• Ştiri şi actualităţi

 • 2019. 07. 16.

  Judeţul Covasna a fost prezent şi anul acesta la ASTRA Multicultural din Sibiu

  Cel mai mare muzeu etnografic din Europa, Muzeul Astra din Sibiu, se întinde pe 96 de hectare şi este străbătut de 10 kilometri de alei, de-a lungul cărora se găsesc peste 300 de case reprezentative pentru fiecare zonă din România. În acest spaţiu de poveste s-a desfăşurat, între 11-14 iulie 2019, Festivalul ASTRA Multicultural, la care a fost invitat să participe şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna cu reprezentaţii folclorice şi gastronomice. Nu este prima dată cînd instituţia noastră participă la acest prestigios Festival, prin care organizatorii îşi propun să valorifice şi să promoveze patrimoniul cultural multietnic din România. Şi în 2016 am răspuns invitaţiei Muzeului Astrei, iar atunci mesagerii culturii covăsnene au fost : Grupul vocal feminin de cîntece populare din Racoşul de Sus, Ansamblul Cununa Carpaţilor din Întorsura Buzăului, Ansamblul de dans popular Százlábú – Miriapod, zece meşteri populari, o Expoziţie despre patrimoniul cultural şi natural al judeţului Covasna şi filme documentare despre meşteşugurile tradiţionale care sînt mărcile identitare ale comunităţilor din judeţul nostru.
 • 2019. 07. 12.

  Sîntilia Zăbălenilor 2019

  Asociația Cultural Creștină Căciula organizează duminică, 14 iulie, Sîntilia Zăbălenilor – o Sărbătoare populară tradiţională a comunităţii româneşti din Zăbala, prin care se încearcă păstrarea, valorificarea şi promovarea unui vechi obicei pastoral. Sărbătoarea de la Zăbală mai este cunoscută şi sub denumirea populară de Nedeie. Nedeile fac parte dintre cele mai îndrăgite sărbători la români, ţara e plină de nedei, în judeţul Covasna, două sînt comunităţile româneşti care păstrează această străveche tradiţie : românii din Zăbala şi cei din Voineşti-Covasna. Aşadar, zăbălenii aşteaptă cu mult drag covăsnenii de toate etniile şi turiştii din zonă să treacă duminică prin Poiana Sîntiliei, unde pot gusta sau cumpăra produse tradiționale ale crescătorilor de oi din zonă – unele preparate chiar pe loc, cum ar fi urda, pastrama de oaie, bulz, jindița – şi se pot bucura de un program folcloric susţinut de solişti îndrăgiţi şi formaţii de dansuri din zonă. Asociația Cultural Creștină Căciula organizează această Sărbătoare tradiţională cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Zăbala şi al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.
 • 2019. 07. 10.

  Junii Covasnei au participat la Festival Days in Bar – Petrovac din Muntenegru

  Cel mai tînăr grup folcloric din judeţul nostru, Ansamblul Junii Covasnei – înfiinţat în anul 2014 cu scopul de a cultiva pasiunea pentru muzica şi dansurile populare româneşti tradiţionale, mai ales în rîndul copiilor şi tinerilor – a trecut pentru prima data graniţa, odată cu participarea la Festival Days in Bar – Petrovac din Muntenegru, eveniment organizat de Multicultural International Organization of Festival, în perioada 26-30 iunie 2019. Centrul de Cultură Covasna se bucură că a putut sprijini financiar acest prim turneu internaţional, prin care Junii Covasnei au avut şansa de a se întîlni cu ansambluri folclorice din alte spaţii culturale europene şi de a dezvolta relaţii de colaborare cu acestea.
 • 2019. 07. 08.

  Workshop de muzică populară „Mozsika”, Ed. IX.

  În toate zonele ţării, inclusiv şi mai ales în judeţul Covasna, ansamblurile de dansuri populare, respectiv formaţiile de muzică populară, profesioniste şi amatoare, au devenit astăzi principalii păstrători şi ocrotitori ai tradiţiilor legate de folclorul muzical şi coregrafic. Prin aceste ansambluri şi formaţii, folclorul muzical şi coregrafic tradiţional este valorificat scenic şi promovat, altfel spus este salvat de la dispariţie şi este păstrat în forme vii, ca parte integrantă în viaţa comunităţilor.

