• Ştiri şi actualităţi

 • 2018. 04. 04.

  Sărbătoarea ouălor roşii de Paşte – Brădet 2018

  Sărbătoarea ouălor roşii de la Brădet a ajuns la Ediţia XXIV şi se va desfăşura, conform tradiţiei, a treia zi de Paşte, marţi, 10 aprilie 2018, la Căminul Cultural Brădet.

  Din program :

  - Concurs de ouă încondeiate

  - Expoziţie de ouă încondeiate

  - Program religios (muzică corală)

  - Program folcloric, cu participarea Ansamblului Cununa Carpaţilor, solişti vocali şi instrumentişti din zonă, Corul Laudate Dominum din Braşov

   

  Invitate de onoare : Cristina Turcu Preda şi Cornelia Ciobanu, soliste de muzică populară

  Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet este organizată de Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, sub coordonarea directorului acestei instituţii, Costică Oltean. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este implicat în acest proiect în calitate de partener, avînd în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a meşteşugurilor tradiţionale.

 • 2018. 02. 16.

  Trupa Ego organizează casting pentru Blow out – un spectacol pentru adolescenţii rebeli

  Trupa Ego se pregăteşte pentru o nouă premieră, care este programată pentru toamna lui 2018. Prima etapă a noului proiect constă în organizarea unui casting pentru descoperirea adolescenţilor pasionaţi de teatru, care doresc a face parte din distribuţia unui spectacol în regia Mirelei Bucur, pe un scenariu original, al cărui titlu este Blow out.

  Parteneri de proiect : Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Asociaţia Ecou, Biblioteca Judeţeană Bod Péter.

  Despre ce înseamnă a face parte din Trupa Ego depun mărturie adolescenţii care au trecut prin experienţa producţiei Artă, un spectacol multipremiat la Festivalul Naţional de Teatru Histrioniada Liceenilor de la Cluj: legarea unor noi prietenii şi descoperirea bucuriei de a lucra în echipă; vindecarea de timiditate, o mai bună concentrare, comunicare şi relaţionare; prezenţă de spirit în situaţii dintre cele mai ciudate.
  Adolescenţii selecţionaţi a face parte din distribuţia spectacolului Blow out vor trece printr-o perioadă de pregătire care va consta în exerciţii de dicţie şi respiraţie, de improvizaţie, de ritm, mişcare scenică şi expresivitate corporală, de activare a memoriei, concentrare şi atenţie.

 • 2018. 02. 08.

  Caravana artei – două spaţii culturale, Muravidek şi Háromszék, în oglinda artei fotografice

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna și Institutul de Cultură Naţională Maghiară din Lendava (Slovenia) lansează un proiect deschis artiştilor fotografi din cele două spaţii culturale. Proiectul este finanţat de Ministerul Resurselor Umane din Ungaria şi are drept SCOP implicarea fotografilor din Muravidek şi Háromszék / Trei Scaune / judeţul Covasna într-un  program complex de apropiere, cunoaştere şi promovare reciprocă.

   Proiectul are structura unui Concurs de fotografie şi se integrează în efortul instituţiilor publice din cele două zone de a face din cultură un adevărat instrument de dezvoltare comunitară şi regională. Mai precis, materialul expoziţional rezultat în urma derulării Proiectului va fi folosit în procesul de cunoaştere, protejare şi promovare a valorilor care ţin de identitatea celor două spaţii culturale.

 • 2018. 01. 23.

  Apel de participare la Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, G5

  Neașteptata şi tragica plecare a curatorului Siklódi Zsolt i-a confruntat pe organizatorii Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc cu problema unei dureroase şi necesare regândiri a acestui proiect. Siklódi Zsolt nu contenea să amintească că „Obiectivul Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc este să ofere o viziune asupra tendinţelor artistice din lumea graficii contemporane şi să integreze grafica autohtonă în circuitul internaţional.”

