• Ştiri şi actualităţi

 • 2015. 06. 15.

  Tabăra de comunicare interetnică prin poveşti

  Centrul de Cultură al Județului Covasna și Consiliul Județean Covasna organizează, în perioada 13-18 iulie 2015, Tabăra de comunicare interetnică prin poveşti,  un proiect destinat copiilor români și maghiari din judeţul Covasna, cu vârsta între 8-10 ani. Scopul Taberei este să valorice resursele creative, educative şi formative ale poveştilor populare şi să le transforme într-un spaţiu de întâlnire, cunoaştere şi împrietenire între copiii de etnii diferite, respectiv între copii maghiari și români. În acest sens, Programul Taberei cuprinde : jocuri creative în jurul unor activităţi meşteşugăreşti, atelier de păpuşerie, atelier de pedagogie teatrală, casa dansului popular (unde copiii vor spune o poveste pe ritmurile unui dans popular) seri ale etniilor. Taxa de participare 75 ron.  Înscrierile se fac personal, la sediul Centrului de Cultură al Județului Covasna (Sf. Gheorghe, P-ța Libertății, nr.2), prin e-mail, la adresa peterorsi27@gmail.com sau la numărul de telefon 0267-351648. Detaliile pe websiteul  www.cultcov.ro.  

 • 2015. 06. 10.

  Elevi din mai multe şcoli intră în Cercul prietenilor neştiuţi

  Între 8 și 12 iunie,  Trupa Osonó susţine 9 reprezentaţii cu recenta sa premieră,  Cercul prietenilor neștiuți sau Picnic pe un covor japonez, versiunea pentru săli de clasă. Publicul ţintă sunt elevii din 19 clase, de vârste diferite şi din mai multe școli din Sfântu Gheorghe. Spectacolul româno-maghiar, în regia lui Fazakas Misi,  este un proiect început cu şase luni în urmă, care deschide un spaţiu de joc într-o ramă teatrală la graniţa dintre  mai multe formule de teatru, numitorul comun fiind experienţele tinerilor români şi maghiari pe marginea problemelor ce ţin de convieţuirea interetnică. Fiecare reprezentaţie mizează pe intrarea spectatorilor în  Cercul prietenilor neştiuţi şi implicarea lor în dezbaterea/dialogul interetnic pe care spectacolul îl deschide.

  Spectacolul este  realizat în parteneriat cu Asociația Ecou, şi cu sprijinul Centrului de Cultură al Județului Covasna și al Fundației "Tiszta Formák" din Ungaria.

 • 2015. 06. 09.

  Programul multianual de finanţare nerambursabilă a editării de lucrări din categoria culturii scrise

  Programul multianual de finanţare nerambursabilă a editării de lucrări din categoria culturii scrise pe anul 2015, etapa I.

 • 2015. 06. 04.

  Cercul prietenilor neştiuţi

  Vineri, 5 iunie, orele 17, în foaierul Teatrului „Tamási Áron” va avea loc premiera spectacolului „Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez”, în regia lui Fazakas Misi. Spectacolul este o producţie Teatrul Independent Osonó şi Asociaţia Ecou, cu sprijinul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.

  Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez / Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen este un spectacol care refuză a se lăsa definit. Nu, nu este teatru-documentar, deşi spectacolul s-a născut pornind de la experienţele individuale ale tinerilor de la Osonó şi Ecou. Nu, nu este teatru-forum, deşi confesiunile tinerilor maghiari şi români vor zgîndări spectatorii, care vor fi încurajaţi să intre în joc cu propriile întîmplări şi mirări. Un singur lucru este cert : cine intră pe cîmpul de joacă al tinerilor de la Osonó şi Ecou va ajunge să rupă din manuale paginile pline de clişee şi prejudecăţi despre români şi maghiari. Este motivul pentru care Cercul prietenilor neştiuţi poate deveni un adevărat ambasador al proiectului Sfîntu Gheorghe-capitala europeană a culturii, căci tinerii maghiari şi români confirmă efortul comunităţii noastre de a NU ocoli problemele convieţuirii interetnice, ci de a le documenta şi dezbate, în spiritul ludic al culturii şi al artei teatrale, care este chiar spiritul acestui oraş din Secuime.


 • 2015. 05. 13.

