• Ştiri şi actualităţi

 • 2019. 06. 11.

  Parteneriat cultural cu instituţii din Ungaria şi Polonia

  La G5 – Ediţia5 a Bienalei de Grafică din Secuime din 2018, au fost înscrise în competiţie 2300 de lucrări, trimise de peste 900 de artiști, din 58 țări, de pe toate continentele. Marţi, 11 iunie, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a intrat într-un parteneriat cultural cu prestigioase instituţii din Ungaria şi Polonia, un acord de colaborare care va spori anvergura internaţională a acestui complex proiect de arte vizuale şi care va promova Ţinutul Secuiesc drept un spaţiu cultural deschis tuturor celor care ştiu a se bucura de creativitate, multiculturalitate, diversitate.
 • 2019. 06. 10.

  Povestea unui bătrân rotar la Cinema Arta

  Protagonistul documentarului etnografic Rotarii este Gál József, ultimul meşter din satul Hilib, care încă practică o veche meserie, cunoscută sub denumirea de rotărit. Alături de Józsi bácsi mai apare un alt meşter, Tibor Bende, care este şi el printre ultimii păstrători din Zăbala ai unei alte meserii tradiţionale pe cale de dispariţie, fierăritul – domeniu strâns legat de rotărit.
 • 2019. 06. 01.

  Peste 600 de desene depun mărturie despre fantezia şi bucuria cu care copiii au participat la Festin

  Castelul este al nostru! – este titlul sub care s-au desfăşurat programele destinate copiilor, de pe domeniul Castelului Mikó din Olteni. Toate programele gândite de echipa Centrului de Cultură al Judeţului Covasna au răspuns nevoii de joacă şi poveste a copiilor, iar Festinul Cavalerilor s-a bucurat de cel mai mare succes, poate şi pentru că ploaia nu a putut să tulbure imaginaţia copiilor care au participat la acest Concurs de desen, aşa cum, din păcate, au fost tulburate jocurile în aer liber, mai ales în prima zi a Festivalului – sâmbătă 18 Mai. Dar copiii care nu s-au speriat de nori şi au ajuns sâmbătă şi duminică la Castelul Mikó din Olteni au creat, împreună cu trupele care au susţinut concerte – Mesehetes, Új Bojtorján şi Karaván – o atmosferă imposibil de povestit, ci doar de trăit.
 • 2019. 05. 07.

  Festinul Cavalerilor - concurs de desen

  Festinul Cavalerilor - concurs de desen
 • 2019. 04. 15.

  Zagon – prima lucrare monografică bilingvă din judeţul Covasna

  Consiliul Județean Covasna și Editura Háromszék Vármegye a lansat volumul Zagon – un proiect editorial care face parte din seria de studii etnografice "Localităţile Ținutului Secuiesc". Dacă există un loc în România unde cercetarea trecutului şi a prezentului unei localităţi devine un subiect extrem de sensibil, care stă continuu sub semnul revizuirilor şi al controverselor, atunci Zagon face parte dintr-o astfel de zonă, cunoscută sub denumirea istorică de Trei Scaune, astăzi judeţul Covasna, zonă care la rîndul său face parte dintr-o altă regiune istorico-etnografică numită Ţinutul Secuiesc. Dar prezentul proiect editorial dedicat localităţii Zagon este extrem de important nu pentru că subiectul supus cercetării face parte dintr-o zonă a ţării noastre despre care istoricii formulează interpretări şi teze divergente. Oportunitatea şi valoarea proiectului ţin de calitatea lucrării monografice şi de faptul că, în ciuda unei istorii zbuciumate, localitatea Zagon a ajuns astăzi să reprezinte un model de convieţuire interetnică, cu relevanţă la nivel local, regional şi naţional.
 • 2019. 02. 01.