  Având în vedere acest scop, organizatorii Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc au construit Ediţia 2018 – G5 cu un concept care poate fi rezumat astfel : „Experiența ultimului deceniu arată că relația dintre imaginea bazată pe pixeli și grafica tradițională implică probleme mai complexe decât s-ar părea la prima vedere. Se observă o întrepătrundere benefică, fertilizatoare între universul digital și cel analog, care a extins posibilitățile de expresie a imaginii grafice, deschizând un nou orizont în domeniul creației grafice. Bienala G5 din anul 2018 își propune să ofere posibilitatea prezentării acestor interacțiuni.”

 • 2018. 01. 18.

  22 ianuarie – Ziua Culturii Maghiare

  De Ziua Culturii Maghiare, românii sînt chemaţi să se bucure de cei 100 de ani de la Marea Unire, dar şi de cei peste 1000 de ani de cînd maghiarii îşi tot pun umărul la construirea a ceea ce se cheamă spiritul transilvan, fără de care România ar fi fost periculos de săracă şi posacă. Aşadar, 22 ianuarie, Ziua Culturii Maghiare, va fi sărbătorită în Secuime sub semnul celor 1000 de ani în Transilvania şi 100 de ani în România – dovadă că maghiarii NU vor să ne strice Sărbătoarea Centenarului, ci doar îşi doresc ca, atunci cînd sărbătorim, s-o facem cu tot respectul pentru valorile de nepreţuit pe care şi maghiarii le-au dăruit ţării noastre.

  Luni, 22 ianuarie, de la ora 18, Sala Mare a Teatrului Tamási Áron este deschisă tuturor celor care doresc să participe la Sărbătoarea Culturii Maghiare. Din Program : lansarea cărţii dedicate campionei mondiale şi olimpice Katalin Szabó, un volum de Csinta Samu; un spectacol extraordinar, de 30 minute, susţinut de Ansamblul Háromszék; în final, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, va decerna Premiul  Háromszék Pentru Cultură, laureatul pe anul 2018 urmînd a fi dezvăluit la finalul programului dedicat Zilei Culturii Maghiare.

  Intrarea este liberă, spectatorii români vor beneficia de traducere în căşti.

 • 2018. 01. 14.

  Ziua Culturii Naţionale

  Luni, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, Centrul de Cultură Arcuș, în parteneriat cu Centrul de Cultură al județului Covasna şi cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Consiliului Județean Covasna, organizeză un concert extraordinar, cu participarea pianistului Nicolae Dumitru. Publicul va mai avea prilejul de a viziona colecția de artă plastică contemporană a Centrului de Cultură Arcuș – operele unor apreciați artiști plastici din România.
 • 2018. 01. 14.

  În 2018, celebrăm oameni care au intrat în istoria judeţului Covasna şi a României

  Pentru anul în care sărbătorim Centenarul Unirii din 1918, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna vă propune un Calendar 2018 ale cărui pagini sînt dedicate unor oameni care au făcut istorie şi au intrat în istoria Secuimii / Transilvaniei şi a României. Despre rostul acestui Calendar vorbeşte textul din pagina de deschidere : În 2018, vom celebra personalităţi a căror viaţă și activitate sunt legate de judeţul Covasna. Sunt oameni care au făcut istorie în profesia lor şi au intrat în istoria ţării, dăruindu-i României ceva de nepreţuit din cultura maghiarilor şi din spiritul transilvan.
 • 2017. 12. 12.

  Recital de pian şi poezie, Baudelaire – 150

  Centrul de Cultură Arcuş vă invită – luni, 18 decembrie, de la ora 18.30 – la un Recital de pian la patru mâini susţinut de Pál Petra Noémi şi Vitus Eszter studente anul III la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Facultatea teoretică, Secţia compoziţie.

