• Ştiri şi actualităţi

  • 2013. 09. 24.

    Concurs de Proiecte editoariale - 2013

    Centrul de Cultură al Judeţului Covasna anunţă, în numele Consiliului  Judeţean Covasna, lansarea sesiunii de finanţare 2013 pentru proiecte editoriale. Instituţia noastră acordă finanţări nerambursabile pentru editarea de reviste culturale şi literare, pentru copii şi tineri, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi 30 noiembrie 2013. Suma disponibilă pentru finanţare nerambursabilă, oferită de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna în anul 2013, este de  50.000 lei
    Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect editorial, format din maximum 5 titluri, este de 50.000 RON.
  • 2013. 09. 19.

    Festival Internaţional de Dans Tradiţional şi Tîrg de Toamnă

    La sfâşitul acestei săptămâni, municipiul  Sfântu Gheorghe va fi gazda Festivalului Internaţional de Dans Tradiţional, aflat la a doua ediţie.  Potrivit   reprezentanţilor  Centrului  de Cultură al Judeţului Covasna, în calitate de organizatori,   în centrul oraşului vor avea loc  numeroase  activităţi  dedicate  păstrării  datinilor, concerte  de muzică tradiţională şi folk.

  • 2013. 09. 12.

    CASE ALE APELOR - ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI

    CASE ALE APELOR este tema Zilelor Europene ale Patrimoniului – 2013, în judeţul Covasna.

     Programul cuprinde:  excursii tematice în judeţul Covasna, pe urmele caselor care adăpostesc diverse tipuri de ape; o expoziţie de etichete pentru ape minerale, şi o expoziţie foto cu băile de altădată.

  • 2013. 09. 05.

    PulzArt – vitalitatea unui spaţiu cultural deschis

    Despre ce este PulzArt nu pot scrie fără să fac referire la o sintagmă care provoacă alergie multor români. Este vorba de Ţinutul Secuiesc, expresie imposibil de ocolit dacă vorbeşti cu onestitate despre  specificul etnografic al regiunii din centrul României. Celor ce se inflamează cînd aud de Ţinutul Secuiesc, negîndu-i existenţa, le propun un simplu exerciţiu de imaginaţie : okey, să zicem că interzicem expresia cu pricina, pe cei ce se încăpăţînează s-o folosească îi pedepsim drastic şi pînă la urmă Ţinutul Secuiesc dispare din vocabularul public, dar ce facem cu REALITATEA regiunii din centrul ţării noastre?

  • 2013. 06. 29.

    Nu ocoliţi Ţinutul Secuiesc

    Mai ales în următorii doi ani, călătoriile în Secuime sunt recomandate tuturor celor ce visează demult să pună stăpînire pe mult disputatul ţinut, acum au şansa să-l cucerească una-două, fără arme şi fără nici o vorbă, doar cu o fotografie pe măsura valorii acestui spaţiu cultural cu totul special, dar şi pe măsura valorii celui ce priveşte. Carevasăzică, prezentul text este un ghid de cucerire a Ţinutului Secuiesc.

  • 2013. 06. 29.

    Tabăra Naţională pentru Tineret de la Reci – cu profil instrumente de suflat


    Tabăra  este un proiect iniţiat în 1993 de regretatul profesor şi director de şcoală Kelemen Antal (s-a stins din viaţă anul trecut), care mai bine de 30 de ani i-a învăţat pe copiii şi tinerii din Reci că a preţui muzica înseamnă a învăţa să respecţi normele jocului şi ale vieţii. Pornind de la faptul că natura esenţială a oricărei activităţi muzicale este o joacă, că ritmul şi armonia nu sunt numai normele fundamentale ale muzicii, ci sunt normele jocului şi ale vieţii, profesorul de muzică Kelemen Antal a reuşit să dea Şcolii Generale din Reci o identitate şi personalitate distincte.
  • 2013. 05. 09.