  Premiul pentru cea mai bună imagine cîştigat de documentarul Oameni şi vaci

  Societatea Cameramanilor Maghiari (HSC) și Școala Maghiară de Cameramani, în colaborare cu Firma Sparks, au organizat, la începutul acestui an, Ediţia2 a Festivalului-concurs pentru operatori-imagine ”Kovács László și Zsigmond Vilmos”. Ediţia 2019 a Festivalului a fost concepută a se desfăşura pe 5 categorii: ficțiune, televiziune, film documentar, documentar despre natură și scurt metraj. Levente Vargyasi, operatorul şi regizorul filmului documentar Oameni şi vaci, a cîştigat Premiul pentru cea mai bună imagine, la categoria film documentar (în selecţia finală la această categorie au ajuns 13 documentare).
 • 2019. 01. 12.

  Ziua Culturii Române 2019

  A devenit deja o tradiţie ca Centrul de Cultură al Judeţului Covasna să-şi reunească forţele şi resursele cu Centrul de Cultură Arcuş, cu scopul de a organiza un eveniment dedicat Zilei Culturii Române, la un nivel de calitate demn de o sărbătoare naţională. După negocieri cu artiştii invitaţi, organizatorii au stabilit desfăşurarea evenimentului cu o zi înainte, în 14 ianuarie, de la ora 18, Sala de concerte a Centrului de Cultură Arcuş, Casa Bastion din Sf. Gheorghe. Programul Sărbătorii cuprinde : Teatru poetic – Scrisori eminesciene, în interpretarea actorului braşovean George Custura; Concert cameral, susţinut de Anton Niculescu / violoncel şi Ana Maria Negrea / pian; Expoziţie de Artă plastică, cu lucrări semnate de artişti din toate zonele României, din Pinoteca Centrului de Cultură Arcuş.
 • 2018. 10. 23.

  Rezultate la proiectul de finanțare

  Rezultate la proiectul de finanțare pentu editarea revistelor literare pentru copii și tineret.
 • 2018. 10. 14.

  Intrare gratuită la poveşti cu două nunţi şi o naştere, la Cinema Arta

  Nunta Tradiţională din Voineşti, Nunta anului şi Angela sînt trei scurte filme documentare în poveştile cărora spectatorii sînt invitaţi să intre, joi, 18 octombrie, de la ora 16, la Cinema Arta, intrarea fiind gratuită. De ce merită să vedeţi filmul de 30 de minute dedicat Nunţii din Voineşti aflaţi chiar de pe site-ul nostru, celelalte două documentare sînt cu totul speciale şi merită atenţia spectatorilor : Nunta anului, un film de Bán József, documentează migraţia populaţiei din România spre Europa de Vest şi consecinţele acestui fenomen asupra comunităților rămase acasă ; Angela, de Püsök Botond, este un film despre o fată de etnie romă, de 17 ani, care urmează să nască gemeni şi care se confruntă cu inerentele probleme ale comunităţii sale : discriminare, lipsa de educaţie, viitor incert.
 • 2018. 10. 11.

  Comoara românilor din Valea Zînelor

  În iulie 2017, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna – prin realizatorul de filme documentare Levente Vargyasi şi colegii săi, Ottó Farkas şi Nina Ţînţar – şi-a propus să înregistreze video felul cum organizatorii reconstituie Nunta tradiţională din Voineşti, în jurul căreia este construită Nedeia din Valea Zînelor, o reconstituire care transformă această sărbătoare populară într-o adevărată comoară sau, în termenii specialiştilor, într-un tezaur uman viu. Altfel spus, organizatorii reuşesc, an de an, să reactiveze valori tradiţionale locale şi să le păstreze în forme vii, iar asta înseamnă că oamenii locului aşteaptă cu nerăbdare Nedeia din Valea Zînelor pentru că au descoperit că tradiţiile lor nu au legătură doar cu trecutul, ci şi cu viaţa lor prezentă : la originea lor, tradiţiile sînt nişte acte de comunicare, sînt nişte jocuri şi, chiar dacă regulile lor vin din trecut, ele răspund dorinţei noastre prezente de a sărbători ceva împreună, de a ne distra şi a ne bucura de viaţă. Iar Sîntilia voineştenilor din Valea Zînelor este trăită /sărbătorită de localnici, invitaţi şi turişti cu multă şi autentică bucurie. Acestea sînt motivele pentru care documentaristul Levente Vargyasi şi echipa sa au pus ochii pe comoara din Valea Zînelor, din care au furat ceva, atît cît să construiască un film, cu rol de promovare şi stimulare a efortului de a ne păstra tradiţiile în forme vii şi nealterate.
 • 2018. 10. 08.