  Cum ne apropiem de finalul lui 2017, anul în care s-au împlinit 150 de ani de la moartea lui Charles Baudelaire (9 aprilie 1821-31 august 1867), concertul tinerelor pianiste Pál Petra Nóemi şi Vitus Eszter se doreşte a fi şi o celebrare prin muzică a acestui mare poet al umbrelor, pentru care esenţa artei şi muzicalitatea ei stau în revelaţie, iar revelarea esenţelor trebuie să fie o experienţă tulburătoare, demonică. La omagierea părintelui modernităţii poetice europene vor participa şi membri ai Trupei Ego  Edi Brandabura, Denis Onişoru, Daniel Suciu, Adriana Timaru şi Roxana Mija – , care vor recita din lirica lui Baudelaire, momentele poetice fiind realizate sub coordonarea regizoarei Mirela Bucur.

  Recitalul de pian şi poezie va avea loc în Sala de concerte a Casei Bastion, Sf. Gheorghe, str. Oltului, nr. 6.

  Organizatori : Centrul de Cultură Arcuş, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Academia de Muzică Gheorghe Dima Colaborator : Asociaţia Ecou

 • 2017. 11. 01.

  Concurs destinat promovării meșteșugurilor tradiționale

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna deschide un concurs pentru elevii claselor V-VIII, cu scopul de a promova meşteşugurile tradiţionale în rândul tinerilor. Data limită de înscriere în concurs este 13 noiembrie, ora 12:00.

  La Concurs se poate înscrie orice şcoală din judeţul Covasna, care să fie reprezentată de o echipă formată din 6 elevi şi un profesor. Fiecare localitate, sat sau oraş, trebuie să fie reprezentată de o singură echipă.

 • 2017. 11. 01.

  Oameni, întrebări şi aşteptări din Secuimea profundă

  Pentru mulţi români, Secuimea este o zonă unde principala ocupaţie a locuitorilor majoritari ar fi subminarea statului român, sub coordonarea unor forţe mai mult sau mai puţin oculte. Dar cine porneşte la drum prin satele şi oraşele Secuimii descoperă oameni, pur şi simplu oameni ocupaţi cu diverse probleme de supravieţuire, oameni ocupaţi să-şi trăiască viaţa, ale cărei bucurii şi amărăciuni sînt împărţite şi cu cine le iese în cale. Levente Vargyasi, autor de filme documentare, a ieşit în calea micilor fermieri din judeţul Covasna, într-un moment cînd aceşti oameni nu mai ştiau ce să facă cu laptele de la vacile lor, din cauza deciziei Companiei Covalact de a rupe relaţia contractuală cu centrele de colectare a laptelui din zona Tîrgu Secuiesc. Aşa a început, prin 2015, un proces de documentare care a durat pînă în 2017 şi care a însemnat vreo 45 de ore de material filmat, din care, după montaj, a ieşit filmul Oameni şi vaci, cu o durată de 50 de minute.

  Lansarea oficială a documentarului Oameni şi vaci are loc luni, 13 noiembrie, orele 18, la Cinema Arta.
 • 2017. 10. 24.

  Laureaţii Ediţiei3 a Bienalei de Fotografie din Ţinutul Secuiesc

  Între 13-15 octombrie 2017 s-a consumat ultima etapă a Ediţiei3 a Bienalei de Fotografie din Ţintutul Secuiesc, la care s-au înscris 283 de artişti fotografi din 17 ţări, cu 1516 fotografii. La Gala Laureaţilor, care a avut loc la Teatrul Tamási Áron, premiile au fost acordate de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, preşedinţii Asociaţiei Artiştilor Fotografi din Ungaria, Eifert Janos, respectiv din Romania, Eugen Negrea, invitatul special al Bienalei, Eberhard Schuy (reprezentantul Canon) şi Török Ferenc, şeful Reprezentanţei Est-Europene-Canon, sponsorul principal al evenimentului.

