• Ştiri şi actualităţi

 • 2022. 04. 19.

  Stup2022 – Apel de participare

  Retrospectiva filmului documentar din Secuime produsul unui parteneriat între Centrul de Cultură al Județului Covasna, Consiliul Județean Covasna, Centrul Cultural Județean Harghita, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita și Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe a devenit deja un proiect de arte vizuale cu audiență în rândul artiștilor și spectatorilor din zonă. Stup – Retrospectiva filmului documentar – Ediţia 2022 se va desfășura între 7-16 octombrie. Scopul Retrospectivei este cultivarea interesului și a pasiunii pentru documentar, reunirea celor mai valoroase producții într-o competiție artistică, care să le ofere cineaștilor un spațiu de întâlnire și confruntare, iar spectatorilor, șansa de a viziona filmele lor.

  Apelul de participare în file

 • 2022. 04. 19.

  Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti, Ediţia27

  Peste o săptămână, marţi, 26 aprilie, Căminul Cultural Floroaia Mare găzduieşte Ediţia27 a Sărbătorii ouălor roşii de Paşti, unFestival folcloric al obiceiurilor de primăvară care s-a născut 1994 şi care a devenit unul dintre cele mai importante evenimente tradiţionale din Zona Buzaielor şi din judeţul Covasna.

  Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti este organizată în mod tradiţional la Căminul Cultural din Brădet, doar anul trecut şi anul acesta evenimentul a fost mutat la Floroaia Mare. Sărbătoarea este organizată de Primăria Întorsura Buzăului şi Căminul Cultural Floroaia Mare, sub coordonarea lui Costică Oltean – directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului.

  Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti din Zona Buzaielor este integrată în Programul anual al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna. Este vorba de un proiect pe care îl susţinem financiar şi logistic, în calitate de parteneri ai Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, având în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a obiceiurilor şi a meşteşugurilor tradiţionale.

 • 2022. 04. 11.

  Conferinţă despre istoria Imnului Secuiesc

  Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Judeţului Covasna organizează o Conferinţă dedicată Imnului Secuiesc, care se va desfăşura la Sfântu Gheorghe, în 21mai 2022.

  La Conferinţa din 21mai, vor participa : istoricii Nándor Bárdi, Judit Pál, Gusztáv Hermann, Zsolt Orbán, József Nagy, istoricul muzical Emese Sófalvi, jurnalistul Zoltán Katona, Zsuzsa Szebeni–istoric al teatrului şiJózsef Boér.

  În cadrul acestei întâlniri ştiinţifice vor fi prezentate şi câteva volume care au drept temă drapelul şi Imnul Secuiesc. Participanţii la Conferinţă vor asculta şi versiunea originală a Imnului Secuiesc, în interpretarea Corului Vox Humana, care în 2022 aniversează 50 de ani de la înfiinţare.

 • 2022. 03. 30.

  Dezbaterile CCJCV, episodul5 – Zona Orbaiszék, Covasna

  Vineri, 25 martie, echipa Centrului de Cultură al Judeţului Covasna s-a întâlnit cu organizatorii culturali din zona Covasnei, zonă care mai poartă denumirea istorică şi de Orbai-szék. La întâlnire au participat profesioniști din domeniul culturii din Covasna, Comandău, Surcea, Tamaşfalău, Zágon, Păpăuţi și Chiuruş. Scopul Întâlnirii a fost confirmarea vechilor colaborări şi dezvoltarea de noi relaţii, în acord cu nevoile culturale ale comunităţilor din zona Covasnei.

 • 2022. 03. 21.

  Episodul4 al dezbaterilor CCJC 2022 – Zona Buzaielor

  Seria dezbaterilor culturale2022 a continuat la Întorsura Buzăului, unde echipa instituţiei noastre s-a întâlnit joi, 17 martie, cu colegii din zona Buzaielor. Tabloul vieţii culturale din zonă a fost conturat de Costică Oltean, directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, cu care Centrul de Cultură al Judeţului Covasna colaborează de ani buni. Astfel, s-a deschis un dialog pe marginea nevoilor culturale ale comunităţilor româneşti, respectiv a evenimentelor, proiectelor şi programelor culturale prin care se încearcă împlinirea acestor nevoi.

 • 2022. 03. 14.

  Episodul3 din serialul dezbaterilor culturale2022

  Seria dezbaterilor culturale2022 a continuat vineri, 11 martie, cu o întâlnire la Sfântu Gheorghe, unde organizatorul, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, a reunit oamenii de cultură din zona reşedinţei noastre de judeţ. Temele dialogului au fost legate de reuşitele şi greutăţile vieţii culturale din ultimii doi ani, de colaborările viitoare, pentru sprijinirea unor iniţiative locale şi pentru finalizarea unor evenimente şi proiecte comune.