  G5 – Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc

  După doar patru ediţii, Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc a ajuns a se bucura de recunoaşterea naţională şi internaţională pe care şi-a dorit-o încă de la prima sa ediţie, din 2010. Astfel, Ediţia4 a Bienalei de Grafică – G4, din anul 2016, s-a dovedit a fi unul dintre cele mai importante evenimente în domeniu din România şi din Ungaria, depăşind în audienţă Bienalele din Bucureşti şi Miskolc.
 • 2018. 09. 18.

  Proiect de finanțare pentu editarea revistelor literare pentru copii și tineret

  Centrul de Cultură al Județului Covasna lansează un proiect de finanțare  pentu editarea revistelor literare pentru copii și tineret. Termenul de predare a proiectelor este 17 octombrie 2018.
 • 2018. 08. 02.

  Meșterul Tibor Szőke din Harale a primit titlul de Tezaur Uman Viu

  În primăvară, Ministerul Culturii și Identității Naționale a lansat, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Programul Tezaure Umane Vii, Ediţia 2018. Programul vizează identificareași recunoaşterea, la nivel național, a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale, iar acordarea titlului de Tezaur Uman Viu se face pe baza depunerii unui dosar de candidatură. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, cu sprijinul muzeografului-etnograf István Kinda, expert atestat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național în bunuri cu semnificație etnografică, a depus un Dosar de candidatură pe numeleTibor Szőke – meşter în domeniul dogăritului tradițional, păstrător, creator de patrimoniu imaterial şi performer capabil să transmită modele culturale tradiţionale, calităţi pe baza cărora a fost propus pentru acordarea titlului de Tezaur Uman Viu. În urma evaluării dosarelor de candidatură din întreaga ţară, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a horărît acordarea titlului onorific de Tezaur Uman Viu, meşterului Tibor Szőke, din satul Harale, judeţul Covasna.
 • 2018. 07. 21.

  Atelier de dans şi meşteşuguri tradiţionale la Cernat

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a organizat, între 2 - 7 iulie 2018, Ediţia 13 a Atelierului de dans şi meşteşuguri tradiţionale, care anul acesta s-a desfăşurat la Pensiunea Hanna Cernat. Scopul şi obiectivele Workshop-ului au rămas cele stabilite la naşterea proiectului, cu 13 ani în urmă: identificarea şi reunirea pedagogilor şi a instructorilor de dansuri tradiţionale, din Covasna şi judeţele învecinate, care se implică în procesul de apropiere a copiilor şi tinerilor de valorile tradiţionale, respectiv de dansurile şi meşteşugurile tradiţionale; predarea unor metode şi tehnici prin care pedagogii şi instructorii de dans îi pot provoca pe copii şi tineri să descopere bucuria jocului de-a cântecul şi dansurile populare autentice; crearea unei reţele de colaborare între pedagogii şi instructorii din judeţul Covasna şi judeţele învecinate, care să faciliteze viitoare întâlniri şi colaborări între copiii şi tinerii pasionaţi de folclorul muzical şi coregrafic, din cele 4 judeţe.
 • 2018. 07. 17.