  Laureaţii Bienalei : la Categoria OPEN : Premiul I. – Hans Gindlesberger (SUA) / cu fotografia Fără titlu / Aburi/ Sunt în filmul nepotrivit; Premiul II. – Teresa Meier (SUA) / Complicitate; Premiul III. – Balázs Kralovánszky (Canada) /  Umbra în lumină; Categoria Pîine : Premiul I. nu s-a acordat; Premiul II. – Erzsébet Kozma (Romania) /Pîine de casă; Premiul III. – Jiexiong Ye (China), Pîine de orez; Categoria Mişcare : Premiul I. – Jiexiong Ye (China) / Școala şi Bence Máte (Ungaria), Acțiune; Premiul II. – Károly Hlavathy (România ), cu seria Iluzie; Premiul III. – Gábor Lajos (România) / Mișcarea liniștii; Premiul special oferit de Eifert János l-a primit Balázs Attila cu lucrarea Dans în soare. La categoria Open, Haragos Zoltán din Tîrgu Mureș a cîştigat premiile oferite de Asociaţia Română a Artiștilor Fotografi şi de Asociaţia Mondială a Fotografilor Maghiari.


 • 2017. 10. 12.

  Spectacol multimedia cu fotograful Răzvan Voiculescu, la Cinema Arta

  Unul dintre cei mai cunoscuţi artişti fotografi din România, Răzvan Voiculescu, este invitatul Ediţiei3 a Bienalei de Fotografie din Ţinutul Secuiesc. Razvan Voiculescu a plecat din România în 1980, a absolvit Institutul de Arte Plastice din Copenhaga, şi-a continuat studiile postuniversitare la New York şi Paris, iar în 1994, cînd s-a întors în ţară, artistul lăsa deja în urmă cîteva expoziţii personale de fotografie la Copenhaga, Goteborg şi Paris.
 • 2017. 10. 03.

  Artă în Zilele Ţinutului Secuiesc

  După întoarcerea de la Festivalul Naţional Histrioniada Liceenilor din Cluj, Trupa Ego a răspuns invitaţiei Liceului Kőrösi Csoma Sándor din oraşul Covasna şi, pe 23 septembrie,  a jucat spectacolul Artă în cadrul Festivalului de Teatru Juventus. În octombrire, Trupa Ego va susţine două reprezentaţii cu spectacolul Artă, în cadrul Programului Zilele Ţinutului Secuiesc : sîmbătă, 14 octombrie, orele 19.00, la Teatrul Andrei Mureşanu din Sf. Gheorghe; luni, 16 octombrie, orele 17.00, la Liceul Mircea Eliade din Întorsura Buzăului

  Construit pe replici savuroase şi scurte monologuri prin care protagoniştii se adresează direct publicului, spectacolul Artă, în varianta Trupei Ego, respectă story-ul celebrei comedii semnate de Yasmina Reza, dar mută accentele pe gesturi, situaţii şi teme foarte prezente şi în relaţiile dintre adolescenţi. Trei prieteni – Serge, Mark şi Yvan – ajung în situaţia de a se insulta reciproc şi în pragul unei dramatice rupturi din cauza unui tablou, pe care unul dintre ei l-a cumpărat cu o sumă imensă şi cu pretenţia că a făcut o serioasă investiţie într-o adevărată capodoperă a artei contemporane. În căutarea răspunsului la întrebarea dacă este sau nu artă tabloul complet alb, traversat de cîteva dungi tot albe şi ele, cei trei tineri alunecă pe terenul fragilei lor prietenii, se lovesc, se rănesc, cad şi se ridică, lăsînd în urmă un spectacol plin de umor despre preţul artei şi cel al prieteniei. Un spectacol despre cum se transformă o prietenie într-o comedie nesfîrşita comedie prezentă în viaţa fiecăruia dintre noi, cînd descoperim că tabloul cu cei mai dragi prieteni se clatină, iar încercările noastre de a-l salva lasă în urmă o autentică poveste despre prietenie-ipocrizie-gelozie, o poveste demnă de adevărata Artă.