    Zilele Elevilor Covăsneni/ZEC 2013, 10-12 mai

    Proiect al Asociaţiei Regös, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna

    Proiectul Zilele Elevilor Covăsneni s-a născut în luna Mai a anului 2005,  prin asocierea voluntară a unor tineri maghiari de la Asociaţia Reg
    ös, care şi-au dorit să construiască o replică la Zilele Studenţilor din marile centre universitare.  Cum în judeţul nostru sunt mai mulţi elevi decât studenţi, elevii covăsneni cereau o sărbătoare care să le poarte numele şi care să răspundă unor nevoi specifice vârstei lor : nevoia de a intra în relaţie, de a lega prietenii şi de a se asocia/grupa, în funcţie de pasiuni şi interese de cunoaştere comune – grupuri de tineri care pe viitor pot anima şi diversifica viaţa cultural-sportivă  a comunităţilor covăsnene.
  • 2013. 05. 07.

    Zilele Ţinutului Secuiesc 2013, 10-18 mai

    Programul Zilele Ţinutului Secuiesc 2013

    Zilele Ţinutului Secuiesc este un Program conceput a se desfăşura în primăvara fiecărui an şi este produsul unui parteneriat cultural între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş. Este vorba de un Program de activare a celor mai diverse fapte de cultură (concerte, teatru, expoziţii de arte vizuale, întîlniri cu scriitori, dezbateri, spectacole de folclor, muzical şi coregrafic, lansări de carte, etc),  în cît mai multe localităţi din cele trei judeţe partenere, mai ales în cele unde evenimentul cultural ajunge mai greu. Zilele Ţinutului Secuiesc 2013 se desfăşoară în perioada 10-18 Mai şi cuprinde în programul său şi lansarea unui alt proiect cu deschidere naţională şi internaţională, Bienala de Fotografie din Ţinutul Secuiesc, eveniment organizat sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi al Federaţiei Mondiale a Artiştilor Fotografi Maghiari.

  • 2013. 04. 18.

    Încondeierea ouălor – paşii de urmat şi instrumentele necesare

    Fragment din volumul  Ouăle încondeiate din judeţul Covasna, de Kakos Zoltán
    (traducerea din limba maghiară,  Andrea Chiricescu)

    Alegerea ouălor ce urmează a fi încondeiate

    Folosim ouă netede, de culoare albă sau maronie. Dacă vom încondeia ouă suflate, avem timp să le strângem pe cele potrivite tot anul. Pentru a le depozita, după suflare,  cojile de ouă se înmoaie în apă şi se spală fără a fi frecate, pentru a evita spargerea lor.
    Dacă vom încondeia ouă fierte,  acestea trebuie clocotite  mai mult timp decât de obicei. Pentru a le curăţa, vom folosi apă cu detergent şi le vom şterge cu o cârpă curată.

  • 2013. 04. 12.

    Promovarea proiectelor prin înscrierea în Programul Zilele Ţinutului Secuiesc

    Vă puteţi promova proiectul prin înscrierea în Programul Zilele Ţinutului Secuiesc 10-19 mai 2013

    De cîţiva ani, Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş  au hotărît să-şi reunească eforturile  pentru a valorifica împreună, şi în folosul comunităţilor din zonă, valoarea de brand pe care această denumire istorică, Ţinutul Secuiesc, o are. În acest sens, cele trei consilii judeţene au iniţiat şi organizat diverse proiecte culturale de anvergură regională, naţională şi internaţională care au în denumirea lor sintagma Ţinutul Secuiesc. Este vorba de proiecte care sunt produsul unui parteneriat între instituţii culturale din cele trei judeţe, al căror scop este să promoveze  valorile Ţinutului Secuiesc,  în toată diversitatea lor, să le integreze în dialogul cultural naţional şi internaţional şi să încurajeze astfel turismul cultural  în zonă. Cel mai prestigios dintre aceste proiecte este  Bienala Internaţională de Grafică din Ţinutul Secuiesc, care  s-a impus deja în lumea artistică naţională şi europeană drept un necesar şi select spaţiu de competiţie, pe care specialiştii îl compară cu Bienala Internaţională de Grafică de la Cracovia, şi care la a doua ediţie, din 2012, s-a bucurat de participarea  a 184 graficieni din 26 de ţări. 

