Astfel, s-a putut lucra în grupuri mici şi în condiţii de siguranţă, pentru toţi copiii şi tinerii participanţi, respectiv cîte 20 de reprezentanţi din fiecare formaţie folclorică invitată : Ansamblurilede Dans Popular Százlábú,Százlábacskák şi Aprólábak–din Sfîntu Gheorghe, șiPitvar –dinTg. Secuiesc. Pe lîngă tinerii dansatori, au mai participat 9 muzicieni, 6 instructori de dansuri, 3 meşteşugari şi 2 instructori de jocuri populare.

 • 2020. 08. 11.

  Galeria de portrete covăsnene – Levente Nemes

  Joi, 13 august, de la ora 20, vă aşteptăm în deja mult vizitata noastră Galerie de portrete, cu tabloul vieţii actorului Levente Nemes– un artist despre a cărui activitate depun mărturiearhivele a două teatre : Teatrul Maghiar din Tîrgu Mureş, pe scena căruia a jucat timp de zece ani, şi Teatrul Tamási Áron din Sfîntu Gheorghe, pe care îl slujeşte de aproape jumătate de veac; 13 ani, între 1992-2005, actorul a fost şi directorul Teatrului Tamási Áron, perioadă în care această instituţie a început să-şi construiască o trupă competitivă şi un repertoriu curajos, în pas cu nevoile comunităţii sale de spectatori, dar şi cu ce se întîmpla în lumea teatrală contemporană.

 • 2020. 08. 05.

  Galeria de portrete covăsnene – Dániel Szőts

  Joi, 6 august, de la ora 20, transmitem online o poveste despre nobleţe, curaj şi devotament. Povestea unui om care a fost o adevărată carte de istorie– Dániel Szőts. Medic devotat, luptător pe front în Primul Război Mondial şi om de cultură de mare anvergură, Dániel Szőts şi-a scris povestea vieţii în volumul Amintiri din trecut, carte dedicată părinţilor săi, cărora le datorează faptul că a studiat medicina, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş.

  Documentarul dedicat lui Dániel Szőts face parte din ciclul Háromszéki Arcképcsarnok / Galeria de portrete din Trei Scaune – o serie de patru filme-portret dedicate unor personalităţi contemporane, care au marcat arta şi cultura covăsneană.

 • 2020. 07. 28.

  Întîlnire online cu József Jánosi

  Joi, 30 iulie, de la ora 20, transmitem online documentarul-portret József Jánosi. Este vorba de un film-portret prin care autorii, Bartók Emese şi Somogyi Csaba, documentează activitatea culturală a fostului nostru coleg, József Jánosi, cu o experienţă în domeniul folclorului coregrafic de peste jumătate de veac, experienţă acumulată în trei ipostaze : dansator, maestru coregraf şi cercetător.

  Cu acest documentar, deschidem Háromszéki Arcképcsarnok / Galeria de portrete din Trei Scaune – o serie de patru filme-portret dedicate unor personalităţi contemporane, care au marcat arta şi cultura covăsneană.

 • 2020. 07. 21.

  Întîlnire online cu Mozsika

  Joi, 23 iulie, de la ora 20, transmitem online episodul din 2016 al unui serial pe care instituţia noastră a început să-l producă din 2010, la Cernat. Este vorba deMozsika–unworkshop de muzică populară, care anul trecut şi-a consumat Ediţia9 şi care s-a născut din nevoia de a rezolva o problemă apărută în toate zonele ţării, inclusiv în judeţul Covasna. Mai precis, în judeţul nostru există și funcționează un număr redus de formații de muzică populară, iar această realitate afectează activitatea celor care vor să înveţe, să păstreze şi să promoveze dansurile tradiţionale: la repetiţii şi la reprezentaţiile scenice, ansamblurile de dansuri au imperioasă nevoie de un acompaniament muzical live, care de cele mai multe ori este imposibil de asigurat. În aceste condiţii, procesul de învăţare a dansurilor populare devine mai dificil, iar spectacolul folcloric pierde din autenticitate şi calitate, prin folosirea unui acompaniament înregistrat pe suporturi electronice.

  Din nevoia de a rezolva problema mai sus formulată s-a născut Atelierul de muzică populară Mozsika, iar joi, de la ora 20, vă aşteptăm să intrăm împreună în atmosfera acestui serial, respectiv în Gala Atelierului din 2016, unde copii de toate vîrstele vor demonstra ce au învăţat ei în cele 6 zile de studiu şi joacă, pe diverse instrumente muzicale.

 • 2020. 07. 09.

  Păstrătorii de valori

  În iulie, anul trecut, 15 tineri din județul nostru au participat la Tabăra păstrătorilor de valori din localitatea Taliándörögd (Ungaria). Proiectul, care poartă numele deÉrtékőr/Păstrătorii de valori, are scopul de a implica tinerii de astăzi în procesul de promovare și păstrare a valorilor ce vorbesc despre istoria şi identitatea unor comunităţi.