  Producătorii de evenimente culturale din Sfântu Gheorghe nu au participat la întâlnire, pentru ei se va organiza o dezbatere specială, instituţia noastră dorind ca de data aceasta să le acorde toată atenţia operatorilor culturali din vecinătatea orașului. La întâlnirea de vineri, 11 martie, au participat oameni de cultură din localităţile : Arcuş, Bodoc, Bicfalău, Bixad, Fotoş, Ghidfalău, Calnic, Chilieni, Valea Crişului, Malnaş-Valea Zălanului, Micfalău, Coşeni, Sântionlunca, Ozun.
 • 2022. 03. 07.

  Episodul doi al Seriei de dezbateri culturale2022 s-a desfăşurat la Târgu Secuiesc

  A doua întâlnire, din cadrul seriei de dezbateri pe teme culturale de maximă actualitate, a fost organizată de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna vineri, 4 martie, la Târgu Secuiesc, unde s-au reunit toţi organizatorii de evenimente culturale din zona acestui oraş. Participanţii au pus în discuţie întregul tablou al colaborărilor culturale din ultimii doi ani, cu reuşitele, eşecurile şi noutăţile pe care această perioadă le-a adus în viaţa culturală a comunităţilor din zonă.
 • 2022. 03. 03.

  Seria dezbaterilor culturale din anul 2022 a fost deschisă la Baraolt

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna continuă şi în acest an Programul său pe termen lung, prin care deschidespaţii de întâlnire şi dezbatere cu operatorii culturali din localităţile covăsnene (producătorii / organizatorii de fapte de cultură). Scopul acestor Forumuri deschise în diferite zone covăsnene : confirmarea vechilor colaborări şi iniţierea de noi relaţii, în acord cu nevoile comunităţilor şi schimbările din peisajul cultural covăsnean; cunoaşterea noilor colegi care activează în cultura covăsneană şi identificarea căilor prin care ne putem sprijini reciproc în organizarea şi promovarea evenimentelor culturale; activarea unor canele de comunicare (facebook, whats-up, etc), pentru a crea o comunitate virtuală de dialog pe teme de actualitate. Prima întâlnire a avut loc la Baraolt, unde colegii din Tălişoara, Filia, Bodoş, Căpeni, Doboşeni, Vârghiş şi Băţanii Mici au discutat problemele culturale specifice zonei. Următoarea întâlnire va avea loc pe 4 martie 2022, cu organizatorii culturali din Târgu Secuiesc și împrejurimi.

 • 2022. 01. 28.

  Premiile Orbán Balázs 2021

  Vineri, 28 ianuarie 2022, la Palatul Culturii din Târgu Mureş s-au decernat Premiile Balázs Orbán pe anul 2021.

  Este vorba de cea mai înaltă distincţie a Regiunii ce poartă numele marelui etnograf Orbán Balázs, care a descris pentru prima dată Ţinutul Secuiesc drept o entitate unitară. Premiul Balázs Orbán a fost înfiinţat în anul 2011 de către Consiliile judeţene Covasna, Harghita şi Mureş şi este acordat unor personalităţi cu merite deosebite în dezvoltarea şi modernizarea Ţinutului Secuiesc, respectiv în valorificarea tradiţiilor sale specifice.

  Premiul Balázs Orbán 2021, în județul Covasna, i-a fost acordat doamnei Dr. Mária Pető– profesoară de matematică şi fizică, cercetător, fost director interimar al Colegiului Reformat din Sfântu Gheorghe, deţinătoare a unor prestigioase premii.

 • 2022. 01. 26.

  Ediţia 2022 a Concursului de Artă Plastică Kőrösi Csoma Sándor

  Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasnaîn colaborare cu Primăria oraşului Covasna, Galeria Kádár László din Covasna, Asociația pentru Educație Publică Kőrösi Csoma Sándor – lansează Apelul de participare la Ediţia 2022 a Concursului de Artă Plastică Contemporană, cu tema Cu ochii larg deschişi. Concursul se desfăşoară în cadrul evenimentului Zilele Kőrösi Csoma Sándor şi este dedicat marelui cărturar omagiat.

  Ediţia 2022 a Concursului de Artă Plastică Kőrösi Csoma Sándor este concepută a se desfăşura sub titlul / pe tema Cu ochii larg deschişi. Un titlu cu rezonanţă culturală, în spiritul căruia organizatorii Concursului îi provoacă pe artişti să privească cu ochii larg deschişi spre o capodoperă a Universului, planeta Pământ

 • 2022. 01. 13.