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este partener de proiect, instituţia noastră a sprijinit producerea spectacolului Artă.

 • 2017. 09. 12.

  Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci

  Kürtőskalács, cozonacul secuiesc, este unul dintre cele mai răspîndite deserturi de sărbătoare la maghiarii transilvăneni, dar mai ales la cei din Ţinutul Secuiesc.

  Cel mai delicios kürtőskalács este cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă şi interiorul moale, amestecul celor două texturi diferite producînd o dulce armonie de gusturi şi arome. Este un desert care cucereşte prin rafinata sa simplitate. Festivalul celebrează acest cozonac tocmai pentru că delicata sa simplitate este profund legată de specificul zonei noastre.

  Nu este uşor să prepari kürtőskalács, deşi nu are o reţetă secretă, ceva din pregătirea lui nu poate fi cuprinsă în nici o carte de bucate. Se spune că – pe lîngă ingrediente de calitate,  îndemînare şi experienţă – prepararea şi coacerea kürtőskalács-ului au nevoie mai ales de căldura sufletului.

  Festivalul nostru are structura unei competiţii culinare, la capătul căreia ne propunem să găsim şi să ne bucurăm împreună de „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” – un cozonac preparat după o reţetă tradiţională, dar care îmbină gustul tradiţional cu ceva din prospeţimea prezentului.

  Kürtőskalács-ul este desertul care a colorat sărbătorile în familie. Dar, în ultimele decenii,  cozonacul secuiesc reuşeşte a cuceri nu doar tîrgurile şi festivalurile din Transilvania, ci din mai toate colţurile ţării. Căci este un desert care aduce oamenii împreună, aşa cum împreună îl vom savura şi celebra şi la Festivalul Deliciilor Dulci!

  Aşadar, între 29 septembrie şi 1 octombrie 2017, Piaţa Centrală a oraşului Sfântu Gheorghe ne va reuni, în toată diversitatea noastră, în jurul unor ispititoare arome dulci, şi ne vom bucura împreună de atmosfera de epocă, cu tot ce înseamnă ea – de la jocuri din secolul trecut, pînă la degustarea de ape minerale din zonă, pentru că,  începînd de anul acesta,  Festivalul Aquarius, Sărbătoarea Apei Minerale, se integrează firesc în Festivalul Kürtőskalács.  

 • 2017. 09. 12.

  Trupa Ego şi Arta sa au cucerit Histrioniada Liceenilor de la Cluj

  Festivalul Naţional de Teatru Histrioniada Liceenilor de la Cluj a ajuns la Ediţia XV, printre producţiile selecţionate a intra în finala Concursului, destinat elevilor din întreaga ţară s-a numărat şi spectacolul Artă, al Trupei Ego, în regia Mirelei Bucur. Festivalul s-a desfăşurat între 4-8 septembrie 2017, iar la capătul competiţiei, Trupa Ego a cîştigat cele mai rîvnite două premii : Premiul I, pentru cel mai bun spectacol şi Premiul pentru cel mai bun rol principal, atribuit lui Edi Brandabura, pentru interpretarea personajului Ivan. Din distribuţia spectacolului Artă, de Yasmina Reza, mai fac parte Daniel Suciu şi Denis Onişoru, toţi cei trei adolescenţi fiind elevi la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe. Juriul care a  desemnat spectacolul Artă drept cel mai bun din Festivalul de la Cluj a fost format din : din Leta Popescu, regizor al Teatrului Independent Reactor şi al Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Sînziana Tarţa, actriță la Teatrul Național Cluj-Napoca, şi presedintele juriului, Cristian Grosu, regizor şi actor la Teatrul Naţional Cluj şi profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune UBB Cluj.