  Sîntilia voineştenilor din Valea Zînelor, Ediţia 2018

  În iulie anul trecut, instituţia noastră – prin realizatorul de filme documentare Levente Vargyasi şi colegii săi Farkas Ottó şi Nina Ţînţar – a documentat una dintre cele mai frumoase sărbători tradiţionale ale românilor din judeţul Covasna, Sîntilia – Nedeia Mocănească a voineştenilor din Valea Zînelor, în organizarea Asociaţiei Cultural Creştine Justinian Teculescu şi Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Covasna. Documentarul îl vom lansa oficial în toamnă, la Cinema Arta. Pînă atunci, cum teatrele şi-au încheiat stagiunea şi sînt în vacanţă, vă recomandăm totuşi un spectacol în toată regula, pe care îl puteţi vedea gratuit şi de care vă puteţi bucura chiar în calitate de personaj, adică de participant la Nunta tradiţională din Voineşti, despre care este vorba în documentarul realizat în 2017.
 • 2018. 07. 12.

  Republica Udmurtia are un ambasador la Bicfalău

  Cei mai mulţi străini care şi-au găsit un loc de muncă şi un rost prin ţările Europei de Vest sînt cetăţeni români şi, din perspectiva acestei realităţi, de cîte ori descoperim străini  pentru care diverse localităţi din România au devenit acasă, sîntem curioşi să aflăm cum au reuşit ei a prinde rădăcini într-o ţară de unde au plecat cîteva milioane de rătăciţi prin lume. Bicfalău este locul unde, de mai bine de un deceniu, a prins rădăcini Anastasia Petrova, iar rezonanţa slavă a numelui său ne-ar face să credem că este vorba de vreo refugiată din zonele de conflict ale Federaţiei Ruse. Numai că, recent, 19 secui au ajuns în locul de origine al Anastasiei Petrova şi au descoperit o ţară de poveste, în care timp de 7 zile au trăit experienţe de neuitat: Republica Udmurtia. 

 • 2018. 07. 10.

  Stup - Retrospectiva filmului documentar din Secuime

  Retrospectiva filmului documentar din Secuime, produsul unui parteneriat  între Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi  Centrul Cultural Judeţean Harghita, a devenit deja un proiect de arte vizuale cu audienţă în rîndul artiştilor şi spectatorilor din zonă.
 • 2018. 06. 07.

  Ansamblul Folcloric Vatra din Republica Moldova va încinge atmosfera Transylvanian BBQ Festival

  Între 8-10 iunie se va desfăşura la Sfântu Gheorghe prima ediţie a Transylvanian BBQ Festival, un proiect care se integrează în efortul comunităţii locale de a promova spaţiul nostru cultural şi din perspectiva tradiţiilor sale gastronomice. Organizatorii evenimentului sunt  Consiliul Judeţean Covasna, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic,  Asociaţia  pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna şi  INdiVINO Wine & BBQ, în parteneriat cu Primăria Sfântu Gheorghe, respectiv Şcoala Populară de Arte şi Meserii din municipiu. Unul dintre invitaţii de onoare ai Transylvanian BBQ Festival este Ansamblul de Dansuri Populare Vatra, din Tohatin Republica Moldova, care va încinge atmosfera Festivalului cu un spectacol extraordinar de  dansuri tradiţionale specifice mai multor comunităţi etnice: dansuri moldovenești - Răzășeasca, Vatra, Polca din bătrâni, Hostropăț, Hora satului; dans bulgăresc; Dans-Barbuncul.
  Ansamblul de Dansuri Populare Vatra din Republica Moldova funcţionează pe lângă Casa de Cultură din comuna Tohatin. Comuna Tohatin este o localitate din suburbia municipiului Chişinău,  situată la 7 km de capitală, ai cărei locuitori sunt români, ucrainieni, bulgari şi găgăuzi.  