  Ziua Culturii Naţionale

  Sâmbătă, 15 ianuarie, de la ora 18, Centrul de Cultură Arcuș, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Covasna, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Consiliului Județean Covasna, celebrează Ziua Culturii Române împreună cu poetul Ionel Simota (Miercurea Ciuc), profesoara Luminița Cornea (Sf. Gheorghe), pianistul Viniciu Moroianu (București), violoncelistul Anton Niculescu și pictorii Vasile Ostahi și Mihai Ostahi (Chișinău).

 • 2022. 01. 08.

  O Expoziţie itinerantă din 2021 îşi continuă drumul şi în 2022

  Expoziţia itinerantă în aer liber–numităRetrospectiva Cluburilor de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc, Ediţia3– îşi continuă drumul şi în 2022. După vernisajul din toamna lui 2021,din Piaţa Libertăţii din Sfîntu Gheorghe, Retrospectiva a ajuns la Tîrgu Secuiesc, apoi Miercurea Ciuc, de unde am demontat-o recent şi am adus-o la Odorheiu Secuiesc. Aşadar, din 10 ianuarie pînă în 17 februarie, poveştile cu bărbaţi din cele 86 fotografii reunite în Expoziţie îşi aşteaptă vizitatorii înPiaţa Márton Áron din Odorheiu Secuiesc!

  TemaRetrospectivei din 2021 a fost Bărbatul. Astfel, membrii celor 11 cluburi-foto din zonă au fost provocaţi să surprindă în imaginile lor Bărbatul, în diversitatea ipostazelor sale – de cap de familie, de model pentru copiii săi, de simbol al puterii fizice şi mentale, de jumătate a femeii.

 • 2021. 12. 18.

  În aşteptarea îngerilor – episodul4

  Ultima duminică dinaintea Crăciunului, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna transmite online, pe pagina facebook a instituţiei, un vechi colind românesc – Sus, la Poarta Raiului –, care prinde viaţă datorită vocii tinerei Marin Maria-Anastasia, din Sfîntu Gheorghe

  Anastasia este elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Național Mihai Viteazul din Sfîntu Gheorghe, specializarea Pedagogie. Pasiunea pentru muzică şi-a descoperit-o la 6 ani, cînd a început să cînte. De atunci, muzica i-a devenit prieten drag, de care nu vrea să se despartă niciodată şi în tainele căreia va continua să pătrundă, căci Anastasia ştie că mai are multe de experimentat şi de învăţat, pentru a-şi împlini visul, acela de a ajunge la inimile oamenilor prin vocea sa. Deocamdată, călătoreşte şi experimentează pe terenul muzicii uşoare, pop şi populare. Pe lîngă preocuparea de a-şi cultiva continuu vocea, Anastasia doreşte să facă performanţă şi în arta educaţiei/ pedagogie, căci este domeniul care îi oferă şansa să-şi exprime şi să-şi valorifice toate pasiunile sale – muzica, teatrul, psihologia şi dansul – în mijlocul copiilor!


  Echipa Centrului de Cultură al Judeţului Covasna vă doreşte un Crăciun plin de lumină şi căldură!

 • 2021. 12. 16.

  În aşteptarea îngerilor – episodul3

  Cadoul vizual de Crăciun, pe care vi-l dăruim în episodul3 al serialului nostru, l-am pus la cale cu ajutorul meşterului Demeter Miklós, din mîinile căruia va ieşi la lumină Scaunul Luciei, împreună cu povestea unui foarte vechi obicei legat de ziua de 13 decembrie. Tradiţiile legate de 13 decembrie sunt numeroase, dar toate fac din această zi o Sărbătoare a luminii şi a dezvăluirii vrăjitoarelor, aşa cum este şi obiceiul numit Scaunul Luciei. Este vorba de un obicei cu care se ocupau mai ales tinerii aventuroși din comunitate : pe 13 decembrie începea confecţionarea scaunului și, în fiecare zi, meșterul efectua doar o singură fază, pentru a-l finaliza pe 26 decembrie, în Ajunul Crăciunului. La confecţionarea scaunului se foloseau nouă specii diferite de lemn, iar părțile componente trebuiau asamblate fără cuie, numai cu știfturi și pene. În Ajunul Crăciunului, scaunul era dus în biserică, ascuns sub haine, iar cel ce se urca pe el în timpul binecuvîntării putea recunoaşte vrăjitoarele printre femeile aflate în lăcaşul de cult.

 • 2021. 12. 02.