  Activităţile distribuite în cadrul discuțiilor de la începutul anului au fost amânate din cauza pandemiei, dar descoperirile, documentările și brainstorming-urile continuă. Așadar, pe 7 iulie, tinerii noștri s-au întâlnit și au discutat despre noua direcție, au pregătit un plan de acțiune, conform căruia, de data aceasta, vor păși pe urmele gusturilor tradiționale.

 • 2020. 06. 22.

  Curs de specializare – referent de specialitate aşezământ cultural

  În lunile iulie-septembrie 2020, Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasna organizează un curs autorizat de formare profesională în ocupaţia Referent de specialitate aşezământ cultural,în municipiul Sfântu Gheorghe. Cursul este conceput pentru un număr minim de 7 participanţi, cu domiciliul în judeţul Covasna, persoane cu studii superioare, interesate să-şi dezvolte competenţe în profesia de referent de specialitate aşezământ cultural.

 • 2020. 06. 18.

  Stup2020 – Retrospectiva filmului documentar din Secuime

  Retrospectiva filmului documentar din Secuime produsul unui parteneriat între Centrul de Cultură al Județului Covasna, Centrul Cultural Județean Harghita și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita a devenit deja un proiect de arte vizuale cu audiență în rândul artiștilor și spectatorilor din zonă. Ediția2020 Stup – Retrospectiva filmului documentar se va desfășura între 9-18 octombrie. Scopul Retrospectivei este cultivarea interesului și a pasiunii pentru documentar, reunirea celor mai valoroase producții într-o competiție artistică, care să le ofere cineaștilor un spațiu de întâlnire și confruntare, iar spectatorilor, șansa de a viziona filmele lor.

 • 2020. 06. 08.

  Peste 1300 de copii şi tineri transformă Perkő în Piatra judecăţii şi a comunităţii virtuale

  De 15 ani, fix la mijlocul lui iunie, peste 1000 de copii şi tineri, din ţară şi de peste hotare, se reunesc pe dealul Perkő, pentru a se bucura împreună de frumuseţea şi hazul dansurilor şi tradiţiilor populare, specifice comunităţilor din care fac parte.Este vorba de un proiect al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, care faceparte dintr-un Program complex, gîndit pe termen lung, cu obiective mereu valabile : cultivarea pasiunii pentru muzica şi dansurile populare tradiţionale şi formarea reflexului de a proteja şi promova folclorul autentic al comunităţilor maghiare din Transilvania, dar şi cultivarea respectului şi a curiozităţii pentru valorile tradiţionale specifice altor etnii; dezvoltarea unor relaţii de parteneriat între ansamblurile participante, şi a relaţiilor de prietenie între copiii şi tinerii de diverse etnii, care fac parte din formaţiile participante. Iniţiatorul şi coordonatorul proiectului este Virág Endre, specialistul instituţiei noastre în domeniul folclorului coregrafic.

  Ediţia 2020 poartă denumirea de "Perkő– Întîlnirea virtuală a Ansamblurilor Ardeleneşti de Dansuri Populare pentru Copii şi Tineri", căci epidemia de Covid19 a făcut imposibilă reunirea în spaţiul real.
 • 2020. 06. 03.

  Százlábú /Miriapod – 14 ani de poveste!

  Pentru că sîntem în săptămîna în care i-am sărbătorit pe copii, joi, 4 iunie, de la ora 20, vă propunem să vizionăm online un film cu totul special, despre un proiect care a transformat un coleg de-al nostru într-un fel de părinte pentru sute de copii. Este vorba de EndreVirág, dansator-coregraf-etnograf, căruia instituţia noastră îi datorează un proiect excepţional, Ansamblul de dans popular Százlábú/Miriapod, prin care Secuimea, Transilvania şi, implicit, România au fost promovate în Europa şi pe alte continente. Înfiinţat în 2006, sub coordonarea soţilorVirág Endre şiImola, Ansamblul Százlábú/Miriapod a devenitun model despre cum investiţia în copiii şi tinerii pasionaţi de folclorul muzical şi coregrafic devine o construcţie culturală durabilă, cu efecte pe termen lung, care depăşesc graniţele spaţiului nostru cultural şi ale României.


 • 2020. 05. 20.

  Joi pornim în căutare de caş, miere şi pîine gustoase şi sănătoase

  Joi, 21 mai, de la ora 20, continuăm să transmitem online cîte trei scurte filme documentare, pe care instituţia noastră le-a realizat în 2015, în cadrul Proiectului Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare, finanţat de statele Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, printr-un Program european de conservare şi revitalizare a patrimoniului cultural şi natural. De data aceasta, vă aşteptăm să pornim spre Zăbala, Calnic şi Băţanii Mici, unde cîţiva meşteri din aceste localităţi ne vor arăta ce înseamnă ciobănitul (prepararea tradiţională a caşului), stupăritul (apicultura tradiţională de familie) şi prepararea pîinii secuieşti de casă cu cartofi.

 • 2020. 05. 14.

  József Hatolykai Potsa – un model de om în slujba comunităţii

  Prin acest portret omagiem două personalităţi din Secuime: József Hatolykai Potsa, legendarul comite al Comitatului Trei Scaune, dar şi celebrul pictor din Sfîntu Gheorghe, Jenő Gyárfás, autorul portretului.