  În județul Covasna există și funcționează un număr redus de formații de muzică populară, iar această realitate afectează activitatea celor care vor să înveţe, să păstreze şi să promoveze dansurile tradiţionale: la repetiţii şi la reprezentaţiile scenice, ansamblurile de dansuri au imperioasă nevoie de un acompaniament muzical live, care de cele mai multe ori este imposibil de asigurat. În aceste condiţii, procesul de învăţare a dansurilor populare devine mai dificil, iar spectacolul folcloric pierde din autenticitate şi calitate, prin folosirea unui acompaniament înregistrat pe suporturi electronice.
  Din nevoia de a rezolva problema mai sus formulată s-a născut Workshop-ul de muzică populară „Mozsika”, care în 2019 a ajuns la Ediţia IX.
 • 2019. 07. 07.

  Ziua celor o mie de fete secuience

  Sâmbătă, 6 iulie, s-a desfăşurat la Șumuleu Ciuc, ediţia 2019 a unei sărbători cu o istorie care a început în anul 1931. Este vorba de Ziua celor o mie de fete secuience – o sărbătoare a muzicii, dansului şi a portului tradiţional secuiesc, la a cărui organizare s-a implicat şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna prin asigurarea transportului pentru 250 de păstrători de folclor din Bixad, Micfalău, Zăbala, Cernat, Belin, Ghelinţa şi Filia.
 • 2019. 07. 06.

  În vizită la colegii din Întorsura Buzăului

  Echipa Centrului de Cultură al Judeţului Covasna a ajuns miercuri, 3 iunie, la Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, unde s-a întîlnit cu operatorii culturali din Zona Buzaielor, scopul deplasării fiind identic cu cel de la întîlnirile anterioare din această vară: să ne cunoaştem mai bine vechii şi noii colegi, respectiv problemele cu care se confruntă în activitatea lor culturală, şi să vedem cum ne putem sprijini reciproc, pentru ca resursele umane şi financiare de care dispunem să fie folosite cît mai bine în beneficiul comunităţilor pe care le slujim. Cu ajutorul directorului Casei de Cultură, Costică Oltean, am reuşit să ne întîlnim cu colegii din Întorsura Buzăului, Barcani şi Brădet, cărora le mulţumim pentru bucuria cu care au răspuns invitaţiei noastre la dialog.
 • 2019. 07. 03.

  Atelierul de Dans şi Meşteşuguri Tradiţionale de la Cernat

  Luni, 1 iulie, a început Ediţia XIV a Atelierului de Dans şi Meşteşuguri Tradiţionale de la Cernat, un workshop conceput a funcţiona ca un ghid metodologic de păstrare şi valorificare a creaţiei şi tradiţiilor populare. Scopul şi obiectivele Workshop-ului : identificarea şi reunirea pedagogilor şi a instructorilor de dansuri tradiţionale, din Covasna şi judeţele învecinate, care se implică în procesul de apropiere a copiilor şi tinerilor de valorile tradiţionale, respectiv de folclorul muzical şi coregrafic şi de meşteşugurile tradiţionale; predarea unor metode şi tehnici prin care pedagogii şi instructorii de dans îi pot provoca pe copii şi tineri să descopere bucuria jocului de-a cîntecul şi dansurile populare autentice; crearea unei reţele de colaborare între pedagogii şi instructorii din judeţul Covasna şi judeţele învecinate.
 • 2019. 07. 02.

  Un edificiu covăsnean cu o poveste demnă de un roman sau un mare film de artă

  Dacă Ţinutul conacelor este un volum în care cercetătorii au monitorizat toate monumentele de arhitectură nobiliară din judeţul nostru, le-au clarificat statutul juridic şi au înregistrat datele tehnice despre starea fiecărei clădiri, cel mai recent proiect editorial al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna este cu totul inedit şi este dedicat unui singur castel, un monument de arhitectură de o valoare excepţională: Castelul Mikó din Olteni. Volumul este o Monografie de istorie arhitecturală, realizată de Árpád Csáki şi Benczédi Alexandru, şi a fost lansat săptămîna trecută, chiar pe domeniul Castelului Mikó din Olteni, eveniment organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, iar cei interesaţi îl pot cumpăra de la sediul acestei instituţii.
 • 2019. 07. 01.