  Zilele Elevilor Covăsneni sau Zilele familiei Regös

  Anul acesta, Zilele Elevilor Covăsneni se desfăşoară între 15-17 mai, iar numărul participanţilor este de  256  tineri, elevi şi studenţi, grupaţi în 16 echipe:  două echipe din Covasna, o  echipă din Tg. Secuiesc şi  13 echipe din Sf. Gheorghe. Din echipa de organizare – coordonată de Orsolya Péter, referent în domeniul programelor pentru tineri, la Centrul de Cultură al Judeţului Covasna –  fac parte 31 elevi şi tineri, din care 17 voluntari.  Timp de 3 zile, cele 16 echipe rămase în competiţie (din 25 de echipe înscrise) vor trece prin 62 probe cultural-sportive, care se vor desfăşura în diverse locuri : spaţii în aer liber din Sf. Gheorghe, Palatul Copiilor,  Casa de Cultură Orășenească Kónya Ádám, Sala de Sport a Centrului Școlar Berde Áron, Sala de Sport Orăşenească, scena de piatră de la Km. 4 spre Vâlcele, Teatrul Tamási Áron (unde va avea loc Gala câştigătorilor ZEC 2015) şi Ceainăria Tein (petrecerea de final).

 • 2015. 04. 14.

  În lumea Cărbunarilor cu Vargyasi Levente şi Kinda István

  SZENESEK / Cărbunarii este un film pe care autorii lui, regizorul-operator Vargyasi Levente şi etnograful Kinda István,  îl promovează drept un documentar etnografic. Dar filmul este precum cărbunăritul :  greu de descris / definit. Numai apropierea de  lumea celor ce practică această meserie veche de 3-4 secole te poate face să înţelegi DE CE şi CUM a supravieţuit ea pînă în secolul 21. 

  Filmul Cărbunarii nu este doar un documentar etnografic, pentru privitor este un documentar observaţional, cu o puternică dimensiune poetică, şi asta pentru că materialul filmat de Vargyasi Levente nu se rezumă  la documentarea procesului de obţinere a cărbunelui de  lemn, ci operatorul este o prezenţă discretă şi reuşeşte să releve şi strania frumuseţe a universului natural, din pădurea de lîngă comuna Vîrghiş,  în care trăieşte o familie de cărbunari, cea  a lui Tófalvi Árpád.

 • 2015. 04. 02.

  Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet şi cele 21 de primăveri ale sale

  Şi anul acesta, a  treia zi de Paşti,  mai precis marţi, 14 aprilie, locuitorii din  Zona Buzaielor se întîlnesc la Brădet, unde, din 1994, s-au obişnuit a trăi bucuria de a fi împreună, într-o mare comunitate, cu oacazia celei mai mari Sărbători creştine a anului şi a primăverii.  Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet este organizată de Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, sub coordonarea directorului acestei instituţii, Costică Oltean. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este implicat în acest proiect, în calitate de partener, avînd în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a meşteşugurilor tradiţionale.

 • 2015. 03. 16.

  Anunț lansare sesiune de finanțare Proiecte editoriale - 2015

  Anunț lansare sesiune de finanțareProiecte editoriale - 2015

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna în numele Consiliul Judeţean Covasna anunţă lansarea sesiunii de finanțare 2015 pentru proiecte editoriale

 • 2015. 03. 08.

  Anunț lansare sesiune de finanțare

  Anunț lansare sesiune de finanțare

  Proiecte editoriale - 2015

  Centrul de Cultură al Județului Covasna în numele Consiliul Județean Covasna anunță lansarea sesiunii de finanțare 2015 pentru proiecte editoriale

 • 2015. 01. 19.

  Bienala Internaţională de Grafică din Secuime îşi aplaudă laureaţii de Ziua Culturii Maghiare

  În septembrie 2014 au început înscrierile pentru a III-a Ediţie a Bienalei Internaţionale de grafică din Secuime, al cărui ultim act se va consuma pe 22 ianuarie 2015, de Ziua Culturii Maghiare, cînd vor avea loc Vernisajul Expoziţiei Contemplaţii Grafice III şi Gala laureaţilor. La această ediţie a Bienalei, s-au înscris 336 de artişti, cu 783 de creaţii, mai precis cu reproducerile lor digitale. Artiştii care s-au înscris la Concursul Internaţional de Grafică din Secuime, ediţia III,  provin din 32 de ţări, desigur, cei mai mulţi sînt din  Ungaria şi România, dar spaţiul lor de origine cuprinde şi ţări îndepărtate, precum Egipt, Coreea de Sud, China, Indonezia sau Iran.

