• Ştiri şi actualităţi

 • 2013. 05. 09.

  Zilele Elevilor Covăsneni/ZEC 2013, 10-12 mai

  Proiect al Asociaţiei Regös, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna

  Proiectul Zilele Elevilor Covăsneni s-a născut în luna Mai a anului 2005,  prin asocierea voluntară a unor tineri maghiari de la Asociaţia Reg
  ös, care şi-au dorit să construiască o replică la Zilele Studenţilor din marile centre universitare.  Cum în judeţul nostru sunt mai mulţi elevi decât studenţi, elevii covăsneni cereau o sărbătoare care să le poarte numele şi care să răspundă unor nevoi specifice vârstei lor : nevoia de a intra în relaţie, de a lega prietenii şi de a se asocia/grupa, în funcţie de pasiuni şi interese de cunoaştere comune – grupuri de tineri care pe viitor pot anima şi diversifica viaţa cultural-sportivă  a comunităţilor covăsnene.
 • 2013. 05. 07.

  Zilele Ţinutului Secuiesc 2013, 10-18 mai

  Programul Zilele Ţinutului Secuiesc 2013

  Zilele Ţinutului Secuiesc este un Program conceput a se desfăşura în primăvara fiecărui an şi este produsul unui parteneriat cultural între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş. Este vorba de un Program de activare a celor mai diverse fapte de cultură (concerte, teatru, expoziţii de arte vizuale, întîlniri cu scriitori, dezbateri, spectacole de folclor, muzical şi coregrafic, lansări de carte, etc),  în cît mai multe localităţi din cele trei judeţe partenere, mai ales în cele unde evenimentul cultural ajunge mai greu. Zilele Ţinutului Secuiesc 2013 se desfăşoară în perioada 10-18 Mai şi cuprinde în programul său şi lansarea unui alt proiect cu deschidere naţională şi internaţională, Bienala de Fotografie din Ţinutul Secuiesc, eveniment organizat sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi al Federaţiei Mondiale a Artiştilor Fotografi Maghiari.

 • 2013. 04. 18.

  Încondeierea ouălor – paşii de urmat şi instrumentele necesare

  Fragment din volumul  Ouăle încondeiate din judeţul Covasna, de Kakos Zoltán
  (traducerea din limba maghiară,  Andrea Chiricescu)

  Alegerea ouălor ce urmează a fi încondeiate

  Folosim ouă netede, de culoare albă sau maronie. Dacă vom încondeia ouă suflate, avem timp să le strângem pe cele potrivite tot anul. Pentru a le depozita, după suflare,  cojile de ouă se înmoaie în apă şi se spală fără a fi frecate, pentru a evita spargerea lor.
  Dacă vom încondeia ouă fierte,  acestea trebuie clocotite  mai mult timp decât de obicei. Pentru a le curăţa, vom folosi apă cu detergent şi le vom şterge cu o cârpă curată.

 • 2013. 04. 12.

  Promovarea proiectelor prin înscrierea în Programul Zilele Ţinutului Secuiesc

  Vă puteţi promova proiectul prin înscrierea în Programul Zilele Ţinutului Secuiesc 10-19 mai 2013

  De cîţiva ani, Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş  au hotărît să-şi reunească eforturile  pentru a valorifica împreună, şi în folosul comunităţilor din zonă, valoarea de brand pe care această denumire istorică, Ţinutul Secuiesc, o are. În acest sens, cele trei consilii judeţene au iniţiat şi organizat diverse proiecte culturale de anvergură regională, naţională şi internaţională care au în denumirea lor sintagma Ţinutul Secuiesc. Este vorba de proiecte care sunt produsul unui parteneriat între instituţii culturale din cele trei judeţe, al căror scop este să promoveze  valorile Ţinutului Secuiesc,  în toată diversitatea lor, să le integreze în dialogul cultural naţional şi internaţional şi să încurajeze astfel turismul cultural  în zonă. Cel mai prestigios dintre aceste proiecte este  Bienala Internaţională de Grafică din Ţinutul Secuiesc, care  s-a impus deja în lumea artistică naţională şi europeană drept un necesar şi select spaţiu de competiţie, pe care specialiştii îl compară cu Bienala Internaţională de Grafică de la Cracovia, şi care la a doua ediţie, din 2012, s-a bucurat de participarea  a 184 graficieni din 26 de ţări. 