  Întîlniri cu operatorii culturali din judeţul Covasna

  Am ajuns la episodul3, din serialul de vară, pe care Centrul de Cultură al Judeţului Covasna îl produce în beneficiul operatorilor culturali din localităţile judeţului nostru. Săptămîna trecută şi cea care tocmai se încheie am deschis spaţii de întîlnire şi dezbatere cu operatorii culturali (producătorii / organizatorii de fapte de cultură) din oraşul Covasna şi localităţile învecinate, iar joi, 28 iunie, s-au reunit la sediul instituţiei noastre colegii de breaslă din Sfîntu Gheorghe şi împrejurimi. Scopul acestor întîlniri şi dezbateri : confirmarea vechilor colaborări şi iniţierea de noi relaţii, în acord cu nevoile comunităţilor şi schimbările din peisajul cultural covăsnean; cunoaşterea noilor colegi care activează în domeniul cultural şi identificarea căilor prin care ne putem sprijini reciproc în organizarea şi promovarea evenimentelor culturale.
 • 2019. 06. 28.

  Vacanţă de poveste pe Drumul pîinii

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna nu i-a uitat pe cîştigătorii Concursului de desen Festinul Cavalerilor, din cadrul Ediţiei2019 a Transylvanian BBQ Festival, şi a început organizarea excursiilor promise drept premii. Miercuri, 26 iunie, prima grupă care a pornit în Excursia Drumul pâinii a fost formată din 30 de copii de la Gradiniţa Hófehérke din Sfântu Gheorghe, micuţii desenatori fiind cîştigătorii Premiului I. la categoria 3-5 ani. Copiii au fost însoţiţi de patru adulţi, iar programul excursiei a cuprins activităţi prin care s-a refăcut povestea pâinii, de la măcinarea grânelor la moara de apă, până la coacerea păinii. Povestea pâinii a fost completată şi cu procesul de facere a unor delicii poftite de copii, kürtőskalács-ul şi langoşul. Un moment special al excursiei a fost vizita la Casa memorială Benedek Elek, din Băţanii Mici, care momentan se află în plin proces de renovare.
 • 2019. 06. 17.

  Ediţia 2019 a Festivalului de la Perkő a reunit 1313 de copii şi tineri pasionaţi de folclor

  Sîmbătă, 15 iunie, la Ediţia 2019 a Festivalului de la Perkő, numărul participanţilor a atins cifra record de 1313 copii şi tineri pasionaţi de folclor, reuniţi în 48 de formaţii, din 6 judeţe – Covasna, Harghita, Mureş, Bacău, Braşov şi Sibiu.
 • 2019. 06. 11.

  Parteneriat cultural cu instituţii din Ungaria şi Polonia

  La G5 – Ediţia5 a Bienalei de Grafică din Secuime din 2018, au fost înscrise în competiţie 2300 de lucrări, trimise de peste 900 de artiști, din 58 țări, de pe toate continentele. Marţi, 11 iunie, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a intrat într-un parteneriat cultural cu prestigioase instituţii din Ungaria şi Polonia, un acord de colaborare care va spori anvergura internaţională a acestui complex proiect de arte vizuale şi care va promova Ţinutul Secuiesc drept un spaţiu cultural deschis tuturor celor care ştiu a se bucura de creativitate, multiculturalitate, diversitate.
 • 2019. 06. 10.

  Povestea unui bătrân rotar la Cinema Arta

  Protagonistul documentarului etnografic Rotarii este Gál József, ultimul meşter din satul Hilib, care încă practică o veche meserie, cunoscută sub denumirea de rotărit. Alături de Józsi bácsi mai apare un alt meşter, Tibor Bende, care este şi el printre ultimii păstrători din Zăbala ai unei alte meserii tradiţionale pe cale de dispariţie, fierăritul – domeniu strâns legat de rotărit.
 • 2019. 06. 01.

  Peste 600 de desene depun mărturie despre fantezia şi bucuria cu care copiii au participat la Festin

  Castelul este al nostru! – este titlul sub care s-au desfăşurat programele destinate copiilor, de pe domeniul Castelului Mikó din Olteni. Toate programele gândite de echipa Centrului de Cultură al Judeţului Covasna au răspuns nevoii de joacă şi poveste a copiilor, iar Festinul Cavalerilor s-a bucurat de cel mai mare succes, poate şi pentru că ploaia nu a putut să tulbure imaginaţia copiilor care au participat la acest Concurs de desen, aşa cum, din păcate, au fost tulburate jocurile în aer liber, mai ales în prima zi a Festivalului – sâmbătă 18 Mai. Dar copiii care nu s-au speriat de nori şi au ajuns sâmbătă şi duminică la Castelul Mikó din Olteni au creat, împreună cu trupele care au susţinut concerte – Mesehetes, Új Bojtorján şi Karaván – o atmosferă imposibil de povestit, ci doar de trăit.
 • 2019. 05. 07.