  În opinia curatorului Bienalei, Zsolt Siklódi, această diversitate identitară şi geografică reprezintă un pas înainte faţă de ediţia anterioară. Conform organizatorilor, SCOPUL  Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc “poate fi definit  prin trasarea unei paralele între trendurile locale şi cele universale ale genului, în acelaşi timp cu încercarea de a identifica  locul tradiţiilor   locale în domeniu, în raport cu cele globale, atât în cazul graficii clasice, cât şi în cazul celei experimentale. Un scop pe care Bienala îşi propune să-l atingă asigurându-le artiştilor toată libertatea de exprimare, inclusiv în alegerea mediului, a instrumentelor limbajului vizual şi a  tehnicii utilizate.”

  Material video aici!

 • 2015. 01. 16.

  De Ziua Culturii Naţionale - 15 ianuarie 2015

  Centrul de Cultură Arcuș, Centrul de Cultură al Județului Covasna și Asociația de Tineret Ecou au fost organizatorii Programului dedicat Zilei Culturii Naţionale. Ieri seară, începând cu ora 19,  organizatorii au deschis la Castelul Arcuş un spaţiu de întîlnire cu volumele scriitoarei Luminița Cornea, cu lucrările artistului grafician Iuri Isar şi cu un recital susţinut  de soprana Daniela Valerica Munteanu și pianistul Ambrus Sándor József,  cei doi solişti fiind prezentaţi de criticul muzical Ecaterina Stan.

 • 2014. 10. 17.

  Judeţul Covasna are un Calendar al naturii sale

  Marţi seara, pe 14 octombrie, în Sala Toleranţei a Muzeului Naţional Secuiesc, a avut loc lansarea cărţii  Háromszék Természetkalendáriuma” (Calendarul naturii din Trei Scaune). În numele organizatorilor acestei lansări, Nagy Balázs i-a salutat pe autorii volumului: Dombi Szilvia Helga, Gaál Zsuzsanna, Majos Andrea Aranka şi biologul dr. Szabó D. Zoltán, lectorul publicaţiei. La eveniment a participat şi Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care şi-a amintit că, în 2013, când a fost lansat  Háromszék kis Természetkalendáriuma”/Mic calendar al naturii din Trei Scaune, le-a promis celor interesaţi de extinderea unui studiu pe această temă că va sprijini realizarea unui astfel de proiect editorial. Promisiunea a devenit realitate, prin frumosul şi cuprinzătorul volum  Székelyföld Természetkalendáriuma”/Calendarul naturii din Trei Scaune.

 • 2014. 10. 13.

  Festivalul Internaţional de Artă Populară - 2014

  Pe 11 şi 12 octombrie, sâmbătă şi duminică, sub un soare generos de vară târzie, Piaţa Libertăţii din Sfântu Gheorghe a devenit pentru două zile o mare scenă a diversităţii culturale, pe care au cântat şi au dansat  valoroase  ansambluri folclorice  ale minorităţilor din România, alături de invitatul special al Festivalului Internaţional de Artă Populară, care anul acesta a fost Ansamblul de Dansuri Tradiţionale Româneşti din Aletea, Ungaria.  Finanţatorul evenimentului : Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Bucureşti.

 • 2014. 10. 13.

  Să ne cunoaştem judeţul

  Vineri s-a derulat prima fază a unui program de promovare a zonei noastre și mai ales de interacțiune între sat și oraș în județul Covasna, derulat în parteneriat de Centrul de Cultură al județului Covasna, inițiatorul proiectului, și Asociația de Tineret Ecou. 30 de copii din Araci și Belin au petrecut ore bune și pline de evenimente la Sfântu Gheorghe.


 • 2014. 09. 29.

  Zilele Europene ale Patrimoniului, 20-24 septembrie 2014

  Şi anul acesta, instituţia noastră a participat la  Zilele Europene ale Patrimoniului cu un program pe care l-a iniţiat în 2008. Este vorba de conceperea unui CIRCUIT TURISTIC prin care ne propunem să promovăm diverse monumente de arhitectură specifice spaţiului nostru cultural – castele, conace, muzee, biserici, clădiri vechi, centre/monumente istorice. Aceste excursii tematice sînt deschise vizitatorilor de toate vîrstele, mai ales tinerilor, cărora le oferim o lecţie de istorie cu totul specială, imposibil de  predat în şcoală şi cu amintiri ce se cer retrăite, alături de prieteni şi musafirii familiei.

 • 2014. 09. 05.