 • 2013. 04. 03.

  Caravana concertelor

  CARAVANA  CONCERTELOR  2013

  Organizatori : Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna.

  Scopurile concursului : încurajarea/sprijinirea ofertelor muzicale live de calitate,  în cît mai multe localităţi din judeţul Covasna, facilitarea accesului la aceste oferte muzicale pentru publicurile de toate vîrstele; descoperirea şi promovarea  interpreţilor şi formaţiilor muzicale de valoare, din judeţul nostru.

 • 2013. 03. 06.

  Bienala de Fotografie din Ţinutul Secuiesc

  Consiliul Judeţean Covasna, Consiliul Judeţean Harghita, Camera Club Siculorum, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Centrul Cultural Judeţean Harghita organizează prima ediţie a Bienalei de Fotografie din Ţinutul Secuiesc.
  Evenimentul este organizat sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi al Federaţiei Mondiale a Artiştilor Fotografi Maghiari
 • 2013. 03. 03.

  Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet

  Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet este integrată în Programul anual al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.  Este vorba de un proiect pe care merită să-l susţinem financiar în calitate de parteneri ai Casei  de Cultură din Întorsura Buzăului (iniţiatorul şi organizatorul Sărbătorii), avînd în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a meşteşugurilor tradiţionale.
 • 2013. 03. 03.

  Expoziţia itinerantă Ouăle încondeiate din judeţul Covasna

  Coordonatorul proiectului : Hanna Kolumbán

  Anul acesta, Expoziţia itinerantă va ajunge şi la tradiţionala Sărbătoare a ouălor de Paşti de la Brădet, organizată de Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, manifestare pe care Centrul de Cultură al Judeţului Covasna o sprijină de cîţiva ani, în calitate de partener de proiect. Localnicii vor descoperi în Expoziţie şi în paginile volumului Ouăle încondeiate din judeţul Covasna”  şi exemplare pictate de ei, care fac parte din Colecţia de ouă încondeiate de la Brădet.

 • 2013. 03. 01.

  Clubul jocurilor de societate

  Clubul Jocurilor de Societate este un proiect al Asociaţiei Fundament, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, lansat în anul 2012, cînd peste 1000 de tineri din Sf. Gheorghe au descoperit o nouă formă de petrecere a timpului liber. Datorită succesului pe care, anul trecut, programele propuse de moderatorii din Asociaţia Fundament le-au avut în rîndul tinerilor, Clubul Jocurilor de Societate va fi deschis şi în 2013, pînă în decembrie, în fiecare marţi seara, între orele 19-23, la Cafeneaua Bastion din Strada Oltului.
  Aşadar, marţi seara, Cafeneau Bastion va fi invadată de jocuri de societate celebre în lumea întreaga – Carcassone, Coloniştii din Catan, El Grande, Sankt Petersburg, Ticket to Ride ş.cl. – prin care tinerii au posibilitatea să-şi descopere diverse abilităţi, de pildă calitatea de lider, de negociator sau de comandant de armată, pe lîngă faptul că-şi verifică şi completează cultura generală.
  Intrarea este liberă, iar organizatorii garantează o seară plină de suprize şi amuzament de calitate.
 • 2013. 01. 26.

  Ţinutul Conacelor

  Pe lîngă denumirea istorică de Trei-Scaune, judeţul Covasna mai este cunoscut şi drept Ţinutul Conacelor, şi asta pentru că, din motive social-istorice specifice acestui spaţiu cultural, mica nobilime a construit aici cele mai multe conace din toată Secuimea. Deşi în secolul XX multe dintre ele au dispărut definitiv, judeţul Covasna rămîne Ţinutul conacelor datorită patrimoniului său arhitectural extrem de valoros, dar abia cunoscut, care face parte din identitatea aşezărilor secuieşti. De cîţiva ani, Ţinutul conacelor a devenit şi tema celui mai de succes proiect editorial din judeţul nostru.


 •