  Organizatorii Transylvanian BBQ Festival recomandă spectatorilor din Sfântu Gheorghe să nu rateze spectacolul Ansamblului Vatra, care se va desfăşura pe scena din centrul oraşului, sâmbătă, 9 iunie, de la ora 18. Datorită directorului Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Costică Oltean, care a răspuns cu promptitudine şi profesionalism ofertei de colaborare cu organizatorii Festivalului din Sfântu Gheorghe, tinerii artişti din Republica Moldova vor dansa şi pentru românii din această localitate covăsneană. Aşadar, duminică, de la ora 12.30, locuitorii din Întorsura Buzăului sunt aşteptaţi la Casa de Cultură, pentru a intra în multicolora horă a moldovenilor din Tohatin-Chişinău.

 • 2018. 05. 17.

  Zilele Elevilor Covăsneni, Ediţia XIV

  Proiectul Zilele Elevilor Covăsneni s-a născut în luna Mai a anului 2005, prin asocierea voluntară a unor tineri maghiari de la Asociaţia Regös, care şi-au dorit să construiască  replică la Zilele Studenţilor din marile centre universitare. Cum în judeţul nostru sunt mai mulţi elevi decât studenţi, elevii covăsneni cereau o sărbătoare care să le poarte numele şi care să răspundă unor nevoi specifice vârstei lor : nevoia de a intra în relaţie, de a lega prietenii şi de a se asocia/grupa, în funcţie de pasiuni şi interese de cunoaştere comune – grupuri de tineri care pe viitor pot anima şi diversifica viaţa cultural-sportivă  a comunităţilor covăsnene.

  Aşadar, din 2005, în primăvara fiecărui an, se desfăşoară Zilele Elevilor Covăsneni/ZEC, un proiect al Asociaţiei Culturale şi de Tineret Regös, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna. De-a lungul celor 14 ani de existenţă, sute de tineri de la Asociaţia Regös au trecut prin experienţa de organizator, asumându-şi toate responsabilităţile pe care le presupun conceperea şi finalizarea acestei competiţii de anvergură judeţeană, care anul acesta se va desfăşura între 18-20 mai.

  La ediţia XIV a ZEC s-au înscris în competiţie 16 echipe, fiecare având în componenţă 16 membri, din care 4 elevi trebuie să fie din clasa a IX-a. În total, în concurs sunt înscrişi 256 elevi, iar echipa organizatoare este alcătuită din 15 tineri, ajutaţi de 15-20 voluntari din Sfântu Gheorghe.  Anul acesta, motto-ul competiţiei este: „Vino într-o competiţie despre voi, pentru voi şi susţine echipa ta favorită!" Programul acestei complexe competiţii cuprinde diverse probe cultural-sportive, care au fost schimbate şi perfecţionate an de an, în timp ce SCOPUL Zilelor Elevilor Covăsneni a rămas până astăzi mereu acelaşi : formarea şi dezvoltarea spiritului de competiţie în echipă – o echipă în care orice tânăr să râvnească a ajunge!

  Coordonator proiect : Kolumbán Zenge


 • 2018. 04. 23.

  Mura și Trei Scaune – două spaţii culturale la lumina artei fotografice

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna și Institutul de Cultură Naţională Maghiară din Lendava (Slovenia) sunt partenere în organizarea unei Expoziţii de fotografie. Este vorba de un proiect finanţat de Ministerul Resurselor Umane din Ungaria, cu scopul de a implica artiştii fotografi din Muravidek şi Háromszék / Trei Scaune / judeţul Covasna într-un program complex de apropiere, cunoaştere şi promovare reciprocă.

   Expoziţia cuprinde 50 de panouri, respectiv 25 panouri pentru fiecare regiune, cu lucrări care reprezintă mărturii vizuale despre cuprinsul Culegerii de Valori a celor două spaţii culturale – judeţul Covasna şi regiunea Mura.  Proiectul  este conceput a se desfăşura pe termen lung şi se integrează în efortul instituţiilor publice din cele două zone de a face din cultură un adevărat instrument de dezvoltare comunitară şi regională. Mai precis, materialul expoziţional  va fi folosit în procesul de cunoaştere, protejare şi promovare a valorilor care ţin de identitatea celor două spaţii culturale. •