  În aşteptarea îngerilor – episodul2

  În aşteptarea Îngerilor, v-am pregătit un alt dar vizual de Crăciun, pe care îl vom transmite în a doua duminică de Advent. De data aceasta, în Atelierul nostru vă aşteaptă Mária Vollancs, care o să vă arate cum să faceţi una dintre cele mai colorate, aromate şi savuroase bucurii de Crăciun : Mere glazurate!

  Nu aveţi nevoie decît de : - cîteva mere - 250g de zahăr - 0,7g de miere - 1 decilitru de apă - 1 lingură de unt (80%) - 1 lingură mică de colorant alimentar - roșu

 • 2021. 11. 26.

  În aşteptarea îngerilor – episodul1

  La sfîrşitul anului trecut, instituţia noastră a lansat Proiectul În aşteptarea îngerilor, prin care am încercat să răspundem la întrebarea : cum să sărbătorim Crăciunul în spiritul tradiţiilor de altădată? Iar răspunsul s-a concretizat în realizarea unor scurte filme documentare cu meşteri şi artişti – păstrători de valori tradiţionale. Este vorba de înregistrări video care urmează a fi transmise online, pe pagina facebook a Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, în duminicile celor patru săptămîni de dinaintea Crăciunului. Într-o primă formă, Proiectul a fost lansat în decembrie 2020 şi s-a bucurat de o mare audienţă, adunînd zeci de mii de vizualizări. Aşadar, continuăm acest Proiect şi în decembrie 2021, prin realizarea de documentare care să funcţioneze ca nişte DARURI / CADOURI VIZUALE din partea instituţiei noastre şi care să încurajeze comunităţile covăsnene să sărbătorească Crăciunul în spiritul tradiţiilor de altădată.

 • 2021. 10. 19.

  Concurs

  Centrul de Cultură al Județului Covasna acordă finanțări nerambursabile pentru editări de reviste literare pentru copii și tineri, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și 21 decembrie 2021.
 • 2021. 10. 14.

  Expoziție Csoma

  Expoziție Csoma
 • 2021. 10. 06.

  Visor2021 şi momentul său decisiv

  Cîteva zile, între 8-10 octombrie, Vancsó Zoltán se află în Visor-ul / Vizorul Festivalului de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc. Pasionaţii de fotografie îl pot întîlni : la Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, unde artistul deschide un Atelier de fotografie, în 8 şi 9 octombrie, ora15; la Vernisajul Expoziţiei de fotografie Vancsó Zoltán, din Piaţa Libertăţii (sîmbătă, 9 octombrie, ora 11) şi la proiecţiile cu două dintre filmele sale, de la Cinema Arta (din 9 şi 10 octombrie, ora 15).

  Cum am spus, prin prezenţa lui Zoltán Vancsó în Visor-ul din Sfîntu Gheorghe, acest foarte tînăr şi necesar Festival de Artă Fotografică trece printr-un moment decisiv, în sensul că este de neratat, precum clipele memorabile pe care numai aparatul de fotografiat le poate salva de la dispariţie. Dar şi în sensul că ţinuta Visor-ului a fost ridicată la un nivel ce impune reflecţie din partea tuturor pasionaţilor de fotografie din zonă.

  VisorFestivalul de Artă Fotografică din Sfîntu Gheorghe este un Proiect al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, coordonat de Levente Vargyasi, realizator de filme documentare şi fotograf. Visor se desfăşoară în cadrul Programului Zilele Ţinutului Secuiesc.

 • 2021. 10. 02.

  Mozsika – serie de ateliere de pregătire în domeniul muzicii populare

  Centrul de Cultură al Județului Covasna și Consiliul Judeţean Covasna organizează o nouă ediţie a tradiţionalului Atelier de muzică populară Mozsika, care nu se va mai desfăşura doar pe durata unei săptămâni, ci într-un format special. Este vorba de un nou concept al Proiectului Mozsika, cu o desfăşurare în mai multe etape, pe durata a câteva luni, între 15 octombrie 2021- 15 iunie 2022, perioadă în care, la Târgu Secuiesc, se va derula o serie de ateliere /workshop-uri de pregătire în domeniul muzicii populare.

  Scopul Atelierului Mozsika a rămas acelaşi :cultivarea pasiunii pentru muzica şi dansurile populare din Transilvania şi formarea instrumentiştilor necesari pentru ca valorile tradiţionale să fie păstrate în forme autentice şi vii.

  Grupul ţintă al workshop-ului/atelierului, adică cine poate participa la Mozsika : persoane pasionate de folclorul muzical, care ştiu să cânte bine la vioară, violă, acordeon şi contrabas şi care doresc să înveţe, sub îndrumarea unor specialişti în domeniu, partituri valoroase din folclorul muzical specific comunităţilor din Ardeal, pe care să le înterpreteze apoi la aceste instrumente. •