  József Hatolykai Potsa s-a născut în 14 mai 1836, la Tîrgu Mureş, şi a murit în 1903, în Sfîntu Gheorghe. A fost comite al Comitatului Trei Scaune timp de 26 de ani şi a rămas în amintirea locuitorilor drept un om de o rară bunătate, care le-a purtat de grijă celor săraci, orfanilor şi celor loviţi de soartă. În calitate de comite, József Hatolykai Potsa a avut o mare contribuţie la dezvoltarea economică, socială şi culturală a regiunii, de numele său fiind legate înfiinţarea Asociaţiei Gospodarilor din Trei Scaune, a primei ţesătorii secuieşti şi a Casei săracilor. S-a implicat activ în procesul de transformare a Colegiului Mikó Székely în şcoală superioară/liceu şi în punerea bazelor Muzeului Naţional Secuiesc. Printre numeroasele portrete pictate de Jenő Gyárfás se află şi acest tablou, realizat în 1886, cînd József Hatolykai Potsa aniversa 50 de ani.

 • 2020. 05. 13.

  Tradiţii în prelucrarea, modelarea şi ornamentarea lemnului în Secuime

  Proiectul Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare a avut drept rezultate: site-ul www.folktrades.ro, unde îi putem găsi pe meşterii care au fost înregistraţi în urma unei munci de cercetare prin toate localităţile covăsnene, respectiv atelierele, datele de contact şi oferta lor de produse; o hartă interactivă a meşteşugurilor ce se practică în fiecare localitate; 10 filme documentare şi un muzeu virtual despre trei ateliere meşteşugăreşti din Tălişoara.

  Trei dintre cele 10 scurte filme documentare le vom transmite online, joi, 14 mai, de la ora 20, sub titlul "Tradiţii în prelucrarea, modelarea şi ornamentarea lemnului în Secuime". Este vorba de trei filme realizate de Simon József şi etnograful Kinda István, care documentează trei meşteşuguri tradiţionale, născute din relaţia creativă a secuilor cu lemnul : confecţionarea tradiţională a şindrilei, cioplitul/sculptura în lemn, împletitul din surcele, respectiv confecționarea de pălării din surcele.

 • 2020. 05. 06.

  Meşterii nămolului şi mărturia lor despre cît de greu se cîştigă banii puţini

  Există o vorbă care circulă, în diverse variante, în toate limbile pămîntului: banii puţini se cîştigă greu, cu multă trudă. Cît de greu se cîştigă banii puţini pot depune mărturie mai ales romii, care, după ce au trecut prin cîteva secole de sclavie, au fost nevoiţi să supravieţuiască practicînd meserii grele, pe cale de dispariţie, cum este şi cărămidăritul.

  Joi, 7 mai, de la ora 20, vă aşteptăm pe pagina noastră de facebook la un exerciţiu online de empatie, care nu durează decît 15 minute, timp în care meşterul Mocsel József ne va spune povestea cărămidarilor din Boroşneu Mare. Odată cu filmul MEŞTERII NĂMOLULUI, regizorul-operator Levente Vargyasi şi etnograful István Kinda îşi propun a ne stîrni să le continuăm exerciţiul de empatie şi să completăm cele 15 minute petrecute în lumea celor ce frămîntă nămolul, să le completăm în fiecare zi cu un efort propriu de cunoaştere şi înţelegere. Este vorba de efortul de cunoaştere a istoriei romilor / a secolelor de robie în care i-am ţinut, pentru că numai prin această încercare de cunoaştere putem să înţelegem cum au ajuns romii să moştenească sărăcia, aşa cum noi moştenim prejudecăţile despre romi.

 • 2020. 05. 03.

  Astăzi este Ziua Mondială a Libertăţii Presei

  Părintele democraţiei, Alexis de Tocqueville (1805-1859), a considerat presa cel mai important mijloc de a facilita dialogul : prin ziare, oamenii ajung să dialogheze în fiecare zi, fără să se vadă, şi să ia decizii comune, fără a se întîlni.

  Astăzi, tehnicile şi metodele de transmitere a unor mesaje s-au diversificat, în comparaţie cu cele din vremea lui Tocqueville, dar, odată cu explozia mijloacelor de comunicare, s-a complicat şi deschiderea unor spaţii de dialog autentic, din cauza goanei după audienţă cu orice preţ. O audienţă pe care unele instituţii mass-media o obţin prin dezinformare, manipulare şi control.

  În aceste condiţii, misiunea instituţiilor publice de cultură, cum este Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, este să promoveze şi să colaboreze cu instituţiile de presă care respectă principiul libertăţii de exprimare, dar şi pe cel al responsabilităţii pentru conţinutul jurnalistic, pentru o informare cît mai corectă. Drept urmare, pe canalele sale de comunicare şi socializare, instituţia noastră promovează presa liberă şi responsabilă, care pune în circulaţie valori ale umanităţii şi democraţiei, şi care deschide spaţii pentru dialog pe marginea unor probleme ce frămîntă comunitatea locală, naţională şi internaţională. •