  Despre performanţa tinerei Trupe Ego, regizoarea Mirela Bucur a făcut următoarele precizări pentru cotidianul Observatorul de Covasna: “ Când am pornit spre Cluj, știam sigur doar câteva lucruri: am trei tineri foarte talentați în distribuție, tineri care au înțeles din prima că talentul nu e suficient, ci e nevoie de multă muncă şi de seriozitate, iar ei au muncit cu o seriozitate și o dăruire cum rar mi-a fost dat să văd, chiar şi la profesionişti; apoi, mai știam sigur că le-am propus să lucrăm nu doar pe un text foarte bun, al Yasminei Reza, ci pe un text potrivit vârstei lor, cu teme, situații și întrebări în care se pot recunoaște tinerii de pretutindeni. Faptul că „Artă” a câştigat Premiul pentru cel mai bun spectacol confirmă două lucruri: că toți cei trei băieți – Denis, Daniel și Edi – au jucat excepțional și au ridicat nivelul spectacolului, încât juriul l-a recunoscut drept cel mai bun; mai confirmă faptul că eu am ales un text potrivit pentru a face teatru cu şi pentru tineri, că nu m-am înşelat atunci când am considerat că din piesa Yasminei Reza se poate construi un spectacol şi pentru adolescenţi. Am făcut precizarea asta pentru că marea problemă în teatrul pentru liceeni sunt textele. Este foarte greu să găseşti un text care să răspundă nevoilor de exprimare şi poftei de joc specifice adolescenţilor”.  

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este partener de proiect, instituţia noastră a sprijinit producerea spectacolului Artă şi deplasarea lui la Festivalul de la Cluj.

 • 2017. 06. 16.

  Ediţia XII a Festivalului de la Perkő

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a organizat, pe 10 iulie 2017, ediţia XII a Festivalului Ardelenesc de Dansuri Populare pentru Copii şi Tineri de la Perkő (lîngă localitatea Sânzieni). De 12 ani, instituţia noastră îi adună la Perkő pe copiii şi tinerii pasionaţi de folclor, care activează în diverse formaţii, pentru a se bucura împreună de frumuseţea şi hazul dansurilor şi tradiţiilor populare – maghiare, româneşti, rome – , spre binele comunităţilor din care fac parte.

  Ediţia 2017 a Festivalului de la Perkő a reunit 1.212 de copii şi tineri, dansatori în 39 de ansambluri folclorice, din 8 judeţe: Cluj, Alba, Covasna, Harghita, Mureş, Braşov, Sălaj şi Bacău. Scopul şi obiectivele Festivalului sunt : cultivarea pasiunii pentru muzica şi dansurile populare tradiţionale şi formarea reflexului de a proteja şi promova folclorul autentic al comunităţilor  maghiare din România,  dar şi cultivarea respectului şi a curiozităţii pentru valorile tradiţionale specifice  altor etnii; dezvoltarea unor relaţii de parteneriat între ansamblurile participante, şi a relaţiilor de prietenie între copiii şi tinerii maghiari şi români, care fac parte din formaţiile participante.

 • 2017. 05. 29.

  Tinerii din Ansamblul Miriapod au fost invitaţii de onoare ai unui Festival Folcloric din Portugalia

   Ansamblul de dans popular Százlábú /Miriapod, care funcţionează pe lîngă Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, s-a întors recent din Portugalia, unde a participat la Sabugueiro em Flor / Festivalul Florilor de soc, din oraşul Tarouca, care s-a desfăşurat între 18-24 mai 2017. Este vorba de un fel de festival folcloric al obiceiurilor de primăvară, ajuns la Ediţia 30,  care poartă denumirea florilor de soc, pentru că oamenii din zonă trăiesc de pe urma valorificării florilor de soc şi a strugurilor. Sărbătoarea Florilor de Soc este concepută a reuni formaţii foloclorice portugheze, plus un invitat de onoare. Pentru Ediţia 30 - 2017, organizatorii şi-au dorit un program folcloric lusitano-român, iar invitatul de onoare al Festivalului a fost Ansamblul de dans popular Százlábú /Miriapod din Sfîntu Gheorghe.