  Cum ştii să povesteşti ca să-ţi spun cine eşti - Festival Internaţional de Teatru de Păpuşi

  Este vorba de un Festival Internaţional de Teatru de Păpuşi construit pe un concept care îşi propune să le ofere  copiilor din 24 localităţi ale judeţului Covasna şansa de a se întâlni cu foarte bune teatre de păpuşi din trei ţări, ale căror spectacole valorifică  resursele creative, educative şi formative ale poveştilor populare, dar şi resursele creative ale copiilor spectatori, prin încurajarea lor de a parcurge drumul de la micul şi necunoscutul spectator la micul şi curajosul povestitor. În Proiect   sunt implicate localităţi unde oferta culturală ajunge greu sau aproape niciodată, iar originalitatea Festivalului  constă în substanţa creativă a tuturor activităţilor, care sunt concepute a-i încuraja pe copii să povestească, fie prin imagini fie prin cuvinte, să descopere cât de mult poţi spune despre cine eşti prin felul cum ştii să povesteşti. O componentă esenţială a Proiectului este mobilitatea culturală, în sensul că spectacolele de teatru de păpuşi şi evenimentele conexe din Programul Festivalului CUM ŞTII SĂ POVEŞTI CA SĂ-ŢI SPUN CINE EŞTI se desfăşoară în 24 localităţi din judeţul Covasna.

 • 2014. 07. 04.

  Anunț lansare sesiune de finanțare

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna anunţă, în numele Consiliului Judeţean Covasna, lansarea sesiunii definanţare 2014 pentru proiecte editoriale
 • 2014. 06. 30.

  La Tein cu prietenii lui Andrei Bodiu sau Lîngă gara Predeal

  Cică poeţilor din cercul lui Alexandru Muşina le cam place să dispară din Braşov, pentru a se regăsi prin  Secuime, unde oamenii sînt ca în Hebdomadarul profesorului A.M.  – sînt buni, sînt fraţi, au cercuri, sînt noi, sînt tineri, se macină, se vindecă – depinde de ziua cînd îi întîlneşti/vizitezi. Vineri, 27 iunie 2014, cel puţin în Ceainăria Tein din Sf. Gheorghe, am fost cu toţii tineri, mai ales Adrian Lăcătuş şi Caius Dobrescu, pe care Firul alb al poemelor lui Andrei Bodiu i-a întors în poza cu Poeţii tineri.

 • 2014. 06. 12.

  Nouă sute de copii şi tineri se pregătesc să cucerească dealul Perkő

  Perkő este un loc de pelerinaj de la marginea comunei Sânzieni, loc care, de nouă ani, a devenit şi un cunoscut spaţiu de întâlnire  pentru copiii şi tinerii pasionaţi de folclorul coregrafic din Transilvania, dar şi din alte zone ale României. Aşadar, cu nouă ani în urmă a ieşit în lume prima ediţie a Festivalului Ardelenesc de Dansuri Populare pentru Copii şi Tineri de la Perkő. Este vorba de un proiect al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, care face parte dintr-un Program complex, gândit pe termen lung, de  educare a tinerilor în spiritul tradiţiilor populare. Coordonatorul proiectului este  Virág Endre, specialistul instituţiei în domeniul folclorului coregrafic.

 • 2014. 05. 07.

  Zilele Elevilor Covăsneni – o şcoală a spiritului de echipă

  De 10 ani, în primăvara fiecărui an, se desfăşoară Zilele Elevilor Covăsneni/ZEC, un proiect al Asociaţiei Culturale şi de Tineret Regös, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna. De-a lungul celor 10 ani de existenţă, sute de tineri de la Asociaţia Regös au trecut prin experienţa de organizator, asumându-şi toate responsabilităţile pe care le presupun conceperea şi finalizarea acestei competiţii de anvergură judeţeană, care anul acesta se va desfăşura între 8-10 mai. Echipa de organizare este alcătuită din 20 de tineri, plus 15 elevi voluntari, iar coordonatoarea  proiectului este  Orsolya Péter – referent în domeniul programelor pentru tineri, la Centrul de Cultură al Judeţului Covasna.  Programul acestei complexe competiţii cuprinde diverse probe cultural-sportive, care au fost schimbate şi perfecţionate an de an, în timp ce SCOPUL Zilelor Elevilor Covăsneni a rămas până astăzi mereu acelaşi : formarea şi dezvoltarea spiritului de competiţie în echipă – o echipă în care orice tânăr să râvnească a ajunge! •