  Festinul Cavalerilor - concurs de desen

  Festinul Cavalerilor - concurs de desen
 • 2019. 04. 15.

  Zagon – prima lucrare monografică bilingvă din judeţul Covasna

  Consiliul Județean Covasna și Editura Háromszék Vármegye a lansat volumul Zagon – un proiect editorial care face parte din seria de studii etnografice "Localităţile Ținutului Secuiesc". Dacă există un loc în România unde cercetarea trecutului şi a prezentului unei localităţi devine un subiect extrem de sensibil, care stă continuu sub semnul revizuirilor şi al controverselor, atunci Zagon face parte dintr-o astfel de zonă, cunoscută sub denumirea istorică de Trei Scaune, astăzi judeţul Covasna, zonă care la rîndul său face parte dintr-o altă regiune istorico-etnografică numită Ţinutul Secuiesc. Dar prezentul proiect editorial dedicat localităţii Zagon este extrem de important nu pentru că subiectul supus cercetării face parte dintr-o zonă a ţării noastre despre care istoricii formulează interpretări şi teze divergente. Oportunitatea şi valoarea proiectului ţin de calitatea lucrării monografice şi de faptul că, în ciuda unei istorii zbuciumate, localitatea Zagon a ajuns astăzi să reprezinte un model de convieţuire interetnică, cu relevanţă la nivel local, regional şi naţional.
 • 2019. 02. 01.

  Premiul pentru cea mai bună imagine cîştigat de documentarul Oameni şi vaci

  Societatea Cameramanilor Maghiari (HSC) și Școala Maghiară de Cameramani, în colaborare cu Firma Sparks, au organizat, la începutul acestui an, Ediţia2 a Festivalului-concurs pentru operatori-imagine ”Kovács László și Zsigmond Vilmos”. Ediţia 2019 a Festivalului a fost concepută a se desfăşura pe 5 categorii: ficțiune, televiziune, film documentar, documentar despre natură și scurt metraj. Levente Vargyasi, operatorul şi regizorul filmului documentar Oameni şi vaci, a cîştigat Premiul pentru cea mai bună imagine, la categoria film documentar (în selecţia finală la această categorie au ajuns 13 documentare).
 • 2019. 01. 12.

  Ziua Culturii Române 2019

  A devenit deja o tradiţie ca Centrul de Cultură al Judeţului Covasna să-şi reunească forţele şi resursele cu Centrul de Cultură Arcuş, cu scopul de a organiza un eveniment dedicat Zilei Culturii Române, la un nivel de calitate demn de o sărbătoare naţională. După negocieri cu artiştii invitaţi, organizatorii au stabilit desfăşurarea evenimentului cu o zi înainte, în 14 ianuarie, de la ora 18, Sala de concerte a Centrului de Cultură Arcuş, Casa Bastion din Sf. Gheorghe. Programul Sărbătorii cuprinde : Teatru poetic – Scrisori eminesciene, în interpretarea actorului braşovean George Custura; Concert cameral, susţinut de Anton Niculescu / violoncel şi Ana Maria Negrea / pian; Expoziţie de Artă plastică, cu lucrări semnate de artişti din toate zonele României, din Pinoteca Centrului de Cultură Arcuş.
 • 2018. 10. 23.

  Rezultate la proiectul de finanțare

  Rezultate la proiectul de finanțare pentu editarea revistelor literare pentru copii și tineret.
 • 2018. 10. 14.

  Intrare gratuită la poveşti cu două nunţi şi o naştere, la Cinema Arta

  Nunta Tradiţională din Voineşti, Nunta anului şi Angela sînt trei scurte filme documentare în poveştile cărora spectatorii sînt invitaţi să intre, joi, 18 octombrie, de la ora 16, la Cinema Arta, intrarea fiind gratuită. De ce merită să vedeţi filmul de 30 de minute dedicat Nunţii din Voineşti aflaţi chiar de pe site-ul nostru, celelalte două documentare sînt cu totul speciale şi merită atenţia spectatorilor : Nunta anului, un film de Bán József, documentează migraţia populaţiei din România spre Europa de Vest şi consecinţele acestui fenomen asupra comunităților rămase acasă ; Angela, de Püsök Botond, este un film despre o fată de etnie romă, de 17 ani, care urmează să nască gemeni şi care se confruntă cu inerentele probleme ale comunităţii sale : discriminare, lipsa de educaţie, viitor incert.


 •