  Fondatorii şi conducătorii Ansamblului Miriapod, experimentaţii  dansatori-coregrafi Virág Endre şi Imola, au mai fost în Portugalia cu 19 ani în urmă, în calitate de dansatori ai Ansamblului Háromszék. Portughezii i-au ţinut minte drept dansatori care au ceva de spus despre folclorul din România şi i-au invitat să coloreze Sărbătoarea Florilor de soc cu dansuri populare din ţara noastră, despre a căror diversitate nu ştiau prea mult, pentru ei toate dansurile erau româneşti. Programul susţinut de Százlábú /Miriapod a cuprins dansuri secuieşti, româneşti şi ţigăneşti, iar frumuseţea dansurilor prezentate de tinerii din Sfîntu Gheorghe i-a determinat pe portughezi să le organizeze nu doar o reprezentaţie, ci 8, în 4 oraşe din zonă, pe scene din centrul localităţilor, plus în două şcoli şi două cămine de bătrîni. Cum portughezii nu au dansatori profesionişti de folclor, organizatorii şi spectatorii au fost interesaţi să afle cum îşi păstrează, valorifică şi promovează comunităţile din România valorile tradiţionale, respectiv muzica şi dansurile populare.

  Delegaţia Miriapod a fost formată din 35 persoane : 30 dansatori ( cu vîrste cuprinse între 13-18 ani), 3 instrumentişti din Cluj şi conducătorii Ansamblului Százlábú /Miriapod, Virág Endre şi Imola. Turneul din Portugalia a fost sprijinit de Consiliul Judeţean Covasna şi de părinţii celor 30 de dansatori.


 • 2017. 05. 25.

  Volumele Romulus Cioflec au ajuns şi în bibliotecile unor importante instituţii din Basarabia

  Proiectul editorial dedicat lui Romulus Cioflec îşi îndeplineşte scopurile, graţie Luminiţei Cornea, care nu doar s-a îngrijit de apariţia volumelor, ci face eforturi ca aceste preţioase documente să meargă pe urmele scriitorului şi să ajungă în spaţiile culturale legate de biografia sa. Un astfel de spaţiu este Republica Moldova, unde prof. Luminiţa Cornea s-a implicat în lansarea tuturor volumelor Romulus Cioflec publicate sub îngrijirea sa, inclusiv cele apărute la Editura Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.

   

  Astfel, în urma lansării de carte de la Chişinău,  Albumul  „Romulus Cioflec, o viaţă în imagini” de Luminița Cornea și „Răspântia” de Romulus Cioflec, precum și vol. „Scriitori. Case memoriale” de Luminița Cornea) au ajuns, prin donaţie, în bibliotecile unor importante instituţii din Republica Moldova :  Biblioteca Națională Vasile Alecsandri din Chișinău; Biblioteca Academiei de Științe a Republicii Moldova; Muzeul de Literatură Mihail Kogălniceanu, Chișinău; Biblioteca Onisifor Ghibu, Chișinău; Biblioteca Liceului „Principesa Natalia Dadiani”, Chișinău; Biblioteca Publică Orășenească Petre Ștefănucă din Ialoveni; Biblioteca Liceului G. Meniuc, Chișinău; Biblioteca Universității de Stat B.P.Hasdeu din Cahul.

  Deasemeni, volumele au ajuns şi la importanţi oameni de litere, cercetători, profesori: Iurie Colesnic, scriitor si critic literar; Ion Negrei, istoric; Vasile Malanetschi, scriitor și critic; Claudia Partole, scriitor; Maria Danilov, istoric; Maria Ișaev, cercetător literar; Dinu Poștarencu, cercetător și istoric; prof. Vasile Gîtlan; prof. Olga Leșenco; prof. Zenaida Mandalache; prof. Areta Moșu; prof. Vera Balan;

 • 2017. 05. 18.