  • 2013. 04. 03.

    Caravana concertelor

    CARAVANA  CONCERTELOR  2013

    Organizatori : Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna.

    Scopurile concursului : încurajarea/sprijinirea ofertelor muzicale live de calitate,  în cît mai multe localităţi din judeţul Covasna, facilitarea accesului la aceste oferte muzicale pentru publicurile de toate vîrstele; descoperirea şi promovarea  interpreţilor şi formaţiilor muzicale de valoare, din judeţul nostru.

  • 2013. 03. 06.

    Bienala de Fotografie din Ţinutul Secuiesc

    Consiliul Judeţean Covasna, Consiliul Judeţean Harghita, Camera Club Siculorum, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Centrul Cultural Judeţean Harghita organizează prima ediţie a Bienalei de Fotografie din Ţinutul Secuiesc.
    Evenimentul este organizat sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi al Federaţiei Mondiale a Artiştilor Fotografi Maghiari
  • 2013. 03. 03.

    Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet

    Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet este integrată în Programul anual al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.  Este vorba de un proiect pe care merită să-l susţinem financiar în calitate de parteneri ai Casei  de Cultură din Întorsura Buzăului (iniţiatorul şi organizatorul Sărbătorii), avînd în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a meşteşugurilor tradiţionale.
  • 2013. 03. 03.

    Expoziţia itinerantă Ouăle încondeiate din judeţul Covasna

    Coordonatorul proiectului : Hanna Kolumbán

    Anul acesta, Expoziţia itinerantă va ajunge şi la tradiţionala Sărbătoare a ouălor de Paşti de la Brădet, organizată de Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, manifestare pe care Centrul de Cultură al Judeţului Covasna o sprijină de cîţiva ani, în calitate de partener de proiect. Localnicii vor descoperi în Expoziţie şi în paginile volumului Ouăle încondeiate din judeţul Covasna”  şi exemplare pictate de ei, care fac parte din Colecţia de ouă încondeiate de la Brădet.

  • 2013. 03. 01.

    Clubul jocurilor de societate

    Clubul Jocurilor de Societate este un proiect al Asociaţiei Fundament, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, lansat în anul 2012, cînd peste 1000 de tineri din Sf. Gheorghe au descoperit o nouă formă de petrecere a timpului liber. Datorită succesului pe care, anul trecut, programele propuse de moderatorii din Asociaţia Fundament le-au avut în rîndul tinerilor, Clubul Jocurilor de Societate va fi deschis şi în 2013, pînă în decembrie, în fiecare marţi seara, între orele 19-23, la Cafeneaua Bastion din Strada Oltului.
    Aşadar, marţi seara, Cafeneau Bastion va fi invadată de jocuri de societate celebre în lumea întreaga – Carcassone, Coloniştii din Catan, El Grande, Sankt Petersburg, Ticket to Ride ş.cl. – prin care tinerii au posibilitatea să-şi descopere diverse abilităţi, de pildă calitatea de lider, de negociator sau de comandant de armată, pe lîngă faptul că-şi verifică şi completează cultura generală.
    Intrarea este liberă, iar organizatorii garantează o seară plină de suprize şi amuzament de calitate.
  • 2013. 01. 26.

    Ţinutul Conacelor

    Pe lîngă denumirea istorică de Trei-Scaune, judeţul Covasna mai este cunoscut şi drept Ţinutul Conacelor, şi asta pentru că, din motive social-istorice specifice acestui spaţiu cultural, mica nobilime a construit aici cele mai multe conace din toată Secuimea. Deşi în secolul XX multe dintre ele au dispărut definitiv, judeţul Covasna rămîne Ţinutul conacelor datorită patrimoniului său arhitectural extrem de valoros, dar abia cunoscut, care face parte din identitatea aşezărilor secuieşti. De cîţiva ani, Ţinutul conacelor a devenit şi tema celui mai de succes proiect editorial din judeţul nostru.


  •