  Trupa EGO ne întreabă dacă există Artă în salvarea unei prietenii

  Trei prieteni – Denis Onişoru, Daniel Suciu şi Edi Brandabura – s-au reunit pe terenul unei pasiuni comune, teatrul, şi au format, împreună cu alţi elevi de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Trupa Ego, iar primul lor mare spectacol este Artă, de Yasmina Reza. O piesă care a cucerit cele mai rîvnite premii ale dramaturgiei contemporane – Premiul Molière pentru Cel Mai Bun Autor, Premiul Tony pentru Cea mai Bună Piesă – şi care, după premiera din 1995, de la Paris, a ajuns să fie montată în peste 30 de ţări, pe scenele celor mai importante teatre din lume.

  Cum era vorba de prima producţie a celei mai tinere Trupe din Sfîntu Gheorghe, Mirela Bucur  le-a propus celor trei prieteni să-şi scoată Ego-ul în lume cu un spectacol despre ce este fals şi ce este autentic în relaţie cu ceea ce pretindem că iubim / preţuim :  prieteni şi artă. Un spectacol despre preţul artei şi cel al prieteniei, valori pe care eroii Yasminei Reza le descoperă în confruntarea cu un tablou derutant de alb şi, pentru unii, aberant de scump. O confruntare plină de umor, cu forţa de a stîrni spectatorii de toate vîrstele, inclusiv şi mai ales tinerii, să pornească în căutarea sensurilor artei şi ale prieteniei.

  Miza primului spectacol al Trupei Ego  este o experienţă / descoperire veche de cînd lumea, dar pe care o înţelegem doar cînd o trăim pe cont propriu : preţul prieteniei, ca şi cel al artei, depinde numai de noi, iar cea mai preţioasă dintre arte este prietenia. Numai prietenii te pot ajuta  să descoperi, în albul unui tablou, un om singur care alunecă, pînă dispare.

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este partener de proiect.

 • 2017. 04. 07.

  Cvintetul vocal Anatoly colorează Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti de la Brădet

  Conform tradiţiei, şi anul acesta, a treia zi de Paşte, pe 18 aprilie 2017, locuitorii din Zona Buzaielor sînt aşteptaţi la Brădet, la Sărbătoarea ouălor roşii, Ediţia XXIII. Ca şi la ediţiile precedente, locuitorii din zonă şi turiştii vor avea ocazia de a admira diverse tehnici de încondeiere a ouălor şi o expoziţie unică cu ouă încondeiate, din Zona Buzaielor, dar şi din alte regiuni ale ţării. Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet mai cuprinde un Concurs de ouă încondeiate, un program religios şi un program folcloric, prin care se păstrează obiceiul ca la bucuria comunităţii să fie invitaţi a participa artişti îndrăgiţi. Invitaţii de onoare ai Sărbătorii ouălor de Paşti 2017 sînt Ionuţ Langa, solist de muzică populară, şi Cvintetul vocal Anatoly din Braşov.  

  Ionuţ Langa s-a născut în comuna Jibert, judeţul Braşov, a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Făgăraş, apoi a devenit absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad. După obţinerea Licenţei, Ionuţ Langa s-a stabilit la Arad.

  Cvintetul vocal Anatoly este alcătuit din : Andrada Mureşan (alto), Gabriel Baciu (tenor I), Ciprian Cucu (tenor II), Ciprian Ţuţu (bariton) şi Marius Modiga (bas). Cei cinci tineri cîntă,  á capella sau cu acompaniament, lucrări preclasice, clasice şi romantice, muzică religioasă, colinde, prelucrări folclorice şi lucrări contemporane,  în aranjamente proprii. 

  Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet este organizată de Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, sub coordonarea directorului acestei instituţii, Costică Oltean. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este implicat în acest proiect în calitate de partener, avînd în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a meşteşugurilor tradiţionale. •